نکات حقوقیوکلا

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی ⚖️【نکاتی که باید بدانید】⚡️

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی در واقع روشی برای ارسال قانونی درخواست، طرح ادعا یا اعلام هشدار به طرف مقابل به شمار می‌رود. ارسال اظهارنامه قضایی نوعی اقدام مقدماتی پیش از طرح شکایت در دادگاه به شمار می‌رود. در متن اظهارنامه باید مشخصات کامل طرفین، تاریخ، موضوع اظهارنامه و همچنین شرح کامل خواسته‌ها آورده شود. همچنین اگر مدارک و مستنداتی برای اثبات ادعای خود در دست دارید حتماً باید آنها را به اظهارنامه قضایی پیوست کنید. در این مقاله از سایت برترین وکیل چند نمونه متن اظهارنامه به شما ارائه می‌دهیم. شما می‌توانید از آنها برای تنظیم اظهارنامه‌های مشابه استفاده کنید. پس همراه ما باشید.

اظهارنامه قضایی چیست و چرا ارسال می شود؟

شما با نوشتن اظهارنامه قضایی برای آخرین بار پیش از طرح شکایت در دادگاه، از طرف مقابل می‌خواهید که تعهدات خود را انجام دهد یا اینکه مطالبات شما را بپردازد. ممکن است طرف مقابل تعهدات خود را در قراردادها و معاملات انجام ندهد. از طریق اظهارنامه قضایی به فرد مهلت مشخصی می‌دهید که تعهدات خود را اجرایی کند. 

در قانون آیین دادرسی مدنی درباره نحوه نوشتن اظهارنامه قضایی و اهداف ارسال آن توضیحاتی ارائه شده است. بر طبق ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی، ارسال اظهارنامه راهی قانونی برای مطالبه حق و حقوق می‌باشد. 

پیش از اینکه دعوایی را علیه دیگری اقامه کنید برای او اظهارنامه ارسال می‌کنید؛ یعنی به صورت رسمی از او می‌خواهید که تعهدات خود را انجام دهد و اختلافات پیش آمده را حل و فصل کند. همچنین به اطلاع او می‌رسانید که اگر تعهدات خود را به طور کامل انجام ندهد قصد طرح شکایت در مراجع قضایی مانند دادگاه یا دادسرا را دارید. 

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی

برای نوشتن اظهارنامه چه شرایطی باید رعایت شود؟

با تنظیم اظهارنامه قضایی الکترونیکی می‌توانید به صورت محترمانه حق و حقوق خود را از طرف مقابل مطالبه کنید. برای این منظور بهتر است چندین نمونه اظهارنامه قضایی الکترونیکی را مشاهده نمایید. شما می‌توانید اظهارنامه قضایی را در سامانه ثنا ثبت کنید. پس از ثبت الکترونیکی اظهارنامه به شیوه‌ای رسمی و کاملاً محترمانه از طرف مقابل می‌خواهید که اختلافات پیش آمده را در کمترین زمان ممکن حل فصل نماید. 

باید شرایط انجام تعهدات در اظهارنامه به طور دقیق ذکر شود. برای مثال باید مدت زمان دقیقی برای انجام تعهدات بیان شود. اظهارنامه قضایی در شرایطی برای طرف مقابل ارسال می‌شود که او تعهدات خود را بر اساس قرارداد امضا شده انجام ندهد. اگر مدارک و مستنداتی برای اثبات ادعای خود در دست دارید حتماً آنها را به نمونه اظهارنامه پیوست کنید. 

به طور معمول در اظهارنامه شرط و شروطی ذکر می‌شود. متن خواسته‌های خود را باید به طور دقیق و شفاف بنویسید. یکی دیگر از شرایط ارسال اظهارنامه این است که در زمان ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه، فرد اظهار کننده حتماً باید احراز هویت شود. به طور معمول اظهارنامه در دعاوی مالی ارسال می‌شود. 

برای دریافت مشاوره کلیک کنید: بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران

عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه قضایی چیست؟

به طور معمول پاسخ دادن به اظهارنامه به هیچ عنوان الزامی و اجباری نیست؛ اما موارد خاصی در قانون مورد اشاره قرار گرفته است که فرد اظهار شونده در آن شرایط ملزم به پاسخ می‌باشد؛ بنابراین بر اساس ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی هیچگونه اجبار و الزامی برای پاسخ به اظهارنامه قضایی وجود ندارد. 

همچنین نمی‌توان مهلت و مدت زمان مشخصی را برای پاسخ به اظهارنامه در نظر گرفت. حالا سوال مهمی که ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود بیاید این است که عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه قضایی چیست؟ عدم پاسخ به اظهارنامه به این معناست که شما قصد حل و فصل اختلافات و انجام تعهدات را ندارید؛ بنابراین فرد ممکن است به فکر طرح شکایت برای احقاق حقوق خود بیفتد. 

طرف مقابل می‌تواند در دادگاه به متن اظهارنامه ارسال شده استناد کند؛ بنابراین نحوه نوشتن اظهارنامه و پاسخ دادن به آن اهمیت بسیار زیادی دارد. در برخی از دعاوی حقوقی ممکن است عدم پاسخ به اظهارنامه قضایی به نوعی پذیرفتن ادعاهای طرف مقابل قلمداد شود. توصیه می‌کنیم که اظهارنامه‌ها را نادیده نگیرید و به کمک وکلای دادگستری به آنها پاسخ بدهید. 

البته نحوه نوشتن اظهارنامه اهمیت زیادی دارد. نکاتی که در اظهارنامه ذکر می‌کنید ممکن است در دادگاه برای شما عواقبی را به دنبال داشته باشد؛ بنابراین توصیه می‌کنیم که از ارائه اطلاعات نادرست در پاسخ به اظهارنامه خودداری کنید. همچنین شما تحت هیچ عنوان نباید طرف مقابل را متهم به وقوع جرم کنید و او را مجرم بشناسید. 

نکات نوشتن اظهارنامه قضایی

چگونه اظهارنامه قضایی تنظیم کنیم؟

شما می‌توانید با توجه به نمونه اظهارنامه قضایی کامل شده، سند حقوقی مد نظرتان را تنظیم کنید. در تنظیم اظهارنامه حتماً باید آداب و رسوم خاصی رعایت شود. شما باید اطلاع کاملی درباره قوانین و مقررات داشته باشید و اصول حقوقی را به طور دقیق بشناسید. همچنین باید به ضوابط نگارشی زبان و ادبیات فارسی نیز مسلط باشید. 

شما برای نوشتن اظهارنامه شخصی حتماً باید ساختارهای اصلی آن را بشناسید. در ادامه برخی از مهمترین ساختارهای اظهارنامه را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

  • عنوان اظهارنامه قضایی: عنوان اظهارنامه می‌بایست با درخواست شما مطابقت کامل داشته باشد. 
  • مشخصات فردی دو طرف: باید نام و نام خانوادگی و همچنین مشخصات کامل اظهار شونده و اظهار کننده در متن ذکر شود. 
  • اظهارات: مهمترین خواسته‌های خود را از فرد اظهار شونده در این بخش بنویسید. از طرف مقابل بخواهید که تعهدات خود را در موعد مقرر انجام دهد. 
  • پاسخ اظهار شونده: باید در نمونه نوشتن اظهارنامه حتماً بخشی را برای پاسخ اظهار شونده خالی بگذارید. در صورتی که اظهار شونده مایل به پاسخ باشد می‌بایست اظهارات خود را در این بخش بنویسد. 
  • اثر انگشت و امضا: فرد ارسال کننده حتماً باید پایین برگه اظهارنامه را امضا کند تا سند مورد نظر رسمیت پیدا کند.

نکاتی که باید در نوشتن و ارسال اظهارنامه به آنها توجه کنید!

در ادامه به بیان چند نکته مهم می‌پردازیم که در نحوه نوشتن اظهارنامه قضایی به شما کمک می‌کند: 

  • رعایت ساختار قانونی اظهارنامه: باید فرم و ساختار اظهارنامه را به طور دقیق رعایت کنید. این ساختارها شامل عنوان، تاریخ و اظهارات می‌شود. فرم مربوط به اظهارنامه را حتماً از دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه دریافت کنید و آن را تکمیل نمایید. 
  • به مواد قانونی ارجاع دهید: ادعاهای خود را در اظهارنامه حتماً به مواد قانونی ارجاع دهید. این مسئله نشان دهنده قانونی بودن ادعاهای شما می‌باشد. 
  • پیوست کردن مدارک و مستندات: مدارک مورد نیاز را به متن اظهارنامه پیوست کنید تا سندیت پیدا کنند. 
  • ارسال از طریق روش‌های معتبر: به جای اینکه خودتان به شخصه برای ارسال اظهارنامه اقدام کنید نیاز است تا آن را از طریق دفاتر خدمات قضایی یا سامانه ثنا برای طرف مقابل بفرستید. 
  • تهیه نسخه پشتیبان از اظهارنامه قضایی: همواره یک نسخه کپی از اظهارنامه را برای خود نگه دارید تا در صورت نیاز بتوانید از آن استفاده کنید.
نحوه نوشتن اظهارنامه قضایی

نحوه نوشتن اظهارنامه الکترونیکی چگونه است؟

پس از تنظیم اظهارنامه قضایی حتماً باید آن را به صورت الکترونیکی در سامانه ثنا ثبت کنید. اولین راه برای ثبت اظهارنامه الکترونیکی این است که فرد به سامانه ثنا مراجعه کرده، کد ملی و شماره پرونده خود را در آن وارد کند؛ اما راه دوم این است که به دفاتر قضایی نزدیک به محل زندگی خود برای ثبت اظهارنامه مراجعه کنید. 

البته پیش از ورود به سامانه ثنا، حتماً باید در آن ثبت نام کرده باشید. پس از ثبت اظهارنامه قضایی در سامانه ثنا به شما کد رهگیری داده می‌شود. می‌توانید با استفاده از کد رهگیری مراحل ارسال اظهارنامه را به طور دقیق پیگیری کنید. همچنین اگر به اظهارنامه شما پاسخی داده شود، می‌توانید از طریق ابلاغیه‌های موجود در سامانه ثنا آن را مطالعه نمایید.

برای دانلود انواع اظهارنامه قضایی مورد نیازتان کافی است کلیک کنید.

بعد از ارسال اظهارنامه قضایی چه باید کرد؟

سوال مهمی که ممکن است برای شما نیز به وجود بیاید این است که قدم بعد از ارسال اظهارنامه قضایی چیست؟ پس از اینکه اظهارنامه مورد نظر را ارسال کردید باید پیگیر پاسخ به آن باشید؛ یعنی باید به طور دقیق پیگیری کنید که آیا طرف مقابل به خواسته‌های شما به صورت رسمی پاسخی داده است یا خیر. 

در صورتی که طرف مقابل به اظهارنامه ارسال شده پاسخ دهد، می‌توانید مشکلات پیش آمده را بین خودتان حل و فصل کنید. ممکن است که فرد در پاسخ ارائه شده تعهدات مورد نظر را بپذیرد و درصدد انجام آنها برآید. از سوی دیگر ممکن است برای انجام تعهدات از شما زمان بخواهد. علاوه بر این ممکن است ادعاهای مطرح شده را نیز به طور کامل با دلیل و مدرک رد کند. 

اگر طرف مقابل به اظهارنامه پاسخ ندهد یا اینکه انجام تعهدات را به طور کامل رد کند، باید برای طرح شکایت آماده شوید. بسته به نوع اختلافات پیش آمده می‌توانید با تنظیم دادخواست یا شکواییه در دادگاه یا دادسرا حقوق خود را پیگیری نمایید. لازم است پیش از هرگونه اقدامی با وکلای دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید. 

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی و ارسال آن

چگونه اظهارنامه قضایی را مشاهده کنیم؟

نحوه مشاهده اظهارنامه قضایی از طریق سامانه ثنا امکان‌پذیر است. شما می‌توانید وارد سایت مرتبط با سامانه ثنا شوید و شماره پرونده یا کد ملی خود را در آن درج کنید. از طریق سامانه ثنا می‌توانید به سرعت اظهارنامه‌های ارسال شده را مشاهده کنید یا اینکه به اظهارنامه‌های دریافتی پاسخ دقیقی بدهید. 

اگر اظهارنامه به صورت فیزیکی برای شما ارسال شده است یا اینکه دسترسی به سامانه ثنا برای شما سخت می‌باشد می‌توانید برای مشاهده اظهارنامه به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه نزدیک به محل زندگی خود مراجعه کنید. 

در چنین شرایطی باید اوراق هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه را به همراه ببرید. اگر وکیل استخدام کرده‌اید، می‌توانید از او بخواهید که شما را در جریان اظهارنامه قضایی بگذارد. وقتی اظهارنامه‌ای برای شما ارسال می‌شود معمولاً پیامکی به گوشی شما فرستاده خواهد شد. با مراجعه به لینک مندرج در آن می‌توانید ابلاغیه اظهارنامه قضایی را مشاهده کنید. 

همچنین اگر اظهارنامه‌ای را برای طرف مقابل ارسال کرده‌اید، از سوی دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه یا سامانه ثنا به شما کد رهگیری داده می‌شود. به سامانه ثنا یا دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کنید و کد رهگیری را در اختیار آنها بگذارید. از این طریق می‌توانید روند ثبت و ارسال اظهارنامه را به طور دقیق پیگیری کنید. 

ارسال اظهارنامه قضایی

کلام آخر

در سایت برترین وکیل تلاش کردیم تا شما را با نمونه نوشتن سالنامه قضایی به طور کامل آشنا کنیم؛ اما جا دارد تا در پایان مقاله چند توصیه مهم نیز به شما داشته باشیم. معمولاً در اظهارنامه‌های قضایی حتماً باید به مواد قانونی مختلف استناد کنید. هرگونه ادعایی که در اظهارنامه مطرح می‌کنید ممکن است در آینده به ضرر خود شما تمام شود؛ بنابراین توصیه می‌کنیم که حتماً برای تنظیم اظهارنامه‌ها به سراغ وکلای متخصص در این حوزه بروید. اگر سوالی برای شما پیش آمده است آن را در قسمت دیدگاه بنویسید تا پاسخ شما را در اسرع وقت بدهیم.

3.2/5 - (4 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا