نکات حقوقی

طلاق از زن زندانی ⚖️【شرایط، مراحل و مدارک مورد نیاز】⚡️

طلاق از زن زندانی امکان‌پذیر است؛ یعنی مرد در صورتی که تمایل داشته باشد همسر خود را که در زندان به سر می‌برد طلاق دهد، می‌تواند در محاکم قضایی حاضر شده و دادخواست طلاق یک طرفه ارائه کند. مرد می‌تواند در دادخواست طلاق تمامی دلایل موجه را بیان نموده و همچنین مدارک و مستندات خود را نیز به آن پیوست نماید. چه مرد دلیل موجهی برای طلاق داشته باشد و چه دلیل موجهی در دسترس او نباشد به او اجازه طلاق داده خواهد شد؛ چرا که بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق طلاق در اختیار مرد است؛ اما پیش از طلاق لازم است مرد تکلیف تمامی حقوق مالی و غیر مالی زن مانند مهریه و حضانت فرزندان را مشخص کند. در ادامه مطلب در سایت برترین وکیل توضیح بیشتری در این خصوص ارائه خواهیم داد.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

طلاق از زن زندانی امکان‌پذیر است؟

در خصوص طلاق از زن زندانی باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که طلاق از طرف مرد حتی بدون دلایل موجه نیز امکان‌پذیر است؛ یعنی اگر زن زندانی باشد یا نباشد مرد می‌تواند درخواست طلاق را ارائه نموده و از همسر خود جدا شود؛ چرا که در ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اشاره شده است که مرد دارای حق طلاق است و می‌تواند حتی بدون دلایل موجه نیز همسر خود را طلاق دهد. 

اما شرایطی برای طلاق از طرف مرد در نظر گرفته شده است که یکی از مهمترین آنها پرداختن تمامی حقوق مالی زن یا تعیین و تکلیف نمودن آن است. درگذشته مرد می‌توانست تنها با حضور در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق از همسر خود جدا شود. در این خصوص برخی از حقوق مالی و غیرمالی زن مانند مهریه و نفقه پایمال می‌شد. 

اما در قوانین جدید روال کار به این صورت است که مرد حتما باید در محاکم قضایی حاضر شده و حقوق زن را تعیین تکلیف کند تا به او اجازه طلاق داده شود. در صورتی که زن در زندان به سر ببرد مرد دارای دلیل موجه برای طلاق است. در این صورت است که باید ابتدا تکلیف مهریه و نفقه و همچنین حضانت فرزندان مشخص شود تا مرد بتواند به صورت قانونی طلاق بگیرد. 

نکته دیگری که باید در اینجا بیان نماییم این است که مدت زمان زندانی شدن زن هیچگونه تاثیری در حق طلاق و درخواست آن از سوی مرد ندارد. چه طولانی مدت باشد و چه کوتاه مدت، مرد می‌تواند دادخواست طلاق از طرف زوج را تنظیم نموده و دلایل خود را نیز به آن پیوست نماید. پس از طی نمودن مراحل دادرسی مرد و زن از هم جدا خواهند شد.

شرایط طلاق از طرف مرد به دلیل زندانی بودن زن

شرایط طلاق از طرف مرد به دلیل زندانی بودن زن 

برای ثبت درخواست لازم است شرایط طلاق از زن زندانی وجود داشته باشد. مردی که برای درخواست طلاق اقدام می‌کند لازم است از نظر قانونی بالغ و عاقل شناخته شود. از سوی دیگر مرد می‌بایست از نظر مالی توانایی عهده‌دار شدن زندگی مشترک را به طور کامل داشته باشد. 

یکی از مهمترین شرایطی که باید در اینجا به آن اشاره داشته باشیم پرداخت مهریه است. تا زمانی که مرد مهریه زن را پرداخت نکرده باشد به او اجازه طلاق داده نمی‌شود. فرض کنید که زن محکوم به زندان شده است، در چنین شرایطی اگر مرد قصد طلاق او را داشته باشد، می‌بایست به طور قطع به او مهریه‌اش را پرداخت کند تا مجوز قانونی برای طلاق را به دست آورد.

در صورتی که مرد مهریه زن را پرداخت نکند زن می‌تواند مطالبه مهریه انجام دهد. مطالبه مهریه از سوی زن از طریق اجرای ثبت و دادگاه خانواده امکان‌پذیر است. تا زمانی که مرد مهریه زن را به طور کامل نپردازد یا اینکه آن را در دادگاه تعیین و تکلیف نکند به وی اجازه طلاق گرفتن و پایان دادن به رابطه زوجیت داده نخواهد شد. 

همچنین لازم است تکلیف نفقه نیز مشخص شود. نفقه جزو مهم‌ترین حقوق مالی زن به شمار می‌رود که در طلاق از طرف مرد لازم است تعیین و تکلیف شود. همچنین در دادگاه تکلیف حضانت فرزندان نیز مشخص خواهد شد. در صورت رعایت این شرایط است که مرد می‌تواند بدون هیچگونه مشکل قانونی از همسرش جدا شود. ‌

در این صورت است که دادگاه پرونده را از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار می‌دهد و در پایان گواهی عدم امکان سازش را صادر خواهد نمود. گواهی عدم امکان سازش به مرد این امکان را می‌دهد تا در دفترخانه حاضر شده و صیغه طلاق را جاری نماید. بهتر است که مرد برای طی نمودن مراحل طلاق حتما از وکلای خبره کمک دریافت نماید. 

دلایل محکمه پسند برای طلاق از زن زندانی 

حسب ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی می‌توانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که طلاق از زن زندانی امکان‌پذیر است؛ چرا که مرد در چنین شرایطی حق طلاق را در اختیار خواهد داشت؛ اما باید اشاره داشته باشیم که اگر مرد دلیل موجهی هم برای طلاق نداشته باشد باز هم می‌تواند درخواست طلاق خود را ارائه نموده و گواهی عدم امکان سازش دریافت نماید. 

به هر حال دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد وجود دارد که در ادامه برخی از مهم‌ترین آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

    • عدم تمکین زن از شوهر: در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نداشته باشد، این مسئله باعث می‌شود تا مرد بتواند به صورت رسمی و قانونی درخواست طلاق ارائه نماید.

    • سوء رفتار مداوم زن: اگر رفتار زن مناسب نباشد و او با سوء رفتار مداوم باعث اذیت و آزار شوهر خود شود مرد می‌تواند با استناد به این موضوع درخواست طلاق ارائه کند.

    • اعتیاد زن به مواد مخدر یا مشروبات الکلی: در صورتی که زن وابستگی شدیدی به مواد مخدر یا شرب خمر داشته باشد، مرد می‌تواند درخواست طلاق ارائه کند. 

    • بیماری زن: یکی دیگر از دلایل محکمه پسند که به مرد اجازه می‌دهد درخواست طلاق ارائه کند بیماری زن است. 

    • نازا بودن زن: در شرایطی که زن عقیم باشد و نتواند فرزندی را به دنیا بیاورد مرد می‌تواند درخواست طلاق دهد.

    • خیانت زن: در صورتی که زن با مرد دیگری به غیر از شوهرش رابطه نامشروع داشته باشد به او خیانت کرده است و مرد می‌تواند با استناد به همین موضوع به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق ارائه کند.

مراحل طلاق از زن زندانی

مراحل طلاق از زن زندانی 

در صورتی که زن جرمی مرتکب شده باشد که برای مجازات آن در حبس به سر ببرد، امکان طلاق از زن زندانی وجود خواهد داشت؛ اما مراحل طلاق به دلیل حبس زن شامل موارد زیر خواهد شد:

    • در مرحله اول لازم است مرد درخواست طلاق را به طور دقیق تنظیم نموده و آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت برساند.

    • در صورتی که مرد دلایل محکمه پسندی در اختیار دارد، می‌بایست آنها را در متن دادخواست به طور دقیق شرح داده و مدارک مربوط به آن را نیز پیوست نماید. 

    • دادگاه از زوجین می‌خواهد که برای سازش به داوری مراجعه نمایند. 

    • در صورتی که بین زوجین سازش ایجاد نشود پرونده در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار خواهد گرفت و هر یک از زوجین می‌توانند از حقوق قانونی خود به صورت کتبی و شفاهی دفاع نمایند. 

    • از آنجایی که حق طلاق با مرد است دادگاه در مدت زمان کمی حکم طلاق را صادر خواهد کرد و عدم رضایت زن برای پایان دادن به رابطه زوجیت در این زمینه نقش موثری نخواهد داشت. 

    • در صورتی به مرد اجازه طلاق داده خواهد شد که حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه او را به طور کامل بپردازد. همچنین اگر زن از شوهر خود تمکین داشته باشد به او اجرت المثل و نحله نیز تعلق خواهد گرفت. 

    • مرد می‌تواند در مدت زمان ۶ ماه با مراجعه در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق برای پایان دادن رابطه زوجیت به صورت شرعی اقدام کند.

هزینه طلاق از زن زندانی چقدر است؟

هزینه طلاق از زن زندانی که شامل هزینه داوری و همچنین هزینه دادرسی می‌شود، می‌بایست از سوی مرد پرداخت شود. مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی طلاق دادگاه خانواده است. مرد ملزم است تمامی هزینه‌های دادرسی را به طور کامل پرداخت نماید تا بتواند فرآیند طلاق را بدون هیچگونه مشکل قانونی پیش ببرد. 

هزینه داوری از سوی داوران دادگاه به طور دقیق محاسبه خواهد شد و مرد مکلف به پرداخت آن است. در صورتی که مرد نتواند هزینه دادرسی را پرداخت کند، می‌بایست درخواست اعسار ارائه نماید. در صورت قبول درخواست اعسار پرداخت هزینه‌ها برای مرد قسط‌بندی خواهد شد. 

مدارک لازم برای طلاق از زن زندانی

نیاز است تا مرد مدارک لازم برای طلاق از زن زندانی را به محاکم قضایی ارائه نماید. جمع آوری این مدارک و مستندات از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که نقص در هرگونه مدارکی ممکن است حقوق قانونی شما را به خطر انداخته و باعث شود نتوانید از طریق مراجع قانونی پیگیر منافع خود باشید. از جمله مهم‌ترین این مدارک می‌توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم: 

    • سند ازدواج جزو مهم‌ترین مدارک مورد نیاز برای درخواست طلاق از طرف مرد می‌باشد. در صورتی که سند ازدواج را ندارید، می‌توانید با حضور در دفترخانه‌ای که ازدواج در آن صورت گرفته است سند ازدواج را دریافت نمایید.

    • لازم است مرد در هنگام ارسال دادخواست تمامی مدارک هویتی خود مانند شناسنامه و کارت ملی را به همراه داشته باشد. 

    • لازم است مرد در شرایطی خاص گواهی عدم سوء پیشینه خود را نیز دریافت کرده و آن را به مراجع قانونی ارائه کند. 

    • یکی دیگر از مدارک مهمی که باید به دادگاه ارائه شود گواهی اشتغال به کار می‌باشد. 

    • همچنین لازم است گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی نیز دریافت شود. 

    • همچنین در مواقعی خاص از مرد خواسته می‌شود که گواهی پزشکی مبنی بر سلامت روانی و جسمانی خود را نیز ارائه کند. 

    • در صورتی که زن زندانی باشد، مرد می‌بایست مدارک مربوط به آن را نیز به متن دادخواست خود پیوست نماید.

طلاق از زن زندانی چقدر طول می‌کشد؟

طلاق از زن زندانی چقدر طول می‌کشد؟

سوال مهمی که ممکن است برای بسیاری از خانم‌ها یا آقایان به وجود آید این است که طلاق از زن زندانی چقدر  طول می‌کشد؟ جزئیات پرونده‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است. بنابراین تعیین کردن یک زمان دقیق در این خصوص قدری دشوار است. در ابتدا باید بیان کنیم که انواع مختلفی از طلاق وجود دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توانیم به طلاق توافقی، طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن اشاره کنیم. 

در میان انواع روش‌های مختلفی که برای طلاق وجود دارد، می‌توانیم بگوییم که طلاق توافقی در مدت زمان کمتری به سرانجام می‌رسد؛ چرا که زن و مرد در خصوص تمامی حقوق مالی و غیر مالی خود به توافق رسیده و آن را در قالب توافقنامه به دادگاه ارائه می‌دهند. از این جهت که دو طرف رضایت کامل به طلاق دارند، فرآیند جدا شدن در مدت زمان کمی انجام می‌شود. 

اما اگر درخواست طلاق از سمت مرد ارائه شود، فرآیند پایان دادن به رابطه زوجیت قدری طولانی‌تر خواهد بود. به طور کلی می‌توانیم بگوییم طلاق از طرف مرد ۶ ماه به طول خواهد انجامید. البته پیچیدگی پرونده، تعیین تکلیف مهریه زن، اعتراض زن به حکم صادر شده از سوی دادگاه و مواردی از این دست بر روی مدت زمان رسیدگی به طلاق اثر می‌گذارد. 

اگر می‌خواهید در مدت زمان کمتری به نتیجه برسید به شما توصیه می‌کنیم که حتما به سراغ وکلای کارکشته و خبره بروید. وکلایی که در عرصه حقوقی و دعاوی طلاق فعالیت می‌کنند و در این حوزه به تخصص کافی رسیده‌اند، می‌توانند به شما مشاوره حقوقی ارائه دهند. این وکلا با رویه‌های قضایی آشنا هستند و می‌توانند فرآیند طلاق را کوتاه‌تر نمایند. 

کلام آخر 

از شما متشکریم که وب سایت حقوقی برترین وکیل را برای مطالعه مطالب حقوقی خود درباره طلاق انتخاب کرده‌اید. ما تلاش کردیم تا به تمامی سوالات شما در این حوزه پاسخ بگوییم. در این مطلب طلاق از زن زندانی را مورد بررسی قرار داده و ابعاد حقوقی مختلف آن را بررسی نمودیم. بیان داشتیم که مرد حق طلاق را در اختیار دارد و می‌تواند حتی بدون دلایل موجه نیز همسر خود را طلاق دهد، اما به شرطی که حقوق مالی او را بپردازد. ممنون می‌شویم نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت دیدگاه درج نمایید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا