نکات حقوقی

هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر ⚖️ راهنمای کامل【سال1404】

هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر در دعاوی مالی معمولاً 4.5 درصد از ارزش خواسته می‌باشد؛ اما در پرونده‌های حقوقی و کیفری که غیر مالی هستند معمولاً هزینه ثابتی به عنوان هزینه دادرسی درخواست می‌شود. شما می‌توانید این هزینه را در هنگام ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه پرداخت کنید. اگر احساس کنید که رای دادگاه بدوی ناعادلانه صادر شده است می‌توانید به آن اعتراض نمایید. در چنین شرایطی پرونده در دادگاه تجدید نظر مورد بررسی قرار می‌گیرد و رای تازه‌ای در خصوص آن صادر خواهد شد. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر هستید پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.

تجدید نظرخواهی چیست و چه زمانی انجام می‌شود؟

در واقع تجدید نظرخواهی به معنای درخواست بررسی رای صادر شده از سوی دادگاه توسط مرجع قضایی بالاتر است. اگر یکی از طرفین دعوی به رای اعتراض داشته باشد می‌تواند پس از پرداخت هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر درخواست بررسی مجدد احکام صادره را داشته باشد. 

معمولاً در احکام مربوط به دعاوی مالی، دعاوی کیفری با مجازات‌های سنگین، اختلافات حقوقی و غیره می‌توان درخواست تجدید نظرخواهی خود را به دادگاه ارائه نمود. مهلت ارائه درخواست برای تجدید نظر به طور معمول ۲۰ روز پس از صدور رای از سوی دادگاه بدوی است. پس از پایان یافتن این مهلت دیگر امکان تجدید

 نظر خواهی وجود نخواهد داشت مگر در شرایط خاص، هدف از تجدید نظرخواهی رعایت انصاف و عدالت در آرای صادر شده از سوی مراجع قضایی می‌باشد. در آرای کم اهمیت معمولا نمی‌توان درخواست تجدید نظر ارائه کرد. در صورتی که مهلت ۲۰ روزه به پایان برسد امکان تجدید نظرخواهی وجود نخواهد داشت. البته در برخی از موارد خاص مانند غیبت محکوم علیه می‌توان پس از این مهلت نیز مجدداً درخواست اعتراض ارائه نمود. 

جهت دریافت مشاوره می توان به بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران مراجعه کرد.

عدم پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر چقدر است؟

هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر در سال 1404 به حقوقی یا کیفری بودن پرونده و همچنین مالی غیر مالی بودن آن بستگی دارد. هزینه اعتراض به رای دادگاه حقوقی معمولاً چهار و نیم درصد از ارزش محکوم به می‌باشد. همچنین در پرونده‌های حقوقی غیرمالی هزینه اعتراض بین 400 هزار تا یک میلیون و هشتصد هزار ریال متغیر است. 

هزینه اعتراض به رای دادگاه کیفری برابر با 300 هزار ریال برای اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری می‌باشد. همچنین اگر پرونده‌ای به دیوان عالی کشور برسد هزینه آن برابر با 500 هزار ریال خواهد بود. تفاوت اصلی بین هزینه‌ها مربوط به مالی بودن یا غیر مالی بودن پرونده‌ها می‌شود. 

در دعاوی مالی معمولا باید 4.5 درصد از ارزش خواسته به عنوان هزینه اعتراض به رای دادگاه بدوی  در نظر گرفته شود؛ اما در پرونده‌های غیرمالی معمولاً برای اعتراض به آرای صادره از سوی دادگاه‌های بدوی مبلغ ثابتی در نظر گرفته شده است. همچنین اگر شخص ثالثی قصد اعتراض به رای دادگاه را داشته باشد می‌بایست پنج و نیم درصد از ارزش خواسته را به عنوان هزینه اعتراض به رای دادگاه بدوی حقوقی پرداخت نماید. 

🌟مراحل درخواست تجدید نظر در دادگاه🌟

مرحلهتوضیحات
درخواست تجدید نظرپس از صدور رای، طرفین می‌توانند درخواست تجدید نظر دهند.
مهلت تجدید نظرمهلت درخواست معمولاً 20 روز از صدور رای است.
🔍 بررسی دادگاه تجدید نظردادگاه تجدید نظر رای را بررسی کرده و تصمیم جدیدی می‌گیرد.
💡 هدف تجدید نظرهدف، رعایت انصاف و عدالت در آرای صادره است.

نحوه پرداخت هزینه تجدید نظرخواهی چگونه است؟

برای پرداخت هزینه تجدیدنظرخواهی، ابتدا باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. این دفاتر در تمام شهرها فعال هستند و خدمات مربوط به پرداخت هزینه‌های قضایی را ارائه می‌دهند. پس از مراجعه، کارشناس دفتر با دریافت اطلاعات پرونده، مبلغ دقیق هزینه را محاسبه و شناسه پرداخت صادر می‌کند. این شناسه برای ادامه فرآیند پرداخت ضروری است.  

شناسه پرداخت از طریق سیستم یکپارچه قضایی صادر می‌شود و شامل کد رهگیری منحصر به فرد است. پس از دریافت شناسه، می‌توانید هزینه را به صورت آنلاین از طریق درگاه پرداخت الکترونیکی بانک‌های طرف قرارداد یا به صورت حضوری در شعب بانک‌های مشخص شده پرداخت کنید. پرداخت آنلاین سریع‌تر است و نیاز به مراجعه حضوری ندارد.  

پس از پرداخت، رسید بانکی را حتما نگهداری کنید، زیرا این رسید به عنوان مدرک پرداخت هزینه تجدیدنظرخواهی محسوب می‌شود. در صورت پرداخت آنلاین، می‌توانید رسید را از طریق پیامک یا ایمیل دریافت کنید. در نهایت، رسید پرداخت باید به دادگاه صادرکننده رأی ارائه شود تا پرونده برای تجدیدنظر ارسال گردد. عدم ارائه رسید ممکن است باعث تأخیر در رسیدگی شود. برای کسب آگاهی درباره هزینه دادگاه تجدید نظر توصیه می‌کنیم که با وکلا مشاوره داشته باشید. 

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله تجدید نظر

هزینه اعتراض در دعاوی خاص 

هزینه اعتراض به رای طلاق در مرحله تجدید نظر معمولاً 300 هزار ریال می‌باشد. البته ممکن است مسائل مالی مانند مهریه نیز مطرح باشد که هزینه آن در سال 1404 دستخوش تغییراتی می‌شود. برای تجدید نظرخواهی در احکام مهریه شما باید چهار و نیم درصد از ارزش خواسته خود را پرداخت کنید. البته اگر مبلغ مهریه بیشتر از 20 میلیون تومان باشد، هزینه اعتراض به رای دادگاه برابر با سه و نیم درصد از ارزش خواسته خواهد بود. 

ممکن است که پرونده‌های مربوط به اجاره و تخلیه ملک در شورای حل اختلاف مورد بررسی قرار بگیرند. در چنین شرایطی از شما مبلغی بین 400 هزار ریال تا 1 میلیون و هشتصدهزار ریال به عنوان هزینه اعتراض به رای دادگاه دریافت می‌شود؛ اما اگر دعوای تخلیه در دادگاه‌های عمومی حقوقی مطرح شوند، هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر بر اساس ارزش ملک محاسبه می‌شود.

در جرایم غیر عمد مانند جرایم مربوط به راهنمایی و رانندگی، هزینه اعتراض به رای و تجدید نظرخواهی برابر با 300 هزار ریال می‌باشد؛ اما اگر مجازات حبس بیشتر از دو سال باشد، مبلغی بالاتر از این برای هزینه اعتراض در نظر گرفته خواهد شد؛ بنابراین تا اینجای مقاله به این سوال پاسخ دادیم که آیا اعتراض به رای دادگاه هزینه دارد یا خیر. برای تکمیل اطلاعات خود در ادامه نیز همراه ما باشید. 

ضمانت اجرای عدم پرداخت هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

اگر توانایی پرداخت هزینه تجدید نظر را نداشته باشیم 

در صورت عدم توانایی پرداخت هزینه تجدیدنظر، راه قانونی برای شما وجود دارد. می‌توانید با ارائه درخواست اعسار، از پرداخت هزینه‌های دادرسی معاف شوید. اعسار به این معناست که به دلیل وضعیت مالی نامناسب، قادر به پرداخت هزینه‌های دادگاه نیستید. این درخواست باید به همان دادگاهی که حکم اولیه را صادر کرده، ارائه شود.  

حالا که دریافتیم که آیا تجدید نظر هزینه دارد لازم است به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که برای تنظیم درخواست اعسار، نیاز به تکمیل فرم مخصوص یا نوشتن درخواست دارید. در این درخواست باید مدارک اثبات کننده وضعیت مالی خود مانند گواهی درآمد، استشهادیه محلی یا مدارک بدهکاری را ضمیمه کنید. بهتر است این مدارک به طور کامل و دقیق تهیه شوند تا شانس پذیرش درخواست افزایش یابد.  

پس از ارائه درخواست، دادگاه مدارک شما را بررسی می‌کند. ممکن است جلسه‌ای برای تحقیق بیشتر تشکیل شود. اگر دادگاه وضعیت اعسار شما را تأیید کند، اجازه می‌یابد بدون پرداخت هزینه، فرآیند تجدیدنظر را آغاز کنید. در صورت رد درخواست، می‌توانید ظرف مهلت قانونی نسبت به این تصمیم اعتراض کنید.

لزوم مراجعه به وکیل برای اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

کلام آخر

هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر معمولا مقدار قابل توجهی است. به خصوص اگر با دعاوی مالی روبرو باشید می‌بایست مبلغ بالایی را به عنوان هزینه تجدید نظر خواهی پرداخت کنید؛ بنابراین اگر در دادگاه تجدید نظر نیز شکست بخورید خسارت‌های جبران ناپذیری از نظر مالی به شما وارد خواهد شد. از این رو، به شما توصیه می‌کنیم که پیش از اقدام برای تجدید نظرخواهی حتماً با وکلای خبره و مجرب مشاوره حقوقی داشته باشید. این وکلا می‌توانند احتمال موفقیت شما را تخمین بزنند و از منافع شما در دادگاه دفاع کنند. اگر نظری درباره تجدید نظرخواهی و مسائل مربوط به آن دارید ممنون می‌شویم آن را در قسمت دیدگاه بنویسید.

آیا هزینه درخواست تجدید نظر در صورت رد شدن برمی‌گردد؟

خیر، در صورت رد درخواست تجدیدنظر، هزینه پرداختی عودت داده نمی‌شود.

اگر مهلت اعتراض تمام شود چه باید کرد؟

شما می‌توانید با ارائه دلایل موجه مانند سفر یا بیماری درخواست تجدید نظرخواهی خارج از مهلت داشته باشید.

هزینه اعتراض به رای غیابی چقدر است؟

هزینه اعتراض به رای غیابی برابر با هزینه تجدید نظرخواهی عادی است.

آیا می‌توان بدون وکیل تجدید نظر کرد؟

بله حتی بدون وکیل هم می‌توان درخواست تجدید نظرخواهی خود را در دفاتر قضایی به ثبت رساند.

5/5 - (3 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا