نکات حقوقی

اعاده دادرسی ⚖️ | شرایط و احتمال قبولی اعاده دادرسی 💥

اعاده دادرسی در واقع یک روش استثنایی برای اعتراض به حکم قطعی صادر شده از سوی دادگاه است. در واقع اگر احساس می‌کنید که حکم صادر شده از سوی دادگاه حقوق قانونی شما را رعایت نکرده و به صورت ناعادلانه صادر شده است، می‌توانید از این طریق به دادگاه اعتراض نمایید؛ در چنین شرایطی است که پرونده مجددا از سوی قاضی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و حتی ممکن است که حکم جدیدی در این خصوص صادر شود. به هر حال تمام تمرکز خود را بر روی این موضوع گذاشته‌ایم تا در سایت برترین وکیل توضیحات کامل‌تری را به شما ارائه کنیم. همراه ما باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل اعاده دادرسی در تهران کلیک کنید!

اعاده دادرسی چیست؟

در واقع اعاده دادرسی به معنای بررسی مجدد پرونده‌ای است که پیش از این مورد بررسی دادگاه صالح قرار گرفته و رای قطعی در خصوص آن صادر گردیده است. در واقع می‌توانیم به این نکته اشاره داشته باشیم که در اعاده دادرسی فرد می‌کوشد تا نوعی اعتراض استثنایی به رای صادر شده از دادگاه داشته باشد تا پرونده مجددا بررسی گردد. 

در نظر داشته باشید که باید دلایل قانع کننده و قانونی داشته باشید تا پرونده مجددا مورد بررسی قرار گیرد؛ چرا که این موضوع یکی از روش‌های استثنایی برای اعتراض به رای قطعی دادگاه می‌باشد. در واقع رویه‌های قضایی کشور به گونه‌ای تنظیم شده است که هر یک از طرفین دعوی بتوانند به رای صادر شده برای اجرای عدالت اعتراض نمایند.

اعاده دادرسی

چرا به اعاده دادرسی نیاز است؟

یکی از دلایل مهم برای اعاده دادرسی اشتباهات صورت گرفته از سوی محاکم قضایی ممکن است قاضی پرونده یا سایر هیئت منصفه در صدور حکم با اشتباهاتی روبرو شده باشند که از این طریق قانون به فرد این حق را می‌دهد تا اعتراض خود را اعلام نماید؛ در چنین پرونده‌هایی مجددا بررسی صورت خواهد گرفت و رای تازه‌ای صادر خواهد شد. 

در نظر داشته باشید که گاهی ممکن است پس از صدور حکم قطعی از سوی دادگاه ادله و مستندات جدیدی یافت شود. چنانچه این ادله و مستندات بتواند بر روی نتیجه دادگاه اثر بگذارد این حق در اختیار طرفین دعوی قرار می‌گیرد که با مطرح کردن دعوایی تازه و از طریق اعتراض به حکم قطعی دادگاه مجددا تشکیل جلسه دهند. 

در برخی از موارد نیز شاهد تغییراتی در قوانین و مقررات کشور هستیم؛ در چنین شرایطی ممکن است حکم اولیه‌ای که از سوی دادگاه صادر شده است هیچگونه انطباقی با قوانین و مقررات کشور نداشته باشد. اگر یکی از طرفین دعوی با ارائه ادله دروغ یا پنهانکاری دادگاه را برای صدور حکم فریب داده باشد و پس از مدتی این موضوع عیان گردد. 

شرایط اعاده دادرسی چیست؟

باید اشاره داشته باشیم زمانی می‌توان اعتراض استثنایی را در خصوص حکم قطعی به دادگاه ارائه نمود که شرایط اعاده دادرسی وجود داشته باشد؛ در چنین شرایطی است که فرد می‌تواند با در اختیار داشتن دلایل قانع کننده و محکمه پسند مراتب اعتراض خود را اعلام نموده و از دادگاه صالح بخواهد تا پرونده را مجددا بررسی نماید. 

در واقع فرد باید مدارک و مستنداتی را به دادگاه ارائه کند که اثبات نماید دادگاه رای ناعادلانه‌ای را در خصوص دعاوی مطرح شده صادر کرده است. در واقع ممکن است قاضی پرونده با مدارک دروغی که از سوی طرف دیگر دعوی ارائه شده حکم صادر کرده باشد؛ در چنین شرایطی با در دست داشتن مدارک تازه می‌توانید به حکم صادر شده اعتراض نمایید. 

مراحل اعاده دادرسی چیست؟

نخستین مرحله برای ارائه اعاده دادرسی تنظیم و تدوین دادخواست اعاده دادرسی می‌باشد. می‌بایست در دادخواست تنظیم شده به طور دقیق مهمترین دلایل و مستنداتی که دارید را ارائه کنید و به زبان ساده بگویید که به چه دلیل است که چنین درخواستی را ارسال نموده و از دادگاه صالح درخواست بررسی مجدد پرونده را دارید. 

این مسئله را در نظر بگیرید که دادخواست مربوطه می‌بایست به دادگاه اولیه که در خصوص پرونده حکم صادر کرده است تقدیم شود. در این مرحله قاضی پرونده موظف است تا درخواست یکی از طرفین دعوی را مورد بررسی قرار داده و چنانچه برای او مسجل شود که دلایل قانع کننده‌ای وجود دارد، می‌تواند پرونده را مجددا بررسی نموده و حکم صادر کند. 

در صورتی که این درخواست از سوی قاضی پرونده مورد قبول قرار گیرد، پرونده مجددا بررسی خواهد شد و این بار حکم عادلانه‌ای صادر خواهد گردید. در نظر داشته باشید که برای اعتراض به حکم قطعی دادگاه نیاز به وکیلی دارید که تخصص کافی برای ورود به چنین موضوعاتی را داشته باشد. پس به سراغ وکلای ممتاز و مطرح بروید.

اعاده دادرسی

مرجع صالح برای رسیدگی به اعاده دادرسی

به طور معمول باید اشاره داشته باشیم که مرجع صالح برای رسیدگی به اعاده دادرسی و اعتراض استثنایی در این خصوص همان دادگاهی است که حکم اولیه را صادر کرده است. در واقع اگر حکمی از سوی یکی از دادگاه‌ها ارسال و صادر شد و شما احساس کردید که این حکم ناعادلانه است، می‌توانید درخواست اعتراض خود را به همان دادگاه ارسال نمایید. 

دادگاه اولیه با ادله و مستندات و همچنین نحوه دفاعیات هر دو طرف آشنایی کامل دارد و می‌تواند مرجع موثری برای صدور رای تازه در این خصوص باشد. به طور معمول وقتی همان دادگاه مسئول رسیدگی به درخواست اعتراض شما می‌شود هزینه‌های دادرسی و همچنین مدت زمانی که صرف خواهد شد به میزان قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد. 

از سوی دیگر باید شاهد یکپارچگی رسیدگی و همچنین تطابق مستندات در دادگاه باشیم. قاضی پرونده با شناخت کاملی که در خصوص دعاوی مطرح شده دارد، می‌تواند مجددا پرونده را مورد بررسی قرار داده و رای عادلانه‌ای را در این خصوص صادر کند. البته در برخی از موارد خاص ممکن است مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراض اعاده دادرسی دادگاه دیگری باشد. 

چنین استثناهایی در قانون آیین دادرسی مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری به طور کامل ذکر گردیده است. برای مثال ممکن است حکم اولیه از سوی دیوان عالی کشور صادر شده باشد که در چنین شرایطی هیئتی خاص از دیوان، مسئول اعاده در این خصوص می‌باشند. 

مهلت اعاده دادرسی حقوقی چقدر است؟

مهلت اعاده دادرسی حقوقی بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور بسته به جزئیاتی که پرونده‌ها دارند، ممکن است متفاوت باشد؛ به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که این مهلت در قانون آیین دادرسی مدنی مشخص شده است. هر کدام از احکام صادر شده از سوی دادگاه‌ها بسته به اینکه غیابی یا حضوری باشند، ممکن است بر روی مهلت آنها برای اعاده اثر بگذارد. 

از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که وضعیت متقاضی بر روی این مسئله اثر خواهد داشت؛ بسته به اینکه متقاضی در داخل کشور یا مقیم خارج از کشور باشد، مهلت اعتراض برای او متفاوت خواهد بود. در شرایطی که دلایل جدیدی برای پرونده کشف شده باشد مهلت تازه‌ای در اختیار طرفین دعوی برای اعتراض گذاشته می‌شود. 

به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که مهلت قانونی در نظر گرفته شده ۲۰ روز پس از صدور حکم قطعی از سوی دادگاه می‌باشد. همچنین برای احکام غیابی این مهلت از زمان انقضای واخواهی و تجدید نظرخواهی محاسبه خواهد شد. در برخی از موارد استثنایی ممکن است دادگاه بسته به دلایل موجهی که ارائه می‌شود این مهلت را افزایش دهد. 

برای مثال ممکن است یکی از اعضای خانواده یکی از طرفین دعوی فوت نماید و یا اینکه حوادث غیر مترقبه رخ دهد. رعایت این مهلت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در مدتی که این مهلت پشت سر گذاشته شود دیگر اعاده دادرسی از سوی فرد پذیرفته نخواهد شد و او نمی‌تواند به حقوق قانونی‌اش دست پیدا کند. 

مهلت اعاده دادرسی ماده ۴۷۷ چقدر است؟

اعاده دادرسی ماده ۴۷۷ زمانی امکان‌پذیر است که رئیس قوه قضاییه به این نتیجه برسد که رای صادر شده از سوی دادگاه خلاف موازین شرع و قانون بوده است. بر اساس ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که رئیس قوه قضاییه به این نتیجه برسد که رای صادر شده از سوی یکی از مراجع قانونی بر خلاف شرع بوده، می‌تواند پرونده را برای بررسی بیشتر به دیوان عالی کشور ارسال کند. 

مهلت اعاده دادرسی ماده ۴۷۷ زمان مشخصی را نخواهد داشت. این بدان معنا است که رئیس قوه قضاییه هر زمان که تشخیص دهد رای صادر شده از سوی دادگاه یا هر مرجع دیگری خلاف شرع بوده می‌تواند با ارسال درخواستی از دیوان عالی کشور بخواهد تا پرونده را مجددا مورد بررسی قرار داده و رای جدیدی را در خصوص آن صادر نماید.

در واقع این درخواست از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی ذینفع در پرونده ارسال نخواهد شد و بنابراین زمان مشخصی را نمی‌توان برای آن تعیین کرد. در واقع ادعای خلاف شرع بودن حکم باید از سوی رئیس قوه قضاییه ارائه گردد و او باید برای این کار ادله و مستندات کافی را به دیوان عالی کشور ارائه کند. 

از سوی دیگر لازم به ذکر است که رسیدگی به ماده ۴۷۷ از سوی رئیس قوه قضاییه کاملا اختیاری است و او می‌تواند به حکم صادر شده از مراجع ذی‌صلاح ورود نماید یا خیر. باید اشاره داشته باشیم که ماده ۴۷۷ یک اعتراض استثنایی به شمار می‌رود و در آن رئیس قوه قضاییه هر زمان که متوجه خلاف شرع بودن حکم شود، می‌تواند پیگیر آن گردد. 

اعاده دادرسی

تفاوت اعاده دادرسی ماده ۴۰۷ با سایر انواع اعاده دادرسی

در ماده ۴۷۷ باید اشاره داشته باشیم که ابطال کار عمل در دست رئیس قوه قضاییه است و فرد به صورت شخصی نمی‌تواند برای آن درخواستی ارسال نماید. همچنین باید اشاره داشته باشیم که اصلی‌ترین دلیل برای اعتراض از نوع ماده ۴۷۷ خلاف شرع بودن حکم صادر شده می‌باشد؛ این در حالی است که در انواع دیگر اعاده دادرسی می‌توان به دلایل متفاوتی استناد کرد. 

برای مثال ممکن است که فرد ادعا کند که شواهد جدیدی به دست او رسیده که می‌تواند بر روی رای دادگاه اثر بگذارد یا اینکه ادعا نماید که دادگاه اولیه حکم ناعادلاه‌ای را در این خصوص صادر کرده است. به هر حال برای تنظیم دادخواست و پیگیری پرونده در دادگاه نیاز به آن دسته از وکلایی دارید که تخصص کافی در این حوزه را کسب کرده‌اند.

احتمال قبولی اعاده دادرسی چقدر است؟

احتمال قبولی اعاده دادرسی در دادگاه یکی از سوالات مهمی است که می‌تواند در این قسمت مطرح شود، اما باید بگوییم که پاسخگویی به این مسئله به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت. اگر دلایلی که به دادگاه ارائه می‌دهید، قانع کننده باشند احتمال قبولی آن نیز به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد. 

همچنین کشف دلایل جدید و تغییرات مواد قانونی می‌تواند احتمال قبولی اعتراض استثنایی شما به حکم صادر شده از دادگاه اولیه را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد. همچنین قوانین و مقرراتی که بر پرونده شما حاکم هستند، می‌توانند نقش موثری را در قبول یا رد شدن اعتراض شما داشته باشند. 

از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که نظر قاضی در خصوص دعاوی مطرح شده نیز در این خصوص موثر خواهد بود. قاضی پرونده با بررسی ادله و مستنداتی که به او ارائه می‌دهید در این خصوص تصمیم گیری خواهد کرد. همچنین یکی دیگر از عواملی که می‌تواند در این خصوص تاثیرگذار باشد پیچیدگی پرونده‌های حقوقی یا کیفری می‌باشد. 

باید اشاره داشته باشیم که اعتراض استثنایی به حکم ممکن است در هر پرونده‌ای متفاوت باشد و نمی‌توان احتمال مشخصی را برای قبول یا رد آن در نظر گرفت. به هر حال اگر می‌خواهید احتمال قبولی اعاده دادرسی را به میزان قابل توجهی افزایش دهید، می‌توانید از وکلایی کمک بگیرید که در این حوزه به صورت تخصصی کار کرده و تجربیات قابل اتکایی را به همراه دارند.

کلام آخر 

از همراهی شما مخاطبین عزیز با وب سایت حقوقی برترین وکیل نهایت تشکر و قدردانی را داریم. در این مطلب به توضیحات کاملی در خصوص اعاده دادرسی پرداختیم و اشاره کردیم که با استفاده از این روش می‌توانید اعتراض خود را به حکم قطعی صادر شده از دادگاه اعلام کنید. از شما می‌خواهیم که هرگونه نظر یا تجربه‌ای دارید آن را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا