انحصار وراثت فرزند خوانده ⚖️【بررسی حق و حقوق فرزند خوانده】⚡️

انحصار وراثت فرزند خوانده از نظر حقوقی فاقد معنا و مفهوم است؛ چرا که در ماده ۸۶۱ قانون مدنی به صراحت اشاره شده است که فرزند خوانده دارای نسبت سببی با والدین غیر زیستی خود نمیباشد و نمیتواند تحت هیچ شرایطی از آنها ارث ببرد؛ اما اگر بابت ارث بردن فرزند به سرپرستی قبول شده دغدغههایی دارید باید بدانید که از طریق وصیتنامه تملیکی، انتقال اموال پیش از فوت و همچنین صلح عمری میتوانید قسمتی از اموال یا تمام آنها را به فرزند خوانده خود منتقل کنید. البته لازم است اشاره داشته باشیم که این مسئله در شرایط خاص امکانپذیر است. برای اینکه اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید به شما توصیه میکنیم با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ارث در تهران کلیک کنید!
انحصار وراثت فرزند خوانده چگونه است؟
در ماده ۸۶۱ قانون مدنی به طور کامل در خصوص تقسیم ارث توضیحاتی ارائه شده است. سبب و نسب دو عاملی است که بر اساس آن تقسیم ارث صورت میپذیرد. فرزند خوانده دارای نسبت سببی یا نسبی با فرد متوفی نمیباشد و نمیتواند از والدین غیرزیستی خود ارث ببرد؛ بنابراین میتوانیم بگوییم که مسئله انحصار وراثت فرزند خوانده بی معنا است.
دقت داشته باشید که در فقه، سبب دارای انواع مختلفی میباشد؛ اما باید اشاره داشته باشیم که تنها یک مورد از نسبتهای سببی در قانون مدنی مورد پذیرش قرار گرفته است. این یک مورد نسبت سببی شامل ازدواج و نسبتهای سببی بین زن و مرد میباشد. نکته قابل ذکر دیگری که باید بیان کنیم این است که زن و شوهر از اقوام طرف مقابل نمیتوانند ارث دریافت کنند.
همانطور که اشاره کردیم فرزند خوانده جزو اقوام سببی پدر و مادرش محسوب نخواهد شد؛ بنابراین میتوانیم بگوییم که فرزند خوانده نمیتواند ارث ببرد. البته والدین میتوانند از طریق صلح عمری یا انتقال اموال پیش از فوت خود اموال منقول و غیرمنقول خود را در اختیار فرزند خوانده قرار دهند.

آیا فرزند خوانده از والدین ارث میبرد؟
حال که در خصوص انحصار وراثت فرزند خوانده توضیحاتی را ارائه نمودیم لازم است بیان کنیم که اگر شخصی به صورت سببی یا نسبی با متوفی نسبت داشته باشد، میتواند از اموال به جای مانده از او ارث ببرد. در شرایط معمولی به دلیل اینکه فرزند خوانده دارای نسبت سببی و نسبی با متوفی نیست، نمیتواند از اموال ماترک او ارث ببرد.
بنابراین میتوانیم بگوییم بر اساس احکام شرعی و همچنین قوانین مصوب در کشور صلح اموال به فرزند خوانده امکانپذیر نیست. در صورتی که مایل هستید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید به شما توصیه میکنیم با وب سایت برترین وکیل همراه بوده و از وکلای متخصص در این حوزه مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
سهم الارث فرزند خوانده چقدر است؟
اشاره کردیم که فرزند خوانده نمیتواند از والدین غیر زیستی خود ارث دریافت کند، بنابراین میتوانیم بگوییم که بر اساس ماده ۸۶۱ قانون مدنی سهم الارث فرزند خوانده یا کودکی که به سرپرستی قبول شده است از اموال والدین غیر زیستی خود برابر با صفر است.
بنابراین میتوانیم بگوییم که فرزند خوانده نمیتواند هیچگونه ارثی را از والدینی که سرپرستی او را قبول کردهاند دریافت نماید. البته باید اشاره داشته باشیم که راهکارهای قانونی بسیاری وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان اموال والدین غیرزیستی را به فرزند خوانده منتقل نمود. صلح عمری و وصیت تملیکی و همچنین انتقال اموال پیش از فوت جزو این راهکارها هستند.
یکی از قوانین و مقرراتی که برای قبول سرپرستی فرزندان وجود دارد این است که والدین غیرزیستی باید برای آنها بیمه عمر دریافت کنند. همچنین آنها مکلف هستند تمامی نیازهای اولیه زندگی فرزند خوانده را برطرف نمایند؛ اما باید اشاره داشته باشیم که از روشهای معمول نمیتوان به فرزند خوانده ارثی را اعطا نمود.
اگر فرزند خوانده در سن کم پدر و مادر خود را از دست داده باشد
حال که در خصوص انحصار وراثت فرزند خوانده اطلاعات کاملی را به دست آوردیم، لازم است این نکته را نیز تاکید کنیم که افراد متقاضی دریافت فرزند خوانده میبایست به نهادهای قانونی تعهد دهند که هزینههای زندگی آنها را به طور کامل پرداخت میکنند؛ این تعهد تا زمان پیدا شدن والدین واقعی فرزند خوانده پابرجا خواهد بود.
بنابراین میتوانیم بگوییم که اگر والدین فرزند خوانده در سن پایین فوت شده باشند و یا اینکه والدین اصلی فرد ناپدید شده باشند، متقاضیان دریافت فرزند خواندگی میبایست تمام هزینههای زندگی آنها را پرداخت کنند تا آنها از بابت امرار معاش با مشکلات جدی روبرو نشوند. همچنین والدین غیر زیستی فرزند خوانده وظیفه دارند برای او بیمه عمر دریافت کنند.
به هر حال ممکن است که والدین فرزند خوانده فوت کنند؛ در چنین شرایطی است که بیمه عمر سعی میکند تا از بروز مشکلات جدی به امرار معاش فرزند جلوگیری به عمل آورد؛ بنابراین بر اساس قانون تامین هزینههای خوراک، پوشاک، مسکن و هزینههای بهداشتی و درمانی و علاوه بر این تامین هزینههای تحصیلی فرزند خوانده با والدین غیرزیستی او است.
جز مواردی که بیان کردیم به فرزند خوانده ارثی تعلق نخواهد گرفت. فرزند خوانده میتواند در چنین شرایطی از بیمه عمر استفاده کرده و برای امرار معاش خود در صورتی که والدین را از دست بدهد از آن بهرهمند شود. از سوی دیگر تا زمانی که والدین غیر زیستی در قید حیات هستند، میبایست هزینههای زندگی او را پرداخت کنند.

ارث فرزند خوانده از پدر و مادر
همانطور که اشاره کردیم وراث قانونی شخص متوفی کسانی هستند که به صورت سببی و نسبی از او ارث ببرند. فرزند خوانده دارای نسبت سببی با والدین غیر زیستی خود نمیباشد؛ بنابراین بر اساس قانون مدنی هیچگونه ارثی از پدر و مادر خود دریافت نخواهد کرد.
دقت داشته باشید که برادران و خواهران و همچنین پدر و مادر میتوانند به دلیل نسبتهای خونی از یکدیگر ارث ببرند، اما فرزند خوانده دارای نسبت سببی با والدین غیر زیستی خود نیست. تنها نسبت سببی که در قانون مدنی به رسمیت شناخته شده است، ازدواج میباشد؛ بنابراین همسر میتواند پس از فوت شریک زندگی خود از او ارث دریافت کند.
البته همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم راههای جایگزینی پیش روی والدین غیر زیستی است که میتوانند با استفاده از آنها دغدغه خود را در خصوص آینده فرزند خوانده برطرف نمایند. یکی از راهکارهای موثری که در این خصوص وجود دارد وصیتنامه تملیکی است که در آن والدین میتوانند تا یک سوم از اموال خود را وصیت کنند.
به هر حال باید توجه داشته باشیم که احکام شرعی و همچنین قوانین مصوب در کشور معمولا پیچیدگیهای بالایی دارند؛ بنابراین اگر به دنبال این هستید تا فرزند خوانده از اموال شما بهرهمند شود، لازم است با وکلای معتبر و متخصص مشاوره حقوقی داشته باشید.
چه کنیم که بعد از فوت والدین به فرزند خوانده ارث برسد؟
همانطور که درباره انحصار وراثت فرزند خوانده توضیح دادیم، او دارای نسبت سببی و نسبی با والدین غیر زیستی خود نیست و بر اساس قوانین مصوب در کشور نمیتواند از آنها ارث ببرد؛ اما روشهای قانونی دیگری وجود دارد که والدین غیر زیستی میتوانند با کمک گرفتن از آنها اموال خود را در اختیار فرزند خوانده قرار دهند.
در ادامه سه روش مختلف را به شما معرفی خواهیم کرد که با استفاده از آنها میتوانید اموال منقول و غیرمنقول خود را به فرزند خوانده منتقل کنید. دقت داشته باشید که استفاده از روشهای قانونی زیر معمولا پیچیدگیهای بالایی دارد به شما توصیه میکنیم که حتما درباره آنها با وکلای خود مشورت نمایید.
وصیت تملیکی از روشهای ارث بردن فرزند خوانده از والدین
در وصیت تملیکی شخص متوفی وصیت میکند که اموال او یا منافعی که از اموال به دست میآید به شخص خاصی منتقل شود. با استفاده از وصیت تملیکی والدین غیر زیستی میتوانند از این مسئله اطمینان کامل را به دست آورند که پس از فوت آنها قسمتی از اموالی که در دسترس دارند به عنوان ارث در اختیار فرزند خوانده قرار میگیرد.
اما نکته قابل ذکری که باید در اینجا بیان کنیم این است که تنها یک سوم از اموال میتواند توسط والدین غیر زیستی در اختیار فرزند خوانده قرار بگیرد. به طور کلی میتوانیم بگوییم که هر شخص تنها میتواند در خصوص یک سوم از اموال خود به عنوان وصیت تعیین و تکلیف نماید. تعیین و تکلیف بیش از آن در وصیتنامه غیرقانونی است.
در صورتی که والدین غیر زیستی بخواهند بیش از این مقدار را به فرد منتقل نمایند، میبایست رضایت سایر وراث را نیز به دست آورند. میتوانید در این خصوص از وکلای معتبر و ماهر مشاوره حقوقی دریافت کنید یا وکالت در پروندههای خود را به آنها بسپارید.
انتقال اموال پیش از فوت از روشهای ارث بردن فرزند خوانده
حال که اطلاعات کاملی در خصوص انحصار وراثت فرزند خوانده به دست آوردیم، لازم است این نکته را نیز تاکید کنیم که معمولا افراد در زمان حیات تمایل دارند خودشان اختیار اموال را در دست داشته باشند؛ اما نکته قابل ذکر این است که اگر آنها پیش از فوت اقدام به انتقال اموال به فرزند خوانده کنند، میتوانند از آینده وی و امرار معاش او اطمینان کامل را داشته باشند.
دقت داشته باشید که هر یک از افراد در قید حیات اختیار کامل اموال خود را دارند و میتوانند آن را به هر شخصی که تمایل دارند منتقل کنند. اگر از آینده فرزند خوانده خود بیمناک هستید، بهترین روش این است که در زمان حیات برای انتقال اموال به او اقدامات لازم را انجام دهید.

صلح عمری از روشهای ارث بردن فرزند خوانده
در صلح عمری فرد تصمیم میگیرد که قسمتی از اموال خود یا تمام آن را به شخص دیگری منتقل کند. صلح عمری از طریق امضای قراردادی امکانپذیر است. دقت داشته باشید که روال قانونی در صلح عمری به این صورت است که فرد تا زمانی که در قید حیات است میتواند از اموال و منافع آن به طور کامل استفاده نماید و زمام امور در دست او میباشد.
در چنین شرایطی اگر فرد فوت نماید، فرزند خوانده به عنوان متصالح میتواند در اموال دخل و تصرف داشته باشد. به زبان سادهتر میتوانیم بگوییم اگر والدین از صلح عمری برای انتقال اموال خود به فرزند خوانده استفاده نمایند تا زمانی که در قید حیات هستند، اختیار امور مربوط به اموال در دست خود آنها میباشد و پس از فوت است که فرزند خوانده میتواند آنها را تصاحب کند.
میتوانیم بگوییم که صلح عمری بهترین روش ارث بردن فرزند خوانده از والدین و انتقال اموال به او میباشد. با استفاده از صلح عمری والدین میتوانند تا زمانی که در قید حیات هستند از اموال منقول و غیرمنقول خود استفاده کنند و از سوی دیگر تمامی دغدغههایی که از بابت امرار معاش فرزند خوانده وجود دارد برطرف خواهد شد.
کلام آخر
همراهی شما با وب سایت حقوقی برترین وکیل باعث میشود تا کادر ما نهایت تلاش خود را برای ارائه مطالب با کیفیت انجام داده و رضایتمندی شما را جلب نماید. امیدواریم با مطالعه این مطلب توانسته باشید تمامی سوالاتی که در ذهن دارید را در مدت زمان کمی پاسخ بگویید. ما تلاش کردیم تا اطلاعات کاملی را در خصوص انحصار وراثت فرزند خوانده در اختیار شما قرار دهیم تا با استفاده از آنها بتوانید اطلاعات حقوقی خود را تا چند برابر افزایش دهید. اگر نقطه نظری درباره این مطالب دارید و یا اینکه سوالی برای شما باقی مانده است، ممنون میشویم آن را با ما به اشتراک بگذارید.