نکات حقوقی

قرارداد الکترونیک وکالت + نکات مهم پیش از امضای قرارداد【سال1403】

در واقع وکالت عقدی است که شخصی دیگری را به عنوان نماینده خود تعیین می‌کند تا برخی از امور را به نیابت از او انجام دهد. در واقع اختیارات مشخصی به وکیل داده می‌شود تا در محاکم قضایی به نیابت از فرد بتواند امورات حقوقی را به انجام رسانده و رضایت او را جلب نماید. دقت داشته باشید که در قانون مدنی نیز به مسئله وکالت پرداخته شده و آن را دارای انواع مختلفی دانسته است. دقت داشته باشید که شما برای رسیدگی به انواع دعاوی مطرح شده در محاکم قضایی یا رسیدگی به امورات مربوط به مسائل قانونی لازم است با وکیل مورد نظرتان قرارداد امضا کنید. در این مقاله اطلاعات جامعی را در خصوص قرارداد الکترونیک وکالت به شما ارائه می‌دهیم.

قرارداد الکترونیک وکالت چیست؟

در خصوص قرارداد الکترونیک وکالت لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که تا پیش از سال ۱۳۹۹ و تغییراتی که در قانون به وجود آمد خبری از قرارداد الکترونیکی در خصوص وکالت نبود. در واقع امضای قرارداد درباره وکالت با وکیل مورد نظرتان همواره به صورت سنتی انجام می‌شد. در واقع در گذشته روال کار اینطور بود که افراد سعی می‌کردند برای امضای قرارداد به صورت سنتی فرم‌های مربوط به وکالت‌نامه که از سوی کانون وکلای دادگستری و قوه قضاییه در اختیار وکلا قرار می‌گرفت را تکمیل نمایند و جزئیات خود را در آن درج کنند.

در واقع در روش‌های سنتی وکلا سعی می‌کردند این فرم‌های مربوطه را از کانون وکلای قوه قضاییه خریداری نموده و در اختیار موکل قرار دهند تا جزئیات مربوط به همکاری را در آن درج نموده و پای آن را به امضا برساند؛ اما از سال ۱۳۹۹ روال کار کاملاً تغییر نمود. اگر بخواهیم به زبان عامیانه در این خصوص توضیحاتی را ارائه دهیم باید بگوییم که قرارداد الکترونیکی وکالت همان وکالت نامه‌ای است که به شیوه آنلاین تنظیم و به ثبت می‌رسد و دو طرف در مفاد آن به توافقات کامل می‌رسند.

دقت داشته باشید که در این قرارداد الکترونیکی همواره مشخصات وکیل و موکل، موضوع وکالت، مقدار و شیوه پرداخت حق الوکاله و حدود اختیاراتی که وکیل دارد به طور دقیق ذکر می‌شود. این قرارداد الکترونیکی در نهایت باید به امضای هر دو طرف برسد تا جنبه رسمی پیدا کند. نکته دیگری که باید در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که قرارداد وکالت در نهایت می‌بایست با مراجعه به سایت عدل ایران به ثبت نهایی رسیده تا رسمیت پیدا کند.

قرارداد الکترونیک وکالت

نحوه تنظیم قرارداد الکترونیک وکالت

در این قسمت سعی داریم اطلاعات جامعی را در خصوص نحوه تنظیم قرارداد الکترونیک وکالت در اختیار شما قرار دهیم تا با ثبت آن و مراحل دیگر به طور کامل آشنایی پیدا کنید. دقت داشته باشید که برای این کار لازم است در ابتدا وکیل با استفاده از نام کاربری و کلمه عبوری که پس از ورود به سامانه ثنا دریافت کرده است وارد سایت عدل ایران شود. در واقع سامانه عدل ایران سامانه قرارداد الکترونیکی قوه قضاییه می‌باشد که محلی برای ثبت وکالت نامه است.

در این مرحله برای تنظیم قرارداد الکترونیک وکالت عدل ایران لازم است وکیل وارد حساب کاربری شده و تمامی مشخصات مربوطه را درج نماید. در این قسمت باید مشخصات وکیل، مشخصات هویتی موکل، مشخصات طرف دعوی، موضوع وکالت‌نامه و موارد دیگر به دقت قید شود. در نهایت لازم است مقدار حق الوکاله که دو طرف بر روی آن به توافقات کامل دست پیدا کرده‌اند در سامانه عدل ایران به ثبت برسد. در واقع این مراحل باید با دقت و به صورت کاملاً شفاف در سامانه عدل ایران به ثبت برساند.

پس از تکمیل مراحل بالا لازم است این موضوع به امضای وکیل و موکل برسد. در نهایت کد رهگیری در اختیار وکیل مورد نظر قرار می‌گیرد و این به معنای پایان یافتن مراحل ثبت قرارداد است. البته لازم است پیش از امضای قرارداد با وکیل مورد نظر و ثبت آن در سامانه عدل ایران در خصوص تمامی جزئیات با وکیل مورد نظرتان به توافقات کامل دست پیدا کنید تا از این بابت مشکلی پدیدار نشود و اختلافات احتمالی تعامل دو طرف را در ادامه تکمیل روند دادرسی با خدشه روبرو نکند.

قرارداد الکترونیک وکالت

امضای قرارداد الکترونیک وکالت توسط وکیل و موکل

در قسمت‌های قبل اشاره نمودیم که قرارداد الکترونیک وکالت باید به امضای وکیل و موکل برسد تا قرارداد مربوطه جنبه رسمی پیدا کند. دقت داشته باشید که امضای وکیل و موکل به صورت اینترنتی انجام می‌شود یعنی وکیل باید به علامت آبی رنگ مقابل اسمش توجه داشته و آن را تایید نماید؛ اما نحوه امضاهای قرارداد الکترونیکی توسط موکل قدری متفاوت است در این صورت است که موکل باید رمز یکبار مصرفی که برای او پیامک شده است را در اختیار وکیل مورد نظر قرار داده تا آن را در سامانه مربوط وارد کند.

پس از وارد کردن رمز یکبار مصرف در سامانه مربوط پیامک در اختیار موکل قرار می‌گیرد که حاوی این متن است که امضای او بر قرارداد وکالت نامه ثبت شده است. پس از طی نمودن مراحل بالا وکیل تایید نهایی را بر قرارداد الکترونیک وارد می‌کند و در این مرحله کد رهگیری در اختیار وکیل قرار می‌گیرد. مجدداً لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که پیش از امضای قرارداد وکالت نام به صورت الکترونیکی لازم است تمامی توافقات را با وکیل شکل دهید تا از این بابت اختلافی بین شما پدیدار نشود.

اجزای مختلف قرارداد الکترونیک وکالت

دقت داشته باشید که در قرارداد الکترونیک وکالت همان مواردی ذکر می‌شود که در روش‌های سنتی نیز وکیل به آنها اشاره می‌نمود. همانطور که اشاره نمودیم در سامانه عدل ایران از وکیل خواسته می‌شود که مشخصات خود و موکل را به طور دقیق وارد نماید. از سوی دیگر وکیل باید نوع وکالت خود را مشخص کند برای مثال لازم است در این سامانه قید کند که نوع وکالت او از نوع تسخیری می‌باشد. همچنین باید اطلاعات هویتی موکل به طور دقیق در این سامانه به ثبت برسد.

از سوی دیگر در قراردادی که به صورت الکترونیکی با وکیل خود به امضا می‌رسانید لازم است طرفین دعوی به طور دقیق مشخص شوند. در شرایطی ممکن است اطلاعات کاملی در خصوص یکی از طرفین دعوی در اختیار شما وجود نداشته باشد در این صورت است که می‌توانید اطلاعات جزئی از او را در سامانه ثنا سرچ کرده و اطلاعات جامع‌تری را در خصوص او به دست آورید و در سامانه ثبت کنید. در مراحل بعدی لازم است حدود اختیارات وکیل و موضوع وکالت‌نامه به طور دقیق از سوی وکیل مشخص شود.

دقت داشته باشید مورد دیگری که در قرارداد الکترونیکی مربوط به وکالت‌نامه ذهنی شود مقدار حق الوکاله و شیوه پرداخت آن است که باید نقدی بودن یا پس پرداخت بودن آن مشخص شود. توجه داشته باشید که پس از تنظیم قرارداد شما می‌توانید برای مشاهده قرارداد الکترونیک وکالت برای موکل اقدامات لازم را به انجام برسانید. در این صورت است که فرد می‌تواند با وارد نمودن کد ملی مربوطه به متن وکالت‌نامه دسترسی پیدا کرده و آن را به دقت مورد بررسی قرار دهد تا اگر مشکلی پدیدار شد آن را اصلاح کند.

قرارداد الکترونیک وکالت

ابطال قرارداد الکترونیک وکالت به چه صورت است؟

دقت داشته باشید که پس از تنظیم نمودن قرارداد به صورت الکترونیکی دیگر امکان ویرایش و اصلاح آن برای شما وجود نخواهد داشت؛ یعنی موکل نمی‌تواند به سادگی متن درس شده در قرارداد وکالت‌نامه الکترونیکی را مورد ویرایش قرار داده و آن را تغییر دهد. در این صورت اگر فرد مشکلی با یکی از بندهای قرارداد دارد لازم است به کارشناس حقوقی مراجعه کرده و از او در این باره مشاوره حقوقی دریافت نماید چرا که قرارداد در این حالت به امضای دو طرف رسیده و در واقع هر دو طرف آن را پذیرفته‌اند.

دقت داشته باشید که برای ابطال قرارداد امضا شده لازم است از سوی وکیل یا موکل به شعبه مربوط لایحه قضایی ارسال گردد. در واقع تنها راهی که پیش روی موکل و وکیل است همین می‌باشد و در غیر این صورت هیچ کدام از طرفین نمی‌توانند به تنهایی برای ابطال قرارداد اقدام کنند. کارشناس حقوقی می‌تواند تمامی جوانب امر را مورد سنجش قرار داده و اگر موردی برای ابطال وجود داشت آن را مد نظر قرار دهد و با استفاده از آن قرارداد را ابطال کند و همچنین از طرف موکل برای شعبه مربوطه لایحه ارسال کند.

چند توصیه مهم برای ثبت قرارداد الکترونیک وکالت

در این خصوص چند نکته مهم را مورد بررسی قرار دهیم که رعایت نمودن آنها در تنظیم قرارداد الکترونیک وکالت الزامی به نظر می‌رسد. دقت داشته باشید که در برخی از پرونده‌ها چند وکیل وکالت دعاوی مطرح شده را در اختیار دارند در این صورت است که می‌توانید با فشردن گزینه افزودن وکالت در زمان ثبت وکالت نامه به صورت الکترونیکی سهم هر یک را از حق الوکاله مشخص کنید. همچنین باید دقت داشته باشید که در شعب مختلف دادگاه‌ها و دادسراها امکان بررسی وکالت‌نامه وجود خواهد داشت.

از سوی دیگر باید به این موضوع توجه داشته باشید که ابطال تمبر مالیاتی به مانند سابق به قوت خود ادامه دارد ‌ از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که حق الزحمه وکیل کارآموز به صورت خودکار در اختیار او قرار خواهد گرفت. برای این کار لازم است در زمان امضا کد مربوط به وکیل سرپرست را وارد نمایید. از سوی دیگر در شرایطی ممکن است فرد تصمیم بگیرد که وکیل مورد نظرش را تغییر دهد این موضوع باید به اطلاع کانون وکلای دادگستری رسیده شود تا اقدامات لازم را برای آن به انجام برساند.

قرارداد الکترونیک وکالت

نکات مهم پیش از امضای قرارداد الکترونیک وکالت

دقت داشته باشید که جزئیات قرارداد الکترونیک وکالت همواره به صورت توافقی تعیین می‌گردد یعنی شما به عنوان موکل می‌توانید همپای وکیل خود در این باره نظرات خود را اعلام کرده و در متن قرارداد بگنجانید. در واقع شما می‌توانید در خصوص شرایط پرداخت حق الوکاله نظرات مهمی را اعلام داشته و در صورت موافقت وکیل آن را در متن قرارداد قید نمایید. عده‌ای به غلط تصور می‌کنند که موکل هیچ نقشی در جزئیات قرارداد ندارد این در حالی است که موکل نیز یکی از طرف‌های توافق است

به هر حال اگر مایل به همسایه قرارداد با وکیل مورد نظرتان و تنظیم وکالت‌نامه هستید لازم است در ابتدا نکات حقوقی مربوط به آن را مورد بررسی قرار داده و حتی پیش از آن با افراد مطلع در زمینه مسائل قانونی مشورت کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که هرگونه اختلاف احتمالی در آینده می‌تواند عواقب ناگواری را برای شما به همراه داشته باشد و شما را در تعامل با وکیل مورد نظرتان با مشکلات عدیده‌ای روبرو کند بنابراین باید نهایت دقت خود را در همان ابتدای امضای قرارداد داشته باشید.

برای مثال اگر توانایی پرداخت حق الوکاله به صورت یکجا را ندارید بهتر است همین موضوع را به وکیل مورد نظرتان اطلاع دهید و از او بخواهید که در این باره چاره‌اندیشی کند. به طور معمول در صورت توافق وکیل با موکل می‌توان حق الوکاله را در دو یا سه قسط در اختیار وکیل قرار داد و با او تسویه حساب نمود. باید زمان پرداخت هر یک از اقساط به طور دقیق مشخص شود و مبلغ قابل پرداخت از سوی موکل به وکیل نیز مشخص شود تا از این بابت مشکلی در آینده و در تعامل با وکیل ایجاد نشود.

به طور معمول حق الوکاله را در دو قسط پرداخت می‌کنند. قسط اول که معمولاً شامل نیمی از مبلغ تعیین شده به عنوان حق الوکاله می‌باشد در همان ابتدای همکاری در اختیار وکیل مورد نظر قرار می‌گیرد تا قرارداد جنبه رسمی پیدا کند. قسط باقیمانده حق الوکاله نیز لازم است در پایان کار در اختیار وکیل مورد نظر قرار بگیرد. البته ممکن است توافقات شما با وکیل مورد نظرتون به گونه‌ای دیگر باشد باید دقت داشته باشید که دست شما برای تعیین حق الوکاله و شیوه پرداخت آن کاملاً باز می‌باشد.

علاوه بر این لازم است تکلیف حق الوکاله در صورتی که پرونده با شکست روبرو شود را نیز مشخص کنید. به هر حال ممکن است علی رغم تلاش‌هایی که وکیل به کار می‌گیرد پرونده با شکست در محاکم قضایی روبرو شود و وکیل نتواند اهداف شخصی شما در خصوص دعاوی مطرح شده را محقق نماید. به این موضوع توجه داشته باشید که در چنین شرایطی تصورات غلطی به وجود می‌آید. لازم به ذکر است که حتی در صورت شکست در پرونده طبق توافقات صورت گرفته عمل می‌شود و اینطور نیست که از پرداخت حق الوکاله معاف شوید.

قرارداد الکترونیک وکالت

لزوم مراجعه به وکیل برای تنظیم اصولی قرارداد

در نظر داشته باشید که در صورتی می توانید همکاری موثری با وکیل مورد نظرتان داشته باشید که با او قرارداد دقیقی را تنظیم نمایید. برای این کار لازم است دانش حقوقی خود را درباره نحوه تنظیم قرارداد الکترونیکی وکالت افزایش بدهید تا بتوانید از جزئیات مربوطه اطلاعات کاملی را به دست آورید. از سوی دیگر توجه داشته باشید که اگر قرارداد به شیوه ای صحیح تنظیم نشده باشد می تواند خسارت های جبران ناپذیری را برای موکل به دنبال داشته باشد؛ بنابراین لازم است در ابتدا اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.

وکیلی که به خدمت می گیرید لازم است از جنبه های مختلف دارای صلاحیت های لازم باشد. برای مثال وکیل لازم است سابقه بالایی در زمینه رسیدگی به پرونده های حقوقی و کیفری در اختیار داشته باشد تا بتواند به سادگی اختلافات پیش آمده را شناسایی کرده و برای حل و فصل آن ها گام بلندی را بردارد. همچنین لازم است به تخصص وکیل مورد نظرتان نیز توجه داشته باشید. چرا که شانس کسب پیروزی در دعاوی مطرح شده با استفاده از وکلای متخصص به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد.

کلام آخر

امیدواریم از مطالعه این مطلب حقوقی نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید نیازهای حقوقی خود را در مدت زمان کمی حل و فصل نمایید. در این مقاله کوشیدیم تا اطلاعات دقیقی را درباره قرارداد الکترونیک وکالت در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید گام بلندی را به سوی امضای دقیق قرارداد بردارید. از سوی دیگر تلاش کردیم تا برخی از نکات مهم را برای امضای قرارداد بیان نماییم تا با رعایت آن ها همکاری بهتری داشته باشید. اکنون از شما درخواست می کنیم که نظرات و تجربیات خود را با مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × یک =

دکمه بازگشت به بالا