دفاع از اتهام سرقت ⚖️【5 روش برای اثبات بی گناهی در سرقت】⚡️

در حقوق ایران، دفاع از اتهام سرقت میتواند از طریق چند راهکار حقوقی انجام شود. ابتدا، وکیل یا متهم میتواند ادعا کند که عناصر تشکیلدهنده جرم سرقت محقق نشده است. همچنین، میتوان با ارائه مدارک و شواهد، اثبات کرد که مال مورد ادعا متعلق به متهم بوده یا اینکه رضایت مالک وجود داشته است. علاوه بر این، اگر متهم بتواند اثبات کند که در زمان وقوع جرم در محل دیگری حضور داشته و یا اینکه اتهام بر اساس شواهد ناقص یا اشتباه استوار است، میتواند از خود دفاع کند. در نهایت، عدم وجود قصد مجرمانه (سوء نیت) نیز میتواند به عنوان دفاع مطرح شود. در این مقاله از سایت برترین وکیل توضیحات کاملی درخصوص نحوه دفاع و مدارک مورد نیاز به شما ارائه کردهایم. همراه ما باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!
دفاع از اتهام سرقت چگونه انجام میشود؟
سرقت یکی از دعاوی کیفری پرتکرار در محاکم قضایی به شمار میرود. ممکن است علیه شما دعوای سرقت اقامه شده باشد. اگر متهم به سرقت باشید، لازم است با نحوه دفاع از اتهام سرقت نیز آشنایی کامل داشته باشید. به طور کلی برای دفاع در برابر اتهامات وارد شده در زمینه جرم سرقت لازم است مراحل زیر را پشت سر بگذارید. این مراحل عبارتند از:
- بررسی دقیق جزئیات پرونده سرقت: اولین قدم برای اینکه بتوانید در برابر اتهامات وارد شده از خود دفاع کنید، این است که پرونده را از جنبههای مختلف بررسی نموده و مدارک آن را نیز مطالعه کنید. متهم باید اطلاعات کاملی درخصوص نحوه شکایت فرد شاکی و همچنین مدارک و مستندات ارائه شده توسط وی داشته باشد.
- مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری: وکلای دادگستری آگاهی کاملی درخصوص قوانین و مقررات دارند. پس از اینکه درباره جزئیات پرونده اطلاع حاصل کردید، لازم است با وکلا ارتباط گرفته و از آنها مشاوره حقوقی دریافت نمایید. اگر وکیل اظهارات شما را به خوبی بشنود، میتواند راهکارهای دفاعی ارائه نماید.
- تنظیم لایحه دفاعیه: وکیل پس از اینکه اظهارات متهم را شنید و محتویات پرونده را بررسی نمود، لایحه دفاعی ارسال خواهد کرد. لایحه دفاعیه راهی مکتوب برای دفاع از موکل است. قاضی پرونده لایحه را مطالعه میکند و متوجه دفاعیات متهم خواهد شد. در لایحه مورد نظر به ابهامات و همچنین ادعاهای شاکی و شهود پاسخ داده خواهد شد.
- حضور در مراحل دادرسی: اگر متهم به جرم سرقت یا دزدی شدهاید، میبایست در جلسات دادرسی حضور مداوم داشته باشید. اگر قاضی پرونده از شما سوالی پرسید باید بیدرنگ و از روی آگاهی به آن پاسخ دهید. آشنایی با قوانین و مقررات به شما کمک میکند که به شیوه اصولی از حقوق قانونی خود دفاع کنید.
- تقدیم مدارک و شواهد مربوط به پرونده: متهم هرگونه مدرک و مستندی که درخصوص بیگناهی خود در خصوص جرم سرقت دارد را میبایست به دادگاه ارائه کند. گاهی این مدارک شامل فیلمها و تصاویر میشود و گاهی دیگر نیز میتوانید شهادت شهود را به عنوان مدرک مهم برای اثبات بیگناهی ارائه نمایید.
- دفاع در برابر اتهامات سرقت: فرد متهم باید در تمامی مراحل دادرسی دلایل محکمه پسند برای اثبات بیگناهی در برابر اتهامات وارد شده ارائه نماید؛ در این صورت است که فرد از اتهام سرقت به طور کامل تبرئه خواهد شد.

روشهای قانونی برای دفاع از اتهام سرقت
در این قسمت از مقاله به 5 روش قانونی که از طریق آنها میتوان از خود در برابر اتهام سرقت، دفاع نمود، اشاره خواهیم کرد:
- انکار اتهام سرقت: در ابتدا فرد متهم باید تمام تلاش خود را برای انکار اتهام سرقت انجام دهد. در واقع بهترین راه دفاع از اتهام سرقت این است که فرد به دادگاه اعلام کند هیچگونه نقشی در دزدی انجام شده ندارد.
- ارائه مدارک برای اثبات بیگناهی متهم: تصور کنید که شما با اتهام سرقت روبرو شدهاید. در چنین شرایطی میتوانید مدارکی را به دادگاه ارائه نمایید که مشخص کند در زمان سرقت، شما در محل حضور نداشتهاید.
- اثبات عدم وجود عناصر قانونی سرقت: یکی دیگر از راههای دفاعی در برابر اتهام دزدی این است که شما میتوانید عدم وجود عناصر سرقت را در دادگاه اثبات کنید. برای مثال فرد میتواند ثابت کند که هیچگونه نقشی در ربایش نداشته است.
- استناد به علت موجه جرم: در واقع فرد متهم میتواند با استفاده از دفاع مشروع و اضطرار از خود دفاع نماید.
- ایراد به نحوه رسیدگی به پرونده در دادگاه: شما میتوانید به عنوان متهم ادعا کنید که تشریفات قانونی رعایت نشده است. علاوه بر این میتوانید ادعا کنید که تحقیقات لازم در خصوص پرونده انجام نشده و ایرادات مد نظرتان را وارد نمایید.
مجازات سرقت حدی در قانون مجازات اسلامی
مجازات سرقت در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است، اما باید بدانیم که مجازات در نظر گرفته شده به نوع جرم و کیفیت انجام آن بستگی خواهد داشت. باید این مسئله را در نظر بگیریم که سرقت را میتوان در دو دسته سرقت حدی و تعزیری دستهبندی نمود.
سرقت حدی نوعی از سرقت به شمار میرود که مجازات آن در شرع مقدس اسلام تعیین شده است. البته شرایط خاصی وجود دارد که اگر جرم دارای آن شرایط باشد، میتوانیم بگوییم که سرقت حدی است. در احکام اسلامی مجازات سرقت حدی به طور دقیق مشخص گردیده است
در ماده ۲۶۷ قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که سرقت به معنای ربایش مال غیر به صورت پنهانی میباشد. طبق ماده ۲۶۸ قانون مجازات اسلامی ۱۴ شرط برای حدی بودن سرقت در احکام اسلامی اشاره شده است. در این ماده قانونی اشاره شده که در صورتی به سرقت حد وارد میشود که دارای شروط مندرج باشد.
بر اساس ماده ۲۶۸ قانون مجازات اسلامی میتوانیم بگوییم که مجازات در خصوص جرم سرقت حدی شامل موارد زیر خواهد شد:
- قطع انگشتان دست راست از مفصل
- قطع پای چپ از مفصل
- سه بار حبس ابد و هر بار رد مال اعدام
مجازات سرقت تعزیری در قانون مجازات اسلامی
حال که بحث دفاع از اتهام سرقت به میان آمد، لازم است توضیحاتی را هم درخصوص سرقت تعزیری ارائه دهیم. دقت داشته باشید که سرقت تعزیری در واقع نوعی از سرقت است که در شرع، شرایطی برای آن در نظر گرفته نشده است. قانونگذار بسته به شرایط و نوع جرم سعی دارد تا مجازات مقتضی را برای آن تعیین نماید.
طبق ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی، اگر سرقت صورت گرفته شرایط جرم حدی را نداشته باشد، فرد به ۵ تا ۲۰ سال حبس تعزیری و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. مجازات سرقت تعزیری بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور میتواند شامل موارد زیر باشد:
- حبس از چند ماه تا چند سال بسته به نوع جرم و کیفیت انجام آن
- جزای نقدی
- ۷۴ ضربه شلاق

اتهام دزدی بدون مدرک
تهمت دزدی بدون مدرک میتواند عواقب سنگینی را برای فرد شاکی به دنبال داشته باشد. به هر حال ممکن است فردی به دروغ تهمت سرقت به طرف دیگری وارد کرده و از او طرح شکایت نماید؛ در چنین شرایطی اگر او بتواند ادعای خود را در دادگاه به اثبات برساند، فرد متهم مجرم شناخته خواهد شد؛ در غیر این صورت برای فرد شاکی عواقبی در نظر گرفته میشود.
اگر فرد با نحوه دفاع از اتهام سرقت آشنا باشد، میتواند ادعای طرف مقابل بدون ارائه مدارک و مستندات را رد کند. در ادامه سعی میکنیم برخی از مهمترین تبعات تهمت نادرست درخصوص جرم دزدی را بررسی نماییم:
- بر اساس قوانین و مقررات ایران اگر فردی به دیگری جرمی را نسبت دهد و در این خصوص به او اتهام وارد کند با تبعات سنگینی مواجه خواهد شد. ممکن است حبس و جزای نقدی در انتظار فرد تهمت زننده در خصوص جرم سرقت یا دزدی باشد.
- اگر فردی به دیگری اتهام دزدی وارد کند و نتواند آن را در دادگاه اثبات کند با طرح دعوی از سوی فرد متهم، ممکن است به پرداخت خسارت محکوم شود.
- در بسیاری از موارد فردی که به دیگران تهمت میزند و نمیتواند آن را به اثبات برساند با خدشهدار شدن اعتبارش روبرو میشود. همچنین ممکن است افراد در فعالیتهای حقوقی به او بیاعتماد شوند.
- در بسیاری از موارد ممکن است مشکلات قانونی هم برای فردی که مورد اتهام قرار گرفته است به وجود آید. به هر حال باید بدانیم که اتهامات وارد شده اعتبار و اعتماد افراد به فرد متهم را از میان برمیدارد.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل سرقت در تهران کلیک کنید!
رضایت شاکی در جرم سرقت چه تاثیری دارد؟
رضایت شاکی در جرم سرقت به حدی یا تعزیری بودن آن بستگی دارد. دقت داشته باشید که سرقت حدی در واقع نوعی از سرقت است که در آن باید ۱۴ شرط وجود داشته باشد. همانطور که اشاره کردیم مجازات سرقت حدی در احکام اسلامی مشخص شده است. سرقت حدی قابل گذشت نیست و حتی اگر شاکی رضایت دهد باز هم مجازات پابرجاست.
اما باید در نظر داشته باشیم که در سرقت حدی هم رضایت شاکی میتواند در تخفیف موثر باشد. سرقت تعزیری هم نوعی از سرقت به شمار میرود که مجازات آن توسط قانونگذار تعیین شده و شرایط سرقت حدی را ندارد. نوع جرم و همچنین کیفیت انجام آن میزان مجازات را تعیین خواهد کرد.
اگر سرقت صورت گرفته از نوع تعزیری باشد، رضایت شاکی در ساقط شدن مجازات یا تخفیف در آن نقش موثری خواهد داشت. در برخی از موارد در صورتی که شاکی از شکایت خود بگذرد با منع تعقیب و مختومه شدن پرونده روبرو میشویم. در برخی دیگر از موارد ممکن است رضایت دادن شاکی باعث تخفیف در مجازات یا تبدیل شدن آن به نوعی دیگر از مجازات شود.
درخصوص دفاع از اتهام سرقت و رضایت شاکی باید بگوییم که شما به کمک وکلای دادگستری نیاز دارید. وکیل نقش موثری در جلب رضایت شاکی برای گذشتن از شکایت خود دارد. به این مسئله توجه داشته باشید که رضایت شاکی باید آگاهانه و از روی منطق باشد تا توسط قاضی پرونده به طور کامل مورد قبول قرار گیرد.
رضایتی که تحت فشار و اجبار ارائه میشود، فاقد اعتبار قانونی است. هرگونه ابهام یا تردید در رضایت شاکی مورد قبول دادگاه قرار نمیگیرد. بنابراین رضایت ارائه شده باید به صورت صریح و شفاف اعلام شود. اگر در پرونده مد نظر شما، شاکی قصد ارائه رضایت را دارد، لازم است پیش از هرگونه اقدامی با وکلای دادگستری ارتباط بگیرید.

اثبات جرم سرقت چگونه انجام میشود؟
حال که درخصوص دفاع از اتهام سرقت یا دزدی توضیح دادیم، لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اثبات جرم سرقت نیز برای شاکی اهمیت بسیار زیادی دارد. به هر حال اگر فرد شاکی نتواند ادعای خود را در محاکم قضایی اثبات کند، ممکن است تبعات سنگینی گریبانگیر او شود. در اینجا به برخی از مهمترین راههای رایج برای اثبات جرم دزدی یا سرقت اشاره خواهیم کرد:
-
- اقرار متهم به سرقت: یکی از مهمترین راههای اثبات جرم سرقت، اقرار خود متهم به انجام دادن این جرم میباشد. ممکن است فرد متهم قادر به دفاع از اتهام دزدی نباشد و اقرار به وقوع جرم نماید. قاضی پرونده به اقرار خود فرد استناد خواهد کرد و حکم مقتضی را صادر خواهد نمود.
-
- شهادت شهود: اگر برخی از افراد شاهد وقوع جرم باشند، در این صورت میتوانند شهادت دهند. بنابراین میتوانیم بگوییم یکی از راههای اثبات جرم سرقت این است که افرادی به آن شهادت دهند؛ البته شرایط خاصی برای شهادت شهود در نظر گرفته میشود که این شهادت باید از سوی قاضی پرونده مورد تایید قرار گیرد.
-
- مدارک و مستندات: مدارک و مستندات مختلفی باید به قاضی پرونده ارائه شود تا بر اساس آنها حکم صادر کند. برای مثال ممکن است فیلم یا عکس به خصوصی درباره وقوع جرم داشته باشید. با ارائه دادن مدارک و مستندات کافی به دادگاه شانس خود را برای کسب پیروزی افزایش دهید.
-
- علم قاضی: در تمامی موارد قاضی بر اساس شواهد و مدارک و با توجه به علمی که دارد، میتواند حکم صادر کند. قاضی تمامی جوانب پرونده را در نظر میگیرد و دفاعیات دو طرف را نیز به طور کامل میشنود و درخصوص جرم سرقت به جمعبندی میرسد.
کلام آخر
دفاع از اتهام سرقت بدون استخدام وکیل امکانپذیر نیست یا اینکه بسیار دشوار است. در صورتی که فرد به جرم سرقت محکوم شود مجازاتهای سنگینی در انتظار او است. بنابراین به جای اینکه ریسک کنید، به سراغ وکلای کاربلد و متخصص بروید. وکلا میتوانند مدارک و مستنداتی را به دادگاه ارائه دهند که شما را از اتهامات وارد شده تبرئه نماید. اگر اطلاعات تکمیلی درخصوص این موضوع دارید، آن را در قسمت دیدگاه با سایر کاربران سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.