نکات حقوقی

هزینه طلاق توافقی ⚖️【بررسی کامل مراحل و هزینه در سال 1404】✔️

زوج جوانی را تصور کنید که زندگی خود را با هزاران امید و آرزو آغاز کرده‌اند، ولی پس از گذر زمان احساس می‌کنند که دیگر خبری از عشق و عاطفه بین آنها نیست. آنها روبروی وکیل نشسته‌اند و مشغول پر کردن برگه‌های مربوط به طلاق توافقی هستند. زن به ضربه احساسی که در این مدت متحمل شده است، فکر می‌کند و مرد نیز از بابت هزینه طلاق توافقی دغدغه دارد. هر دوی آنها می‌دانند که باید هزینه‌ای را نیز بابت حق الوکاله به وکیل دادگستری پرداخت کنند. در این مقاله تمامی هزینه‌هایی که ممکن است در طلاق توافقی متحمل آنها شوید را بررسی کرده‌ایم. همراه ما باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

هزینه طلاق توافقی چقدر است؟

هزینه طلاق توافقی در ایران در سال 1404 به شرایط پرونده بستگی دارد. از سوی دیگر همکاری با وکلا می‌تواند هزینه‌های دیگری را برای شما به دنبال داشته باشد. در ادامه هزینه‌ها را به صورت مجزا مورد بررسی قرار خواهیم داد:

  • هزینه ثبت طلاق در دفاتر خدمات قضایی: هزینه ثبت طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه ممکن است رقمی بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باشد. هزینه طلاق توافقی تا حد زیادی به محل دفتر خدمات قضایی و عوامل دیگری بستگی دارد. 
  • هزینه‌های اجرایی: تشکیل پرونده و ارسال ابلاغیه نیز با هزینه‌های همراه است. تعرفه‌های دادرسی میزان هزینه‌های اجرایی را مشخص خواهد کرد. 
  • هزینه‌های مشاوره خانواده: در طلاق توافقی معمولا زوجین ملزم هستند که در جلسات مشاوره خانواده شرکت نمایند. بسته به تعداد جلسات و نوع دفتر مشاوره ممکن است هزینه آن به طور میانگین بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون تومان باشد. 
  • هزینه وکیل برای طلاق توافقی: اگر زوجین برای طلاق به توافق برسند، هزینه حق الوکاله وکیل نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند. معمولا هزینه دستمزد وکیل در پرونده‌های طلاق توافقی کمتر از هزینه طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن است.
  • هزینه طلاق توافقی در دفترخانه: پس از اینکه زوجین رای دادگاه را برای طلاق دریافت نمودند، می‌بایست آن را در دفترخانه به ثبت برسانند. هزینه ثبت طلاق در دفترخانه مقدار مشخصی دارد. بر اساس تعرفه‌ها این هزینه بین یک میلیون تا ۲ میلیون تومان خواهد بود. 
  • هزینه‌های جانبی: ممکن است در دعوای طلاق توافقی، مباحث مربوط به مطالبه نفقه، حضانت فرزند، مهریه و غیره نیز مطرح شود. این مسائل می‌تواند هزینه‌های دیگری را برای شما به دنبال داشته باشد. 
هزینه طلاق توافقی

هزینه طلاق توافقی بر عهده کیست؟

پرداخت هزینه طلاق توافقی به توافقات صورت گرفته بین دو طرف بستگی دارد. در طلاق یک طرفه مانند طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن شخصی که برای طلاق اقدام می‌کند، می‌بایست تمام هزینه‌ها را پرداخت کند. اما در طلاق توافقی هزینه‌ها به صورت مساوی بین دو طرف تقسیم می‌شود یا اینکه طبق توافق یکی از زوجین آن را می‌پردازد. 

اشاره کردیم که در طلاق توافقی زن و مرد در خصوص تمامی مسائل به صورت داوطلبانه به تفاهم و توافق می‌رسند. هزینه‌های مربوط به طلاق نیز جزو این مسائل می‌باشند. یعنی توافق زوجین می‌تواند به گونه‌ای باشد که هر دو طرف به صورت یکسان هزینه‌ها را بپردازند یا اینکه یکی از زوجین برای مثال مرد یا زن عهده‌دار هزینه‌های دادرسی شود. 

تشکیل پرونده در دادگاه، پرداخت حق الوکاله به وکیل و هزینه‌های اداره‌ای جزو مهم‌ترین هزینه‌های طلاق به شمار می‌روند. اگر دو طرف نتوانند درخصوص پرداخت هزینه‌ها به توافق برسند، دادگاه تصمیم خود را اعلام خواهد کرد. بر اساس تجربه می‌توانیم بگوییم که در طلاق توافقی زن و مرد درباره پرداخت تعرفه‌ها با یکدیگر به توافق می‌رسند. 

برای طلاق توافقی باید چه مراحلی را پشت سر بگذاریم؟

طلاق توافقی بر اساس قوانین مدنی و قانون حمایت از خانواده انجام می‌شود. زن و مرد موظف هستند شرایط طلاق توافقی را به صورت دوجانبه میان خود تعیین کنند. اگر زوج این تمایل به طلاق توافقی داشته باشند باید مراحل زیر را پشت سر بگذارند: 

  • توافق زوجین درخصوص طلاق: زن و مرد باید به صورت همزمان به طلاق رضایت داشته باشند. از سوی دیگر آنها باید تکلیف تمامی مسائل مربوط به طلاق مانند مهریه و نفقه فرزندان و غیر را مشخص کنند. باید قرارداد مکتوب از توافقات زوجین تنظیم شود و در اختیار قاضی پرونده قرار گیرد.
  • مراجعه به دادگاه خانواده: پس از اینکه دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت رسید، پرونده به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد. پس از حضور در جلسات دادرسی از زوجین خواسته می‌شود که توافقنامه طلاق توافقی را ارائه کنند.
  • شرکت در جلسات داوری: پس از اینکه هزینه طلاق توافقی از سوی زوجین پرداخت شد، آنها از سوی دادگاه موظف می‌شوند تا در جلسات داوری نیز شرکت کنند. یک داور از طرف مرد و یک داور از طرف زن تعیین خواهند شد و پرونده طلاق را بررسی خواهند نمود.
  • صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه: پس از تشکیل جلسه داوری، دادگاه تشکیل جلسه خواهد داد و به توافقات هر دو طرف برای پایان دادن به زندگی مشترک رسیدگی خواهد کرد. در صورتی که برای قاضی مشخص شود که زن و مرد نمی‌توانند در کنار یکدیگر زندگی مشترک داشته باشند، گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد نمود. 
  • مراجعه به دفترخانه طلاق: در دفترخانه ثبت طلاق، شناسنامه زن و مرد مهر طلاق خواهد خورد. طلاق به صورت رسمی در دفترخانه ثبت می‌شود و از نظر شرعی نیز صیغه طلاق جاری می‌گردد. 
  • اجرای مفاد توافقنامه: توافقنامه ارائه شده به دادگاه به عنوان یک سند رسمی مورد تایید قرار می‌گیرد. دو طرف باید تمامی مفاد آن را به طور کامل انجام دهند. 
هزینه طلاق توافقی

آیا بدون دلیل هم می‌توان طلاق توافقی گرفت؟

در طلاق توافقی به هیچ عنوان نیازی به ارائه دلایل محکمه پسند نیست. یعنی زوجین حتی اگر دلیل خاصی برای طلاق خود نداشته باشند، باز هم می‌توانند به زندگی مشترک پایان دهند؛ البته نیاز است که بین زن و مرد درخصوص تمامی حقوق مالی و غیر مالی توافق صورت گیرد؛ همچنین آنها باید هزینه طلاق توافقی را بپردازند. 

این در حالی است که در طلاق یک طرفه نیاز به ارائه دلایل محکمه پسند می‌باشد. برای مثال در طلاق از طرف زن نیاز است حتما دلایلی به دادگاه ارائه شود که عسر و حرج زن در زندگی مشترک را اثبات نماید. 

نکته دیگری که باید به آن اشاره داشته باشیم این است که هزینه‌های مربوط به طلاق توافقی کمتر از انواع دیگر طلاق است. از سوی دیگر شاهد این هستیم که طلاق توافقی سریع‌تر از طلاق یک طرفه انجام می‌پذیرد. همچنین اگر زوجین فرزندی داشته باشند باید شرایط حضانت و همچنین ملاقات با آنها در قرارداد توافقنامه ذکر شود. 

طلاق توافقی به نفع کیست؟

یکی از سوالات مهمی که ممکن است ذهن شما را به عنوان مرد یا زن به خود مشغول کرده باشد، این است که طلاق توافقی به نفع کیست؟ طلاق توافقی به خودی خود به نفع هیچ یک از زوجین نیست. در طلاق توافقی دو طرف تصمیم می‌گیرند به صورت داوطلبانه و مسالمت آمیز زندگی مشترک را پایان دهند.

زن و مرد درخصوص حقوق مالی و غیر مالی خود مانند مهریه، نفقه و حضانت فرزند به توافقات کامل دست پیدا می‌کنند. از این بابت شاهد اختلاف و تنش میان آنها نخواهیم بود. همین مسئله می‌تواند مزایای بسیار زیادی را برای دو طرف داشته باشد. همچنین طلاق توافقی با سرعت بالاتر و هزینه کمتری صورت می‌پذیرد. 

زن در طلاق توافقی قسمتی از مهریه خود یا تمام آن را به مرد می‌بخشد تا حق طلاق را از مرد دریافت کند. اگر زندگی مشترک برای زن سخت باشد، می‌تواند با بخشیدن مهریه خود از قید زندگی مشترک نجات پیدا کند؛ در چنین شرایطی زن مزایای بسیار زیادی را دریافت خواهد کرد. 

اما باید بدانیم که زن در ازای دریافت حق طلاق مهریه خود را می‌بخشد. عدم دسترسی زن به مهریه می‌تواند معایبی را برای او به دنبال داشته باشد. مرد نیز در دعاوی طلاق توافقی مزایا و معایبی را متحمل خواهد شد. اگرچه مرد در چنین شرایطی از پرداخت مهریه یا قسمتی از آن معاف می‌شود، ولی زندگی مشترک برای وی پایان پیدا می‌کند. 

اینکه طلاق توافقی به نفع زن است یا مرد به توافقات دو طرف بستگی خواهد داشت. اگر زن به طور کامل از حقوق مالی و غیر مالی خود در طلاق توافقی بگذرد، ممکن است طلاق به نفع مرد باشد. اگر مرد با پرداخت حقوق مالی و غیر مالی زن یا قسمتی از آن موافقت کند، ممکن است طلاق توافقی به نفع مرد تمام شود. 

هزینه طلاق توافقی

هزینه وکیل برای طلاق توافقی چقدر است؟

هزینه وکیل برای طلاق توافقی ممکن است مبلغی بین ۱۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد. تعرفه حق الوکاله وکلا از سوی کانون وکلای دادگستری اعلام می‌شود. معمولا وکلا بر روی مبلغ مورد نظرشان با موکل به توافق می‌رسند. شرایط پرونده، شهرت وکیل، سابقه وکیل و شهری که وکیل در آن فعالیت می‌کند، جزو مهمترین عواملی هستند که بر روی دستمزد وکلا اثر می‌گذارند. 

پیچیدگی یک پرونده بر روی دستمزد وکلا اثر می‌گذارد. پرونده‌های مربوط به طلاق توافقی معمولا پیچیدگی خاصی ندارند و وکلا با دستمزدهای معقولانه حاضر به پذیرفتن پرونده‌های شماست، اما در مقابل از میان انواع طلاق شاهد این هستیم که طلاق از طرف زن با پیچیدگی بیشتری همراه است. هزینه وکیل برای طلاق از طرف زن رقمی بین ۴۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون تومان خواهد بود. 

از این بابت که مرد حق طلاق را در اختیار دارد، می‌تواند در شرایطی با پرداخت هزینه‌های معقولانه همسر خود را طلاق دهد. ممکن است هزینه وکیل برای طلاق یک طرفه از سوی مرد رقمی بین ۲۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شود. البته این ارقام قطعی نیست. ممکن است توافق شما با وکیل مورد نظرتان رقمی متفاوت از مبالغ اعلام شده باشد. 

کلام آخر 

هزینه طلاق توافقی چندان مشخص نیست. از یک سو تعرفه‌های دادرسی به طور مداوم در حال تغییر هستند و از سوی دیگر ممکن است وکلا دستمزدهای متفاوتی را از شما مطالبه کنند. اگر می‌خواهید برای طلاق توافقی وکیل استخدام کنید، حتما از او بخواهید برآورد کاملی درخصوص هزینه‌ها داشته باشد. علاوه بر این اگر توان مالی شما اجازه پرداخت هزینه‌ها را نمی‌دهد، می‌توانید از نهادهای حمایتی کمک بگیرید. اگر شما در گذشته طلاق را تجربه کرده‌اید، می‌توانید نظر خود را درخصوص هزینه‌های آن در قسمت دیدگاه با سایر کاربران سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا