نکات حقوقی

نفقه زوجه در صورت عدم تمکین ⚖️【نحوه مطالبه نفقه】⚡️

نفقه زوجه در صورت عدم تمکین به او تعلق نخواهد گرفت؛ چرا که در قانون اشاره شده است که اگر زن بدون دلایل مشروع و موجه از تمکین عام و خاص شوهرش خودداری به عمل آورد، ناشزه شناخته شده و نفقه به او تعلق نخواهد گرفت. در صورتی که زن از شوهر خود تمکین ننماید، مرد می‌تواند از طریق دادگاه او را الزام به تمکین کند. علاوه بر این باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که در صورت عدم تمکین دادگاه به مرد اجازه خواهد داد که حتی بدون رضایت همسر قبلی خود، مجددا ازدواج نماید؛ اما در صورت عدم تمکین نیز به زن مهریه تعلق خواهد گرفت. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به شما توصیه می‌کنیم با سایت برترین وکیل همراه باشید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

نفقه زوجه در صورت عدم تمکین

نفقه زوجه در صورت عدم تمکین به او تعلق نخواهد گرفت؛ چرا که در قوانین و مقررات مصوب در کشور اشاره شده است که شرط لازم برای دریافت نفقه، تمکین زن از شوهر می‌باشد. در واقع زن زمانی می‌تواند نفقه خود را به صورت کاملاً قانونی مطالبه کند که از شوهر خود تمکین عام و خاص داشته باشد. 

البته ممکن است زن با استفاده از دلایل مشروع و موجه منزل مشترک را ترک کرده و یا اینکه به نیازهای جنسی شوهرش پاسخ ندهد؛ در این صورت است که عدم تمکین وی کاملا مشروع و قانونی شمرده می‌شود. برای مثال تصور کنید که زنی به دلیل ترس از آبرویش در منزلی که شوهر برای او تدارک دیده سکونت نمی‌کند. 

در این صورت علیرغم عدم تمکین به زن نفقه تعلق خواهد گرفت؛ بنابراین باید به این نکته توجه داشته باشیم که اگر عدم تمکین زن بدون در اختیار داشتن دلایل موجه باشد به او نفقه تعلق نخواهد گرفت. به هر حال برای مطالبه نفقه و پیگیری آن در محاکم قضایی به شما توصیه می‌کنیم که حتما از وکلای کارکشته و معتبر مشاوره دریافت نمایید.

نفقه زوجه در صورت عدم تمکین

شرایط پرداخت نفقه زوجه

می‌دانیم که نفقه زوجه در صورت عدم تمکین به او تعلق نخواهد گرفت؛ بنابراین یکی از مهمترین شرایطی که می‌توانیم برای پرداخت نفقه به آن اشاره داشته باشیم، این است که زن به صورت عام و خاص از شوهر خود تمکین داشته باشد. البته در قسمت‌های قبل نیز اشاره کردیم که اگر زن با دلایل موجه از شوهر خود تمکین نکند، می‌تواند همچنان نفقه دریافت نماید. 

مرد زمانی مکلف به پرداخت نفقه است که عقد نکاح بین زن و مرد به طور کامل جاری شده باشد؛ بنابراین در صورتی که عقد نکاح بین زن و مرد جاری نشده و یا اینکه فسخ نکاح صورت گیرد، مرد دیگر مسئولیتی برای پرداخت نفقه و تامین نیازهای اولیه زندگی زن در اختیار نخواهد داشت. باید بدانیم که عقد نکاح به دو صورت عقد نکاح دائم و عقد نکاح موقت قابل اجراست. 

نفقه تنها در عقد نکاح دائم به زن تعلق می‌گیرد؛ یعنی در صورتی زن می‌تواند از شوهر خود درخواست نفقه کند و آن را از طریق محاکم قضایی پیگیری نماید که عقد صورت گرفته دائم باشد. در عقد نکاح موقت هیچگونه نفقه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت؛ مگر اینکه پرداخت نفقه به عنوان یکی از شروط عقدنامه ذکر شود و دو طرف آن را بپذیرند. 

یکی دیگر از شرایط پرداخت نفقه این است که مرد توانایی مالی و استطاعت لازم برای پرداخت کردن نفقه را در اختیار داشته باشد. در صورتی که مرد به توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را نداشته باشد زن از این طریق می‌تواند درخواست طلاق ارائه کند و به طور قطع با ارائه دلایل محکمه پسند می‌تواند به رابطه زوجیت پایان ببخشد. 

تکلیف مهریه زن در صورت عدم تمکین

در این بخش از مقاله سعی داریم توضیحات کاملی را در خصوص مهریه زن در صورت عدم تمکین ارائه کنیم. مهریه را می‌توان اصلی‌ترین حق زن در عقد نکاح به شمار آورد. هم در عقد دائم و هم در عقد موقت زن می‌تواند مهریه خود را از طریق محاکم قضایی وصول نماید و تقریبا در تمامی شرایط است که به زن مهریه تعلق می‌گیرد. 

عدم تمکین باعث از دست رفتن حق زن در خصوص نفقه خواهد شد؛ اما اگر زن از شوهر خود تمکین نکند از مطالبه مهریه محروم نخواهد شد و همچنان می‌تواند از طریق محاکم قضایی پیگیر مهریه باشد. برای مثال ممکن است که زن در منزل شوهر سکونت نداشته و یا اینکه از نیازهای جنسی او تبعیت نکند، در این صورت هم می‌تواند برای مهریه خود دعوای حقوقی اقامه کند. 

به طور خلاصه می‌توانیم بگوییم که مطالبه مهریه هیچگونه ارتباطی با تمکین یا عدم تمکین زن ندارد و حتی در صورتی که در محاکم قضایی ناشزه بودن زن اثبات شود، باز هم او می‌تواند با در دست داشتن مدارک لازم و مستندات کافی پیگیر حقوق مالی خود باشد. همانطور که در قسمت‌های قبل اشاره نمودیم عدم تمکین زن تنها می‌تواند منجر به عدم دسترسی او به نفقه شود. 

نکته قابل ذکر این است که حتی در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نداشته و برای مثال به او خیانت هم کند، باز هم می‌تواند از طریق قانونی مهریه خود را مطالبه نماید. به جز زمانی که فسخ نکاح صورت می‌گیرد و یا اینکه عقد باطل اعلام می‌شود، در تمامی موارد به زن مهریه تعلق خواهد گرفت. می‌توانید در این خصوص با وکلای کارکشته و معتبر مشاوره حقوقی داشته باشید.

نفقه زوجه در صورت عدم تمکین

نحوه مطالبه نفقه به چه صورت است؟

اشاره کردیم که نفقه زن در صورت عدم تمکین به او تعلق نخواهد گرفت؛ مگر اینکه زن بتواند در محاکم قضایی دلایل و مستندات محکمه پسند ارائه دهد. به این مسئله توجه داشته باشید که زن می‌تواند برای مطالبه نفقه خود از دو روش حقوقی و کیفری اقدام کند. دادگاه خانواده و همچنین دادگاه کیفری دو مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای نفقه هستند. 

در صورتی که زن قصد مطالبه نفقه جاریه خود را داشته باشد، لازم است به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادخواست مطالبه نفقه را تنظیم کند. در این صورت است که دادگاه تمامی جوانب امر را مورد بررسی قرار خواهد داد. دادگاه پس از تشکیل جلسه از کارشناسان دادگستری می‌خواهد تا میزان دقیق نفقه زن را مشخص کرده و مرد را ملزم به پرداخت می‌نماید. 

همچنین در صورتی که زن قصد مطالبه نفقه معوقه خود را داشته باشد، می‌تواند از طریق دادگاه کیفری اقدام نماید. برای مطالبه نفقه معوقه لازم است تا شکواییه‌ای را تنظیم نموده و آن را در اختیار خدمات الکترونیکی قوه قضاییه قرار دهید. در صورتی که ترک انفاق از سوی مرد به اثبات برسد، او به مجازات‌های سنگینی در این خصوص محکوم خواهد شد. 

میزان نفقه زن در سال 1404 چقدر است؟

باید اشاره داشته باشیم که مبلغ نفقه زن در سال 1404 به طور دقیق از سوی قانونگذار تعیین نشده است. در درجه اول مسئولیت تعیین نفقه بر عهده زن و مرد می‌باشد. آنها می‌توانند با در نظر گرفتن شرایط خود و همچنین نیازهای مالی که دارند همفکری نموده و به مبلغ مشخصی به عنوان نفقه دست پیدا کنند تا مرد آن را در اختیار زن قرار دهد. 

اما ممکن است اختلافات و تنش‌های بسیار زیادی بین زن و مرد در خصوص محاسبه آنلاین نفقه به وجود آید که در این صورت می‌بایست به محاکم قضایی برای تعیین نمودن نفقه مراجعه نمایند؛ زن باید در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه حاضر شده و درخواست مطالبه نفقه کند. 

دادگاه خانواده در چنین شرایطی تشکیل جلسه خواهد داد. همچنین لازم است زن و مرد دفاعیات شفاهی و کتبی خود را به دادگاه ارائه نمایند. در این صورت کارشناسان دادگستری با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی جامعه و همچنین شرایط مالی مرد و نیازهای زن مبلغی را به عنوان نفقه تعیین می‌کنند و مرد ملزم به پرداخت نفقه تعیین شده است.

نفقه زوجه در صورت عدم تمکین

راه‌های افزایش نفقه چیست؟

در صورتی که زن تمایل دارد نفقه خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد راه‌های مختلفی پیش روی او است که باید از سمت وی به طور کامل رعایت شوند. در درجه اول زن می‌تواند این مسئله را در دادگاه به اثبات برساند که درآمد مرد پس از تعیین نفقه در دادگاه به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. 

همچنین افزایش هزینه‌های زندگی می‌تواند ارتباط مستقیمی با نفقه داشته باشد. در نظر داشته باشید که اگر هزینه‌های زندگی زن به میزان قابل توجهی افزایش داشته و او بتواند این مسئله را در دادگاه به اثبات برساند، می‌تواند نفقه دریافتی خود را نیز افزایش داده و مرد را ملزم به پرداخت مبالغ بالاتر کند. 

همچنین زن می‌تواند در دادگاه این مسئله را به اثبات برساند که شرایط اقتصادی جامعه منجر به این موضوع شده که او دیگر نمی‌تواند با مبلغ دریافتی امرار معاش کند. البته باید در نظر داشته باشیم که برای اثبات هر یک از موارد ذکر شده زن می‌بایست مدارک و مستندات کافی به دادگاه ارائه کند و از وکلای معتبر در این زمینه کمک گیرد. 

 کلام آخر 

بسیار متشکریم از اینکه وب سایت حقوقی ما را برای مطالعه مطالب مهم انتخاب نموده و تا پایان مقاله همراه ما بودید. در این مطلب در خصوص نفقه زوجه در صورت عدم تمکین، همچنین نحوه مطالبه آن توضیحات کاملی را ارائه نمودیم. اگر سوال دیگری برای شما در این خصوص باقی مانده است، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه درج نمایید.

4/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا