نکات حقوقی

توانایی پرداخت نفقه فرزندم را ندارم ⚖️【بررسی نفقه فرزند】⚡️

بسیاری از افراد با این مشکل روبرو هستند که توانایی پرداخت نفقه فرزندم را ندارم. در صورتی که با شکایت کیفری از سوی فرزندان خود برای ترک انفاق روبرو شده‌اید، لازم است که دادخواستی مبنی بر اعسار از پرداخت نفقه به دادگاه ارائه کنید. در این صورت باید با استفاده از دلایل و مستندات کافی ادعای خود مبنی بر عدم توانایی مالی را به اثبات برسانید. در این شرایط پدر از پرداخت نفقه معاف خواهد شد و این مسئولیت در اختیار اجداد پدری فرزندان و یا مادر آنها قرار خواهد گرفت. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید به شما توصیه می‌کنیم که با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

توانایی پرداخت نفقه فرزندم را ندارم چه کنم؟

ممکن است برای بسیاری از افراد این موضوع به وجود آمده باشد که بگویند توانایی پرداخت نفقه فرزندم را ندارم حال باید چه کنم؟ در صورتی که شکایت ترک انفاق از پدر صورت گرفته باشد و او از نظر توانایی مالی در سطحی نباشد که به فرزندان خود نفقه پرداخت کند، می‌بایست دادخواست اعسار از پرداخت نفقه را به دادگاه مربوطه ارسال نماید. 

در نظر داشته باشید که مرد پس از ارسال دادخواست اعسار از پرداخت نفقه می‌بایست دلایل و مستندات خود را به قاضی پرونده ارائه دهد. او باید این مسئله را اثبات نماید که توانایی مالی او اجازه نمی‌دهد به فرزندانش نفقه پرداخت کند. در چنین شرایطی است که اگر ادعای مرد برای اعسار مورد قبول قاضی پرونده قرار گیرد، وی از پرداخت نفقه معاف خواهد شد. 

در صورت معافیت مرد از پرداخت نفقه به فرزندان خود، این وظیفه به اجداد پدری فرزندان محول خواهد شد؛ اما گاهی شاهد این موضوع خواهیم بود که اجداد پدری پسر یا دختر نیز فوت کرده‌اند یا اینکه استطاعت مالی لازم برای پرداخت نفقه را ندارند. مادر در این صورت از نظر قانونی عهده‌دار مسئولیت پرداخت نفقه به فرزندان خود خواهد بود. 

اما در صورتی که عدم استطاعت مالی پدر به اثبات نرسد و او همچنان از پرداخت نفقه به فرزندان خود امتناع نماید، به مجازات‌های سنگینی محکوم خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می‌توانید از وکلای حرفه‌ای و معتبر در این زمینه مشاوره حقوقی دریافت کرده و وکالت در پرونده‌های حقوقی را به آنها بسپارید.

عدم توانایی پرداخت نفقه فرزند

تکلیف ناتوانی در پرداخت نفقه فرزند چیست؟

ناتوانی در پرداخت نفقه فرزند یکی از موضوعات حقوقی بسیار مهم به شمار می‌رود که سوالات بسیار زیادی را در این حوزه به وجود می‌آورد. از نظر قانونی پدر مکلف به پرداخت نفقه فرزندان خود است و این مسئله در ماده ۱۱۹ قانون مدنی به صراحت مورد بحث قرار گرفته  و شرایط مختلفی نیز برای آن ذکر شده است.

همچنین در این ماده قانونی اشاره شده که اگر پدر خانواده نتواند هزینه‌های زندگی فرزندان خود را تامین کرده و به آنها نفقه بپردازد، جد پدری مسئولیت را بر عهده خواهد گرفت. در شرایطی ممکن است جد پدری نیز توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را نداشته و یا اینکه در قید حیات نباشد. در این صورت قانون مادر فرزندان را مکلف به پرداخت نفقه خواهد دانست. 

در صورتی که مسئولیت پرداخت نفقه فرزند بر عهده یکی از اشخاص نام برده شده باشد ولی آنها نتوانند این مسئولیت را به دلیل عدم استطاعت مالی به درستی انجام دهند، می‌تواند به دادگاه درخواست اعسار از پرداخت نفقه ارائه کنند. دادگاه خانواده مسئولیت‌های لازم برای رسیدگی به طرح چنین دعوایی را بر عهده خواهد داشت. 

دادگاه خانواده تشکیل جلسه خواهد داد تا ادعای مسئول پرداخت نفقه را مورد بررسی قرار دهد. اگر فرد بتواند با ارائه ادله و مستندات کافی عدم توانایی مالی خود را به اثبات برساند، مسئولیت پرداخت نفقه به افراد دیگر محول خواهد شد. در این صورت است که برای مثال پدر یا جد پدری و یا حتی مادر از پرداخت نفقه به فرزندان خود معاف خواهند شد. 

امکان مطالبه نفقه عقب افتاده فرزند وجود دارد؟

در قسمت‌های قبل شرایطی را مورد بررسی قرار دادیم که مسئول پرداخت نفقه به فرزندان اعلام می‌دارد که توانایی پرداخت نفقه فرزندم را ندارم. در این صورت اشاره نمودیم که بر اساس ماده ۱۱۹ قانون مدنی این مسئولیت بر عهده افراد دیگری قرار خواهد گرفت؛ اما بر اساس ماده قانونی ذکر شده در درجه اول پدر مسئول پرداخت نفقه به فرزندان خود است. 

به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که امکان مطالبه نفقه عقب افتاده فرزند از نظر قانونی وجود ندارد؛ یعنی اگر پدری در گذشته به فرزند خود نفقه معوقه را پرداخت نکرده باشد، دیگر امکان اینکه فرزند بتواند از روش‌های قانونی پیگیر حقوق مالی خود باشد وجود نخواهد داشت. فرزند تنها می‌تواند نفقه جاریه را از پدر خود مطالبه کند. 

در صورتی که فرزند پسر یا دختر به سن قانونی نرسیده باشد، نمی‌تواند به تنهایی در محاکم قضایی پیگیر حقوق قانونی خود بوده و آنها را محقق کند؛ در چنین شرایطی است که قیم یا مادر به نیابت از فرزندان خود می‌تواند در دادگاه حاضر شود و از حقوق آنها دفاع نماید؛ چرا که در چنین شرایطی مادر نیز ذینفع در  دعاوی مطرح شده به شمار می‌رود. 

عدم توانایی مرد در پرداخت هزینه‌های زندگی و امرار معاش فرزندانش می‌بایست با ادله و مستندات کافی به اثبات برسد. برای این کار مرد می‌تواند از شهادت شهود کمک گرفته و یا اینکه فیش‌های حقوقی و لیست کامل اموال خود را به دادگاه ارائه نماید. برای تحقق این امر بهتر است از وکلای کار بلد و معتبر در زمینه دعاوی خانوادگی کمک بگیرید. 

ندادن نفقه فرزند چه حکمی دارد؟

در قسمت‌های قبل شرایطی را تشریح کردیم که در آن پدر اعلام می‌دارد که توانایی پرداخت نفقه فرزندم را ندارم؛ از این رو او می‌بایست به محاکم قضایی دادخواست اعسار از پرداخت نفقه ارسال نماید. همچنین بیان نمودیم که فرزند نمی‌تواند به غیر از نیازهای اولیه زندگی خود هزینه‌های اضافه‌ای را از پدر درخواست کند. 

گاهی ممکن است که پدر مرتکب جرم ترک انفاق شده و نفقه‌ای را به فرزندان خود پرداخت نکند، در این صورت است که زندگی فرزندان با مشکلات بسیار زیادی از نظر مالی روبرو خواهد شد. مادر یا قیم فرزندان در صورتی که آنها به سن قانونی نرسیده باشند، می‌تواند به نیابت از آنها دعوایی را در دادگاه اقامه نموده و پیگیر حقوق مالی فرزندان خود باشد.

در ماده ۵۴ قانون حمایت از خانواده بیان گردیده است که اگر پدری به عمد از پرداخت نفقه به فرزندان خود امتناع کند به ۶ ماه تا دو سال حبس محکوم خواهد شد؛ بنابراین در پاسخ به این سوال که ندادن نفقه فرزندان چه حکمی دارد؟ باید بگوییم که اگر پدری علیرغم استطاعت مالی از پرداخت نفقه به فرزندان خود امتناع کند به حبس محکوم خواهد شد و حتی ممکن است جرایم نقدی نیز در انتظار او باشد. 

در صورتی که در دادگاه اثبات شود که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه به فرزندان خود را ندارد، این مسئولیت در اختیار جد پدری آنها قرار خواهد گرفت. در صورتی که جد پدری نیز فوت کرده باشد مادر موظف به پرداخت تامین هزینه‌های امرار معاش فرزندان خود می‌باشد. توصیه می‌کنیم در این خصوص با وکلای معتبر و کارکشته مشاوره حقوقی داشته باشید. 

تفاوت نفقه فرزند و نفقه زوجه چیست؟

تفاوت نفقه فرزند و نفقه زوجه چیست؟

لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که تفاوت زیادی بین نفقه فرزند و زوجه وجود دارد. به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که از نظر قانونی ماهیت نفقه فرزند و نفقه زوجه دارای تفاوت‌های بسیار مهمی با یکدیگر است که مورد بررسی قرار خواهد گرفت. 

شوهر به محض جاری شدن عقد نکاح و تا زمانی که در کنار همسر خود زندگی می‌کند، می‌بایست به او نفقه پرداخت کند و نیازهای اولیه زندگی او را برطرف نماید. این در حالی است که نفقه فرزند می‌بایست تا زمانی از سوی پدر پرداخت شود که فرزندان پسر یا دختر برای خود شغل مناسبی انتخاب کرده و از این طریق امرار معاش نمایند. 

از نظر قانونی زوجه می‌تواند نفقه گذشته خود را نیز از مرد دریافت نماید و در صورتی که مرد از پرداخت نفقه علیرغم حکم دادگاه استنکاف نماید، تبعات قانونی در انتظار او است. این در حالی است که نفقه معوقه به فرزند تعلق نخواهد گرفت و اگر پدری در گذشته نفقه فرزندان خود را پرداخت نکرده باشد نمی‌توان علیه او شکایت تنظیم کرد. 

پرداخت نفقه زوجه تنها بر عهده شوهر است و اگر شوهری از نظر مالی توانایی پرداخت نفقه به همسر خود را نداشته باشد از نظر قانونی زوجه می‌تواند درخواست طلاق ارائه کند. این در حالی است که در ماده ۱۱۹ قانون مدنی اشاره گردیده که اگر پدر توانایی پرداخت نفقه فرزندان خود را نداشته باشد، جد پدری و سپس مادر مسئول پرداخت نفقه به فرزندان هستند.

مبلغ نفقه فرزند در سال 1404 چقدر است؟

در این قسمت از مقاله مبلغ نفقه در سال 1404 را نیز بررسی خواهیم کرد. هرگز مقدار دقیقی را نمی‌توان برای نفقه در نظر گرفت و قانونگذار نیز در مواد قانونی مختلف هرگز اشاره‌ای مستقیم به مبلغ نفقه نداشته است. عوامل مختلفی ممکن است بر روی میزان نفقه فرزندان تاثیرگذار باشد که در ادامه بررسی می‌کنیم. 

در درجه اول می‌بایست توانایی مالی مرد برای پرداخت نفقه به فرزندان در نظر گرفته شود. اگر مرد توانایی مالی بالاتری داشته باشد از نظر قانونی موظف می‌گردد تا نفقه بیشتری را به فرزندان خود پرداخت کند. از سوی دیگر باید نیازهای اولیه زندگی فرزندان مانند غذا و لباس و خانه را نیز در نظر بگیریم و بر این اساس مبلغی را به عنوان نفقه تعیین کنیم که مرد ملزم به پرداخت آن گردد. 

همچنین باید وضعیت اقتصادی جامعه نیز برای تعیین نفقه در نظر گرفته شود؛ می‌دانید میزان تورم جامعه بر روی هزینه‌های جاری زندگی اثرگذار است. در صورتی که تنش و اختلافی بین زوج این ایجاد شود، لازم است از طریق دادگاه خانواده پیگیر تعیین نفقه فرزندان باشند. کارشناسان دادگستری در این صورت است که مبلغ نفقه را مشخص می‌نماید. 

با توجه به مباحثی که در بالا به آنها اشاره نمودیم مبلغ نفقه هر یک از فرزندان در سطح جامعه ممکن است با دیگری کاملاً متفاوت باشد؛ چرا که اساسا شرایط آنها با یکدیگر تفاوت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه مطالبه نفقه فرزند لازم است از وکلای معتبر و ماهری که در این حوزه فعالیت می‌کنند، مشاوره حقوقی دریافت نمایید و وکالت در پرونده‌های خود را به آنها بسپارید.

نفقه فرزند در صورت طلاق بر عهده کیست؟

نفقه فرزند در صورت طلاق بر عهده کیست؟

باید اشاره داشته باشیم که طلاق می‌تواند تاثیرات منفی بسیاری را بر روی زندگی فرزندان به دنبال داشته باشد. به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که در طلاق می‌بایست تکلیف حضانت فرزندان و همچنین پرداخت نفقه به آنها مشخص شود تا جدایی زوجین از یکدیگر کمترین تاثیر را بر روی آینده فرزندان پسر یا دختر به جای بگذارد. 

دادگاه خانواده مرجع صالح برای رسیدگی به حضانت فرزندان و پرداخت نفقه به آنها به شمار می‌رود. کارشناس دادگستری در زمان طلاق موظف است تا مبلغ دقیق نفقه فرزندان را مشخص کرده و پدر را ملزم نماید تا میزان خرجی فرزندان خود را به طور دقیق پرداخت کند. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که مسئول پرداخت نفقه به فرزندان در درجه اول پدر است. 

موضوع قابل ذکر این است که در طلاق توافقی خود زوجین بسته به توافقی که انجام می‌دهند تمامی حقوق و تکالیف را تعیین می‌نمایند و آن را از طریق توافق‌نامه‌ای که تنظیم می‌کنند به دادگاه ارائه می‌دهند. در این شرایط است که زوجین می‌توانند به صورت توافقی مقدار دقیق نفقه فرزند را مشخص کرده و مرد ملزم به پرداخت آن باشد. 

دادگاه در این صورت توافق ایجاد شده بین زوجین را به رسمیت می‌شمارد. البته در شرایطی ممکن است زن و مرد به این نتیجه برسند که پرداخت نفقه بر عهده مادر آنها باشد و در این صورت نیز دادگاه توافق صورت گرفته را به رسمیت می‌شناسد. البته به دلیل شرایط اقتصادی جامعه امکان دادخواست تعدیل نفقه نیز وجود دارد. 

در صورتی که مادر حضانت فرزندان را در اختیار داشته باشد و احساس کند که مبلغ پرداخت شده از سوی پدر نمی‌تواند هزینه‌های امرار معاش فرزندان را برطرف نماید، می‌تواند به دادگاه درخواست تعدیل نفقه دهد. از سوی دیگر اگر مبلغ تعیین شده به عنوان نفقه برای پدر سنگین باشد، او نیز می‌تواند درخواست تعدیل نفقه ارائه کرده و از مقدار نفقه بکاهد. 

کلام آخر 

از شما مخاطبین عزیز برای اینکه وب سایت برترین وکیل را انتخاب کردید و با استفاده از مطالب مندرج در آن به سوالات خود پاسخ گفتید تشکر و قدردانی می‌کنیم و امیدواریم که مشکلات حقوقی شما در زمان کمی برطرف شوند. ما مشکلی را بررسی کردیم که در آن مرد ادعا می‌کند که توانایی پرداخت نفقه فرزندم را ندارم؛ در این صورت مرد باید درخواست اعسار از پرداخت نفقه را به دادگاه ارائه کرده و با دلایل و مستندات کافی ادعای خود را اثبات نماید. اگر نقطه نظری درباره مطالب ذکر شده دارید و یا اینکه پیشنهاد و انتقادی برای شما به وجود آمده است، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا