انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است؟ ⚖️【نکات مهم】

انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است؟ باید بگوییم که بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور پیش از انتقال سند املاک لازم است مراحلی پشت سر گذاشته شود که یکی از مهمترین این مراحل اخذ گواهی انحصار وراثت میباشد. از نظر قانونی انتقال سند بدون دریافت کردن گواهی انحصار وراثت امکانپذیر نیست. معاملات انجام شده بدون انحصار وراثت فاقد اعتبار میباشند و معامله به طور کامل باطل است. در انحصار وراثت لازم است ملک مورد نظر به طور دقیق ارزش گذاری شده و همچنین مالیات بر ارث نیز تعیین خواهد شد. حتی اگر یکی از وراث مدعی خرید ملک باشد باز هم باید انحصار وراثت انجام شود. اگر تمایل دارید در این خصوص اطلاعات بیشتری به دست آورید با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ارث در تهران کلیک کنید!
انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است؟
یکی از سوالات حقوقی بسیار مهمی که ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود آید این است که انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است؟ پیش از هر چیز باید اعلام کنیم ک مرحله قبل از انتقال سند دریافت گواهی انحصار وراثت است. در صورتی که انحصار وراثت به درستی انجام نشود شما درک کاملی در خصوص ارزش ملک نخواهید داشت.
از سوی دیگر با استفاده از انحصار وراثت است که مالیات بر ارث مشخص میگردد. به طور قطع میتوانیم به این نکته اشاره داشته باشیم که از نظر قانونی برای اینکه انتقال سند صورت گیرد و بتوانید ملک را به فروش برسانید حتما باید مراحل انحصار وراثت را پشت سر بگذارید.
در صورتی که انحصار وراثت انجام نشده و فرد بدون طی مراحل مربوط به آن اقدام به فروش ملک و انتقال سند کند معامله مورد نظر باطل بوده و فاقد اعتبار است. از سوی دیگر این احتمال وجود دارد که وراث برای فروش ملک با یکی از وراث قانونی به توافقات کامل رسیده باشند؛ در چنین شرایطی نیز حتما نیاز به طی نمودن مراحل مربوط به انحصار وراثت است.
پس از انحصار وراثت ارزش واقعی ملک مشخص خواهد شد و فرد خریدار میتواند با پرداخت ارزش واقعی ملک آن را خریداری کند؛ حتی اگر خریدار نیز یکی از وراث قانونی فرد متوفی باشد باز هم برای انتقال سند لازم است که مراحل مربوط به انحصار وراثت پشت سر گذاشته شود. در صورتی که گواهی انحصار وراثت دریافت نشود معامله فاقد اعتبار خواهد بود.

وراث قانونی متوفی
پیش از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است؟ لازم است در خصوص وراث قانونی متوفی نیز شرح دهیم. پس از اینکه شخصی فوت میکند اموال او اعم از اموال منقول و غیرمنقول به عنوان متحرک با قانون خاصی بین وراث قانونی فرد تقسیم میشود که در طبقات ارث به آن اشاره کاملی شده است.
فرزندان و همسر و همچنین پدر و مادر و نوههای متوفی جزو طبقات اول ارث محسوب میشوند. ممکن است طبقه اول ارث در قید حیات نباشند یا فرد متوفی فاقد نسبت با آنها باشد؛ در این صورت است که ارث فرد به طبقه دوم میرسد، طبقه دوم ارث شامل پدربزرگ و مادربزرگ خواهر و برادر و همچنین فرزندان آنها خواهد شد.
ممکن است که فرد متوفی در طبقه دوم ارث نیز فاقد وراث قانونی باشد؛ در چنین شرایطی میبایست تمام ماترک او به طبقه سوم ارث برسد. طبقه سوم ارث بر اساس احکام شرعی و قوانین و مقررات مصوب در کشور شامل عمهها و خالهها و همچنین عموها و داییها و فرزندان آنها خواهد شد که در صورت نبودن وراث در طبقه دوم ماترک به آنها تعلق خواهد گرفت.
باید اولویتها در طبقات ارث به دقت مورد بررسی قرار گیرند و اگر وراث قانونی در طبقه یک وجود داشته باشد، دیگر ارثی به طبقه سوم نخواهد رسید. همچنین سهم الارث هر یک از افراد در طبقات ارث بر اساس قوانین و مقررات و همچنین فرمول مشخصی تعیین خواهد شد که کسب اطلاع در خصوص آنها از طریق مشاوره حقوقی امکانپذیر است.
اختلاف بین وراث برای تقسیم ارث
در خصوص این پرسش که انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است یا خیر در قسمتهای قبل توضیحات کاملی را ارائه دادیم و اکنون لازم است موقعیتی را تشریح کنیم که در آن وراث قانونی متوفی برای انحصار وراثت و تقسیم ارث دچار اختلاف شده و حاضر به مشخص کردن سهم الارث هر یک از وراث قانونی نمیشوند. در چنین شرایطی اختلافات باید از طریق مراجعه به دادگاه حل و فصل شوند.
پیش از اقدام برای تقسیم ارث لازم است گواهی انحصار وراثت از مراجع صالح دریافت شود. پس از اینکه تحریر ترکه به طور کامل صورت گرفت لازم است که شما درخواست تقسیم ترکه از دادگاه داشته باشید. کارشناسان دادگستری در چنین شرایطی وظیفه دارند که اموال مد نظر به عنوان ترکه را ارزش گذاری نمایند.
در صورتی که اختلافی بین وراث برای تقسیم ملک و ماترک فرد متوفی موجود داشته باشد، دادگاه در نهایت دستور به فروش ملک یا افراز آن خواهد داد. در صورتی که تمایل دارید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید به شما توصیه میکنیم از وکلای معتبر مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
مدارک لازم جهت انتقال سند ملک ورثهای چیست؟
برای انحصار وراثت لازم است مدارک لازم جهت انتقال سند ملک ورثهای را به دادگاه ارائه کنید. یکی از مهمترین مدارکی که باید در اختیار دادگاه قرار گیرد گواهی فوت متوفی است. همچنین اگر قولنامه یا سند رسمی از ملک ورثهای در دسترس است، میبایست آن را جمع آوری کرده و در اختیار قاضی پرونده قرار دهید تا ارزش گذاری ملک انجام شود.
یکی از مدارک مهم دیگری که میتوانید به دادگاه ارائه کنید وصیت نامه فرد متوفی است. در صورتی که همسر متوفی در قید حیات باشد و همچنین جزو وراث قانونی به شمار آید، لازم است که عقدنامه وی به دادگاه ارائه شود. در قسمتهای قبل نیز اشاره کردیم که گواهی انحصار وراثت نیز باید تهیه و ارائه شود.

انتقال سند به یکی از وراث بدون انحصار وراثت
انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است؟ این سوال ممکن است برای بسیاری از شما پیش آمده باشد. در شرایطی ممکن است که وراث به صورت توافقی تصمیم بگیرند که ملک را به یکی از وراث بفروشند؛ در چنین شرایطی باید بررسی کنیم که اگر انحصار وراثت انجام نشود چنین معاملهای دارای اعتبار است یا خیر؟ باید بگوییم که وراث بدون انحصار وراثت نمیتوانند انتقال سندی انجام دهند.
در واقع اگر فرد خریدار یکی از وراث قانونی متوفی باشد باز هم نیاز به انحصار وراثت است و اگر گواهی انحصار وراثت دریافت نشود و تکلیف مالیات بر ارث تعیین نگردد، معامله فاقد اعتبار است. به طور خلاصه میتوان گفت حتی اگر تمامی وراث نیز در این خصوص به توافقات کامل برسند باز هم انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر نخواهد بود.
مرحله اول این است که از طریق دادگاه یا شورای حل اختلاف انحصار وراثت به طور کامل انجام شود. میدانیم که پس از انحصار وراثت ملک ارزش گذاری خواهد شد؛ در چنین شرایطی است که اگر یکی از وراث تمایل به خرید ملک دارد میبایست مبلغ کامل آن را پرداخت کرده و به صورت کاملا قانونی انتقال سند انجام شود.
مهمترین موانع انتقال سند بعد از فوت متوفی
در صورتی که مالک ملکی که دارای اسناد عادی است، فوت کند این مسئله میتواند اختلافات بسیار زیادی را به دنبال داشته باشد؛ در چنین شرایطی است که متوفی در زمانی که قید حیات بوده است هیچگونه اقدامی برای دریافت سند رسمی انجام نداده است. این مسئله میتواند پس از فوت مالک موانع بسیار زیادی را برای وراث قانونی وی به همراه داشته باشد.
در زمانی که فرد مالک در قید حیات است میبایست با حضور در اداره ثبت اسناد برای ملک خود سند رسمی دریافت کند. یکی از موانع دیگری که ممکن است در انتقال سند برای وراث به وجود آید این است که اگر ملک دارای وام بانکی باشد، میبایست این وام به طور کامل تسویه حساب شود؛ چرا که در غیر این صورت وراث قادر به انتقال سند نخواهند بود.
دقت داشته باشید که مسائل مربوط به انحصار وراثت معمولا پیچیدگیهای بالایی دارد؛ از سوی دیگر پیروزی در دعاوی مربوط به امور ملکی با دشواریهای بسیار زیادی امکانپذیر است؛ بنابراین اگر برای انحصار وراثت یا انتقال سند به وکلای کارکشته و معتبر نیاز دارید به شما توصیه میکنیم که با تحقیقات کامل آنها را انتخاب کنید.
شرایط انتقال سند به همسر متوفی
حال که این موضوع را بررسی کردیم که انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است یا خیر؟ لازم است این نکته را نیز در نظر بگیریم که همسر دائمی فرد میتواند در صورت فوت متوفی از وی ارث ببرد. در ماده ۹۴۰ قانون مدنی بیان شده است که زوجین که عقد نکاح بین آنها دائمی باشد و ممنوع از ارث بردن نباشند، میتوانند از یکدیگر ارث ببرند.
در صورتی که مرد فوت نماید و فرزند هم داشته باشد به همسر او یک هشتم از اموال ماترک به ارث خواهد رسید. سهم الارث زوجه در صورتی که فرزند وجود نداشته باشد برابر با یک چهارم از ماترک خواهد بود. اگر ماترک اموال منقول باشد زوجه از عین آن ارث خواهد برد، ولی اگر ماترک اموال غیرمنقول باشد زن از ارزش آن ارث خواهد برد.
در صورتی که ماترک فرد متوفی جزو اموال غیرمنقول باشد و وراث ارزش سهم الارث زن را به او پرداخت نکنند، زن میتواند عین ارث را تصاحب نماید. در صورتی که ملکی موجود باشد و بخواهید انتقال سند آن را به زوجه انجام دهید، لازم است که حتما مراحل انحصار وراثت را پشت سر بگذارید؛ چرا که بدون دریافت گواهی انحصار وراثت انتقال سند فاقد اعتبار است.

انتقال سند ملک ورثهای به فرزندان
در قسمتهای قبل بیان نمودیم که انتقال سند بدون دریافت گواهی انحصار وراثت امکانپذیر نیست. اکنون نیز لازم است این نکته را مد نظر قرار دهید که اگر فردی در قید حیات باشد حق دخل و تصرف در اموال خود را خواهد داشت. در واقع او میتواند اموالش را به نام هر کسی که تمایل دارد بزند و انتقال سند بدون هیچ گونه مشکلی صورت خواهد گرفت.
به این مسئله توجه داشته باشید که اگر فردی تمایل داشته باشد، میتواند تمام اموال منقول و غیرمنقول خود را به فرزندان خود منتقل نماید. در نظر داشته باشید که در چنین شرایطی اگر فرزند به سن قانونی یعنی ۱۸ سال برسد، میتواند مالکیت اموال خود را به طور کامل به دست آورده و در آن دخل و تصرف داشته باشد.
در شرایطی که فرزند نابالغ باشد جد پدری یا فرد منصوب شده از سمت پدر و حتی مادر او میتواند به عنوان قیم وی انتخاب شوند. در صورتی که پدر فوت نماید و قصد انتقال سند به فرزندان وی را داشته باشید، باز هم لازم است تمامی مراحل انحصار وراثت را گام به گام پشت سر بگذارید؛ چرا که در غیر این صورت انتقال سند امکانپذیر نخواهد بود.
انتقال سند بدون انحصار وراثت در اموال مشاع
حال که بررسی نمودیم که انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است یا خیر، جا دارد به این نکته نیز تاکید داشته باشیم که اگر مالی بین چند نفر به صورت مشاع باشد و یکی از مالکان فوت نماید سهم او به وراث قانونی خواهد رسید. در صورتی که ملک مورد نظر افراز نشده و آنها مراحل مربوط به انحصار وراثت را پشت سر نگذاشته باشند انتقال سند امکانپذیر نخواهد بود.
در نظر داشته باشید که اموال مشاع به اموالی گفته میشود که بیش از یک مالک خواهند داشت و سهم هر یک از مالکان از ملک مورد نظر مشخص نشده است. چنانچه قصد انتقال سند اموال مشاع و طی مراحل مربوط به دریافت گواهی انحصار وراثت را دارید، به شما توصیه میکنیم حتما از وکلای معتبر و متخصص مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
کلام آخر
بسیار متشکریم از این بابت که با سایت برترین وکیل همراه بودید و مهمترین مطالب حقوقی را از این طریق مورد مطالعه قرار دادید. امیدواریم که مشکلات حقوقی پیش آمده در کمترین زمان ممکن برای شما حل شود تا با خیالی آسوده بتوانید به امورات زندگی خود بپردازید. به این سوال پاسخ دادیم که انتقال سند بدون انحصار وراثت امکانپذیر است یا خیر؟ بیان کردیم که معامله بدون انحصار وراثت کاملا باطل و فاقد اعتبار است. اگر سوالی برای شما در این خصوص به وجود آمده است، میتوانید آن را با ما در قسمت دیدگاه به اشتراک بگذارید.