عواقب شکایت از قاضی چیست؟ ⚖️ + مدارک لازم برای شکایت
در نظر داشته باشید که قاضی یک فرد حقوقی به نظر میرسد که وظیفه دارد به پروندههای قضایی به طور کامل رسیدگی کرده و در نهایت حکم عادلانهای را در این خصوص صادر نماید. قاضی وظیفه دارد تا اختلافات پیش آمده را با توجه به قوانین مصوب در کشور برطرف کرده و مشکلات پیش آمده را به شیوهای عادلانه به نتیجه برساند. انتظار میرود که بازی سمبل حق و عدالت باشد و کمتر دچار اشتباه تاثیرگذار در خصوص دعاوی مطرح شده گردد؛ اما گاهی شاهد این هستیم که در پروندههای پیچیده قاضی ناخواسته دچار اشتباهاتی در صدور رای و رسیدگی به پرونده میشود. در این مطلب سعی داریم تا عواقب شکایت از قاضی را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم بنابراین به شما توصیه میکنیم تا پایان مقاله در کنار ما باشید.
منظور از شکایت از قاضی چیست؟
قاضی به عنوان مقام قضایی سعی دارد تا در چهارچوب قوانین و مقررات مصوب در کشور عمل کرده و حکم عادلاهای را صادر نماید تا دچار عواقب شکایت از قاضی نشود. در واقع قاضی باید جانب بیطرفی را رعایت کرده و کاملاً شفاف عمل نماید تا در پایان کار هیچ کدام از طرفین دعوی نسبت به عملکرد او اعتراضی نداشته و در صدد شکایت از وی بر نیایند.
برای دسترسی آسان و اخذ مشاوره از بهترین وکیل تهران کلیک کنید!
در بسیاری از کشورها در سطح جهان بر اساس دستورالعملهای مشخصی قضات تربیت شده و به سیستم قضاییه کشور معرفی میشوند. در باغ قاضی لازم است تا تحصیلات حقوقی خود را به طور کامل به پایان رسانده و تجربیات قابل اتکایی را نیز در این زمینه جلب کند. دقت داشته باشید که بر اساس روال حقوقی مشخص شده شکایت از قاضی به دو صورت انجام میشود:
- شکایت از قاضی به عنوان فردی عادی در سطح جامعه: در روش اول ممکن است که قاضی به عنوان یک فرد عادی در سطح جامعه دچار جرم یا تخلفاتی شود برای مثال ممکن است که سوء رفتاری در مقابل شخص دیگری انجام داده باشد. در چنین شرایطی است که شکایت صورت گرفته باید به مراجع قانونی تحویل داده شود
- شکایت از قاضی به عنوان یک مقام قضایی: ممکن است که قاضی پرونده در انجام اموراتی که به او محول شده است کوتاهی کرده و دچار تخلفاتی شده باشد که در این صورت امکان شکایت از وی وجود دارد. برای مثال اگر قاضی پرونده از قوانین و مقررات تعدی کرده و حکم عادلانهای را صادر نکند امکان شکایت از وی وجود دارد. در این صورت باید شکایت صورت گرفته را به نهادهای نظارت کننده به فعالیتهای قضات و مراجع قانونی تحویل دهید
تلفن شکایت از قاضی
در نظر داشته باشید که قضات به عنوان شخص اول در دادگاه مسئولیتهای سنگینی را در دعاوی مطرح شده بر عهده دارند و هرگونه تصمیم گیری غلط و رعایت نکردن جانب عدالت ممکن است منجر به عواقب شکایت از قاضی شود. در واقع قاضی باید ابعاد مختلف پرونده را مورد بررسی قرار داده و در نهایت تصمیمی را بگیرد که جانب انصاف را در خصوص پروندههای قضایی رعایت میکند.
در واقع مسئولیتهای سنگینی بر عهده قاضی پرونده است و همین مسئله باعث میشود تا او خطای عمدی یا سهوی داشته باشد. دادگاه عالی قضات در رسیدگی به شکایات صورت گرفته از عملکرد قاضی نقش اساسی ایفا میکند. در واقع نظر دادیار و دادستان قاضی به طور کامل شنیده میشود و بر اساس اظهارات آنها و مستندات موجود رای نهایی صادر خواهد شد.
در واقع حکمی که از سوی دادگاه عالی قضات صادر میشود میتواند رای صادر شده از سوی قاضی را تایید، تغییر یا لغو نماید. در واقع دادگاه عالی قضات هرگونه تصمیمی را درباره دادگاه اولیه بگیرد تنظیمات لازم برای اجرای این حکم انجام خواهد شد؛ اما اگر بنا به تغییر و لغو حکم قاضی پرونده شود در واقع پرونده برای اعمال تغییرات به دادگاه مرجع فرستاده خواهد شد.
در صورتی که به دنبال تلفن شکایت از قاضی هستید لازم است با شماره ۱۵۸۰ تماس گرفته و شکایت خود از قاضی مورد نظر را اعلام کنید. این شماره به صورت شبانه روزی در اختیار شما عزیزان و متقاضیان گرامی میباشد تا تمامی انتقادات خود نسبت به عملکرد قضات و احکام صادر شده از سوی آنها را به طور کامل اعلام نمایید.
مدارک لازم برای شکایت از قاضی
بر اساس ماده ۱۵ از قانون نظارت بر عملکرد قضات میبایست مدارک لازم برای شکایت از قاضی به طور کامل تهیه و ارائه شود. باید به این مسئله توجه داشته باشیم که شکایت از قاضی یک امر حساس و پیچیده به شمار میرود که باید در آن نهایت دقت را به خرج داد. تهیه و ارائه مدارک و مستندات برای شکایت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار میباشد.
- مشخصات شاکی: میبایست تمامی مشخصات هویتی شاکی به طور کامل در برگه شکایتنامه قید شود این اطلاعات میتواند شامل نام و نام خانوادگی و همچنین محل سکونت و شماره تلفن فرد باشد. از سوی دیگر باید مشخص شود که شاکی به عنوان یک شخص عادی یا به عنوان یک سازمان یا شرکت اقدام به شکایت نموده است
- موضوع مورد شکایت: باید این مسئله را به طور کامل قید کنید که موضوع شکایت از قاضی دقیقاً چه چیزی است. باید موضوع شکایت به طور کامل شرح داده شود تا دادگاه عالی قضات بتواند نسبت به آن تصمیم گیری درستی را داشته باشد
- شماره پرونده و رای صادر شده از سوی قاضی: شماره پروندهای که قاضی مسئول رسیدگی به آن بوده است و همچنین رای صادر شده از سوی قاضی باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرد و به عنوان یک مدرک مهم ارائه شود. شماره پرونده در فرایند رسیدگی به شکایت نقش مهمی خواهد داشت
- هویت قاضی و محل خدمت وی: در صورتی که نام و نام خانوادگی قاضی و همچنین محل خدمت وی مشخص نشود نمیتوانید شاهد عواقب شکایت از قاضی باشید؛ بنابراین باید به درستی به این مورد اشاره داشته باشید
- مدارک و مستندات مربوط به پروندههای قضایی: در واقع لازم است تمامی تصاویر مربوط به دادنامه و احضاریه و همچنین اجراییه دادگاه به طور کامل تهیه و ارائه شود
- تصویر وکالتنامه: در صورتی که از یک وکیل پایه یک دادگستری برای پیگیری شکایت از قاضی استفاده میکنید بهتر است که وکالتنامه او را نیز به عنوان یکی از مدارک مهم در خصوص پرونده ارائه نمایید
- هزینه تمبر دادرسی: یکی دیگر از مدارکی که باید در این زمینه ارائه شود هزینههای مربوط به تمبر دادرسی میباشد
سامانه شکایت از قاضی
باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که هنوز هم در سیستم قضایی کشور سامانه شکایت از قاضی راه اندازی نشده است و افراد نمیتوانند به صورت آنلاین و اینترنتی شکایت خود از قضات کشور را به ثبت برسانند؛ اما حفاظت اطلاعات قوه قضاییه سامانه تلفنی را در اختیار افراد قرار داده است تا هرگونه تخلف صورت گرفته از سوی قضات را به صورت شبانه روزی اطلاع دهند.
در واقع سامانه تلفنی ۱۵۸۰ برای ایجاد ارتباط موثر بین نهادهای قضایی و مردم راهاندازی شده است و شما میتوانید هرگونه بیعدالتی صورت گرفته از سوی قضات را از این طریق اطلاع رسانی کنید. در واقع شما میتوانید درخواستهای خود را به نهادهای قضایی از این طریق اعلام کنید. شما به صورت شبانه روزی میتوانید با شماره تلفن ۱۵۸۰ تماس گرفته و تخلفات صورت گرفته را اعلام کنید.
عواقب شکایت از قاضی چیست؟
اشتباهات و انحرافات قضایی صورت گرفته باعث عواقب شکایت از قاضی در محاکم قانونی میشود. در واقع شکایت صورت گرفته از قاضی میتواند شامل تذکرهای کتبی و همچنین تعلیق از کار باشد. از سوی دیگر میتوانیم شاهد تنزل مقام قاضی رسیدگی کننده به پرونده در صورت اشتباهات عمدی نیز باشیم.
در واقع سازمانهای حقوقی میتوانند در صورت تخلف قاضی به وی تذکر دهند و بر روی عملکرد وی نظارت داشته باشند. در ابتدا تذکرهای صورت گرفته میتواند به صورت نوشتاری بوده اما در سوابق کاری آنها به هیچ عنوان ذکر نشود؛ اما در صورتی که قاضی پرونده تخلفات خود را تکرار کند این تذکرها در کارنامه و سوابق قاضی ذکر خواهند شد.
این مسئله میتواند بر کارآمدی و همچنین شهرت قاضی مورد نظر اثر بگذارد. همچنین ممکن است از این سوابق کاری در مواقعی که قاضی پرونده به عنوان شاهد یا متهم در دادگاه دیگری حضور دارد استفاده گردد. همچنین اگر از قاضی پرونده شکایتی صورت بگیرد این مسئله ممکن است باعث کاهش حقوق و مزایایی باشد که قاضی از مراجع مربوطه دریافت مینماید.
اگر اشتباهات صورت گرفته از سوی قاضی کاملاً جدی باشد شاهد تنزل مقام قاضی و همچنین تعلیق موقت وی خواهیم بود. از سوی دیگر در بسیاری از موارد ممکن است شاهد برکناری قاضی مورد نظر و متخلف باشیم. این عواقب در شرایطی برای قاضی به وجود میآید که بارها و بارها تخلفات مشابهی را در زمینههای مختلف حقوقی انجام داده و بر آنها پافشاری داشته باشد.
شکایت از قاضی در حفاظت اطلاعات قوه قضاییه
در گذشته شکایت افراد از قضات در دادسراهای انتظامی پیگیری میشد. در واقع ممکن است که قاضی رسیدگی کننده به پرونده دچار تخلفات گوناگونی شود که تمامی آنها در دادسراهای انتظامی مورد بررسی قرار میگرفت. در صورتی که فرد هیچگونه مدرک و مستنداتی برای شکایت از قاضی به همراه نداشته باشد میتواند شکایت خود را در حفاظت اطلاعات مطرح کند.
در واقع با شکایت از قاضی در حفاظت اطلاعات میتوانید فساد مالی و اخلاقی قاضی رسیدگی کننده به پرونده را اطلاع دهید تا این نهاد به طور کامل به خواسته شما در این زمینه رسیدگی نماید. حفظ محرمانگی و اطلاعات شکایت کننده یکی از دستورالعملهای مهم در حفاظت اطلاعات قوه قضاییه میباشد بنابراین میتوانید بدون دغدغه از قاضی مورد نظر به طور کامل شکایت کنید.
در واقع حفاظت اطلاعات قوه قضاییه سعی دارد به دقت شکایت صورت گرفته از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی را مورد بررسی قرار داده و نظر خود را به صورت کاملاً عادلانه اعلام نماید. البته برای پیگیری شکایات خود در حفاظت اطلاعات قوه قضاییه لازم است از وکلای حرفهای و متخصص در این زمینه کمک دریافت کنید و انجام امورات حقوقی را به آنها بسپارید.
آیا میتوان قاضی پرونده را عوض کرد؟
حالا که به عواقب شکایت از قاضی به طور کامل پرداختیم این سوال پیش میآید که آیا میتوان قاضی پرونده را عوض کرد؟ در اصل ۱۶۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به بیطرفی و امانتداری قضات تاکید شده است. در واقع این اصل به استقلال قوه قضاییه و همچنین رعایت کامل عدالت از سوی قضات اشاره دارد.
بر اساس اصل ۱۶۴ قانون اساسی قاضی رسیدگی کننده به پرونده را بدون دلیل موجه نمیتوان از جایگاه او خلع نمود و قاضی دیگری را جایگزین کرد. این اقدام زمانی امکان پذیر است که اشتباه یا تخلف فاحشی از سوی قاضی رسیدگی کننده به پرونده رخ داده باشد. البته تغییر قاضی میتواند به دستور رئیس قوه قضاییه، رئیس دیوان عالی کشور و دادستان کل کشور صورت بپذیرد.
در واقع این اصل برای حفظ استقلال قوه قضاییه و جلوگیری از تداخل تصمیمات دادگاهها به تصویب رسیده است. بر اساس این اصل میبایست به این نکته توجه داشته باشیم که هرگونه تغییر در جایگاه قاضی میبایست با رضایت شخصی وی صورت بپذیرد.
در واقع ممکن است بسته به مصلحت جامعه یا در اثر تخلفی که از سوی قاضی پرونده صورت میگیرد یا بسته به نظر مستقیم رئیس قوه قضاییه تغییر در قاضی رسیدگی کننده به دعاوی مطرح شده صورت بگیرد. به هر حال اگر قصد شکایت از قاضی مورد نظرتان را دارید لازم است با یک وکیل متخصص و آشنا به مسائل حقوقی ارتباط گرفته و به کمک او امورات حقوقی را به پیش ببرید.
کلام آخر
همانطور که در این مقاله اشاره نمودیم عواقب شکایت از قاضی حتی ممکن است منجر به تذکر کتبی به وی یا خلع وی از جایگاه مورد نظرش باشد. از سوی دیگر در این مقاله تلفنهای مورد نظر برای شکایت از قاضی را اعلام کردیم و بیان نمودیم که امکان شکایت اینترنتی از قاضی در حال حاضر با استفاده از سامانه اینترنتی وجود ندارد. ممکن است سوالاتی درباره مطلب بالا در ذهن شما شکل گرفته باشد که میتوانید آن را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.