نکات حقوقی

وکالت در طلاق ⚖️【قانون جدید حق طلاق در سال 1404】⚡️

یکی از مهمترین روش‌هایی که با استفاده از آن زن می‌تواند به ساده‌ترین شکل ممکن برای طلاق اقدام کند در اختیار داشتن وکالت در طلاق است. این مسئله را در نظر داشته باشید که زن می‌تواند با اثبات عسر و حرج نیز در دادگاه مجوزهای لازم برای پایان دادن به رابطه زوجیت را به دست آورد، اما اگر او بتواند حق طلاق را از مرد دریافت کند راه ساده‌تری را برای پایان زندگی مشترک در پیش خواهد داشت. البته لازم است وکالت اعطا شده از سوی مرد از نوع وکالت بلاعزل باشد تا زن بتواند در مسیر راحت‌تری به خواسته‌های حقوقی خود در زمینه طلاق برسد. ما در وب سایت حقوقی برترین وکیل سعی داریم توضیحات جامع‌تری را در این خصوص به شما ارائه دهیم پس خواهشمندیم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

وکالت در طلاق چیست؟

در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده اشاره شده است که حق طلاق با مرد است و او می‌تواند حتی بدون در اختیار داشتن عذر موجه و دلایل محکمه پسند از همسر خود جدا شود؛ اما زن در صورتی که نتواند موافقت مرد را برای طلاق به دست آورد، می‌تواند از او وکالت در طلاق دریافت کند و با استفاده از وکالت بلاعزل در محاکم قضایی برای جدا شدن پیش قدم گردد. 

گاهی شاهد این موضوع هستیم که زن و مرد در خصوص حق طلاق به توافقات کاملی دست پیدا می‌کنند؛ یعنی زن حاضر می‌شود از مهریه خود چشم پوشی کند و در عوض حق طلاق یا وکالت بلاعزل در طلاق را از همسر خود دریافت نماید. نکته قابل ذکر این است که مرد می‌تواند وکالت بلاعزل برای جدا شدن را به هر شخصی از جمله همسر خود اعطا نماید. 

حق طلاق اصطلاحی عامیانه برای وکالت در فرآیند طلاق به شمار می‌رود، ولی این دو مورد دارای تفاوت‌های بسیار زیادی با یکدیگر هستند. حق طلاق در واقع حقی است که قانون به مرد داده و مرد بر اساس آن سوال می‌تواند برای طلاق هر زمان که خواست، پیش قدم شود؛ اما وکالت نامه طلاق دارای تفاوت‌های بسیار زیادی با این موضوع است و معنای آن وکالت دادن مرد به زن برای پیش قدم شدن در جهت طلاق می‌باشد. 

نکته دیگری که می‌بایست در اینجا به آن متذکر شویم، این است که اگر مردی به همسر خود برای طلاق وکالت دهد، این مسئله حق طلاق او را زیر سوال نمی‌برد. هیچ عاملی نمی‌تواند حق طلاق را از مرد سلب کند؛ یعنی اگر مردی به همسر خود حق طلاق دهد خود او نیز همزمان دارای حق طلاق می‌باشد و می‌تواند به صورت مجزا از همسرش برای طلاق پیش قدم شود. 

تصور کنید که وکالت اعطا شده از سوی مرد از نوع بلاعزل نباشد، در چنین شرایطی مرد هر زمان که خواست می‌تواند وکالت خود را باطل کرده و حق طلاق زن از بین برود. اما خاصیت مهم وکالت بلاعزل در این است که مرد دیگر نمی‌تواند حق اعطا شده به زن در جهت طلاق را از او بازپس گیرد و زن هر زمان که اراده کرد، می‌تواند با حضور در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه فرآیند طلاق را آغاز نماید.

وکالت در طلاق

حق طلاق با چه کسی است؟

باید به این مسئله توجه داشته باشیم که حق طلاق با وکالت در طلاق دارای تفاوت‌های بسیار زیادی است که در ادامه این مطلب را به طور کامل توضیح خواهیم داد. حق طلاق در قانون مدنی به مرد سپرده شده است و او می‌تواند هر زمان که اراده کرد حتی بدون در اختیار داشتن دلایل موجه همسر خود را طلاق دهد؛ البته نیاز است پیش از این تمام حقوق مالی زن مانند مهریه را پرداخت کرده باشد. 

به طور کلی حق طلاق با مرد است، اما او می‌تواند از طریق وکالت بلاعزل این حق را به افراد دیگر از جمله همسرش نیز اعطا نماید. در واقع مرد حق طلاق را در اختیار دارد، اما می‌تواند این حق را به همسر خود نیز دهد که او هر زمان که اراده کرد به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست مربوط به طلاق از طرف زن را تکمیل نموده و به رابطه زوجیت پایان ببخشد. 

مرد به محض اینکه بتواند مهریه، نفقه و سایر حقوق مالی زن مانند اجرت المثل و نحله را تعیین تکلیف نماید، می‌تواند برای طلاق اقدامات لازم را به انجام برساند؛ اما اگر زن حق طلاق را در اختیار نداشته باشد کار بسیار دشواری برای جدا شدن از همسر خود دارد. در گذشته این مرد بود که تنها حق طلاق را در اختیار داشت، اما اکنون زن می‌تواند با ارائه دلایل محکمه پسند به دادگاه از مرد طلاق بگیرد. 

اکنون قوانین مربوط به طلاق دچار تغییرات بسیار مهمی شده است. در قانون جدید طلاق از طرف زن اشاره شده است که اگر زن بتواند مشقت و سختی بیش از حد خود در زندگی مشترک را به اثبات برساند، می‌تواند علی رغم اینکه مرد حق طلاق را در اختیار دارد از وی جدا شود. در صورت اثبات عسر و حرج اگر مرد به طلاق راضی نباشد باز هم دادگاه به زن اجازه طلاق را خواهد داد. 

شرایط طلاق از طرف زن

قانون مدنی اشاره دارد که حق طلاق با مرد است و زن می‌تواند با وکالت در طلاق این حق را از مرد دریافت کند که هر زمان که اراده کرد به محاکم قضایی مراجعه کرده و دادخواست مربوط به طلاق را ارائه نماید. قوانین و مقررات مربوط به طلاق در قانون حمایت از خانواده دچار تغییرات جدی شده و امروزه زن می‌تواند حتی بدون در اختیار داشتن وکالت بلاعزل در طلاق از همسر خود نیز جدا شود. 

برای این کار لازم است زن دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را به قاضی پرونده ارائه کرده و هر یک از آنها را در دادگاه به کمک یک وکیل متخصص به اثبات برساند؛ در چنین شرایطی اگر قاضی پرونده تشخیص دهد که زندگی زن در سختی و مشقت بیش از حدی قرار گرفته و در اصطلاح دچار عسر و حرج شده است، با طلاق زن حتی بدون رضایت مرد موافقت خواهد کرد. 

علاوه بر این باید به این مسئله توجه داشته باشید که شروط ضمن عقدنامه هنگام جاری شدن عقد نکاح از سوی مرد مورد پذیرش قرار می‌گیرد؛ البته مرد در پذیرفتن یا عدم پذیرفتن این شروط کاملا مختار است. زن می‌تواند با استناد به برخی از این شروط ضمن عقدنامه برای طلاق نیز اقدامات لازم را به انجام برساند. 

به هر حال باید توجه داشته باشیم که طلاق از طرف زن در مقایسه با سایر انواع طلاق، فرآیند پیچیده‌تری دارد. بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که حتما از وکلای حرفه‌ای مشاوره حقوقی دریافت کرده و طبق دستورالعمل‌های آنها پیش بروید. در صورتی که یکی از شروط 12 گانه ضمن عقدنامه محقق شود، زن می‌تواند با استناد به آنها برای طلاق پیش قدم گردد. 

قانون جدید حق طلاق و ابطال وکالت در طلاق

در بخش‌های قبلی مقاله به این مسئله اشاره داشتیم که بر اساس قانون جدید حق طلاق مرد می‌تواند هر زمان که اراده کرد از طریق وکالت بلاعزل به زن اختیار دهد که او نیز حقی برای پایان دادن به زندگی مشترک داشته باشد. اگر زن وکالت‌نامه لازم برای طلاق را در اختیار داشته باشد، دیگر نیازی به رضایت مرد ندارد و خودش می‌تواند به تنهایی برای پایان دادن به رابطه زوجیت پیش قدم شود. 

سوال مهمی که به وجود می‌آید، این است که راه ابطال وکالت در طلاق چیست؟ یعنی ممکن است مردی وکالت برای جدا شدن به همسر خود داده باشد و پس از آن پشیمان گردد؛ در چنین شرایطی به دنبال راهکار مناسب برای باطل نمودن این وکالت گردد. گاهی وکالت بلاعزل برای طلاق در هنگام عقد نکاح به عنوان شروط ضمن عقدنامه اعطا می‌شود که می‌توان آن را با استفاده از روش‌های خاص باطل نمود. 

اما گاهی پس از جاری شدن عقد نکاح و در خلال زندگی مشترک زن و مرد اقدام به اعطای وکالت می‌کنند، در چنین شرایطی اگر وکالت از نوع وکالت بلاعزل باشد، تقریبا هیچ راهی برای باطل نمودن آن پیش روی زوجین نیست؛ در این شرایط اگر وکالت بلاعزل باشد، تنها راه باطل نمودن آن این است که زن خودش با اراده شخصی خود برای باطل نمودن وکالت اقدام کند. 

اما گاهی وکالت اعطا شده از نوع بلاعزل نیست؛ در چنین شرایطی مرد می‌تواند اقدامات قانونی لازم برای باطل نمودن این قرارداد را انجام داد و حق طلاق را از زن باز پس گیرد. اگر مرد بخواهد این وکالت نامه را باطل کند ابتدا باید این موضوع را به زن اطلاع داده و سپس با حضور در دفاتر ثبت اسناد رسمی گام‌های قانونی لازم برای این مهم را بردارد.

وکالت در طلاق

معایب دادن حق طلاق به زن چیست؟

از جمله مهم‌ترین معایب دادن حق طلاق به زن این است که زوجه می‌تواند حتی بدون رضایت مرد نیز طلاق بگیرد. اشاره داشتیم که در قانون مدنی و در قانون حمایت از خانواده حق طلاق با مرد است و تا زمانی که او رضایت به طلاق نداشته باشد، هیچگونه جدایی امکان‌پذیر نیست، اما اگر مرد وکالت برای طلاق را به زن خود اعطا کرده باشد دیگر به رضایت مرد نیازی نیست و زن می‌تواند برای طلاق پیش قدم شود. 

گاهی مرد اطلاعات حقوقی بسیار پایینی دارد و همین مسئله سبب می‌شود تا حوزه اختیارات زن را در قرارداد‌های مربوط به وکالت‌نامه مشخص نکند؛ همین مسئله می‌تواند معضلات بسیار زیادی را برای وی به دنبال داشته و سبب شود که زن از حقی که به دست آورده است سو استفاده نماید؛ بنابراین مشاوره حقوقی با یک وکیل در این زمینه ضروری است. 

به طور معمول زن برای دریافت وکالت بلاعزل در دعاوی طلاق حاضر می‌شود تا از مهریه خود چشم پوشی نماید. می‌توانیم بگوییم که یکی از مشکلات و معضلات مهم اعطای وکالت نامه این است که زن دیگر نمی‌تواند به حقوق مالی خود دست پیدا کند. گاهی نیز دیده می‌شود که زن برای در اختیار گرفتن حق طلاق، حاضر می‌شود حضانت فرزندان را به مرد دهد که این خود داروی مشکلات جدی می‌باشد. 

نکته‌ای که باید مجددا در اینجا به آن تاکید داشته باشیم، این است که در اختیار داشتن حق طلاق توسط زن به هیچ عنوان منافاتی با در اختیار داشتن حق طلاق از سوی مرد ندارد؛ یعنی حتی اگر زن حق طلاق را از طریق وکالت‌نامه دریافت کرده باشد باز هم مرد می‌تواند برای طلاق پیش قدم شده و همسر خود را با حضور در محاکم قضایی طلاق دهد. 

فرق طلاق توافقی با وکالت در طلاق چیست؟

باید اشاره داشته باشیم که طلاق توافقی نوعی از طلاق به شمار می‌رود که در آن زن و مرد به صورت همزمان برای پایان دادن به زندگی مشترک خود رضایت کامل دارند و مراحل طلاق را در کنار یکدیگر پشت سر می‌گذارند. اما فرق طلاق توافقی با وکالت در طلاق این است که اگر زن حق طلاق را در اختیار داشته باشد دیگر نیازی به رضایت مرد برای طی مراحل طلاق نیست. 

مرد یک بار با رضایت کامل خود وکالت بلاعزل به زن می‌دهد و او هر زمان که اراده کرد، می‌تواند برای طلاق پیش قدم شود؛ حتی اگر در زمان تنظیم دادخواست مرد به این امر رضایت نداشته باشد. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که زن با در اختیار داشتن حق طلاق می‌تواند به تنهایی تمامی مراحل طلاق را پشت سر بگذارد، اما در طلاق توافقی هر دو طرف برای طلاق پیش قدم می‌شوند. 

در طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیدا است دو طرف توافق‌نامه‌ای را برای طلاق تنظیم می‌نمایند و تکلیف تمامی حقوق خود مانند مهریه و حق حضانت فرزندان را مشخص می‌کنند؛ این در حالی است که در طلاق با استفاده از وکالت‌نامه طلاق تکلیف حقوق زن مشخص نیست و این حقوق در دادگاه تعیین تکلیف می‌شود. 

وکالت در طلاق

کلام آخر

امیدواریم که با مطالعه این مطلب در وب سایت حقوقی برترین وکیل توانسته باشید پاسخ بسیاری از سوالات خود را پیدا کرده و به نکات حقوقی قابل توجهی دسترسی پیدا کنید. ما تلاش کردیم تا اطلاعات شما را در خصوص وکالت در طلاق افزایش دهیم تا بتوانید تصمیم درست‌تری را برای آینده رابطه مشترک خود بگیرید. حال اگر سوال یا مطلبی درخصوص متن بالا دارید، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا