نکات حقوقی

مدت زمان رجوع بعد از طلاق + بررسی رجوع در انواع طلاق ⚖️

به طور کلی قوانین مربوط به طلاق از شرع مقدس اسلام استخراج شده است و بر اساس این احکام می‌توان گفت که طلاق به دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم بندی می‌شود. بر اساس قوانین مقرر در کشور امکان رجوع در طلاق رجعی در اختیار مرد قرار گرفته است اما در طلاق بائن مرد هرگز نمی‌تواند در مدت زمان تعیین شده به زن رجوع داشته باشد چرا که این امکان برای او در دسترس نیست. باید دقت داشته باشیم که مجموعه‌ای از قوانین و مقررات بر دعاوی مربوط به طلاق حکم فرماست که باید اطلاعات کاملی در خصوص آنها داشته باشید تا بتوانید اقدامات درستی را در این باره صورت دهید. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است؟ پس اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

آیا رجوع بعد از طلاق امکان‌پذیر است؟

پیش از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است لازم است درباره رجوع و امکان آن در طلاق توضیحاتی را ارائه دهیم. در نظر داشته باشید که رجوع به معنای بازگشت است. به طور کلی از نظر امکان رجوع در طلاق می‌توان آن را به دو دسته کلی طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم بندی کرد که هر یک از آنها دارای قوانین و مقررات خاص خود است که به طور شفاف و صریح در قانون مورد بررسی قرار گرفته و نکات مهمی درباره آن‌ها ذکر شده که درک آنها الزامی می‌باشد.

چنانچه طلاق از نوع رجعی باشد، مدت زمان رجوع در طلاق رجعی این حق در اختیار زوج قرار می‌گیرد تا در ایام عده به همسر خود رجوع کرده و بدون اینکه عقد نکاح مجددی بین آنها شکل بگیرد زندگی مشترک ادامه پیدا کند. این در حالی است که در طلاق بائن هیچگونه حقی برای مرد برای بازگشت به زن وجود ندارد در ماده ۱۱۴۸ قانون مدنی در خصوص امکان رجوع در طلاق توضیحاتی ارائه شده است. در واقع در این ماده قانونی اشاره شده است که مرد می‌تواند در زمان نگه داشتن عده از سوی زن به او رجوع نماید.

در صورتی که پس از اقدام برای طلاق مرد تصمیم بگیرد در ایام عده به همسر خود رجوع کند دیگر نیاز به ازدواج مجدد و شکل‌گیری نکاح بین آنها نیست و زندگی ادامه پیدا خواهد کرد. در واقع مرد می‌تواند در زمان عده از جدایی و طلاق منصرف شده و مجدداً به همسر خود بازگردد. البته لازم است این نکته را گوشزد نماییم که در صورت وقوع رجوع از سوی مرد لازم است این موضوع به مقامات قضایی و محاکم قانونی اطلاع داده شود چرا که هرگونه عدم اطلاع در این خصوص می‌تواند جرم تلقی شده و مجازات داشته باشد.

آیا رجوع بعد از طلاق امکان‌پذیر است؟

منظور از رجوع چیست؟

دقت داشته باشید که در علم حقوق به آن دسته از اعمالی که نیاز به اراده هر دو نفر دارند در اصطلاح عقد گفته می‌شود. از سوی دیگر برخی از اعمال تنها به اراده یک نفر نیازمند است که آن را ایقاع می‌نامند. اگر بخواهیم رجوع را تعریف کنیم می‌توانیم بگوییم که این عمل حقوقی یک نوع ایقاع است که تصمیم و اراده مرد در آن نقش موثری را خواهد داشت. در واقع رجوع ایقاعی است که بعد از طلاق رجعی از سوی مرد رخ می‌دهد و بر اساس آن مرد تصمیم می‌گیرد تا مجدداً زندگی مشترک را از سر گرفته و از طلاق منصرف شود.

این موضوع را در نظر داشته باشید که امکان رجوع در طلاق رجعی فراهم شده است اما در برخی از شرایط خاص می‌توانید در طلاق خلع و مبارات نیز که از جمله طلاق بائن به شمار می‌رود به همسر خود مجدداً رجوع نموده و از طلاق منصرف شوید. قانون مقدر کرده است که در مدت یک ماه پس از رجوع مرد آن را در مراجع قانونی ثبت نماید وگرنه پس از این مدت رابطه زن و مرد غیر شرعی و غیرقانونی محسوب می‌شود جرم تلقی می‌گردد و مجازات‌هایی برای آن تعیین خواهد شد.

در قسمت‌های بعد به این سوال پاسخ می‌دهیم که مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است؟ اما اکنون لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که رجوع می‌تواند به صورت کاملاً عملی یا کلامی اتفاق بیفتد. در واقع همین که مرد به قصد رجوع دست همسر خود را بگیرد و این موضوع را به همسر اعلام دارد کفایت می‌کند از سوی دیگر رفتارهایی مانند بوسیدن زن یا در آغوش گرفتن او نیز می‌تواند دلالت بر رجوع داشته باشد. مجدداً لازم است این نکته را تاکید کنیم که پس از رجوع لازم است این موضوع در دفترخانه طلاق ثبت شود.

پس از اینکه رجوع صورت گرفت مرد به مدت یک ماه فرصت دارد تا این موضوع را به دفترخانه اطلاع داده تا در آنجا صورت جلسه انجام شده به طور کامل ابطال شده و طلاق به کلی از میان برداشته شود. در صورتی که مرد تصمیمی برای ثبت رجوع در مراجع قضایی نداشته باشد ممکن است حقوق زن به طور کامل از میان برداشته شده و او نتواند به منافع خود دست پیدا کند. از این رو شما می‌توانید در صورت عدم تمایل مرد برای ثبت رجوع این مسئله را با یک وکیل مجرب و خبره پیگیری نمایید.

منظور از رجوع چیست؟

شرایط رجوع بعد از طلاق

در این مقاله تلاش داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است اما پیش از آن لازم می‌باشد این موضوع را نیز مورد بررسی قرار دهیم که برای رجوع در زمان عده به چه شرایطی نیاز است و در واقع زوجین باید چه شرایطی را رعایت نمایند. باید این موضوع را در نظر داشته باشید که در ایام عده تمامی حقوق و وظایفی که از نظر قانونی بر عهده زوجین است همچنان پابرجا می‌باشد و مرد و زن ملزم هستند تا تمامی وظایفی که بر عهده آنها است را به بهترین شکل انجام داده و در آن کوتاهی نکنند.

یکی از مهمترین وظایفی که بر عهده مرد است پرداخت نفقه می‌باشد در واقع نفقه به معنای پرداخت و تامین تمامی نیازهای اولیه زندگی زن می‌باشد. اشاره داشتیم که در زمان عده مرد می‌بایست به تمامی وظایف خود عمل کرده و زن نیز می‌تواند تمامی حقوق خود را به طور کامل از زوج مطالبه نماید. به همین دلیل است که زن می‌تواند در ایام عده طلاق رجعی تمام حقوق مالی خود به مانند نفقه را از مرد دریافت نماید. در واقع مرد و زن می‌تواند بدون ازدواج مجدد در زمان عده به یکدیگر رجوع کنند که این از مهم‌ترین شرایط است.

شرایط رجوع بعد از طلاق

مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است؟

در ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی به صراحت در خصوص عده توضیحاتی ارائه شده و به طور کامل آن را مورد بررسی قرار داده است. در نظر داشته باشید که بر اساس این ماده قانونی می‌توان گفت که عده مدت زمانی است که پس از پایان یافتن عقد نکاح زن ملزم است که هیچ شوهری را اختیار نکرده و با مردی نزدیکی نکند. در واقع در زمان مدت عده زن نباید با هیچ مردی ازدواج کند و این مدت زمان بسته به اینکه زن باکره است یا یائسه متفاوت خواهد بود. از سوی دیگر باردار بودن زن نیز می‌تواند این مدت زمان را تغییر دهد.

در پاسخ به اینکه مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است باید بگوییم که بر اساس ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی مدت زمان عده که در واقع مرد می‌تواند در آن به همسر خود رجوع کند برابر با سه عادت ماهیانه می‌باشد؛ اما ممکن است در شرایطی زن نتواند عادت ماهیانه شود در این صورت می‌توان گفت که مدت زمان رجوع بعد از طلاق که در واقع همان مدت زمان عده است برابر با سه ماه می‌باشد. در این مدت اگر طلاق از نوع رجعی باشد مرد می‌تواند به همسر خود رجوع کرده و زندگی مشترک را ادامه دهد.

شرایط رجوع بعد از طلاق توافقی چگونه است؟

لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که طلاق را می‌توان از نظر درخواست کننده آن به سه دسته طلاق توافقی و طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن تقسیم بندی کرد که هر یک از آنها دارای شرایط خاص خود است. در طلاق توافقی که معمولاً زن مالی را در اختیار مرد قرار داده و در این صورت مرد نیست حاضر به طلاق دادن زن می‌شود، طلاق از نوع بائن می‌باشد؛ اما در صورتی که زن مال بخشیده شده که به آن فدیه گفته می‌شود را از مرد مطالبه کند این حق در اختیار مرد قرار می‌گیرد که به او رجوع نماید.

البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که اگر طلاق از نوع توافقی آن باشد برای رجوع مرد به زن لازم است از پیش زن مال بخشیده شده را از همسر خود مطالبه نماید. تا پیش از اینکه زن مال بخشیده شده را از مرد مطالبه کند طلاق از نوع بائن می‌باشد و امکان رجوع برای مرد وجود نخواهد داشت؛ اما در صورتی که زن مال بخشیده شده را از مرد بخواهد قانون این حق را در اختیار مرد قرار می‌دهد که او نیز به همسر خود رجوع کند؛ بنابراین شرایط رجوع بعد از طلاق توافقی در صورت مطالبه فدیه محقق می‌شود.

مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است؟

رجوع بعد از طلاق رجعی

اشاره داشتیم که طلاق را از نظر امکان رجوع می‌توان به دو دسته طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم بندی کرد که شرایط مخصوص به آن را نیز در بالا مورد بررسی قرار دادیم. لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که در ماده ۱۱۴۸ قانون مدنی در خصوص امکان رجوع توضیحاتی ارائه شده و چنین مقدر گردیده است که مرد می‌تواند در زمان عده در طلاق رجعی به همسر خود رجوع کرده و بدون اینکه نیاز به نکاح مجدد باشد در کنار او زندگی مشترک را تجربه نماید. در طلاق بائن شرایط کاملاً متفاوت است.

در صورتی که طلاق از نوع طلاق توافقی باشد باید به این نکته اشاره داشته باشیم که طلاق از نوع بائن محسوب شده و امکان رجوع برای مرد در نظر گرفته نشده است. حال موقعیتی را تصور کنید که زن و مرد تمایل داشته باشند بعد از طلاق مجدداً با یکدیگر بوده و زندگی مشترک را تجربه نمایند در چنین شرایطی می‌توانند مجدداً با یکدیگر ازدواج کرده و پس از جاری شدن نکاح زندگی خود را از سر بگیرند اما به هیچ عنوان امکان رجوع بعد از طلاق توافقی برای زوجین وجود نخواهد داشت.

رجوع بعد از طلاق خلع نوبت اول چگونه است؟

در قسمت‌های قبل به این سوال پاسخ دهید دادیم که مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است و اکنون سعی داریم تا امکان رجوع بعد از طلاق خلع نوبت اول را نیز مورد بررسی‌های دقیق قرار دهیم. لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که طلاق خلع و طلاق مبارات دو نوع طلاق توافقی هستند که هر یک دارای شرایط خاص به خود از نظر قانونی و حقوقی می‌باشد. در واقع در طلاق خلع زن به دلیل کراهت بالایی که از شوهر خود دارد تصمیم می‌گیرد تا مالی که معمولاً مهریه او است را برای راضی کردن مرد به طلاق به او ببخشد.

این نکته را در نظر داشته باشید که طلاق خلع از نوع طلاق بائن به شمار می‌رود و امکان رجوع برای مرد فراهم نیست؛ اما باید در نظر داشته باشیم که رجوع بعد از طلاق خلع نوبت اول در شرایطی اتفاق می‌افتد که زن تصمیم بگیرد در ایام عده مال بخشیده شده خود به عنوان فدیه را از مرد مطالبه نماید. در این صورت است که قانون نیز این حق را به مرد می‌دهد تا پس از مطالبه مال بخشیده شده توسط زوجه به او رجوع کرده و زندگی مشترک را مجدداً ادامه دهند بی آنکه نیاز به ازدواج مجدد باشد.

رجوع بعد از طلاق خلع نوبت اول چگونه است؟

شرایط رجوع بعداز طلاق بائن

حالا که در خصوص مدت زمان رجوع بعد از طلاق اطلاعات کامل را به دست آوردیم لازم است تا در خصوص شرایط رجوع بعد از طلاق بائن نیز توضیحاتی را ارائه داده تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کند و بتوانید در محاکم قضایی از خود دفاع موثری داشته باشید. این نکته را در نظر داشته باشید که می‌توان طلاق را از نظر امکان رجوع به دو دسته طلاق رجعی و بائن تقسیم بندی کرد که در قسمت‌های قبلی در خصوص هر یک از این‌ها به صورت مختصر اشاره‌ای داشتیم و هر یک را بررسی نمودیم.

به طور کلی طلاق بائن شامل چند دسته می‌شود که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به طلاق دختر باکره، طلاق زن یائسه، طلاق خلع، طلاق مبارات، سه طلاقه و همچنین داشتن وکالت بلاعزل برای طلاق توسط زن اشاره داشت. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشته باشید که دختر باکره و زن یائسه نیازی به نگه داشتن عده نخواهند داشت بنابراین مرد نمی‌تواند به آنها رجوع نماید. در واقع اگر مرد تمایل داشته باشد مجدداً با این افراد ازدواج کند لازم است دوباره نکاح بین آنها جاری شود.

فرض کنید که طلاق بائن از نوع طلاق خلع یا طلاق مبارات باشد در تمامی این شرایط است که اگر زوجه تصمیم بگیرد در ایام عده مال بخشیده شده به عنوان فدیه را از زوج مطالبه نماید این حق در اختیار مرد قرار گرفته که او نیز در همین ایام به زن رجوع نموده و زندگی مشترک را با او از سر بگیرد. در چنین شرایطی است که طلاق بائن از نوع طلاق خلع و مبارات به طلاق رجعی تبدیل می‌شود. در واقع طلاق بائن از نوع طلاق خلع و مبارات زمانی به طلاق رجعی تبدیل می‌گردد که زن مال بخشیده شده خود را از مرد مطالبه کند.

اثبات رجوع بعد از طلاق به چه صورت انجام می‌شود؟

اثبات رجوع بعد از طلاق به چه صورت انجام می‌شود؟

در قسمت‌های قبلی به این سوال پاسخ دادیم که مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است؟ در پاسخ به این سوال بیان نمودیم که در طلاق رجعی امکان رجوع برای مرد فراهم شده و او می‌تواند در زمان نگه داشتن عده از سوی زن به او رجوع نموده و بدون اینکه نیاز به ازدواج مجدد باشد زندگی مشترک را با او ادامه دهد. حال در اثبات رجوع بعداز طلاق دقت داشته باشید که مرد تنها تا پایان یافتن زمان عده است که می‌تواند به همسر خود رجوع نماید در صورتی که پس از این مدت مرد مایل به رجوع باشد باید دوباره با همسر خود ازدواج کند.

در صورتی که مرد در ایام عده به همسر خود رجوع کرده باشد می‌بایست این موضوع را به مراجع قضایی اطلاع داده و با حضور در دفترخانه ثبت ازدواج و طلاق این موضوع را به ثبت برساند. از سوی دیگر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که در طلاق بائن نیز اگر زن مال بخشیده شده را مجدداً از مرد مطالبه کند برای او امکان رجوع فراهم می‌شود که لازم است رجوع خود را نیز به مراجع قانونی اطلاع دهد. مدت زمان رجوع در چنین شرایطی به زمان مطالبه مال بخشیده شده توسط زن بستگی خواهد داشت.

پس از رجوع مرد به زن در ایام عده لازم است این موضوع به اطلاع مقامات قضایی رسیده تا صورتجلسه طلاق در دفترخانه ابطال گردد در صورتی که مرد تلاشی برای این کار نکرده باشد ترک فعل او جرم محسوب شده و مجازات‌هایی را به همراه دارد. در صورتی که مرد اقدامی برای ثبت رجوع انجام نداده باشد زن می‌تواند در دادگاه با ارائه مدارک و مستنداتی رجوع همسر خود در ایام عده را به اطلاع قاضی پرونده برساند. اثبات رجوع بعد از طلاق می‌تواند با مدارک و مستندات متفاوتی توسط وکیل در دادگاه خانواده اتفاق بیفتد.

اگر مرد در زمان عده به همسر خود رجوع کرده باشد لازم است این موضوع را به اطلاع مراجع قانونی برساند چرا که در غیر این صورت جرم از او سر زده است و در قانون به طور دقیق مجازاتی برای این عمل تعیین شده است. این موضوع را در نظر بگیرید که مدت زمان ثبت رجوع در دفترخانه طلاق یک ماه پس از اقدام مرد برای رجوع می باشد.  در صورتی که پس از یک ماه مرد هیچگونه اقدامی برای ثبت رجوع خود در مراکز قانونی انجام نداده باشد زن می‌تواند با استخدام یک وکیل مجرب و خبره خواسته‌های حقوقی خود در این باره را دنبال نماید.

شرایط رجوع بعداز طلاق بائن

لزوم مراجعه به وکیل برای اثبات رجوع در طلاق

رجوع یکی از مهمترین حقوقی است که در ایام عده در طلاق رجعی در اختیار مرد قرار گرفته تا اگر در صورتی از پایان دادن به زندگی مشترک منصرف شد این موضوع را به اطلاع زن رسانده و برای آن اقدامات لازم را انجام دهد؛ اما گاهی مرد پس از رجوع برای ثبت آن در دفترخانه طلاق هیچگونه اقدامی را انجام نمی‌دهد. این عمل کاملاً غیرقانونی است و می‌تواند مجازات‌های سنگینی را برای مرد به همراه داشته باشد از سوی دیگر این عمل باعث از بین رفتن برخی از حقوق اساسی زن در ازدواج می‌شود.

در صورتی که رجوع اتفاق افتاده اما مرد اراده‌ای برای ثبت آن در دفترخانه ندارد می‌توانید از یک وکیل مجرب و خبره در این باره مشاوره حقوقی دریافت کرده و طبق راهنمایی‌های او عمل نمایید. در چنین شرایطی است که وکیل می‌تواند تمامی مدارک و مستندات مورد نیاز شما برای اثبات خواسته‌های حقوقتان در دادگاه را جمع آوری کرده و آنها را به عنوان دفاعیات موثر ارائه دهد؛ اما لازم است به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که به شهرت کافی رسیده و توانمندی بالایی در اختیار دارد.

کلام آخر

امیدواریم از مطلب بالا نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید با اطلاعات کامل‌تری در دادگاه از حقوق قانونی خود دفاع کنید. در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که مدت زمان رجوع بعد از طلاق چقدر است؟ و پس از آن نیز تمامی نکات حقوقی مربوط به آن را نیز مورد بررسی‌های دقیق قرار دادیم. علاوه بر این امکان رجوع در طلاق رجعی و طلاق بائن را مورد بررسی قرار دادیم تا ابعاد مختلف آن برای شما مشخص شود. از سوی دیگر تلاش کردیم شرایط رجوع بعد از طلاق خلع نوبت اول را مورد بررسی دقیق قرار داده و نکاتی درباره آن ذکر کنیم. اکنون از شما می‌خواهیم که اگر نظر یا تجربه‌ای دارید آن را با مخاطبان سایت برترین وکیل در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

مینا کریمی

مینا کریمی طراح و پشتیبان سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 − دو =

دکمه بازگشت به بالا