شرایط ازدواج با اتباع خارجی ⚖️【مراحل و مدارک مورد نیاز】⚡️

در قانون مدنی شرایط ازدواج با اتباع خارجی به طور دقیق مشخص شده است. در ابتدا لازم است تبعه خارجی از وزارت امور خارجه مجوزهای لازم را برای ازدواج دریافت نماید. او همچنین باید گواهی عدم سوء پیشینه کیفری را برای ثبت ازدواج ارائه کند و گواهی سلامت پزشکی نیز داشته باشد. عدم رعایت این شرایط میتواند عواقب حقوقی سنگینی را برای دو طرف به دنبال داشته باشد؛ بنابراین طی مراحل قانونی برای ثبت ازدواج با اتباع خارجی کاملا الزامی است. در سایت برترین وکیل مقالهای را برای شما آماده کردهایم که به تمامی سوالات شما در این حوزه پاسخ میدهد. همراه ما باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
شرایط ازدواج با اتباع خارجی چیست؟
شرایط ازدواج با اتباع خارجی در قوانین و مقررات ایران به طور دقیق مشخص شده است. باید اشاره داشته باشیم که ازدواج دارای شرایط عمومی و اختصاصی است که در ادامه هر کدام از آنها را به دقت مورد بررسی قرار خواهیم داد. در ابتدا شرایط اختصاصی ازدواج با اتباع خارجی را بررسی میکنیم:
-
- دریافت مجوز قانونی برای ازدواج با اتباع خارجی: در صورتی که اتباع ایران قصد ازدواج با اتباع خارجی را داشته باشند، میبایست از وزارت کشور مجوزهای لازم را دریافت نمایند. صدور مجوزهای قانونی از بروز مشکلات حقوقی و امنیتی جلوگیری به عمل میآورد.
-
- ارائه مدارک لازم به مراجع صالح: ارائه مدارک هویتی، گواهی تجرد یا طلاق برای افراد ایرانی و همچنین ارائه مدارک مربوط به اقامت در ایران برای اتباع خارجی الزامی میباشد.
-
- تاییدیه از مراجع امنیتی: در برخی از پروندهها نیاز است تا وزارت اطلاعات یا نیروی انتظامی گواهیهای مربوطه را صادر کند.
اما به طور کلی شرایط عمومی ازدواج با اتباع خارجی شامل موارد زیر میشود:
-
- رضایت طرفین برای ازدواج: در صورتی که قصد ازدواج با اتباع خارجی را دارید، میبایست هر دو طرف به طور کامل به این امر رضایت داشته باشند.
-
- اهلیت قانونی: مرد و زن باید اهلیت قانونی داشته باشند. مرد باید به سن ۱۸ سالگی و زن نیز باید به سن ۱۶ سالگی رسیده باشند.
-
- عدم موانع شرعی و قانونی در راه ازدواج: لازم است تا هیچگونه مانع شرعی و قانونی برای ازدواج با اتباع خارجی وجود نداشته باشد.

مراحل قانونی ازدواج با اتباع خارجی
ازدواج با اتباع خارجی به خصوص با اتباع افغانی در ایران تابع شرایط و ضوابط خاصی است که باید از سوی دو طرف به طور دقیق رعایت شود. در صورتی که این قوانین به طور دقیق رعایت نشوند، ممکن است درخواست ازدواج از سوی مراجع صالح رد شود. در ادامه مراحل قانونی برای ازدواج با اتباع خارجی به خصوص اتباع افغانستانی را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
-
- تهیه مدارک و مستندات کافی: شهروند ایرانی و اتباع خارجی در صورت تمایل به ازدواج باید مدارک و مستندات مورد نیاز را جمع آوری و ارائه نمایند. در قسمتهای بعدی مدارک لازم برای ازدواج را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
-
- اخذ مجوز ازدواج از وزارت امور خارجه: در صورتی که تبعه خارجی قصد دارد با شهروند ایرانی ازدواج کند، میبایست به وزارت امور خارجه مراجعه نماید و مجوزهای لازم را برای ازدواج اخذ کند.
-
- مراجعه به دفترخانه ازدواج: پس از اینکه از وزارت امور خارجه مجوزهای لازم دریافت شد، دو طرف میتوانند به دفاتر ثبت ازدواج در سراسر کشور مراجعه کنند.
-
- تنظیم قرارداد ازدواج: باید سند ازدواج به طور دقیق مشخص شود. شروط ضمن عقدنامه و مهریه باید به طور دقیق در آن ذکر گردد.
-
- اخذ ویزای اقامت برای همسر تبعه خارجی: در صورتی که تبعه خارجی با شهروند ایرانی ازدواج کند، پس از طی مراحل بالا میتواند درخواست ویزا دهد. برای اخذ ویزا لازم است به اداره کل امور اتباع مهاجرین خارجی وزارت کشور مراجعه نماید.
-
- ثبت ازدواج در سفارت کشور متبوع تبعه خارجی: در برخی از موارد بر اساس قوانین و مقررات نیاز است تا ازدواج در سفارت کشور متبوع تبعه خارجی نیز ثبت شود. در صورت عدم ثبت ممکن است این ازدواج در کشور تبعه خارجی به رسمیت شناخته نشود.
مدارک لازم برای ازدواج با اتباع خارجی
ارائه مدارک لازم برای ثبت ازدواج زن ایرانی با مرد افغانی یا تبعه کشورهای دیگر الزامی است. در صورتی که فرد شهروند ایران محسوب شود، میبایست موارد زیر را به عنوان مدارک و مستندات الزامی ارائه نماید:
-
- اصل شناسنامه و کارت ملی
-
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری
-
- گواهی سلامت پزشکی از پزشکی قانونی
-
- گواهی وضعیت تاهل که به نوعی اثبات کننده تجرد یا تاهل افراد است.
تبعه خارجی نیز در صورتی که قصد ازدواج با شهروند ایرانی را داشته باشد، میبایست مدارک زیر را ارائه کند:
-
- پاسپورت معتبر یا ویزای قانونی ورود به ایران
-
- ترجمه رسمی مدارک هویتی به زبان فارسی
-
- دریافت گواهی عدم سوء پیشینه کیفری از کشور متبوع تبعه خارجی
-
- گواهی سلامت پزشکی از پزشکی قانونی ایران یا کشور متبوع تبعه خارجی
-
- گواهی وضعیت تعاهل

شرایط قانونی ازدواج موقت با اتباع افغانی
ازدواج موقت با اتباع افغانی در ایران تابع قوانین و مقررات خاصی است که باید رعایت شوند. ازدواج موقت یا صیغه یکی از انواع ازدواجهای قانونی و مشروع در ایران به شمار میرود که شرایط آن تفاوتی برای اتباع خارجی یا شهروندان ایرانی ندارد؛ اما با این حال ممکن است ازدواج موقت با اتباع خارجی به خصوص افغانستانیها و ثبت رسمی آن با چالشهای زیادی همراه باشد.
در صورتی که قصد ثبت رسمی ازدواج موقت را دارید، لازم است تا تبعه افغانی تمامی مدارک اقامتی معتبر را در دست داشته باشد. از سوی دیگر اگر تبعه افغانی دارای مدارک هویتی نباشد، عملا ثبت ازدواج موقت یا صیغه غیر ممکن است. برای ازدواج موقت نیز لازم است حتما مجوزهای مورد نیاز را از وزارت امور خارجه دریافت کنید.
از سوی دیگر برای صیغه موقت نیز نیاز است تا تبعه خارجی از کشور متبوع خود گواهی عدم سوء پیشینه کیفری دریافت نماید و آن را به عنوان یکی از مدارک مورد نیاز ارائه کند. ارائه گواهی سلامت پزشکی نیز برای صیغه موقت ضروری است. همچنین باید حقوق فرزندان متولد شده در چنین شرایطی مورد بررسی قرار گیرد.
با در نظر گرفتن شرایط ازدواج با اتباع خارجی میتوانیم بگوییم که اگر فرزندی از ازدواج موقت با تبعه افغانی متولد شود، تابعیت ایرانی به دست خواهد آورد. با این حال ممکن است این موضوع در کشور افغانستان به رسمیت شناخته نشود. لازم است پیش از هرگونه اقدام در این زمینه حتما با وکلای دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید.
اما در شرایطی ممکن است تبعه خارجی و شهروند ایرانی تمایلی به ثبت ازدواج موقت به صورت رسمی نداشته باشند؛ در این صورت است که اثبات نسب فرزندان متولد شده معمولا چالش برانگیز خواهد بود. همچنین اگر صیغه موقت به صورت رسمی ثبت نشده باشد، عملا نمیتوان برای فرزندان متولد شده شناسنامه ایرانی دریافت کرد.
مجازات ازدواج غیرقانونی با اتباع خارجی چیست؟
مجازات ازدواج با اتباع خارجی در زمانی اعمال میشود که مراحل قانونی و شرایط مربوط به آن از سوی دو طرف رعایت نشود. در شرایطی که دو طرف مجوزهای لازم را از وزارت امور خارجه کسب نکرده باشند، ممکن است ازدواج آنها غیر قانونی شناخته شود. علاوه بر این ممکن است تبعه خارجی فاقد مدارک اقامتی یا هویتی ایرانی باشد.
در صورتی که شرایط ازدواج با اتباع خارجی رعایت نشود، پیامدهای حقوقی سنگینی در انتظار زوجین خواهد بود. ازدواج غیر قانونی با تبعه افغانستانی یا هر نوع تبعه کشورهای خارجی دیگر میتواند مجازاتهایی از نوع حبس یا جریمه نقدی به دنبال داشته باشد.
-
- در ماده ۱۰۵۷ قانون مدنی اشاره شده است که هرگونه ازدواج غیرقانونی با اتباع کشورهای دیگر ممنوع است و فرد به حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.
-
- علاوه بر این ممکن است تبعه خارجی نیز از کشور اخراج شده و بار دیگر نتواند به صورت قانونی وارد کشور شود.
-
- فرزندانی که از ازدواج غیر قانونی متولد میشوند، مشکلاتی از بابت اثبات نسب، دریافت شناسنامه و دریافت تابعیت ایرانی خواهند داشت.
-
- در صورتی که ازدواج به صورت قانونی انجام نشود، زن از مهریه، نفقه و ارث به طور کامل محروم خواهد شد.

آیا در ازدواج با اتباع خارجی وام ازدواج تعلق میگیرد؟
حال که شرایط قانونی ازدواج با اتباع خارجی را مورد بررسی قرار دادیم، این سوال به وجود میآید آیا وام ازدواج اتباع خارجی پرداخت میشود؟ وام ازدواج در صورتی پرداخت میشود که زوجین، هر دو ایرانی باشند. البته در صورتی که تبعه خارجی دارای اقامت دائم ایران باشد نیز بر اساس قوانین و مقررات میتواند وام ازدواج دریافت نماید.
وام ازدواج در واقع تشویقی از سوی دولت برای جوانان در جهت تشکیل خانواده و ازدواج است و معمولا به آن دسته از افرادی پرداخت میشود که شرایط مورد نظر دولت را رعایت کرده باشند. به طور کلی باید قوانین و مقررات مربوط به هر ازدواج به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گیرد تا شرایط اخذ وام مشخص شود.
وام ازدواج ایرانی و افغانی یا اتباع کشورهای دیگر در صورتی که دارای اقامت موقت ایران باشند، معمولا با چالشها و محدودیتهای بسیار زیادی همراه است. برای دریافت وام ازدواج لازم است مجوزهای قانونی دریافت شده از سوی وزارت امور خارجه ارائه شود. همچنین تبعه خارجی نباید سوء پیشینه کیفری داشته باشد.
بانکها معمولا تحقیقات کاملی برای توانایی مالی تبعه خارجی انجام میدهند. پیش از اعطای وام به تبعه خارجی باید مشخص شود که او توانایی مالی لازم برای پرداخت اقساط وام را در اختیار دارد. در صورتی که تبعه خارجی دارای ضامن معتبر یا حقوق ثابت نباشد، دریافت وام ازدواج برای او چالش برانگیز خواهد شد.
آثار ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی چیست؟
در صورتی که زن ایرانی تصمیم بگیرد با تبعه کشورهای دیگر ازدواج کند، ممکن است آثار حقوقی مختلفی در انتظار او باشد. در ادامه سعی میکنیم آثار ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی را مورد بررسی دقیق قرار دهیم:
-
- چالش برای اخذ تابعیت فرزندان: در صورتی که زن ایرانی با مرد خارجی ازدواج کند، بر اساس ماده ۹۷۶ قانون مدنی، فرزندان متولد شده میتوانند تابعیت ایرانی دریافت کنند.
-
- مشکلات اقامتی برای مرد خارجی: مرد خارجی پس از ازدواج با زن ایرانی میبایست برای دریافت اسناد اقامتی در ایران اقدام نماید. در صورتی که مرد فاقد اوراق اقامتی مورد نظر باشد، ممکن است از کشور اخراج شود.
-
- حقوق مالی و ارث: در صورتی که زن ایرانی با مرد خارجی ازدواج کند، میتواند نفقه و مهریه خود را به صورت رسمی و قانونی مطالبه نماید. همچنین در صورتی که مرد فوت نماید زن از او ارث خواهد برد.
-
- محدودیتهای قانونی برای زن ایرانی: برای اینکه زن بتواند با تبعه کشورهای دیگر ازدواج کند، باید از وزارت امور خارجه مجوز قانونی دریافت نماید. در صورتی که این مجوز دریافت نشود، ازدواج غیرقانونی شناخته میشود.
-
- مسائل اجتماعی و فرهنگی: حتی با در نظر گرفتن شرایط ازدواج با اتباع خارجی ممکن است این مسئله از نظر فرهنگی و اجتماعی برای زن چالشهایی را به دنبال داشته باشد.
-
- مشکل ثبت ازدواج و اثبات نسب: در صورتی که ازدواج به صورت رسمی در دفاتر مربوطه ثبت نشود، معمولا زوجین برای اثبات نسب فرزندان با مشکلاتی روبرو خواهند شد و ممکن است فرزندان نتوانند شناسنامه ایرانی بگیرند.
-
- برخورداری از حقوق سیاسی: زمانی که زن ایرانی با تبعه خارجی ازدواج میکند، این مسئله بر روی حقوق سیاسی او اثر نمیگذارد. او همچنان تابعیت ایرانی را خواهد داشت؛ اما در برخی از موارد ممکن است زن ایرانی در کشور همسر خود با محدودیتهایی از بابت اقامت یا کار مواجه شود.
-
- مسائل امنیتی و قانونی: در صورتی که کشور متبوع تبعه خارجی رابطه پیچیدهای با ایران داشته باشد، ممکن است این مسئله از لحاظ امنیت و قانونی مشکلاتی را برای زن به وجود آورد و ممکن است مرد خارجی نتواند به راحتی اقامت ایرانی را دریافت کند.
-
- طلاق و حضانت فرزندان: در صورتی که زن با تبعه خارجی ازدواج کند، میتواند درخواست طلاق نماید. در چنین شرایطی اگر زوجین از یکدیگر جدا شوند تا ۷ سالگی حضانت فرزندان با مادر و پس از ۷ سالگی تا رسیدن به سن بلوغ با پدر خارجی آنها میباشد.

کلام آخر
شرایط ازدواج با اتباع خارجی معمولا پیچیدگیهای خاص خود را دارد. شما علاوه بر آگاهی در خصوص قوانین و مقررات ایران میبایست قوانین کشور متبوع تبعه خارجی را نیز بدانید. به هر حال اگر قصد شما برای ازدواج با تبعه خارجی جدی است، توصیه میکنیم که حتما با وکیل دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید. آثار حقوقی ناشی از این تصمیم را به خوبی بررسی کنید و سپس برای آینده خود تصمیم گیری نمایید. میتوانید درخصوص این موضوع با سایر کاربران سایت برترین وکیل در قسمت دیدگاه گفتگو کنید.