نکات حقوقی

زن دیوانه نفقه دارد؟ ⚖️【نکات مهم در خصوص نفقه و مهریه】⚡️

در توضیح این مسئله حقوقی که زن دیوانه نفقه دارد یا خیر؟ باید بگوییم که نفقه شامل تمامی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن می‌باشد؛ بنابراین بر اساس قانون، مرد مکلف است به همسر محجور خود نیز نفقه پرداخت کند و جنون وی عاملی برای سلب حقوق مالی او نخواهد بود. در واقع مرد مکلف است که تمامی نیازهای اولیه زن دیوانه و دارای اختلالات روانی را در نظر گرفته و حتی هزینه‌های درمان او را نیز پرداخت کند. اگر به دنبال اطلاعات تکمیلی در این خصوص هستید به شما توصیه می‌کنیم که با وب سایت برترین وکیل همراه باشید و سوالات خود را از این طریق پاسخ بگویید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

آیا زن دیوانه نفقه دارد؟

پیش از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که زن دیوانه نفقه دارد یا خیر؟ لازم است اطلاعات حقوقی شما را در خصوص نفقه به میزان قابل توجهی افزایش دهیم. نفقه به معنای تامین تمامی احتیاجاتی است که جزو نیازهای اولیه زندگی زن به شمار می‌رود؛ برای مثال می‌توانیم به غذا، خوراک، پوشاک، هزینه‌های درمانی، مسکن و مانند آن اشاره کنیم. 

افراد محجور مانند افراد دیوانه و مجنون فاقد تعقل هستند و درک کاملی در خصوص شرایط اطراف خود ندارند. از نظر قانونی افراد محجور توانایی رسیدگی به امور حقوقی خود را در اختیار نخواهند داشت. در واقع محجور کسی است که از انجام دادن برخی از امورات قانونی منع شده و دلیل نامگذاری نیز همین مسئله است. 

بر اساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی و همچنین ماده ۱۲۰۶ قانون مدنی می‌توانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر مردی با زن دیوانه ازدواج کند و یا اینکه زن پس از ازدواج دچار جنون شده و محجور به حساب آید، مرد مکلف به پرداخت نفقه به وی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می‌توانید با وکیل مشاوره حقوقی داشته باشید.

آیا زن دیوانه نفقه دارد؟

اگر زن مشکل روانی داشته باشد مهریه تعلق می‌گیرد؟

یکی از سوالات مهمی که می‌توانیم در این خصوص بپرسیم این است که اگر زن مشکل روانی داشته باشد مهریه تعلق می‌گیرد؟ می‌دانیم که مهریه یکی از مهمترین حقوق مالی زنان در قانون ایران به شمار می‌رود که وظیفه پرداخت آن بر عهده مرد است. مهریه به صورت کاملا توافقی تعیین می‌شود و به محض جاری شدن عقد نکاح مرد ملزم به پرداخت آن است. 

در صورتی که زن دارای اختلالات روانی و دیوانگی باشد باز هم می‌تواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند. در واقع می‌توانیم بگوییم که دیوانگی و اختلالات روانی عاملی برای سلب حق مهریه از زن نیست. ممکن است پس از ازدواج برای زن اختلالات روانی و دیوانگی به وجود آمده باشد که حتی در این صورت مرد ملزم است که مهریه زن را به او پرداخت نماید. 

ممکن است دیوانگی زن به اندازه‌ای باشد که نتواند از طریق مراجع قانونی پیگیر حقوق مالی خود در زمینه مهریه باشد؛ در چنین شرایطی است که قیم یا ولی زن دیوانه می‌تواند به نیابت از او مهریه را مطالبه نماید. برای مطالبه مهریه زن دیوانه یا ولی قانونی وی می‌تواند در اجرای ثبت یا دادگاه خانواده دادخواست مربوطه را ارائه کند. 

معمولا در شرایطی که به دلیل عیوب جنسی مرد فسخ نکاح صورت می‌گیرد یا در مواردی که بطلان عقد نکاح انجام می‌شود به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت. در بقیه شرایط شاهد این موضوع هستیم که به زن مهریه تعلق خواهد گرفت. حتی در صورتی که زن دیوانه باشد یا اینکه از شوهر خود تمکین نکند، باز هم می‌تواند مهریه خود را به صورت قانونی درخواست نماید. 

آیا طلاق زن دیوانه امکان‌پذیر است؟

در نظر داشته باشید که بر اساس قانون مدنی مرد حق طلاق دارد؛ یعنی او می‌تواند حتی بدون دلایل موجه و استناد به آنها درخواست طلاق نماید. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که اگر زن دیوانه باشد، مرد می‌تواند او را طلاق دهد؛ اما باید اشاره داشته باشیم که پیش از طلاق لازم است تکلیف تمامی حقوق مالی زن به مانند مهریه و نفقه روشن شود. 

از سوی دیگر این احتمال وجود دارد که شوهر درگیر اختلالات روانی بوده و زن بخواهد از او طلاق بگیرد. دیوانگی مرد جزو موارد عسر و حرج به شمار می‌رود و زن می‌تواند با استناد به آنها به عنوان دلایل محکمه پسند درخواست طلاق نماید؛ در این صورت است که به زن اجازه طلاق حتی بدون رضایت مرد نیز داده خواهد شد. 

در صورتی که زن به اختلالات روانی مبتلا بوده و مرد قصد طلاق دادن او را داشته باشد، در ابتدا باید دادخواست طلاق را تنظیم نموده و آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه ثبت نماید. همچنین در صورتی که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه زن را نداشته باشد، باید به دادگاه دادخواست اعسار ارائه کند تا مهریه زن قسط بندی شود.

عوامل تاثیرگذار در نفقه زن دیوانه

عوامل تاثیرگذار در نفقه زن دیوانه

حال که بررسی کردیم زن دیوانه نفقه دارد یا خیر، لازم است این مطلب را نیز به طور کامل شرح دهیم که عوامل مختلفی می‌تواند مقدار نفقه را افزایش دهد. می‌دانیم که در واقع نفقه شامل نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت اجتماعی زن می‌شود؛ در چنین شرایطی وظیفه تامین این نیازها برای امرار معاش زن بر عهده زوج می‌باشد. 

وضعیت اجتماعی جامعه و همچنین اقتصاد حاکم بر آن جزو عواملی است که می‌تواند بر روی نفقه تاثیر مستقیم داشته باشد. کارشناسان دادگستری برای تعیین مقدار نفقه زن معمولا به میزان تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی توجه ویژه‌ای دارند.

همچنین لازم است نیازهای خاص زن نیز مد نظر قرار داده شود؛ برای مثال فرض کنید که زن در خلال زندگی مشترک دچار بیماری می‌شود که برای درمان آن به هزینه‌های قابل توجهی نیاز است. وظیفه پرداخت چنین هزینه‌هایی به عنوان نفقه با مرد است و همواره باید برای محاسبه آنلاین میزان نفقه به این عوامل نیز توجه ویژه داشت. 

میزان درآمد مرد نیز بر روی نفقه زن تاثیر مستقیم دارد به گونه‌ای که اگر مردی درآمد بالایی در اختیار داشته باشد، مقدار نفقه بیشتری را باید به همسر خود پرداخت کند. از سوی دیگر اگر مرد ورشکسته شده و یا اینکه توانایی مالی او اجازه پرداخت نفقه را ندهد، می‌تواند درخواست اعسار ارائه نموده و از این امر معاف گردد. 

همچنین لازم است در تعیین مقدار نفقه زن دیوانه به نیازهای او نیز توجه ویژه داشت. باید از سوی کارشناسان دادگستری میزان خوراک، پوشاک و مسکن برای او در نظر گرفته شده و بر این اساس میزان نفقه تعیین گردد. نفقه تنها شامل نیازهای اولیه زندگی زن می‌شود که همواره زوجه برای امرار معاش به آنها نیاز مبرم خواهد داشت. 

نفقه زن دیوانه در قانون مدنی

بر اساس مواد قانونی مختلف می‌توانیم به این نکته اشاره داشته باشیم که دیوانگی عاملی برای سلب حق زن در زمینه نفقه نیست؛ یعنی مرد موظف است به همسر دیوانه خود که دارای اختلالات روانی می‌باشد، نیز نفقه پرداخت نماید؛ چرا که در این صورت نیز همچنان زن دیوانه بر اساس عقد نکاح زوجه مرد محسوب می‌شود و باید به آن نفقه پرداخت گردد. 

عدم پرداخت نفقه از سوی مرد به زن دیوانه می‌تواند برای او تبعات قانونی سنگینی را به دنبال داشته باشد. در چنین شرایطی است که خود زن و یا اینکه ولی یا قیم قانونی او می‌تواند به نیابت از زن دیوانه به محاکم قضایی مراجعه کرده و دادخواستی را برای مطالبه نفقه تنظیم نمایند. همچنین امکان طرح شکایت ترک انفاق از مرد نیز وجود دارد.

در چه صورتی به زن نفقه تعلق نمی‌گیرد؟

در چه صورتی به زن نفقه تعلق نمی‌گیرد؟

حال که بررسی کردیم زن دیوانه نفقه دارد و اینکه آیا به زن دیوانه نفقه تعلق می‌گیرد یا خیر؟ لازم است این مسئله را نیز بررسی کنیم که در چه شرایطی به زن نفقه تعلق نمی‌گیرد؟ همانطور که اشاره نمودیم نفقه جزو نیازهای اولیه زندگی زن به شمار می‌رود که شامل خوراک، پوشاک، مسکن و همچنین هزینه‌های درمانی و مانند آن است. 

در قانون مدنی به صراحت اعلام شده است که شرط لازم برای دریافت نفقه از سوی زن این است که از شوهر خود تمکین کند. تمکین وظیفه قانونی است که برای زن در نظر گرفته شده که به دو دسته تمکین عام و خاص قابل دسته‌بندی است. تمکین عام به معنای تبعیت زن از شوهر برای سکونت در منزلی است که شوهر برای وی در نظر گرفته و او ملزم به سکونت در آن است. 

همچنین تمکین خاص به معنای تبعیت زن از نیازهای جنسی مرد البته به صورت کاملا متعارف است. در صورتی که زن این وظایف را به درستی انجام ندهد و در آنها کوتاهی کند نفقه او قطع خواهد شد و او به صورت قانونی نمی‌تواند درخواستی برای مطالبه نفقه خود داشته باشد. البته باید اشاره کنیم که در این خصوص استثنا هم وجود خواهد داشت. 

در صورتی که زن بتواند دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه کند که تمکین وی را توجیه نماید، می‌تواند علاوه بر عدم تمکین به نفقه خود نیز دست پیدا کند. فرض کنید زن ادعا کند که جان و مال و آبروی او در منزلی که شوهر تدارک دیده در خطر است، در چنین شرایطی می‌تواند خانه را ترک کند و نفقه خود را نیز به طور کامل از شوهر مطالبه نماید. 

نکات مهم درباره طلاق زن دیوانه

نخستین نکته‌ای که باید به شما درباره طلاق زن دیوانه بیان کنیم، این است که شما باید تمامی مدارک و مستنداتی که درباره اختلالات روانی زن وجود دارد را جمع آوری کرده و به محاکم قضایی ارائه دهید. به هر حال ممکن است که این مدارک شامل گواهی پزشک متخصص  و گواهی پزشکی قانونی باشد. همچنین می‌توانید برای اثبات ادعای خود از شهادت شهود استفاده کنید. 

در صورتی که زن دیوانه باشد مستحق دریافت مهریه و نفقه است. تا زمانی که تکلیف حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه مشخص نشود، به مرد اجازه طلاق داده نخواهد شد؛ بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که اگر توانایی لازم برای پرداخت مهریه و نفقه به صورت یکجا را در اختیار ندارید، درخواست اعسار از پرداخت نفقه یا مهریه به دادگاه ارائه کنید. 

طلاق دادن زن دیوانه یک فرآیند پیچیده حقوقی به شمار می‌رود که به نظریه مستقیم دادگاه و پزشکی قانونی وابسته است. به شما توصیه می‌کنیم که برای اقدام در این زمینه حتما از وکلای معتبر مشاوره حقوقی دریافت کرده و وکالت در پرونده‌های خود را به آن دسته از وکلایی بسپارید که تجربه بیشتری در مقایسه با سایر رقبای جدی خود دارند. 

کلام آخر

بسیار متشکریم از این بابت که با وب سایت حقوقی برترین وکیل همراه بودید و بسیاری از سوالات خود را از این طریق پاسخ گفتید. ما به بررسی این مطلب پرداختیم که زن دیوانه نفقه دارد یا اینکه نفقه از جانب مرد با او تعلق نمی‌گیرد. اگر سوالی برای شما در این خصوص باقی مانده است یا نقطه نظری در این خصوص دارید، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا