نکات حقوقی

حکم طلاق ⚖️【انواع حکم طلاق و مراحل قانونی گرفتن آن】⚡️

حکم طلاق در واقع تصمیم دادگاه خانواده برای درخواست جدایی زوجین است. ممکن است یکی از زوجین یا هر دو نفر آنها به صورت مشترک برای طلاق درخواست بدهند. درخواست آنها در دادگاه صالح مورد بررسی قرار می‌گیرد و در نهایت دادگاه حکم صادر می‌کند. در حکم صادر شده از سوی دادگاه خانواده تکلیف حقوق مالی و غیر مالی زن مانند مهریه و نفقه و همچنین حضانت فرزندان به طور دقیق مشخص می‌شود. پس از صدور حکم از سوی دادگاه خانواده زوجین ۶ ماه فرصت دارند تا در دفترخانه حاضر شوند و طلاق خود را به صورت شرعی نیز به انجام برسانند. اگر مایل هستید اطلاعات کاملتری درباره این موضوع به دست آورید با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

حکم طلاق چیست؟

حکم طلاق در واقع نوعی تصمیم گیری از سوی نهادهای شرعی و قانونی برای پایان دادن به زندگی مشترک است. در حکم صادر شده از سوی دادگاه خانواده تمامی حقوق مالی و غیر مالی زن و مرد تعیین و تکلیف می‌شود. قاضی پرونده با توجه به درخواست کننده طلاق و همچنین دفاعیات ارائه شده از سوی زوجین، حکم مربوط به طلاق را صادر می‌کند. 

پس از صدور حکم از سوی دادگاه خانواده، زوجین می‌بایست در دفترخانه نیز حاضر شوند تا صیغه طلاق در آنجا جاری شود. پس از جاری شدن صیغه طلاق، زن و شوهر به صورت شرعی نیز از یکدیگر جدا می‌شوند.

حکم طلاق چیست؟

انواع حکم طلاق چیست؟

یکی از مهمترین انواع حکم طلاق مربوط به طلاق توافقی می‌شود. حکم مربوط به طلاق توافقی در سریع‌ترین زمان ممکن صادر می‌گردد. یکی دیگر از احکام طلاق، طلاق یک طرفه می‌باشد. طلاق یک طرفه ممکن است از سوی مرد یا زن درخواست شود. طلاق یک طرفه معمولاً دشواری بیشتری در مقایسه با طلاق توافقی دارد. 

دلایل مختلفی باعث می‌شود تا زوجین تصمیم به طلاق بگیرند. از جمله مهم‌ترین این دلایل می‌توانیم به خیانت یا خشونت خانوادگی اشاره داشته باشیم. در طلاق توافقی نیازی نیست که زوجین دلایل موجهی را برای پایان دادن به زندگی مشترک به دادگاه ارائه کنند؛ اما در طلاق یک طرفه زوجین حتماً باید دلایل محکمه پسند داشته باشند. 

مراحل قانونی برای دریافت حکم طلاق

مراحل قانونی دریافت حکم طلاق به درخواست کننده آن و نوع طلاق بستگی دارد. در ادامه سعی می‌کنیم برخی از مهم‌ترین مراحل طلاق را برای شما به صورت مختصر توضیح دهیم: 

  • تنظیم دادخواست طلاق: اولین مرحله برای دریافت حکم طلاق این است که دادخواست مربوطه را تنظیم کنید. زوجین یا یکی از آنها می‌تواند پس از تنظیم دادخواست طلاق، آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت برساند. البته توصیه می‌کنیم که تنظیم دادخواست طلاق را به وکلای متخصص بسپارید. 
  • تعیین جلسه دادرسی از سوی دادگاه: دادگاه خانواده دادخواست ارائه شده برای طلاق را مورد بررسی قرار می‌دهد. پس از بررسی دادخواست، دادگاه صالح تشکیل جلسه دادرسی خواهد داد. 
  • استماع دفاعیات دو طرف در دادگاه: زوجین یا وکلای آنها می‌توانند در جلسات دادرسی حاضر شوند و از حقوق قانونی خود دفاع کنند. همچنین آنها می‌توانند برای دفاع از خود لایحه قضایی تنظیم نموده و ارسال کنند.
  • صدور حکم طلاق: قاضی رسیدگی کننده به پرونده طلاق تمامی دفاعیات و شواهد مربوطه را بررسی می‌کند. سپس حکم عادلانه‌ای را صادر خواهد کرد. 
مدت اعتبار حکم طلاق

احکام طلاق توافقی چیست؟

احکام طلاق توافقی زمانی صادر می‌شود که زوجین به صورت مشترک برای پایان دادن به زندگی خود تمایل داشته باشند. آنها در چنین شرایطی دادخواست طلاق توافقی را تنظیم کرده و به دادگاه ارائه می‌دهند. دادگاه پس از اینکه درخواست طرفین را مورد بررسی قرار داد، حکم مقتضی در این خصوص صادر خواهد کرد. 

در طلاق یک طرفه معمولا یکی از زوجین می‌خواهد که زندگی مشترک را تمام کند؛ اما در طلاق توافقی شاهد این هستیم که هر دو طرف به پایان خط رسیده‌اند و دیگر نمی‌خواهند با یکدیگر زندگی کنند. در احکام مربوط به طلاق توافقی نیاز است تا زوجین درباره حقوق مالی و غیرمالی خود مانند مهریه و حضانت فرزندان و نفقه تصمیم گیری و توافق نمایند. 

طلاق توافقی با سرعت بالایی انجام می‌شود و این جزو مهم‌ترین مزایای آن به شمار می‌رود. میزان اختلافات زوجین در طلاق توافقی معمولاً کمتر است. از سوی دیگر نباید فراموش کنیم که هزینه‌های طلاق توافقی نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند. معمولا در طلاق توافقی، دادگاه خانواده در یک جلسه حکم طلاق را صادر خواهد کرد. 

انواع طلاق در اسلام چیست؟

طلاق در اسلام به دو دسته طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم می‌شود. درباره انواع طلاق در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده نیز توضیحاتی ارائه شده است. در ادامه سعی می‌کنیم هر کدام از انواع طلاق را به طور خلاصه برای شما شرح دهیم: 

  • طلاق بائن: طلاق بائن در واقع نوعی طلاق قطعی است که مرد دیگر در ایام عده نمی‌تواند به همسر خود رجوع کند. سه طلاقه کردن، طلاق دختر باکره، طلاق خلع و مبارات، طلاق زن یائسه و غیره جزو مهم‌ترین انواع طلاق بائن در اسلام به شمار می‌روند. 
  • طلاق رجعی: در طلاق رجعی مرد می‌تواند در ایام عده به همسر خود رجوع کند. او با رجوع به همسرش از طلاق دادن او انصراف می‌دهد. لازم است که مرد قصد خود برای رجوع را به صورت شفاهی و یا با اعمالی مانند بوسیدن به طرف مقابل اعلام کند. البته رجوع به زن می‌بایست به نهادهای قانونی اطلاع داده شود تا حقی از زن ضایع نگردد.
احکام طلاق

حقوق زن بعد از طلاق در اسلام چیست؟

نوع طلاق تعیین کننده حقوق مالی و غیرمالی است که به زن می‌رسد. برای مثال در طلاق توافقی نیاز است تا زوجین درباره حقوق مالی و غیر مالی خود مانند مهریه و اصالت فرزندان تصمیم گیری کنند؛ اما در طلاق یک طرفه تصمیم گیری درباره حقوق مالی و غیر مالی زن با دادگاه است. به طور کلی حقوق زن پس از دریافت حکم طلاق شامل مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله، جهیزیه، حضانت فرزندان، ملاقات با فرزندان و غیره می‌شود. 

در طلاق توافقی معمولاً روال کار به این صورت است که زن از برخی حقوق مالی یا غیر مالی خود چشم پوشی می‌کند تا مرد را راضی به طلاق نماید. برای مثال ممکن است او از حق حضانت بگذرد تا مرد راضی به طلاق دادنش شود. البته زن پیش از طلاق نیز می‌تواند برخی از حقوق خود مانند مهریه و نفقه را مطالبه نماید.

در ادامه سعی می‌کنیم برخی از مهم‌ترین حقوق مالی و غیرمالی زن را به طور خلاصه توضیح دهیم: 

  • مهریه: در زمان جاری شدن عقد نکاح دائم یا موقت، مرد متعهد می‌شود تا مبلغی را تحت عنوان مهریه یا صداق به همسرش بپردازد. مبلغ مهریه به صورت توافقی تعیین می‌شود. 
  • نفقه: نفقه در واقع همان خرجی روزمره زن است. مرد باید تمامی نیازهای اولیه زندگی زن و فرزندان خود مانند غذا و پوشاک و منزل مسکونی را تهیه کند. پیش از صدور حکم طلاق از سوی دادگاه، زوجه می‌تواند برای نفقه معوقه خود درخواست ارائه نماید. 
  • اجرت المثل: تمکین عام و خاص تنها وظیفه قانونی زن در زندگی مشترک به شمار می‌رود. در واقع زن باید در منزل همسرش سکونت داشته باشد و از نیازهای جنسی متعارف او تبعیت کند. زن وظیفه‌ای برای خانه‌داری، نظافت منزل، شستشوی ظرف یا موارد دیگر ندارد. در هنگام طلاق زن می‌تواند دستمزد انجام دادن این گونه امور را از مرد مطالبه کند.
  • سهم الارث: اگر همسر شما فوت نماید، شما به عنوان همسر دائمی متوفی می‌توانید سهم الارث خود را دریافت نمایید. البته در عقد موقت یا همان صیغه به زن هیچگونه ارثیه‌ای تعلق نمی‌گیرد.  
  • حق تنصیف اموال: اگر طلاق از طرف مرد باشد و زن به آن رضایت نداشته باشد، در هنگام طلاق باید نصف دارایی‌های جمع آوری شده به زن تعلق بگیرد. البته تنها دارایی‌هایی مد نظر است که در زمان زندگی زناشویی جمع آوری شده‌اند. از سوی دیگر این حق زمانی عملی می‌شود که مرد این شرط را در عقدنامه پذیرفته باشد. 
  • حضانت فرزندان: اگر توافقی درباره حضانت فرزندان بعد از طلاق انجام نشود، دادگاه بر اساس مصلحت طفل درباره آن تصمیم گیری خواهد کرد. در حکم طلاق مشخص می‌شود که حضانت فرزندان تا 7 سالگی با مادر است. حضانت فرزند از 7 سالگی تا رسیدن به سن بلوغ با پدر آنها می‌باشد. پس از آن نیز تا رسیدن به سن قانونی یعنی 18 سالگی خود فرزند تصمیم می‌گیرد که با کدام یک از والدین زندگی کند. 

حکم طلاق چند ماه اعتبار دارد؟

حکم طلاق در ایران، مطابق ماده 33 قانون حمایت خانواده، 6 ماه اعتبار دارد. این مدت از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا پایان مهلت فرجام‌خواهی محاسبه می‌شود. در این بازه زمانی، زوجین باید برای ثبت و اجرای طلاق اقدام کنند، در غیر این صورت، حکم طلاق اعتبار خود را از دست می‌دهد و نیاز به درخواست مجدد خواهد بود.  

در صورت مراجعه هر یک از طرفین در این مهلت 6 ماهه، تشریفات قانونی برای اجرای صیغه طلاق انجام می‌شود. این تشریفات شامل حضور در دفترخانه ثبت طلاق و رعایت شرایط مقرر در قانون است. اگر یکی از طرفین در این مدت اقدام نکند، طرف دیگر می‌تواند با مراجعه به دادگاه، درخواست اجرای حکم را مطرح کند.  

توجه به این نکته ضروری است که اگر مهلت 6 ماهه سپری شود و حکم طلاق اجرا نشود، حکم مذکور دیگر قابلیت اجرایی نخواهد داشت. در چنین مواردی، زوجین باید مجدداً به دادگاه مراجعه و درخواست طلاق جدیدی ارائه دهند. این رویه به منظور حفظ حقوق طرفین و جلوگیری از ابطال احتمالی حکم طلاق در نظر گرفته شده است.

صدور حکم طلاق

کلام آخر 

شما در صورتی می‌توانید حکم طلاق را سریعتر دریافت کنید که به سراغ وکلای متخصص و حرفه‌ای بروید. در نظر داشته باشید که وکلا قوانین و مقررات این حوزه را بهتر از شما می‌شناسند و می‌توانند در دادگاه به شکلی صحیح از شما دفاع کنند. همچنین پس از اینکه حکم مربوط به طلاق را از دادگاه خانواده دریافت کردید در سریع‌ترین زمان ممکن لازم است به دفترخانه مراجعه کنید چرا که معمولاً حکم‌های صادر شده ۶ ماه اعتبار دارند. نظرات خود را در قسمت دیدگاه بنویسید تا پاسخ شما را بدهیم.

3/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا