اگر زن خانه را ترک کند مهریه تعلق میگیرد؟ ⚖️【نکات مهم】⚡

در پاسخ به این سوال که اگر زن خانه را ترک کند مهریه تعلق میگیرد؟ باید بیان کنیم که اگر زن بدون دلایل موجه یا با در اختیار داشتن دلایل موجه منزل مشترک با شوهر را ترک کند، همچنان میتواند مهریه خود را از نظر قانونی مطالبه نماید. حتی در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نداشته باشد، باز هم میتواند به مهریه خود دست پیدا کند؛ چرا که از نظر قانونی مستحق دریافت آن است. البته باید اشاره داشته باشیم که ترک منزل مشترک از سوی زن و اثبات شدن عدم تمکین وی میتواند عاملی برای عدم برخورداری از نفقه به شمار آید. اگر سوالات بیشتری در این خصوص برای شما به وجود آمده است، میتوانید در ادامه با وب سایت حقوقی برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!
اگر زن خانه را ترک کند مهریه تعلق میگیرد؟
سوال مهم این است که اگر زن خانه را ترک کند مهریه تعلق میگیرد؟ تصور غلطی که در بین بسیاری از افراد وجود دارد این است که اگر زنی خانه را ترک کند و مرتکب عدم تمکین عام و خاص شود به او مهریهای تعلق نخواهد گرفت؛ حال اینکه چنین تصوراتی کاملا غلط است. بر اساس قوانین و مقررات، مهریه حق زوجه است و عدم تمکین نمیتواند مانعی برای دسترسی به آن باشد.
یکی از مصادیق عدم تمکین این است که زن منزل مشترک را ترک کرده و حاضر به تبعیت از شوهر در مسائل جنسی نیز نباشد. باید اشاره داشته باشیم که حتی در این صورت نیز زن میتواند به صورت قانونی مهریه خود را مطالبه کند؛ اما سوال مهمی که ممکن است در اینجا برای شما نیز به وجود آید، این است که در صورت عدم تمکین زن چه عواقب قانونی در انتظار وی است؟
تنها حقی که از زن در صورت ترک منزل ضایع خواهد شد، حق برخورداری از نفقه است که در قسمتهای بعدی این مسئله را به طور کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد؛ اما زن همچنان علیرغم عدم تمکین میتواند به مهریه خود دست پیدا کرده و برای آن به صورت کاملا قانونی دادخواست دهد.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر زن در صورت عدم تمکین درخواستی مبنی بر مطالبه نفقه ارائه کند، مرد میبایست با دلایل محکمه پسند ناشزه بودن او را اثبات نماید. بر اساس قوانین و مقررات به زن ناشزه هیچگونه نفقهای تعلق نخواهد گرفت، ولی زن ناشزه هیچگونه مشکلی برای دریافت مهریه خود از شوهر نخواهد داشت.

چگونگی اثبات ترک منزل توسط زن
چگونگی اثبات ترک منزل توسط زن به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال ممکن است خود زن در محاکم قضایی به ترک منزل شوهر و عدم بازگشت در زمان مقرر و متعارف اقرار نماید؛ در این صورت است که اقرار زن به ترک منزل میتواند به عنوان یک سند بسیار مهم برای اثبات ترک خانه به شمار رود و مرد بتواند برای پیگیری حقوق قانونی خود به آن استناد کند.
حال که به بررسی این سوال که اگر زن خانه را ترک کند مهریه تعلق میگیرد؟ پرداختیم، لازم است این مسئله را نیز در نظر بگیریم که شهادت شهود میتواند برای اثبات ترک منزل کمک زیادی کند. در این صورت است که زوج باید دو نفر شاهد عاقل و بالغ که اطلاع کاملی در خصوص زندگی مشترک زوجین دارند را به دادگاه معرفی نمایند و آنها به نفع شوهر شهادت دهند.
همچنین نظر کارشناسان دادگستری در این خصوص میتواند از سوی قاضی پرونده مورد پذیرش قرار گیرد. از سوی دیگر این مسئله را در نظر بگیرید که اگر زن به اظهارنامههای ارسال شده از سوی مرد برای بازگشت به منزل بیتوجهی کند، این مسئله میتواند به عنوان یکی از اسناد بسیار مهم در دادگاه مورد استناد قرار گیرد تا عدم تمکین زن اثبات شود.
به هر حال باید اشاره داشته باشیم که اگر زن بدون در اختیار داشتن دلایل موجه منزل مشترک را ترک کند، در صورت اثبات در دادگاه وی از دریافت نفقه محروم خواهد شد؛ اما لازم است بار دیگر تاکید داشته باشیم که دریافت مهریه هیچگونه ارتباطی با تمکین یا عدم تمکین زن ندارد و تحت هر شرایطی زن میتواند مهریه خود را از طریق اجرای ثبت و دادگاه خانواده مطالبه کند.
مجازات ترک منزل توسط زن چیست؟
حال سوال مهمی که پیش میآید این است که مجازات ترک منزل توسط زن چیست؟ باید بگوییم که ترک منزل مشترک از سوی زن مجازات کیفری به دنبال ندارد. در واقع میتوانیم بگوییم که اگر زنی منزل مشترک با شوهرش را ترک نماید و برای ترک منزل نیز دلایل محکمه پسندی را در اختیار نداشته باشد، این عمل او از نظر قانونی جرم محسوب نمیشود.
در قسمتهای قبل به این مسئله اشاره داشتیم که تمکین یکی از مهمترین وظایف قانونی زن در زندگی مشترک به شمار میرود و چنانچه زن منزل مشترک را بدون در اختیار داشتن دلایل موجه، ترک نماید ناشزه بودن او به اثبات میرسد؛ بنابراین باید اشاره داشته باشیم که ترک منزل مشترک از سوی زن میتواند تبعات قانونی بسیاری را برای او به دنبال داشته باشد.
همانطور که اشاره کردیم اولین تبعات قانونی که برای زن در این خصوص به وجود میآید، اثبات ناشزه بودن وی در دادگاه است. نکته دیگری که باید در این خصوص مورد بررسی قرار گیرد، این است که زن ناشزه هرگز نخواهد توانست از نفقه برخوردار شود؛ اما با این حال زنی که از شوهر خود عدم تمکین نداشته میتواند از مهریه استفاده کند.
همچنین در صورتی که زن خانه شوهر را ترک کرده باشد و برای آن نیز دلایل مشروع به دادگاه ارائه ندهد به مرد اجازه ازدواج مجدد داده خواهد شد. میدانیم که بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور ازدواج مجدد مرد میبایست با مجوزهای قانونی صورت پذیرد؛ در این شرایط به مرد مجوز قانونی داده خواهد شد تا برای ازدواج مجدد اقدام نماید.

اگر زن خانه را ترک کند نفقه تعلق میگیرد؟
یکی از سوالات پرتکرار دیگری که ممکن است در این حوزه پرسیده شود این است که اگر زن خانه را ترک کند نفقه تعلق میگیرد؟ باید اشاره داشته باشیم که اختصاص نفقه به زوجه در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی مشروط به تمکین او از شوهر شده است؛ یعنی در صورتی زن میتواند نفقه خود را به صورت قانونی از مرد مطالبه نماید که از شوهر خود تمکین داشته باشد.
به طور کلی باید بگوییم تمکین به معنای تبعیت زن از شوهر در امورات زندگی میباشد که به دو دسته تمکین عام و خاص قابل تقسیم بندی ماست که تعریف هر کدام از آنها با یکدیگر جداست. زمانی که از تمکین عام سخن به میان میآید منظور سکونت زن در منزلی است که شوهر برای زندگی مشترک تدارک دیده و ترک خانه به معنای عدم تمکین است.
همچنین میتوانیم بگوییم که تمکین خاص به معنای تبعیت کردن زن از نیازهای جنسی متعارف مرد است. در صورتی که زن خانه را ترک کند و از نیازهای جنسی متعارف مرد تبعیت نداشته باشد، ناشزه بودن او در محاکم قضایی به اثبات میرسد. باید بدانیم که بر اساس مواد قانونی مختلف به زن ناشزه نفقه تعلق نخواهد گرفت؛ علیرغم اینکه او میتواند مهریه خود را مطالبه کند.
در شرایطی ممکن است که زن برای ترک منزل مشترک و همچنین عدم تبعیت از نیازهای جنسی مرد دلایل محکمه پسندی را در اختیار داشته باشد. برای مثال ممکن است ترک خانه به دلیل به خطر افتادن جان و آبروی زن باشد یا اینکه زوجه به دلیل بیماریهای مقاربتی مرد از او تبعیت در مسائل جنسی نداشته باشد.
باید بگوییم که اگر زن بتواند دلایل مشروع و قانونی برای عدم تمکین خود ارائه نماید، دیگر از نظر قانونی ناشزه دانسته نمیشود. در این صورت است که زن همچنان میتواند از نفقه خود برخوردار باشد و آن را از روشهای قانونی نیز مطالبه کند. اگر به دنبال اطلاعات تکمیلی در این خصوص هستید به شما توصیه میکنیم که مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟
سوال دیگری که ممکن است در اینجا به وجود آید، این است که اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که نوع طلاق هیچگونه ارتباطی با برخورداری از مهریه ندارد. به طور کلی پس از جاری شدن عقد نکاح زن مالک مهریه به شمار میرود و میتواند در آن دخل و تصرف کرده و هر زمان که اراده نمود آن را از طریق قانونی مطالبه کند.
در بخشهای قبلی در پاسخ به این سوال که اگر زن خانه را ترک کند مهریه تعلق میگیرد؟ توضیحات کاملی را ارائه نمودیم. اکنون باید بگوییم که در طلاق از طرف زن نیز میبایست زوجه دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه نماید. دلایل ارائه شده از سوی زن میبایست به گونهای باشد که عسر و حرج و مشقت بیش از حد او در زندگی مشترک را اثبات نماید.
در صورتی که سختی بیش از حد زن در زندگی مشترک اثبات شود او میتواند حتی بدون رضایت مرد نیز از او جدا شود. در این شرایط است که حاکم شرع به نیابت از شوهر طلاق زن را صادر خواهد کرد؛ در غیر این صورت و در شرایطی که زن دلیل محکمه پسندی برای ارائه به دادگاه نداشته باشد، هرگز نخواهد توانست از شوهر خود طلاق بگیرد.
در این صورت زن میتواند مهریه خود را نیز دریافت کند؛ یعنی در طلاق از طرف زن نیز زوجه میتواند برای دریافت مهریه خود اقدامات قانونی را انجام داده و به آن دست پیدا کند. از جمله دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن میتوانیم به عدم پرداخت نفقه سوء رفتار مداوم مرد، زندانی شدن مرد، عقیم بودن زوج، اعتیاد به مشروبات الکلی و مواد مخدر و مانند آن اشاره داشته باشیم.
زن ناشزه کیست و عواقب قانونی او چیست؟
در قسمتهای قبل به این موضوع اشاره کردیم که اگر زن منزل را ترک کند همچنان به او مهریه تعلق میگیرد. دقت داشته باشید که ترک منزل جزو مصادیق عدم تمکین به شمار میرود و در قانون مدنی اشاره شده است که عدم تمکین از سوی زن میتواند تنها او را از نفقه محروم نماید. در واقع عدم تمکین عاملی برای عدم دسترسی به مهریه و مطالبه آن از سوی زن نیست.
گفته میشود که زن بدون دلایل موجه از شوهر خود تمکین نمیکند. فرض کنید که زنی تنها از روی لجبازی منزل مشترک با شوهرش را ترک میکند و یا اینکه بدون دلایل شرعی از همبستر شدن با شوهرش خودداری مینماید. در چنین شرایطی است که به زن در اصطلاحات حقوقی ناشزه گفته میشود که عواقب حقوقی بسیاری را برای او به دنبال دارد.
زن ناشزه بر اساس ماده قانونی از دریافت نفقه محروم خواهد شد؛ چرا که او از شوهر خود تمکین ندارد و تمکین شرط لازم برای دریافت نفقه و خرجی از شوهر میباشد. از سوی دیگر باید در نظر داشته باشیم که اگر زن از شوهر خود تمکین نکند، مرد به راحتی میتواند او را در محاکم قضایی طلاق دهد و به رابطه زوجیت پایان ببخشد.
از سوی دیگر این احتمال وجود دارد که در صورت ناشزه شدن زن، در دادگاه به شوهر او برای ازدواج مجدد مجوز قانونی ارائه شود. بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور مرد در صورتی میتواند برای بار دوم ازدواج کند که از همسر قبلی خود مجوزهای لازم را دریافت کرده باشد. اگر زن ناشزه باشد برای ازدواج مجدد دیگر نیازی به رضایت او نیست.

کلام آخر
بسیار سپاسگزاریم که وب سایت حقوقی برترین وکیل را انتخاب کرده و از این طریق بسیاری از مشکلات حقوقی خود را برطرف نمودید. امیدواریم مسائل حقوقی پیش آمده برای شما در مدت زمان کمی برطرف شود. ما به بررسی این موضوع پرداختیم که اگر زن خانه را ترک کند مهریه تعلق میگیرد یا اینکه او از دریافت مهریه و سایر حقوق مالی خود محروم خواهد شد؟ اگر نقطه نظری در خصوص مطالب نوشته شده دارید، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه مطرح کنید.