نحوه گرفتن حکم جلب نفقه ⚖️【صدور حکم جلب چقدر طول میکشد؟】⚡

نحوه گرفتن حکم جلب نفقه از طریق اجرای احکام دادگاه صادر کننده حکم میباشد؛ البته در این صورت است که فرد باید مدارک مهمی را به همراه داشته باشد که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به اجراییه اشاره کنیم. همچنین باید اشاره داشته باشیم که برای گرفتن حکم جلب نیازی به پرداخت هیچ گونه هزینه اضافهای نیست. همچنین زن اگر قصد مطالبه نفقه جاری خود را داشته باشد، میتواند از طریق شکایت کیفری ترک انفاق نیز وارد عمل شود. در این صورت است که بر اساس حکم قاضی دستور به حکم جلب مرد داده میشود. از سوی دیگر زن میتواند برای دریافت نفقه معوقه خود از طریق دادگاه خانواده نیز اقدام کند. به شما توصیه میکنیم که اطلاعات تکمیلی را در وب سایت برترین وکیل بخوانید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!
نحوه گرفتن حکم جلب نفقه
نحوه گرفتن حکم جلب نفقه به شما کمک میکند در صورت تحقق تمامی شرایط برای دسترسی به حقوق مالی خود نسبت به جلب فرد خوانده اقدام نمایید. در واقع اگر حکم از سوی دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری در خصوص پرداخت نفقه صادر شده باشد، فرد میتواند ۲۱ روز پس از آن درخواست صدور اجرایی نماید و این نخستین مرحله برای درخواست حکم جلب است.
در صورتی که ۳۰ روز از صدور حکم گذشت و محکوم مبلغ نفقه را پرداخت نکرد، فرد میتواند از اجرای احکام تقاضای تشکیل پرونده نماید. پس از این پرونده در اجرای احکام تشکیل خواهد شد. در این صورت اگر فرد محکوم، اموال منقول یا غیرمنقولی را برای تصرف و توقیف در اختیار نداشته باشد، فرد میتواند درخواست صدور حکم جلب نماید.
اشاره کردیم که زن میتواند برای مطالبه نفقه جاری خود از طریق اقامه دعوای کیفری ترک انفاق اقدام کند. در این صورت دادگاه تشکیل جلسه خواهد داد و مرد را برای رسیدگی به این امر احضار خواهد کرد. حتی در صورتی که متهم در دادگاه حاضر نباشد حکم جلب او صادر خواهد شد. در شکایت کیفری ترک انفاق نظر شاکی برای جلب مهم نیست و نظر نهایی را قاضی پرونده خواهد داد.

آیا برای ندادن نفقه میتوان حکم جلب گرفت؟
پیش از اینکه در خصوص نحوه گرفتن حکم جلب نفقه توضیحات کاملی را به شما ارائه نماییم، لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که نفقه جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار میرود. در واقع مرد از نظر قانونی وظیفه دارد تا نفقه جاری و معوقه زن را به طور کامل در اختیار او قرار دهد و به نیازهای اولیه زن توجه ویژه داشته باشد.
قانون برای مطالبه نفقه ضمانت اجرایی در نظر گرفته است که به دو دسته ضمانت اجرایی حقوقی و کیفری تقسیم میشود. دقت داشته باشید که حکم جلب نفقه یکی از ضمانتهای اجرایی برای تحقق حقوق مالی زن به شمار میرود که ممکن است در دعاوی حقوقی و همچنین کیفری، بسته به نظر قاضی پرونده اعمال گردد.
همچنین باید توجه داشته باشیم که قانونگذار به طور دقیق تشریفات اعمال حکم جلب را پیش بینی کرده است. یکی از سوالات مهمی که ممکن است در اینجا مطرح شود این است که آیا زن میتواند برای مطالبه نفقه جاریه و همچنین مطالبه نفقه معوقه خود حکم جلب مرد را دریافت نمود و به حقوق مالی خود از این طریق دست پیدا کند؟
در قانون گرفتن حکم جلب به منظور تحقق نفقه پیش بینی شده است؛ بنابراین اگر زن برای مطالبه نفقه معوقه خود از طریق دادگاه خانواده اقدام کند، میتواند حکم جلب را دریافت نماید. از سوی دیگر امکان دریافت حکم جلب در دعاوی کیفری برای نفقه جاریه نیز امکانپذیر است. البته همه چیز در این خصوص به نظر قاضی رسیدگی کننده به پرونده بستگی دارد.
حکم ندادن نفقه فرزند چیست؟
در این قسمت از مقاله سعی میکنیم حکم ندادن نفقه فرزند را مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی در ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی به صراحت اشاره شده است که پدر موظف است به فرزندان پسر یا دختر خود نفقه پرداخت کند و در صورتی که از این مسئولیت شانه خالی کند تبعات قانونی سنگینی برای او در نظر گرفته خواهد شد و قیم یا مادر میتواند حکم جلب پدر را دریافت نماید.
به طور کلی باید اشاره کنیم که در ماده ۱۲۰۴ قانون مدنی نیز به مصادیق نفقه فرزند اشاره شده است. برای مثال میتوانیم بگوییم که خوراک، پوشاک، مسکن و همچنین هزینههای درمانی و تحصیلی فرزندان جزو نفقه او به شمار میروند و پدر ملزم به پرداخت آنها میباشد. پرداخت نفقه باعث میشود تا فرزندان مشکلی از بابت امرار معاش نداشته باشند.
در قانون مدنی وظیفه پرداخت نفقه بر عهده پدر است و اگر او به هر دلیل فوت نماید یا اینکه توانایی مالی او اجازه پرداخت نفقه را ندهد، جد پدری موظف به پرداخت نفقه خواهد بود. اگر اجداد پدری نیز در قید حیات نباشند و یا اینکه توانایی مالی آنها اجازه پرداخت نفقه به فرزندان پسر یا دختر را ندهد، مادر آنها مسئول پرداخت نفقه خواهد بود.
نفقه تنها به نیازهای اولیه و متعارف زندگی فرزندان تعلق خواهد گرفت؛ برای مثال تصور کنید که فرزندی از پدرش میخواهد که به عنوان نفقه برایش خودرو خریداری کند، در چنین شرایطی نمیتوانیم خودرو را جزو نیازهای اولیه و متعارف زندگی فرزندان بدانیم؛ بنابراین پدر میتواند از خریداری چنین محصولی برای فرزندش به عنوان نفقه خودداری کند.

تکلیف حکم جلب نفقه و طلاق چیست؟
حال که قصد داریم درباره نحوه گرفتن حکم جلب نفقه توضیحات کاملی را به شما ارائه کنیم، لازم است به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که اگر مرد از پرداخت نفقه به همسر خود امتناع کند، در واقع قانون به زوجه اجازه میدهد که درخواست طلاق ارائه نماید. در این صورت است که زن میتواند حتی بدون رضایت شوهرش نیز از او جدا شود.
حکم جلب نفقه و طلاق آثار حقوقی خاص به خود را دارند. به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی حق طلاق به مرد سپرده شده است. مرد حتی بدون اینکه دلیل موجهی در اختیار داشته باشد، میتواند از دادگاه درخواست طلاق نماید؛ اما در چنین شرایطی کافی است که مرد تکلیف مهریه و نفقه و سایر حقوق مالی زن را به طور کامل مشخص نماید.
در صورتی که زن بخواهد بدون رضایت شوهرش از وی جدا شود، میبایست دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه نماید؛ چرا که شرایط طلاق زن کاملا متفاوت با طلاق از طرف مرد میباشد. در واقع زن با ارائه دلایل محکمه پسند به محاکم قضایی باید عسر و حرج خود در زندگی مشترک را به اثبات برساند.
عسر و حرج در واقع شرایطی در زندگی زن است که ادامه رابطه زوجیت را برای او غیر قابل تحمل میکند. یکی از مهمترین مصادیق عسر و حرج که در قانون مدنی نیز به آن پرداخته شده است، نپرداختن طولانی مدت نفقه از سوی مرد میباشد. در صورتی که مرد به مدت ۶ ماه متوالی از پرداخت نفقه به همسرش خودداری کند و علی رغم دریافت حکم جلب باز هم تمایلی به پرداخت نداشته باشد زن میتواند از او طلاق بگیرد.
علاوه بر این در شروط ۱۲ گانه ضمن عقدنامه نیز این مسئله به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته که اگر مرد برای مدت ۶ ماه نفقه زن رو پرداخت نکند، زن میتواند با اتکا به همین شرط درخواست طلاق کند. در این صورت است که زن میتواند حتی بدون رضایت شوهرش نیز از او جدا شده و به تمامی حقوق مالی خود مانند مهریه و نفقه نیز دست پیدا کند.
در چه صورتی به زن نفقه تعلق میگیرد؟
حال سوال مهمی که ممکن است برای بسیاری از خانمها به وجود آید، این است که در چه صورتی به زن نفقه تعلق میگیرد؟ در ماده ۱۱۰۷ از قانون مدنی اشاره شده که شرط لازم برای دریافت نفقه از شوهر، تمکین کردن است. تنها وظیفهای که بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور بر عهده زن قرار داده شده است تمکین نمودن از همسر پس از جاری شدن عقد نکاح میباشد.
به طور کلی میتوانیم بگوییم که تمکین به معنای تبعیت کردن زن در امورات زندگی از شوهر خود میباشد. اگر بخواهیم تمکین را به دو دسته تمکین عام و خاص تقسیم نماییم، میبایست تعریف دقیقی را نیز از آنها ارائه کنیم. تمکین عام که جزو وظایف اصلی زن در رابطه زناشویی به شمار میرود، در واقع به معنای سکونت کردن زوج در منزلی است که شوهر برای او تدارک دیده است.
همچنین تمکین خاص در زندگی مشترک به معنای پذیرفتن نیازهای جنسی متعارف مرد میباشد. در شرایطی که زن از شوهر خود تمکین نداشته باشد، به هیچ عنوان نمیتواند در محاکم قضایی پیگیر حقوق مالی خود در زمینه نفقه باشد. حال که دریافتیم نحوه گرفتن حکم جلب نفقه چگونه است لازم است در خصوص شرایط تمکین توضیحاتی ارائه دهیم.
در شرایطی ممکن است که زن با دلایل موجهی که در دست دارد از شوهرش تمکین نکند. در این صورت است که نمیتوانیم به زن لفظ ناشزه اطلاق نماییم. برای مثال تصور کنید که زن جان و مال و آبروی خود را در منزل شوهر در خطر ببیند و حاضر به سکونت در آن نباشد. زن میتواند در چنین شرایطی حتی با عدم تمکین از شوهر خود درخواست نفقه داشته باشد.

جرم ندادن نفقه چیست؟
اگر بخواهیم توصیه کاملی را در خصوص جرم ندادن نفقه ارائه نماییم، میبایست به این مسئله اشاره داشته باشیم که قانونگذار برای ضمانت اجرایی مطالبه نفقه دو جنبه حقوقی و کیفری در نظر گرفته است. در جنبه حقوقی زن میتواند با تنظیم کردن دادخواست نفقه خود را از مرد به طور کامل مطالبه کرده و پس از طی نمودن مراحلی با آن دست پیدا کند.
اما اگر زن بخواهد میتواند از جنبههای کیفری نیز وارد عمل شده و از طریق دادگاه کیفری پیگیر حقوق قانونی خود در زمینه نفقه باشد. برای این کار زن میتواند شکواییهای را به کمک وکلای معتبر و ماهر تنظیم نموده و در اختیار مقامات در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی قرار دهد تا در این مراجع به ثبت رسیده و به شعب دادگاه ارسال گردد.
در این صورت است که قاضی پرونده میتواند دفاعیات هر دو طرف را به طور کامل استماع کرده و و حکم عادلانهای را صادر نماید. در شرایطی ممکن است که مرد از پرداخت کردن نفقه به همسرش خودداری کند، در این صورت است که قاضی پرونده میتواند حکم جلب مرد را صادر کرده و او را از این طریق ملزم به پرداخت نفقه نماید.
در ماده ۶۴۲ از قانون مجازات اسلامی این مسئله مورد اشاره قرار گرفته است که اگر فردی علی رغم تمکین کردن همسرش و علیرغم استطاعت مالی از پرداخت نمودن نفقه خودداری نماید، به سه ماه و یک روز حبس تا ۵ ماه حبس تعزیری محکوم خواهد شد. در واقع میتوانیم بگوییم که بر اساس این ماده قانونی نپرداختن نفقه به همسر و فرزندان جرم تلقی خواهد شد.
کسب اطلاعات بیشتر از: ترک نفقه
لزوم مراجعه به وکیل برای گرفتن حکم جلب نفقه
اگر قصد اقامه دعوای حقوقی یا کیفری برای مطالبه نفقه خود را دارید، بهتر است که برای تنظیم دادخواست یا شکواییه حتما از وکلای کارکشته کمک بگیرید. همچنین لازم است برای تکمیل مراحل دادرسی و ارائه دفاعیات لازم نیز روی کمک وکلای حرفهای حساب ویژهای باز کنید. این مسئله به شما کمک میکند که در زمان کمتری به حقوق قانونی خود دست پیدا کنید.
توصیه مهمی که میتوانیم به شما داشته باشیم این است که حتما به سراغ وکلای با تجربه و دارای سوابق درخشان بروید؛ چرا که این وکلا با پیچ و خمهای مسیر به طور کامل آشنایی داشته و میتوانند شما را به سلامت از آنها عبور دهند. همچنین استخدام وکیل میبایست به گونهای باشد که با شناخت کامل صورت بپذیرد تا به نتیجه دلخواه برسد.
کلام آخر
از همراهی شما مخاطبان عزیز با وب سایت حقوقی برترین وکیل نهایت تشکر و قدردانی را میکنیم و امیدواریم که این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند و بتوانید با استفاده از آنها به بسیاری از سوالات خود پاسخ بگویید. ما تلاش کردیم نحوه گرفتن حکم جلب نفقه را به طور کامل شرح دهیم تا اطلاعات شما در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. به هر حال اگر سوال دیگری برای شما در این خصوص باقی مانده است، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.