شرایط فسخ قرارداد اجاره ⚖️【نکات مهم در خصوص فسخ قرارداد】⚡️

شرایط فسخ قرارداد اجاره در قوانین و مقررات کشور به طور دقیق مشخص شده است. فرد میتواند پیش از تحویل گرفتن ملک یا پس از آن در صورت توافق بین موجر و مستاجر اقدام به فسخ قرارداد نماید. اگر ملک مورد نظر دارای عیب و نقص خاصی باشد که زندگی فرد مستاجر را تحت تاثیر قرار دهد، فسخ کاملا مجاز است. از سوی دیگر ممکن است که فرد موجر به تعهدات خود عمل نکند که در این صورت فسخ قرارداد برای مستاجر امکانپذیر است. اگر مستاجر به صورت غیرقانونی و با در نظر نگرفتن شرایط جاری قرارداد را به صورت یک طرفه فسخ کند، ملزم به پرداخت خسارت خواهد شد. اگر به دنبال اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل تهران کلیک کنید!
شرایط فسخ قرارداد اجاره
شرایط فسخ قرارداد اجاره در قوانین و مقررات ایران به طور کامل مورد اشاره قرار گرفته است. در واقع موجر و مستاجر تنها در شرایط خاصی میتوانند قرارداد امضا شده را فسخ نمایند. در ادامه سعی میکنیم برخی از مهمترین این موارد را مورد بررسی دقیق قرار دهیم. مهمترین شرایط فسخ قرارداد به شرح زیر میباشد:
-
- تخلف از شرایطی که برای قرارداد تعیین شده است: تعهداتی برای موجر و مستاجر در متن قرارداد تعیین شده است و بر اساس قوانین و مقررات موظف هستند به تعهدات خود عمل کنند. در صورتی که هر یک از طرفین به تعهدات خود عمل نکنند، شرایط فسخ فراهم میشود.
-
- عیب و نقص در ملک: ممکن است در ملک اجارهای عیب و نقص خاصی وجود داشته باشد. در بسیاری از موارد ممکن است عیب و نقص ملک اجارهای باعث شود تا رفاه زندگی فرد مستاجر به خطر بیفتد. اگر موجر از برطرف کردن عیب و نقص منزل خود یا ملک تجاری خودداری به عمل آورد، میتوان اقدام به فسخ قرارداد نمود.
-
- تغییر در وضعیت ملک: ممکن است در وضعیت ملک اجارهای تغییرات جدی و اساسی اتفاق بیفتد. تصور کنید ملکی را اجاره کردهاید تا از آن به عنوان مغازه خود استفاده کنید. حال شاهد این هستیم که ملک تغییر کاربری پیدا کرده و به پارکینگ تبدیل میشود. در این صورت مستاجر میتواند برای فسخ قرارداد خود اقدام نماید.
-
- فوت شدن مستاجر یا موجر: ممکن است موجر یا مستاجر فوت نمایند. اگر شاهد فوت یکی از طرفین قرارداد باشیم، در این صورت قرارداد اجاره به شکل کاملا خودکار فسخ میشود. البته در برخی از موارد ممکن است وراث تمایل داشته باشند با مستاجر به قرارداد اجاره خود ادامه دهند.
-
- فسخ قرارداد اجاره با توافق طرفین: موجر و مستاجر میتوانند هر زمان که خواستند بسته به توافقی که انجام میدهند قرارداد اجاره را فسخ نمایند.
-
- حوادث غیر منتظره: ممکن است ملک اجارهای بر اثر طوفان یا زلزله یا هر نوع حادثه طبیعی دیگری تخریب شود؛ در چنین شرایطی است که قرارداد اجاره به طور کامل فسخ میشود.

نکات مهم در فسخ قرارداد اجاره
یکی از مهمترین شرایط فسخ قرارداد اجاره این است که قصد یکی از طرفین برای فسخ میبایست به صورت کتبی به طرف دیگر اطلاع داده شود. در صورتی که طرفین نتوانند در خصوص فسخ قرارداد به توافقات کامل دست پیدا کنند، دادگاه بین آنها میانجیگری خواهد کرد.
البته نباید این نکته را فراموش کنیم که فسخ قرارداد میتواند هزینهها و خسارتهای بسیار زیادی را برای یکی از طرفین داشته باشد. اگر قصد اجاره ملک مسکونی یا تجاری را دارید، حتما پیش از امضای آن مفاد قرارداد را به طور کامل بخوانید؛ چرا که ممکن است در متن قرارداد اجاره به نکاتی اشاره شده باشد که منافع شما را به طور کامل به خطر اندازد.
در زمان تنظیم قرارداد اجاره و همچنین برای فسخ آن حتما از وکلای دادگستری کمک دریافت کنید. وکلا با قوانین و مقررات آشنایی کاملی دارند و اجازه نمیدهند که تصمیمات طرف مقابل منافع شما را به خطر اندازد؛ اما بهتر است برای حل مشکلات خود به سراغ وکلای با سابقه و کار بلد بروید.
موارد غیر مجاز فسخ قرارداد اجاره توسط مستاجر
باید شرایط قانونی فسخ قرارداد اجاره به طور کامل وجود داشته باشد تا مستاجر بتواند قرارداد مربوطه را به صورت یک طرفه لغو نماید. در برخی از موارد مستاجر به هیچ عنوان مجاز به فسخ قرارداد نیست که در ادامه برخی از مهمترین آنها را مورد اشاره دقیق قرار خواهیم داد
-
- فسخ بدون دلیل موجه توسط مستاجر: این مسئله را در نظر داشته باشید که اگر فرد مستاجر بدون دلایل موجه قرارداد اجاره را فسخ کند، موجر بر اساس قوانین و مقررات کشور میتواند از او خسارت مطالبه کند.
-
- فسخ قرارداد پیش از موعد: معمولا در قراردادهای اجاره، مدت زمان مشخصی تعیین میشود. فرد مستاجر به هیچ عنوان نمیتواند پیش از موعد قرارداد آن را فسخ نماید. اگر مستاجر چنین اقدامی انجام دهد، میبایست خسارت پرداخت کند.
ضرر و زیان فسخ قرارداد اجاره چیست؟
اشاره داشتیم که ضرر و زیان فسخ قرارداد اجاره قبل از تحویل میبایست توسط مستاجر به موجر پرداخت شود. مستاجر موظف است تنها در شرایط قانونی قرارداد مورد نظر را فسخ کند؛ در غیر این صورت میبایست خسارت پرداخت نماید. برخی از مهمترین ضرر و زیانهای مورد نظر شامل موارد زیر خواهد شد:
-
- جبران خسارت مالی ناشی از فسخ قرارداد: مستاجر موظف است در خصوص ضرر و زیانهای مالی اقدامات لازم را برای جبران خسارت انجام دهد. در واقع تا زمانی که موجر مستاجر جدیدی را پیدا کند، خانه او خالی میماند و از این بابت ضرر و زیان مالی میبیند؛ جبران چنین هزینههایی بر عهده مستاجر است.
-
- پرداخت اجاره بهای باقیمانده: در برخی از موارد اگر دعوی به دادگاه کشیده شود، ممکن است قاضی حکم دهد که فرد مستاجر تا پایان مدت زمان قرارداد اجاره تمامی اجاره بها را به طور کامل بپردازد.
-
- پرداخت وجه التزام از سوی مستاجر: در برخی از موارد برای فسخ یک طرفی قرارداد اجاره وجه التزام در نظر گرفته میشود؛ در این صورت اگر مستاجر اقدام به فسخ پیش از موعد کند، میبایست وجه التزام را پرداخت نماید.

نحوه فسخ قرارداد اجاره در سامانه املاک چگونه است؟
نحوه فسخ قرارداد اجاره در سامانه املاک ابهامات بسیار زیادی را برای موجران و مستاجران به وجود آورده است. برای اینکه بتوانید به صورت قانونی فسخ قرارداد را در سامانه املاک انجام دهید، لازم است مراحل زیر را طی کنید:
-
- مراجعه به سامانه املاک: اگر میخواهید با در نظر گرفتن شرایط فسخ قرارداد اجاره، قرارداد فی مابین را به طور کامل لغو کنید، ابتدا لازم است به سامانه املاک مراجعه نمایید.
-
- ورود به حساب کاربری: در صورتی که قبلا در سامانه املاک ثبت نام کردهاید، میتوانید به حساب کاربری خود وارد شوید و اگر تاکنون در این سایت ثبت نام نکردهاید، ابتدا لازم است مراحل ثبت نام را پشت سر بگذارید.
-
- جستجوی قرارداد: پس از اینکه به حساب کاربری خود وارد شدید، لازم است تا قرارداد مورد نظر را پیدا کنید. قرارداد اجاره در سامانه خودنویس در دسترس شما است.
-
- انتخاب گزینه فسخ در سامانه املاک: اگر تمایل به فسخ قرارداد اجاره دارید، لازم است گزینه فسخ را در سایت مورد نظر انتخاب کنید.
-
- تایید فسخ قرارداد اجاره: پس از تایید نهایی قرارداد مورد نظر به طور کامل فسخ خواهد شد.
شرایط فسخ قرارداد اجاره الکترونیکی در سامانه املاک
شما در صورتی میتوانید در سامانه املاک قرارداد مورد نظر را فرض کنید که این قرارداد به صورت الکترونیکی ثبت شده باشد. اگر قرارداد مورد نظر به صورت دستی و در بنگاههای معاملاتی تنظیم شده باشد، شما نمیتوانید از طریق سامانه املاک نسبت به فسخ آن اقدام نمایید.
برای اینکه بتوانید قرارداد مورد نظر را در سامانه املاک به راحتی پیدا کنید، لازم است کد رهگیری آن را به خاطر داشته باشید. در هنگام ثبت قرارداد در سامانه خودنویس کد رهگیری در اختیار شما قرار میگیرد. با در اختیار داشتن کد رهگیری مورد نظر میتوانید قرارداد را پیدا کرده و گزینه فسخ را انتخاب نمایید.
برای اینکه فسخ قرارداد در سامانه املاک به درستی انجام شود، لازم است طرفین در خصوص فسخ به توافقات کامل برسند. ممکن است موجر یا مستاجر با فسخ یک طرفه قرارداد موافق نباشند؛ بنابراین اگر موافقت طرفین وجود نداشته باشد، نمیتوان از طریق سامانه املاک اقدام به فسخ قرارداد اجاره کرد.
در شرایطی ممکن است موجر و مستاجر در خصوص فسخ قرارداد به توافقات کامل نرسند؛ در این صورت است که باید اختلاف خود را از طریق مراجع قضایی حل و فصل نمایند. برای حضور موفق در مراجع قضایی لازم است روی کمک وکلای دادگستری حساب ویژهای باز کنید.
مزایای فسخ قرارداد اجاره در سامانه املاک
اگر شرایط فسخ قرارداد اجاره وجود داشته باشد و به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه املاک این اقدام را انجام دهید، ممکن است مزایای مختلفی برای شما داشته باشد. برخی از مهمترین مزایای فسخ قرارداد اجاره از طریق سامانه املاک شامل موارد زیر خواهد شد:
-
- سهولت و سرعت در فسخ: اگر از طریق سامانه املاک اقدام به فسخ قرارداد کنید، این اقدام در مدت زمان کوتاهی به انجام خواهد رسید.
-
- کاهش هزینهها: وقتی از طریق سامانه املاک اقدام به فسخ قرارداد اجاره میکنید، نیاز نیست که دیگر هزینه اضافی بپردازید؛ یعنی از این طریق میتوانید در هزینههای خود تا حد زیادی صرفهجویی کنید.
-
- جلوگیری از مشکلات احتمالی: وقتی از طریق قانونی و در سامانه املاک فسخ قرارداد کنید، دیگر بعید است در آینده مشکلاتی دامنگیر شما شود.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران کلیک کنید!
شرایط فسخ قرارداد اجاره قبل و بعد از تحویل ملک
در قوانین و مقررات کشور ایران، قرارداد اجاره از جمله قرارداد لازم به شمار میرود؛ یعنی افراد به راحتی نمیتوانند اقدام به فسخ یک طرفه قرارداد کنند. با این حال در قانون شرایط فسخ قرارداد اجاره قبل و بعد از تحویل ملک مشخص شده است. در ادامه برخی از مهمترین این شرایط را بررسی خواهیم کرد:
-
- فسخ قرارداد اجاره پیش از تحویل ملک: عیب و نقص در ملک، عدم تحویل به موقع ملک، وجود حق فصل یک طرفه تخلف از شروط قرارداد اجاره و غیره از جمله مهمترین شرایط فسخ قرارداد پیش از تحویل ملک هستند.
-
- مراحل فسخ قرارداد اجاره پیش از تحویل: اولین مرحله این است که مستاجر قصد خود را برای فسخ یک طرفه قرارداد اجاره به موجر اطلاعات دهد. باید توافق برای فسخ قرارداد بین طرفین اتفاق بیفتد؛ در صورتی که توافق حاصل نشود، لازم است برای فسخ قرارداد به دادگاه مراجعه گردد. اگر فسخ قرارداد غیرقانونی باشد، میبایست خسارت پرداخت شود.
-
- فسخ قرارداد اجاره بعد از تحویل ملک: تخلف از شرایط قرارداد، عیب و نقش در ملک، تغییر وضعیت ملک، فوت موجر یا مستاجر، توافق طرفین، حوادث غیر مترقبه و غیره از جمله مهمترین مواردی هستند که پس از تحویل ملک میتوانید اقدام به فسخ قرارداد اجاره مربوط به آن نمایید.
-
- مراحل فسخ قرارداد اجاره بعد از تحویل ملک: در ابتدا فرد باید به صورت کتبی قصد خود را برای فسخ قرارداد به طرف مقابل اطلاع دهد. سپس باید طرفین برای فسخ قرارداد به توافقات کامل برسند تا مشکل حقوقی خاصی در آینده ایجاد نشود. اگر اختلاف جدی وجود داشته باشد، لازم است حل و فصل این مشکلات به دادگاه سپرده شود.

کلام آخر
در این مقاله از سایت برترین وکیل به طور کامل در خصوص شرایط فسخ قرارداد اجاره توضیحاتی را ارائه نمودیم. گفتیم که اگر موجر یا مستاجر بخواهند به صورت یک طرفه قرارداد اجاره را فسخ کنند، ممکن است متحمل خسارتهای سنگینی شوند. از همراهی شما تا پایان مقاله سپاسگزاریم. اگر مایل هستید با سایر کاربران تبادل نظر و همفکری داشته باشید، میتوانید دیدگاه خود را در پایین مقاله درج نمایید.