در چه صورتی مرد می تواند مهریه ندهد؟ + تقسیط مهریه
حتما شما نیز با چالش هایی که مهریه در سطح جامعه به وجود آورده است آشنایی کامل دارید. باید بدانید که مهریه از جمله اصلی ترین حقوق مالی زن را شامل می شود که پرداخت کردن آن تقریبا در هر شرایطی پیش از طلاق و یا در هنگام زندگی مشترک از سوی مرد الزامی است. دقت داشته باشید که برخی از زوجین که بر سر مطالبه مهریه با مشکلات جدی رو به رو می شوند به دنبال پاسخ دادن به این سوال هستند که در چه صورتی مرد می تواند مهریه ندهد؟ در این مطلب از سایت برترین وکیل به دنبال این هستیم تا با کمک گرفتن از قوانین و مقررات مصوب در کشور پاسخ دقیقی برای این سوال ارائه کنیم. در کنار ما باشید.
در چه صورتی مرد می تواند مهریه ندهد؟
اگر بخواهیم این موضوع را بررسی کنیم که در چه صورتی مرد می تواند مهریه ندهد؟ لازم است به این مسئله اشاره کنیم که مهریه جزو مهم ترین حقوق شرعی و قانونی زن به شمار می آید و تقریبا در هر صورتی مرد ملزم به پرداخت آن می باشد. قانون مرد را مکلف کرده که در زمان عقد دائم و موقت برای زن مهریه تعیین نموده و به محض مطالبه زن مکلف به پرداخت آن باشد.
حتی در صورتی که مرد فوت نماید این حق برای زن محفوظ است که مهریه خود را از روش های قانونی مطالبه کند. مهریه زن در چنین شرایطی از اموال ماترک متوفی به وی پرداخت خواهد شد. مطالبه مهریه محدود به زمان طلاق نمی شود و زن می تواند حتی در زمان زندگی مشترک نیز به مراجع قانونی مراجعه کرده و مهریه خود را درخواست نماید.
در برخی از موارد ممکن است زندگی مشترک با چالش های مهمی رو به رو شود. برای مثال ممکن است زن به همسر خود خیانت کند. در این شرایط است که بسیاری از افراد جامعه گمان می کنند که مهریه دیگر به زن تعلق نخواهد گرفت. ولی این تصور کاملا غلط است. چرا که حتی در صورت خیانت زن نیز مرد ملزم است مهریه زن را پرداخت کند.
به هر حال باید دقت کنید که از نظر حقوقی سبب مهریه را نکاح می دانند؛ یعنی به محض جاری شدن صیغه نکاح زن می تواند مهریه خود را از مرد وصول نماید؛ اما در شرایطی که عقد نکاح جاری شده باطل اعلام شود، دیگر به زن مهریه ای تعلق نخواهد گرفت. ولی تقریبا در تمامی حالات دیگری که وجود دارد زن می تواند حقوق مالی خود را از مرد بگیرد.
در چه صورت مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟
در خصوص این موضوع که در چه صورت مهریه به زن تعلق نمیگیرد؟ لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که زن در تمامی موارد به جز در صورتی که عقد نکاح باطل اعلام شود می تواند مهریه خود را دریافت نماید. البته در برخی از حالات و شرایط خاص ممکن است نحوه پرداخت مهریه زن با تغییراتی رو به رو شود که در ادامه بررسی خواهیم کرد:
- تقسیط مهریه: در برخی از موارد پس از مطالبه مهریه توسط زن در دادگاه ممکن است مرد ادعا کند که توانمندی مالی لازم برای پرداخت مهریه به صورت یکجا را در اختیار ندارد. در این شرایط است که مرد می بایست به دادگاه خانواده درخواست اعسار بدهد. اگر برای قاضی مشخص شود که مرد توانایی مالی لازم را ندارد با تقسیط و قسط بندی مهریه موافقت خواهد شد
- ابطال عقد: در صورتی که ابطال عقد نکاح صورت بگیرد دیگر مرد نیازی به پرداخت مهریه به زن ندارد چرا که در این شرایط عقد صورت گرفته فاقد اعتبار قانونی و شرعی خواهد بود
- مهریه عندلاستطاعه: در واقع مهریه به دو دسته مهریه عندلاستطاعه و عندالمطالبه تقسیم می شود که در نوع اول مرد در شرایطی مهریه زن را پرداخت می کند که استطاعت مالی لازم برای این کار را داشته باشد. نوع مهریه و اینکه مهریه از نوع عندالمطالبه باشد یا عندالاستطاعه در زمان جاری شدن عقد نکاح و با توجه به توافق صورت گرفته بین طرفین تعیین می شود
- مهریه دختر باکره: در خصوص اینکه در چه صورتی مرد میتواند مهریه ندهد لازم است بگوییم که اگر زن در هنگام طلاق باکره باشد و هنوز نزدیکی بین زن و مرد صورت نگرفته باشد، مهریه ای که به زن تعلق خواهد گرفت نیمی از مهریه تعیین شده خواهد بود؛ یعنی اگر طلاق در زمان عقد صورت بگیرد مرد ملزم است نیمی از مهریه زن را پرداخت کند
- بخشیدن مهریه توسط زن: زن می تواند بخشی از مهریه یا تمامی آن را به مرد ببخشد و از مطالبه آن صرف نظر کند؛ اما بخشیدن مهریه باید به صورت قانونی صورت بگیرد. برای این کار لازم است مرد و زن در دفاتر اسناد رسمی حضور پیدا کرده و زن به صورت کتبی مهریه خود را به مرد ببخشد. بخشیدن شفاهی یا دست نویس وجاهت قانونی نخواهد داشت
- توافق طرفین: به طور معمول در طلاق توافقی زن و مرد برای سهولت در فرآیند طلاق از قسمتی از حقوق قانونی خود می گذرند. برای مثال مرد در صورتی راضی به طلاق و پایان رابطه زوجیت می شود که زن نیز مقداری از مهریه یا تمامی آن را ببخشد و دیگر ادعایی برای مطالبه آن نداشته باشد
عواملی که می تواند بر مطالبه مهریه تاثیرگذار باشد!
به طور معمول هر چه مهریه سنگین تر باشد، مرد کار سخت تری برای پرداخت و تعیین و تکلیف آن در دادگاه خواهند داشت. متاسفانه تصور غلطی که در جامعه ما شکل گرفته است این می باشد که گفت می شود مهریه تا 120 سکه در محاکم قضایی قابل وصول است که این تصور کاملا غلط است. مهریه به صورت تمام و کمال از مرد دریافت خواهد شد.
توانایی مالی مرد در پرداخت مهریه اثر خواهد داشت. به هر حال مرد ملزم است مطالبات مالی که به زن دارد را پرداخت کند؛ اما نباید از این نکته غافل شویم که اگر مرد توانایی پرداخت یکجای مهریه و به صورت یکباره را نداشته باشد می تواند به کمک یک وکیل توانا دادخواست اعسار تنظیم نموده و مهریه زوجه را قسط بندی نماید.
در این صورت است که قاضی پرونده با مهریه سالی یک سکه یا بیشتر از آن بسته به شغل مرد و استطاعت مالی وی موافقت خواهد کرد. در نظر داشته باشید که اگر نوع مهریه عندالمطالبه باشد، زوج در هر صورت به شرط مطالبه زن ملزم به پرداخت خواهد بود؛ اما در مهریه عندالاستطاعه که رواج کمتری در جامعه دارد، مرد به شرط توانایی مالی به پرداخت مهریه ملزم می گردد.
توان پرداخت مهریه را ندارم
در شرایطی خاص ممکن است مرد در دادگاه مدعی این موضوع شود که توان پرداخت مهریه را ندارم. به هر حال اشاره کردیم که مهریه حقوق مالی زن بر اساس شرع و قانون به شمار می رود و مرد ملزم می شود که آن را پرداخت کند؛ اما در برخی از شرایط خاص ممکن است در دادگاه امکانی برای مرد پیش بینی شود که بر اساس آن مهریه را پرداخت نماید که عبارت است از:
اعسار از پرداخت مهریه: مرد اگر توانایی مالی لازم برای پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد به هیچ عنوان از پرداخت آن معاف نخواهد شد؛ اما این مسئله به او این امکان را می دهد که به دادگاه خانواده درخواست اعسار بدهد. با بررسی توانایی مالی مرد و نوع شغل و درآمد وی قاضی پرونده با قسطی شدن پرداخت مهریه موافقت خواهد کرد
نوع مهریه زن: در صورتی که مهریه زن از نوع عندالاستطاعه باشد پرداخت شدن مهریه زن در دادگاه به توانمندی مالی مرد مشروط خواهد شد؛ یعنی در این صورت زن باید در دادگاه لیست اموال مرد را برای وصول مطالباتش اعلام کند و اگر مشخص شود که مرد توانایی مالی لازم را دارد، مهریه پرداخت خواهد شد. در غیر این صورت زن نمی تواند به مهریه خود برسد
توافق با زن: در صورتی که توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه زن را ندارید و نوع مهریه تعیین شده عندالمطالبه است، می توانید با همسر خود درباره مهریه به توافق برسید؛ اما باید متذکر شویم که اختلافات شدید ایجاد شده در زندگی مشترک باعث می شود تا هیچ گونه توافقی بین زن و مرد ایجاد نشود و مرد ملزم به پرداخت تمامی آن باشد
اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟
حال سوال مهمی که پیش می آید این است که اگر زن درخواست طلاق کندمهریه تعلق میگیرد؟ باید بگوییم که بر اساس قانون جدید پرداخت مهریه حتی در صورتی که زن نیز تقاضای طلاق نماید می تواند مهریه خود را از دادگاه مطالبه و دریافت کند؛ یعنی زن در این شرایط می تواند هم از مرد طلاق بگیرد و هم مهریه خود را دریافت نماید.
در واقع درخواست طلاق توسط زن هیچ تاثیری بر روی مهریه او نخواهد داشت. قوانین جدید موقعیتی را در اختیار زن قرار می دهد که به شرط اثبات عسر و حرج بتواند از شوهر خود جدا شود. در واقع عسر و حرج به شرایطی گفته می شود که زندگی زن در یک مشقت و سختی بیش از حد بیفتد که ادامه زندگی مشترک عملا برای زن نشدنی به شمار بیاید.
در واقع زن می تواند به دلیل اعتباد مرد به مواد مخدر، عقیم بودن مرد، مفقودالاثر شدن مرد، سوء رفتارهای مداوم، ضرب و شتم زن و موارد دیگر به دادگاه درخواست طلاق بدهد و از مرد جدا شود. مهم نیست که دلیل طلاق چیست و یا اینکه مرد یا زن برای طلاق پیش قدم می شوند. به هر حال مرد مکلف است از نظر قانونی مهریه زن را پرداخت کند.
در شرایطی ممکن است طلاق از طرف زن به دلیل در اختیار داشتن حق طلاق باشد. مرد می تواند از طریق وکالت بلاعزل به همسر خود حق طلاق بدهد. زن در این صورت است که می تواند حتی بدون رضایت مرد و حتی بدون دلیل از او جدا شود. اگر زن در ازای دریافت حق طلاق، مهریه خود را به مرد بخشیده باشد دیگر نمی تواند ادعایی برای مطالبه آن داشته باشد.
تقسیط مهریه برای مرد بیکار چگونه صورت می پذیرد؟
همان طور که اشاره کردیم مرد ملزم است به همسر خود به محض مطالبه مهریه، حقوق مالی وی را پرداخت نماید و تقریبا هیچ راه فراری از این موضوع وجود ندارد. در نظر داشته باشید که تقسیط مهریه برای مرد بیکار یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در خصوص آن سوال پرسیده می شود که در این بخش به بررسی آن خواهیم پرداخت.
اگر مرد بیکار باشد و مشخص شود که توانایی مالی او اجازه نمی دهد که مهریه را یکجا پرداخت کند، می تواند به دادگاه درخواست اعسار از پرداخت مهریه بدهد. درخواست اعسار در واقع به این معنی است که مرد توانایی لازم برای پرداخت حقوق مالی زن را نداشته و از دادگاه ذی صلاح درخواست می نماید که پرداخت مهریه را برای او قسط بندی کند.
در این صورت است که قاضی پرونده سعی می کند صحت ادعای مرد را مورد بررسی قرار دهد. اگر مشخص شود که مرد شغل مناسبی نداشته و توانمندی مالی او اجازه پرداخت مهریه را نمی دهد با درخواست اعسار موافقت خواهد شد. در این شرایط است که کارشناسان دادگستری بسته به استطاعت مالی مرد برای او اقساط مهریه و تعداد قسط آن را مشخص می نمایند.
برای اینکه بتوانید در قسطی کردن مهریه، درخواست شما مورد موافقت دادگاه قرار بگیرد لازم است به سراغ وکلای حرفه ای بروید و از او برای حل اختلافات به وجود آمده کمک دریافت کنید. لازم است وکیلی که انتخاب می کنید سابقه بالایی در مطالبه مهریه و دعاوی مربوط به آن داشته باشد.
کلام آخر
از همراهی شما مخاطبان عزیز وب سایت برترین وکیل با مطالب مجله حقوقی ما تشکر و قدردانی می کنیم و امیدواریم مشکلات زندگی مشترک برای شما حل و فصل شود. در این مطلب به بررسی این موضوع پرداختیم که در چه صورتی مرد می تواند مهریه ندهد؟ بیان کردیم که تقریبا در تمامی شرایط ممکن مرد از نظر قانونی ملزم به پرداخت مهریه خواهد بود. اگر سوال دیگری در این خصوص دارید آن را برای ما بنویسید.