نکات حقوقی

آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد؟ ⚖️ طرح سال 1403

سربازی یک خدمت اجباری برای آقایان در کشور ایران و در بسیاری از کشورهای جهان به شمار می‌رود. در واقع هر فرد واجد و شرایط ملزم است در سن ۱۸ سالگی و یا پس از پایان یافتن تحصیلات خود به سربازی برود و خدمت اجباری خود را به پایان برساند. بسیاری از افراد ممکن است بنا به دلایلی مانند علل پزشکی معاف شوند؛ اما معافیت با استفاده از قوانین و مقررات خاصی اعطا می‌گردد. در این بین ممکن است عده‌ای از سربازی فرار کرده و یا اینکه از ابتدا در پادگان مربوطه حضور پیدا نکرده باشند. چنین افرادی همواره به دنبال این هستند که آیا تغییرات قانون باعث اعطای معافیت به آنها خواهد شد یا خیر. در این مطلب به این سوال پاسخ می‌دهیم که آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوال تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

به چه کسی سرباز فراری گفته می‌شود؟

پیش از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد لازم است تعریف دقیقی از سرباز فراری داشته باشیم. بنا به دلایل مختلفی ممکن است یک سرباز پس از حضور در پادگان مورد نظر یگان خدمت خود را ترک کرده و به اصطلاح فراری شود و دیگر حاضر نگردد که در آن حضور پیدا کند. در صورتی که غیبت فرد بیشتر از ۱۵ روز به طول بیانجامد به او سرباز فراری گفته می‌شود. اگر فرد پس از ۶۰ روز به محل خدمت خود بازگردد خود یگان مسئول رسیدگی به پرونده او می‌باشد.

اما به این نکته توجه داشته باشید که گاهی غیبت سرباز فراری بیشتر از ۶۰ روز می‌شود در چنین شرایطی لازم است پرونده به محاکم قضایی ارجاع داده شود تا از نظر قانونی به غیبت او در محل خدمت رسیدگی شود. در صورتی که فرد در محل خدمت خود حضور پیدا نکرده و در اصطلاح سرباز فراری باشد مجازات‌هایی برای او در نظر گرفته شده که از مهم‌ترین آنها می‌توانیم به جریمه نقدی و اضافه خدمت اشاره کنیم. البته تغییرات قانون باعث برخی تغییرات در مجازات‌های تعیین شده گردیده است.

در صورتی که فرد برای اولین بار محل خدمت خود را ترک کرده و فراری باشد تعداد روزهایی که برای او به عنوان اضافه خدمت در نظر گرفته می‌شود برابر با روزهایی است که متواری بوده و غیبت داشته است. در چنین شرایطی یعنی در صورتی که فرد برای اولین بار غیبت داشته باشد و خودش به محل خدمت بازگردد به ازای هر روز غیبت برای او دو روز اضافه خدمت در نظر گرفته می‌شود؛ اما میزان مجازات‌هایی که برای شرایط دیگر تعیین می‌گردد بسیار شدیدتر از این خواهد بود.

اگر غیبت فرد از محل خدمت و فراری شدن او بیشتر از یک بار انجام شود ممکن است قانون برای او حبس از سه ماه تا ۶ ماه را در نظر بگیرد. علاوه بر حبس لازم است برای سرباز فراری که بیشتر از یک بار غیبت داشته است علاوه بر حبس مجازات‌های نقدی نیز در نظر گرفته شود. در چنین شرایطی محاکم قضایی مسئول رسیدگی به پرونده غیبت سربازان فراری هستند و باید دعاوی مطرح شده را به دقت مورد بررسی قرار دهند و متناسب با نوع غیبت و تعداد روزهای متواری شدن سرباز حکم دهند.

معافیت سربازان فراری بالای هشت سال ۱۴۰۳

شرایط معافیت سربازان فراری به چه صورت است؟

در توضیح این مسئله که آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد باید به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر فرد به هر دلیلی نتواند کارت پایان خدمت یا معافیت خود را دریافت کند از نظر قانونی از بسیاری از خدمات اجتماعی محروم خواهد شد. به هر حال باید به این نکته توجه داشته باشید که هر مرد واجد الشرایط در ایران می‌بایست بالای ۱۸ سال برای خدمت سربازی اقدامات لازم را به انجام برساند. اگر فرد به هر دلیل از خدمت غیبت کرده و یا اینکه در آن حضور پیدا نکند از این خدمات محروم می‌گردد.

برای مثال می‌توانیم به این موضوع اشاره داشته باشیم که اگر فرد کارت پایان خدمت نداشته باشد هرگز نمی‌تواند از مزایای بیمه تامین اجتماعی بهره‌مند شود از سوی دیگر امکان استخدام چنین فردی در ارگان‌های دولتی وجود نخواهد داشت. چنین افرادی لازم است به دنبال راهی برای معافیت خود باشند تا به این شکل بتوانند از خدمات اجتماعی که دولت در دسترس آنها قرار داده است بهره‌مند شوند. برای معافیت سربازان فراری همواره دو راه قانونی وجود دارد که به آنها اشاره خواهیم کرد.

10 تا از بهترین وکیل ایران را بشناسید!

معافیت سربازان فراری بالای هشت سال

همانطور که در قسمت‌های قبلی به این موضوع اشاره داشتیم انجام خدمت سربازی به نوعی اجباری می‌باشد و هر فرد واجد الشرایط لازم است در یگان مخصوصی مشغول به خدمت شود. در این بین ممکن است برخی از افراد بنا به دلایل شخصی از خدمت سربازی امتناع کرده و به اصطلاح سرباز فراری شوند. اشاره داشتیم که در قانون مجازات‌های سنگینی برای افرادی در نظر گرفته شده که بیشتر از یک بار از سربازی غیبت کرده و در مدت مشخصی خود را به یگان مربوطه معرفی نکردند.

قانون در خصوص معافیت سربازان فراری بالای هشت سال اعلام می‌کند که این افراد می‌توانند با پرداخت جرایم نقدی به معافیت دست پیدا کنند؛ اما لازم است همواره به این نکته توجه داشته باشید که این قانون تا پایان سال ۱۳۹۷ وجود داشت و اما امروزه با تغییرات قانون شرایط معافیت برای این افراد نیز دچار تغییرات جدی شده است؛ اما لازم است این نکته را متذکر شویم که افراد بالای ۵۰ سال که سرباز فراری محسوب می‌شوند می‌توانند برای دریافت معافیت از سربازی اقدامات لازم را به انجام برسانند.

دقت داشته باشید که در قانون رسمی کشور اعلام شده است که افراد بالای ۵۰ سال از خدمت سربازی معاف هستند بنابراین افرادی که سرباز فراری محسوب می‌شوند و سن آنها به بالای ۵۰ سال رسیده است می‌توانند اقدامات لازم را برای معافیت به انجام برسانند. البته باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که فرد در صورتی می‌تواند معافیت خود را از مراجع قانونی دریافت کند که به قوانین و مقررات آشنایی کامل داشته باشد و بتواند بهترین راه برای این کار را به کمک یک وکیل در پیش بگیرد.

معافیت سربازان فراری از طریق معافیت پزشکی

معافیت سربازان فراری از طریق معافیت پزشکی

در قسمت‌های قبل سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد یا خیر. اشاره داشتیم که پاسخ به این سوال می‌تواند به شرایط و ضوابط بسیار زیادی وابسته باشد. قوانین کشور مقدر می‌کند آن دسته از افرادی که دارای معلولیت‌های جسمی و یا اختلالات روانی هستند می‌توانند معافیت پزشکی دریافت کرده و عازم خدمت سربازی نشوند. در واقع قانون بعضی از مشکلات جسمی و روانی را برشمرده است که بر اساس آنها فرد می‌تواند معافیت دریافت کند.

در واقع تنها آن دسته از افرادی ملزم به حضور در خدمت سربازی هستند که از نظر جسمی و روانی دارای سلامت کامل باشند در صورتی که فرد ادعا کند که فاقد چنین سلامتی است این موضوع به دقت مورد بررسی قرار می‌گیرد و اگر صحت ادعای او به اثبات برسد او از خدمت سربازی معاف خواهد شد. حال سوالی که در این بین به وجود می‌آید این است که آن دسته از افرادی که بنا به دلایل شخصی از خدمت سربازی فرار کرده‌اند نیز می‌توانند با استفاده از معافیت پزشکی اقدامات لازم را به انجام برسانند؟

در پاسخ کوتاه به سوال بالا می‌توان گفت که تمامی افراد اعم از سربازان فراری می‌توانند در صورت داشتن مشکلات جسمی یا روانی معافیت پزشکی دریافت کرده و به این شکل از رفتن به خدمت سربازی منع شوند. البته فرد در صورتی می‌تواند معافیت پزشکی دریافت کند که پزشک معتمد نیروهای مسلح او را به دقت مورد معاینه و بررسی قرار دهد تا صحت ادعاهای او به اثبات برسد. از سوی دیگر لازم است فرد تمامی مدارک پزشکی خود را به پزشک معتمد ارائه داده تا در روند معافیت او نقش داشته باشد.

در صورتی که فرد مبتلا به آن دسته از بیماری‌هایی باشد که زندگی روزمره او را مختل کرده و یا اینکه اختلال برای حضور در مناطق نظامی ایجاد کند می‌تواند به صورت دائم معافیت پزشکی دریافت نماید؛ اما گاهی فرد به آن دسته از بیماری‌هایی مبتلا است که قابل درمان می‌باشد در چنین شرایطی پزشک معتمد نیروهای مسلح برای او معافیت پزشکی موقت صادر می‌کند. در چنین شرایطی مهلتی برای فرد در نظر گرفته می‌شود که در آن به درمان بیماری خود پرداخته و پس از آن در خدمت سربازی حضور پیدا کند.

اما گاهی مشکلات جسمی یا روانی فرد به گونه‌ای است که به او معافیت دائم یا موقت اعطا نمی‌شود چنین افرادی با نظر پزشک معتمد نیروهای مسلح تنها از رزم معاف خواهد شد. در چنین شرایطی لازم است وضعیت جسمانی و روانی فرد به دقت در مراکز مشخص شده مورد بررسی پزشک مربوطه قرار بگیرد تا نوع معافیت او مشخص گردد. هر یک از افراد بسته به مشکل جسمی یا روانی که به آن مبتلا هستند می‌توانند معافیت دائم یا موقت و یا حتی معافیت از رزم را دریافت نمایند.

معافیت سربازان فراری متاهل به چه صورت است؟

معافیت سربازان فراری متاهل به چه صورت است؟

در قسمت‌های قبل به این سوال پاسخ دادیم که آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد یا خیر. حال سوالی که پیش می‌آید این است که اگر فرد متاهل باشد می‌تواند در صورت سرباز فراری بودن معافیت دریافت نماید یا خیر؟ لازم است در اینجا به این نکته اشاره داشته باشیم که قوانین مربوط به معافیت سربازان فراری متاهل برای افراد عادی و سربازان فراری یکسان است. در واقع با استفاده از همان راه‌هایی که سربازان متاهل می‌توانند معافیت دریافت کنند سربازان فراری نیز می‌توانند اقدام انجام دهند.

دقت داشته باشید که قانون امکانات بیشتری را در اختیار سربازان متاهل قرار داده است برای مثال شرایط مرخصی آنها کاملاً متفاوت از سربازان مجرد است. در صورتی که سرباز متاهل دارای فرزند باشد به ازای هر فرزند اعم از دختر یا پسر به میزان سه ماه کسر خدمت به آنها تعلق خواهد دقت داشته باشید که این قانون شامل حال سربازان فراری نیز خواهد شد یعنی این افراد اگر دارای فرزند باشند می‌توانند در صورت اقدام برای معافیت به ازای هر فرزند سه ماه کسری خدمت را دریافت نمایند.

لازم به ذکر است که هیچ قانونی برای معافیت سربازان متاهل چه دسته از سربازانی که فراری هستند و چه آن دسته از سربازان مشغول به خدمت وجود ندارد. دقت داشته باشید که اگر فرد دارای حداقل ۴۰ سال باشد و پس از رسیدن به این سن دارای سه فرزند باشد می‌تواند معافیت دریافت کند. قانون اشاره می‌کند که آن دسته از افرادی که دارای چهار فرزند هستند بدون در نظر گرفتن محدودیت‌های سنی می‌توانند برای معافیت اقدامات لازم را به انجام رسانده و از خدمت سربازی معاف شوند.

معافیت کفالت سربازان فراری به چه صورت است؟

معافیت کفالت سربازان فراری به چه صورت است؟

در صورتی که برای یکی از اعضای خانواده مانند پدر یا مادر مشکلی به وجود آید فرد می‌تواند با استفاده از معافیت کفالت از خدمت سربازی منع شود. امان دسته از افرادی که دارای غیبت غیر موجه هستند هرگز نمی‌توانند از این نوع از معافیت بهره‌مند شوند. تصور کنید که فردی سرباز فراری است و معافیت کفالت شامل حال او می‌گردد در چنین شرایطی لازم است فرد در ابتدا به خدمت سربازی خود بازگشته و خود را به یگان مربوطه معرفی نماید. در این صورت پرونده غیبت او مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در چنین شرایطی مراجع قانونی وظیفه دارند تا به پرونده غیبت سرباز فراری به دقت وارد شده و آن را مورد بررسی قرار دهند تا از این شکل بتوانند مجازات‌هایی را برای آن تعیین نمایند. در این صورت است که فرد به مانند شخصی است که تازه وارد خدمت شده است. پس از اعمال مجازات‌هایی که برای سرباز فراری در نظر گرفته می‌شود او می‌تواند برای معافیت کفالت اقدامات لازم را به انجام رسانده و درخواست خود را به مراجع قضایی و انتظامی مربوطه اعلام نماید. البته این کار قدری پیچیده است.

برای معافیت سربازان فراری از طریق معافیت کفالت لازم است تا فرد واجد الشرایط در ابتدا به پلیس بعلاوه ۱۰ مراجعه کند. آن مورد کنکاش و بررسی‌های دقیق قرار بگیرد. در چنین شرایطی است که کمیسیون مربوط شرایط تمامی اعضای خانواده را مورد بررسی قرار می‌دهد تا آن دسته از اعضای خانواده که نیاز به کفالت دارند مورد تایید قرار بگیرند. حال ممکن است پس از فرار سرباز شرایط کفالت و معافیت‌های مربوط به آن پدیدار شده باشد در این صورت نیز سرباز فراری می‌تواند اقدامات لازم را به انجام برساند.

برای مثال تصور کنید که پس از متواری شدن فرد از خدمت سربازی پدر و مادر او از یکدیگر جدا می‌شوند. حال این سوال پیش می‌آید که در این شرایط آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد؟ باید اشاره داشته باشیم که از نظر قانونی فرد می‌تواند بسته به شرایط خاصی کفالت مادر خود را از مراجع ذی صلاح دریافت کند. یکی از شرایط این است که مادر نباید ازدواج کرده باشد و از نظر قانونی تحت تکفل فرزند خود قرار بگیرد چرا که در غیر این صورت امکان معافیت کفالت از میان خواهد رفت.

معافیت ایثارگری سربازان فراری به چه صورت است؟

یکی دیگه از روش‌هایی که سربازان فراری می‌توانند از طریق آن برای معافیت اقدامات لازم را به انجام برسانند معافیت ایثارگری است چرا که در قانون اشاره شده است که سربازان فرزند ایثارگر می‌توانند در شرایط خاص مشمول معافیت شوند. ممکن است در زمان اعزام سرباز فرد نتواند مدارک لازم برای معافیت ایثارگری را در اختیار مراجع ذی‌صلاح قرار دهد در این صورت پس از تکمیل مدارک فرد می‌تواند اقدامات قانونی برای معافیت فرزند خود را حتی پس از اعزام او نیز انجام دهد.

حال تصور کنید که در چنین شرایطی فرد از خدمت سربازی خود فرار می‌کند لازم به ذکر است که حتی در این صورت نیز فرد می‌تواند از طریق معافیت ایثارگری او را از خدمت سربازی منع نماید. در چنین شرایطی لازم است فرد به یگان خدمت خود بازگشته و پرونده غیبت او به دقت مورد بررسی قرار بگیرد. در چنین شرایطی است که قانون مجازات‌هایی را برای فرد در نظر گرفته و آنها را اعمال می‌نماید. در صورتی می‌توان برای معافیت ایثارگری اقدام کرد که فرد در محل خدمت خود حضور داشته باشد.

خرید خدمت توسط سربازان فراری

خرید خدمت توسط سربازان فراری

یکی از موضوعاتی که در خصوص معافیت سربازان فراری به وجود می‌آید این است که آیا این افراد می‌توانند خدمت سربازی خود را بخرند و به این شکل معافیت دریافت کنند؟ لازم به ذکر است که پاسخگویی به سوالاتی از این جنس مستلزم آگاهی کامل در خصوص قوانین و مقررات کشور است. در واقع باید به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر سرباز فراری بیشتر از ۸ سال از زمان ترک خدمت او بگذرد می‌تواند با پرداخت هزینه‌ای به عنوان جریمه نقدی معافیت دریافت نموده و در اصطلاح سربازی خود را بخرد.

باید به این نکته توجه داشته باشید که این قانون مربوط به گذشته است و در حال حاضر امکان خرید سربازی برای هیچ یک از سربازان فراری وجود ندارد. البته ممکن است در سال‌های آینده شاهد تصویب برخی از قوانین باشیم که امکان خرید سربازی را به سربازان فراری بدهد. امکان خرید سربازی توسط سربازان فراری تنها تا سال ۱۳۹۷ امکان‌پذیر بود و پس از آن این قانون از میان برداشته یعنی پس از سال ۱۳۹۷ دیگر هیچ یک از سربازان فراری نمی‌توانند با اتکا به این قانون برای خرید خدمت خود اقدام کنند.

لزوم مراجعه به وکیل برای معافیت سربازان فراری

زمانی می‌توانید برای معافیت اقدام کنید که با قوانین و مقررات این حوزه آشنایی کامل داشته باشید. دقت داشته باشید که قوانین مربوط به معافیت سربازان فراری هر سال در حال تغییر می‌باشد و شما زمانی می‌توانید راهکار مناسب را از انبوه قوانین استخراج کنید که با یک وکیل مجرب و به روز در ارتباط بوده و از او مشاوره حقوقی دریافت نمایید. وکیل در ابتدا شرایط موکل خود را در نظر می‌گیرد و سپس از میان راهکارهای حقوقی مطلوب‌ترین و سریع‌ترین راهکار برای معافیت را پیش روی او قرار می‌دهد.

همواره لازم است به این نکته توجه داشته باشید که هر وکیلی با هر میزان از توانایی نمی‌تواند به شما در پیشبرد اهدافتان کمک کند. لازم است تمامی ویژگی‌های یک وکیل را مورد بررسی قرار دهید تا از میان انبوه وکلایی که در این حوزه مشغول به فعالیت هستند در نهایت شاخص‌ترین آنها را برای اعطای وکالت انتخاب نمایید. وکیلی که به خدمت می‌گیرید باید دارای سابقه بالایی باشد تا به این شکل تجربیات بسیار زیادی را برای ارائه به شما در اختیار داشته باشد. از سوی دیگر باید وکیل شهرت بالایی در اختیار داشته باشد.

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید و با صبر و حوصله ما را دنبال نمودید از شما تشکر می‌کنیم. در این مقاله سعی کردیم به این موضوع بپردازیم که آیا امکان معافیت سربازان فراری وجود دارد؟ برای این کار در ابتدا این مسئله را مورد ارزیابی قرار دادیم که سرباز فراری به چه کسی اطلاق می‌گردد. از سوی دیگر شرایط لازم برای معافیت سربازان فراری بر اساس قوانین کشور را مورد ارزیابی و کنکاش قرار دادیم. همچنین توضیحات جامعی را در خصوص معافیت سربازان فراری بالای ۸ سال به شما ارائه دادیم تا اطلاعات حقوقی‌تان افزایش پیدا کند. اکنون از شما می‌خواهیم که نظرات و تجربیات خود را با مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − چهار =

دکمه بازگشت به بالا