مالیات بر ارث چقدر است؟ ⚖️【نحوه محاسبه آن در سال 1404】⚡️

سوالی که شاید ذهن بسیاری از ورثه را به خود مشغول کرده باشد، این است که مالیات بر ارث چقدر است؟ باید توجه کرد که با توجه به این مطلب که طبقه چندم ورثه هستید، باید مالیات متفاوتی پرداخت نمایید. معمولا اشخاصی که طبقه اول وراث هستند، مالیات کمتری پرداخت می کنند و قانون با افزایش طبقه، مالیات بیشتری از اموال منقول و نامنقول متوفی دریافت خواهد کرد. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد نوع ارثی است که از متوفی برجای مانده؛ چرا که برای اموال مختلف درصد دریافت مالیات متفاوت است. برای دانستن جزئیات بیشتر با ما همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ارث در تهران کلیک کنید!
مالیات بر ارث چیست؟
پیش از صحبت کردن درخصوص اینکه مالیات بر ارث چقدر است؟ باید به تعریف مالیات بپردازیم. معمولا افراد دارای دارایی و ثروت زیاد موظف هستند با توجه به مقدار مالی که دارند مبلغی را به عنوان مالیات به سازمانی دولتی بپردازند، مالیات ممکن است از شخص حقیقی یا حقوقی دریافت شود و هرگونه فرار از مالیات و عدم پرداخت آن جرم محسوب می شود.
به مالیاتی که از اموال فرد متوفی گرفته می شود، مالیات بر ارث می گویند. نوع مالیات بر ارث مستقیم است و برای تمامی اموال منقول و نامنقول مالیات در نظر گرفته می شود. وارثان موظف هستند ظرف مدت یک سال بعد از فوت صاحب اموال اظهارنامه ای به اداره مالیات دارایی تقدیم نمایند تا مالیاتی اموال برجای مانده محاسبه شود.
در صورتیکه ارائه اظهارنامه به اداره مالیات پیش از اتمام یک سال از مرگ متوفی باشد، هزینه های کفن و دفن ایشان از اموال برجای مانده کسر می شود و مالیات برای باقی مانده اموال لحاظ می شود. اگر اظهارنامه بعد از یک سال به اداره مالیات فرستاده شود به عنوان جریمه هزینه های دفن متوفا از اموال او کسر نخواهد شد.
مقدار مالیاتی که به ارث متوفی اختصاص داده میشود برای هر دسته از وراث متفاوت است. در کل 3 دسته بندی برای وراث وجود دارد که به ترتیب در صورت عدم وجود افراد دسته اول، ارث به دسته دوم و در صورت نبود فردی در دسته دوم، به افراد دسته سوم تعلق میگیرد.

دسته بندی وراث
برای پاسخ به این سوال که مالیات بر ارث چقدر است؟ باید گفت که با توجه به اینکه جزو کدام دسته از وراث باشید، مالیاتی که از ارث رسیده شده به شما برداشته می شود، متفاوت است. در قانون 3 دسته وراث وجود دارد که اگر در دسته اول ورثه ای وجود نداشته باشد، ارث به دسته دوم و در صورت نبود ورثه در این دسته نیز مال متوفی به دسته سوم وراث منتقل می شود.
معمولا هر چه درجه ورثه بالا رود مالیات بیشتری از ارث رسیده شده به او برداشته می شود. در ادامه به معرفی ورثه های هر دسته می پردازیم با ما همراه باشید.
-
- ورثه درجه یک: در این دسته پدر ومادر، همسر، فرزندان و فرزندان فرزندان قرار دارند.
-
- ورثه درجه دو: در این دسته پدربزرگ و مادر بزرگ، خواهر و برادر و فرندان خواهر و برادر
-
- ورثه درجه سه: در این دسته از وراث اقوامی مانند خاله، دایی، عمه و عمو و به طبع فرزندان آن ها قرار دارند.
این که وراث از چه دسته ای باشند در مشخص کردن مبلغ مالیاتی که از ارث متوفی برداشته می شود، بسیار مهم است. هر چه نسبت وراث با فرد متوفی دور تر باشد باید بابت مال به دست آمده مالیات بیشتری پرداخت نمایند. البته باید توجه کرد که با توجه به ارثی که به جای مانده درصد مالیاتی که از آن کم می شود، متفاوت خواهد بود.
مالیات بر ارث طلا، املاک مسکونی و املاک اداری
پیش از این اشاره شده که مالیات بر ارث با توجه به نوع دارایی بر جای مانده از متوفی متفاوت است. در یک دسته بندی کلی مالیات بر ارث طلا، ملک مسکونی و ملک اداری برای هر سه طبقه وراث بیان می شود. به طور معمول مالیات به صورت درصدی از کل مال بر جای مانده توسط سازمان دولتی دریافت می گردد.
مالیات بر ارث طلا به ترتیب برای طبقه اول تا سوم وراث 10، 20 و 40 درصد از مقدار طلای برجای مانده خواهد بود. به این صورت که اگر طبقه اول ورثه باشید، ابتدا 10 درصد از ارث بر جای مانده ضبط می شود و سپس مابقی مال به شما خواهد رسید. برای سایر طبقه ها نیز به همین ترتیب به اندازه درصد خاص خود از طلا ضبط شده و مابقی به ورثه می رسد.
اگر ارث به جای مانده ملک مسکونی باشد، برای طبقه اول ورثه 5/7 درصد، طبقه دوم 15 درصد و طبقه سوم نیز 30 درصد مالیات در نظر گرفته شده است؛ به این صورت که با دریافت درصد مالیات مربوط به هر طبقه مابقی ارث به ورثه خواهد رسید.
در صورتی که ارث به جای مانده ملک اداری باشد نیز مالیات با درصد مختلف از هر طبقه ورثه دریافت خواهد شد. به طوری که پس از دریافت 3، 6 و 12 درصد از ارث به ترتیب برای طبقه اول تا سوم ورثه مابقی دارایی بین وراث تقسیم می گردد.

مدارک لازم برای پیوست اظهارنامه مالیاتی
بنا به ماده 26 قانون مالیات مستقیم، وراث یا نماینده قانونی آنها موظف است که نهایتا تا 6 ماه لیست تمامی اموال ما ترک از متوفی به همراه مطالبات و بدهی های او را به صورت اظهارنامه در داخل نمونه فرم های مخصوص بنویسند و به اداره کل امور مالیاتی تقدیم نمایند. باید توجه داشت که همراه اظهارنامه باید یک سری مدارک نیز تسلیم اداره کنیم که در ادامه این مدارک ذکر می شوند.
-
- تصویر یا رونوشت تمام مدارک و اوراقی که نشان دهنده مالکیت متوفی بر اموال بر ارث گذاشته شده، باشد.
-
- اسناد مربوط به داشتن بدهی یا طلب متوفی
-
- همراه داشتن برگه وکالت نامه برای کسی که از طرف وراث مسئول تسلیم اظهارنامه شده است.
-
- تصویر یا رونوشت وصیت نامه متوفی
-
- گواهی فوت متوفی
-
- کپی شناسنامه متوفی و کلیه ورثه او
در صورت همراه نداشتن هر کدام از این مدارک یا اظهانامه از شما تحویل گرفته نمی شود و یا با شرط آوردن مدارک ناقص در اسرع وقت پذیرفته می شود. برای پیشرفت هر چه سریع تر کارها و جلوگیری از مراجعه مکرر به اداره مالیاتی بهتر است مدارک فوق را پیش از مراجعه به اداره، تهیه و ضمیمه اظهارنامه کنید.
کلام آخر
در این مقاله پیش از پاسخ به این سوال که مالیات بر ارث چقدر است؟ تبیین شد که مالیات بر ارث چه منقول و چه نامنقول باشد، باید ابتدا پرداخت شود و سپس بین سایر وراث تقسیم شود. با توجه به اینکه مالیات بر ارث برای طبقات مختلف وراث متفاوت است، سه دسته بندی ورثه شرح داده شد. سپس درصد مالیات بر ارث منقول و نامنقول با توجه به دسته بندی وراث ارائه شده و در پایان مدارک لازم برای پیوست اظهارنامه مالیاتی که باید تسلیم اداره کل امور مالیاتی شود ذکر شد. ضمن تشکر از همراهی شما عزیزان با سایت برترین وکیل دعوت می شود نظرات خود را با سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.