نکات حقوقی

گرفتن مهریه از شوهر زندانی ⚖️ 【شرایط و مراحل مطالبه مهریه】

گرفتن مهریه از شوهر زندانی تحت هر شرایطی امکان‌پذیر است؛ مگر در شرایطی که زن پیش از این مهریه خود را به همسرش بخشیده باشد. به طور کلی می‌توانیم بگوییم تنها در صورتی که فسخ نکاح یا بطلان نکاح اتفاق بیفتد، زن از دریافت مهریه محروم خواهد شد و در باقی شرایط می‌تواند به صورت قانونی برای دریافت حقوق مالی خود پیش قدم شود. همچنین اگر شوهر در زندان باشد، زن می‌تواند برای دریافت مهریه خود اموال او را توقیف کند. همچنین زن می‌تواند در صورت زندانی بودن شوهرش از او طلاق بگیرد. البته این در صورتی است که میزان حبس مرد بالاتر از ۵ سال باشد. اگر می‌خواهید اطلاعات تکمیلی در این خصوص به دست آورید با وبسایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!

شرایط گرفتن مهریه از شوهر زندانی چگونه است؟

گرفتن مهریه از شوهر زندانی معمولا در دعاوی طلاق مطرح می‌شود. به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که هیچ امری نمی‌تواند مانع از برخورداری زن از حق خود در خصوص مهریه شود. زن پس از عقد نکاح دائم و موقت مالک مهریه محسوب شده و حتی در صورتی که همسرش در زندان باشد نیز می‌تواند برای مطالبه مهریه درخواست دهد. 

تنها در صورتی زن از دریافت مهریه محروم خواهد شد که فسخ نکاح یا بطلان نکاح صورت پذیرد. فرض کنید زن دارای عیوبی است که آنها را پیش از ازدواج از مرد مخفی کرده و مرد پس از ازدواج متوجه این موضوع می‌شود، حال به مرد این اختیار داده می‌شود که در اسرع وقت برای فسخ نکاح یا بطلان نکاح اقدام نماید. 

همچنین در قانون مدنی اشاره شده است که اگر مطالبه مهریه در دوران عقد صورت پذیرد، زن تنها می‌تواند نیمی از مهریه خود را دریافت کند. البته این در شرایطی است که زن مایل به طلاق باشد. در واقع منظور از دوران عقد زمانی است که هنوز نزدیکی بین مرد و زن اتفاق نیفتاده و دختر همچنان باکره محسوب می‌شود. 

در صورتی که مرد نتواند مهریه زن را به صورت یکجا پرداخت کند، زن می‌تواند برای توقیف اموال او اقدامات لازم را از طریق اجرای ثبت و دادگاه خانواده به انجام برساند. همچنین مرد می‌تواند با ارسال دادخواست اعسار از پرداخت مهریه حقوق مالی زن را در این خصوص قسط‌بندی نماید. کارشناسان دادگستری مقدار دقیق اقساط و مدت زمان آن را مشخص خواهند کرد. 

اگر مرد در زندان باشد زن میتواند طلاق بگیرد

اگر زن درخواست طلاق دهد می‌تواند مهریه بگیرد؟

در قسمت‌های قبل به این مسئله اشاره داشتیم که گرفتن مهریه از شوهر زندانی امکان پذیر است. گاهی زن تصمیم می‌گیرد که از شوهر زندانی خود جدا شود و به زندگی مشترک پایان بخشد. در چنین شرایطی برای او این دغدغه به وجود می‌آید که اگر به صورت یک طرفه درخواست طلاق ارائه کند آیا باز هم به او مهریه‌ای تعلق خواهد گرفت یا خیر؟

مهریه هیچگونه ارتباطی به درخواست کننده طلاق ندارد. اینکه زن درخواست طلاق را دهد یا مرد برای طلاق پیش قدم شود، کوچکترین تاثیری بر روی مهریه نخواهد داشت. مهریه حق قانونی زن به شمار می‌رود و پس از جاری شدن عقد نکاح مرد مکلف است تا تمامی حقوق مالی زن در این خصوص را به وی پرداخت نماید. 

در صورتی که مرد در زندان باشد و زن برای طلاق پیش قدم شود، می‌بایست دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه نماید. در صورتی که زن بتواند دلایل محکمه پسند را در دادگاه اثبات کند عسر و حرج او ثابت شده و می‌تواند طلاق بگیرد. در چنین شرایطی اهمیتی ندارد که مرد رضایتی به طلاق نداشته باشد و قاضی طلاق زن را صادر خواهد کرد. 

در این صورت هم مرد مکلف است تا حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه را در اختیار او قرار دهد. در چنین شرایطی اگر مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه را نداشته باشد، می‌تواند درخواست اعسار دهد تا با قسطی شدن مهریه موافقت گردد. همچنین زن می‌تواند از طریق اجرای ثبت و دادگاه خانواده برای توقیف اموال مرد اقدام کند.

آیا زن می‌تواند به دلیل زندانی بودن شوهر از او طلاق بگیرد؟

حال که در خصوص گرفتن مهریه از شوهر زندانی توضیحات کاملی را ارائه دادیم، لازم است وضعیت طلاق در چنین شرایطی را نیز بررسی کنیم. در ماده ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی درباره طلاق از طرف زن در شرایطی که همسرش در زندان باشد، توضیحات کاملی ارائه شده است. به طور کلی زن در صورتی می‌تواند از همسرش جدا شود که اثبات کند زندگی او در عسر و حرج قرار گرفته است. 

در درجه اول باید اشاره داشته باشیم که اختیار طلاق با مرد است، ولی با استفاده از قاعده حرج که در آیات قرآن به آن اشاره شده است، می‌توانیم این مسئله را بیان کنیم که اگر زندگی مشترک در سختی بیش از حد قرار گیرد، زن می‌تواند درخواست طلاق ارائه کند و حتی بدون رضایت همسرش با طی نمودن مراحل قانونی از او جدا شود. 

در چنین شرایطی حاکم شرع می‌تواند مرد را به طلاق دادن همسرش مجبور نماید. حتی در صورتی که زن برای طلاق پیش قدم شده باشد، باز هم می‌تواند مهریه خود را از شوهرش دریافت نماید و هیچگونه محدودیتی از این بابت وجود ندارد. علاوه بر این زن می‌تواند نفقه خود را نیز به عنوان یکی از مهمترین حقوق مالی دریافت کند. 

یکی از مصادیق عسر و حرج زندانی شدن مرد به مدت ۵ سال یا بیشتر از آن می‌باشد. این مسئله به عنوان یکی از شروط ضمن عقدنامه نیز درج شده است که در صورت پذیرفتن آن توسط مرد می‌توانید اقدام به طلاق از این طریق کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می‌توانید از وکلای معتبر و متخصص مشاوره حقوقی دریافت کنید.

تفاوت مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه

تفاوت مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه چیست؟

حال که درباره گرفتن مهریه از مرد زندانی توضیحات کاملی را ارائه کردیم وقت آن رسیده است تا انواع مختلف مهریه را بررسی کنیم. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که مهریه عندالمطالبه نوعی از مهریه محسوب می‌شود که پس از عقد نکاح زن می‌تواند آن را مطالبه کرده و مرد نیز مکلف به پرداخت آن به صورت یکجا به زن است. 

یعنی تفاوتی نمی‌کند که مرد شرایط مالی لازم برای پرداخت مهریه را داشته باشد یا خیر. به هر حال او مکلف است که دیون زن را به طور کامل پرداخت کرده و رضایت او را در این زمینه جلب کند. در چنین شرایطی زن نیازی ندارد که استطاعت و توانایی مالی مرد را برای قاضی پرونده به اثبات برساند. مهریه عند المطالبه مرسوم‌ترین نوع مهریه در سطح کشور به شمار می‌رود. 

مهریه عندالاستطاعه نیز نوع دیگری از مهریه می‌باشد که زن پس از عقد نکاح می‌تواند برای دریافت آن دادخواست تنظیم نماید، ولی برای دریافت حتما باید استطاعت مالی مرد را به اثبات برساند؛ یعنی به طور خلاصه می‌توانیم بگوییم که زن در چنین شرایطی زمانی می‌تواند به مهریه خود دسترسی پیدا کند که استطاعت مالی مرد برای دادگاه به اثبات برسد. 

زن می‌بایست لیست تمامی اموال و دارایی‌های مرد را به اجرای ثبت یا دادگاه خانواده ارائه کند. در این صورت است که توانایی مالی مرد بررسی خواهد شد و اگر مشخص شود که او توانایی لازم برای پرداخت مهریه را دارد از او کسر خواهد شد. در غیر این صورت زن نمی‌تواند به مطالبات خود در خصوص مهریه عندالاستطاعه دسترسی پیدا کند.

گرفتن نفقه از شوهر زندانی و مراحل آن 

گرفتن نفقه از شوهر زندانی نیز امکان‌پذیر خواهد بود بر اساس قوانین و مقررات زوج مکلف است به همسر خود نفقه پرداخت کند. نفقه را می‌توانیم جزو هزینه‌های اولیه زندگی زن به شمار آوریم که با وضعیت اجتماعی او همخوانی خواهد داشت. در واقع مرد مکلف است تا خرجی زن را پرداخت نماید تا او بتواند خوراک، پوشاک و مسکن خود را تامین کند. 

درواقع کارشناسان دادگستری موظف هستند پس از مطالبه نفقه از سوی زن شأن اجتماعی زوجه را در نظر گرفته و بر این اساس نفقه او را تعیین نمایند؛ چرا که مقدار دقیقی برای نفقه تعیین نشده است و با مراجعه به قانون نمی‌توانیم مبلغ آن را در نظر بگیریم. یکی دیگر از عوامل موثر در میزان نفقه زن وضعیت مالی مرد می‌باشد. 

در صورتی که مرد در زندان باشد، همچنان می‌بایست به همسر خود نفقه پرداخت کند. در چنین شرایطی است که قاضی منبع درآمد مرد و همچنین اموال او را مورد بررسی قرار خواهد داد و از این راه نفقه زن را پرداخت خواهد کرد. در صورتی که مرد از پرداخت نفقه به همسر خود استنکاف نماید و به همسر خود خرجی نپردازد امکان طلاق برای زن فراهم می‌شود. 

به هر حال اگر مرد برای شش ماه متوالی نفقه زن را پرداخت نکند و زندگی زن از این طریق در عسر و حرج قرار گیرد به طور قطع قاضی پرونده با طلاق وی موافقت خواهد کرد. به این مسئله توجه داشته باشید که عسر و حرج ایجاد شدن شرایطی خاص در زندگی زن می‌باشد که تداوم آن را برای زوجه غیر قابل تحمل کند. 

مراحل گرفتن مهریه از شوهر زندانی

مراحل گرفتن مهریه از شوهر زندانی 

مراحل گرفتن مهریه از شوهر زندانی به این صورت است که زوج ابتدا باید در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه دادخواست مهریه را تنظیم نموده و به ثبت برساند. در ابتدا زن می‌تواند از طریق اجرای ثبت پیگیر حقوق مالی خود در خصوص مهریه باشد. در این مرجع باید لیست اموال منقول و غیرمنقول ثبت شده از مرد معرفی شود. 

در اجرای ثبت تمامی اموال مرد مورد بررسی قرار خواهد گرفت و اموالی از مرد به جز مستثنیات دین توقیف خواهد شد. منظور از مستثنیات دین آن دسته از اموالی است که مرد برای امرار معاش و زندگی عادی خود به آنها نیازمند می‌باشد. برای مثال ممکن است مرد به شغلی خاص اشتغال داشته باشد و در این صورت زن نتواند ابزار کار او را به عنوان مستثنیات دین توقیف کند. 

در هر صورت ممکن است زن نتواند از طریق اجرای ثبت به اهداف خود دست پیدا کرده و اموال مرد را توقیف نماید. در این صورت است که می‌تواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و پیگیر حقوق مالی خود در زمین مهریه باشد. در چنین شرایطی زن موظف است تمامی اموال و دارایی‌های مرد را به قاضی پرونده معرفی نماید تا توقیف شوند. 

مرد نیز در چنین شرایطی مهلت دارد تا مهریه زن را بپردازد و اگر نتواند مهریه زن را به صورت یکجا پرداخت کند، می‌بایست دادخواست اعسار ارسال نماید. همچنین او مکلف است اعسار از پرداخت مهریه را ثابت کند. به هر حال باید بدانید که مطالبه مهریه معمولا پیچیدگی‌های بالایی از نظر حقوقی و قانونی دارد که بهتر است درباره آن با وکلای متخصص مشاوره کنید.

کلام آخر 

کادر مجرب ما تلاش کرد تا مقاله‌ای با کیفیت بالا در اختیار شما قرار دهد تا با استفاده از آن بتوانید تمامی سوالات حقوقی خود در حوزه مهریه و طلاق را پاسخ بگویید. اشاره کردیم که گرفتن مهریه از شوهر زندانی و زن در این صورت می‌تواند اموال مرد را برای مطالبات خود توقیف کند. اگر باز هم سوالی برای شما در این خصوص باقی مانده است، ممنون می‌شویم آن را با سایر کاربران سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا