شکایت از شوهر ⚖️ | در چه مواردی زن میتواند از مرد شکایت کند؟

گاهی اختلافات ایجاد شده بین زن و شوهر به اندازهای است که زن تصمیم به شکایت از شوهر میگیرد. این دعاوی ممکن است شامل موارد مختلفی مانند نپرداختن نفقه توسط مرد، سوء رفتار مداوم مرد، پرداخت نکردن مهریه، کتک زدن زن و مواردی از این جنس باشد که همگی آنها در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار میگیرند و قاضی به آنها رسیدگی خواهد کرد. سوال مهمی که پیش میآید این است که آیا تمامی شکایاتی که زن میتواند از همسر خود داشته باشد در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار خواهند گرفت یا محاکم ذی صلاح دیگری نیز به چنین مسائلی ورود پیدا میکنند؟ در این مقاله از سایت برترین وکیل، سعی داریم به تمامی سوالات شما در این خصوص پاسخ دهیم. همراه ما باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
شکایت از شوهر و گرفتن حق طلاق
این مسئله را در نظر داشته باشید که شکایت از همسر ممکن است به دلایل مختلفی به وقوع بپیوندد و زن تحت شرایط مختلف و متنوعی قصد تنظیم شکایتنامه بابت رفتار شوهرش را داشته باشد. در بسیاری از موارد شکایتی که زن از شوهر خود انجام میدهد بابت دریافت حق طلاق است که این مسئله نیز پیچیدگیهای خاص خود را خواهد داشت.
به این مسئله توجه داشته باشید که تنها در شرایط خاصی به زن حق طلاق داده میشود؛ یعنی تا زن نتواند عسر و حرج خود در زندگی مشترک را برای قاضی پرونده به اثبات برساند با طلاق گرفتن او موافقت نخواهد شد. در صورتی که زن موفق به دریافت حق طلاق شود، میتواند حتی در صورتی که مرد به جدایی رضایت نداشته باشد از او جدا شده و طلاق گیرد.
در واقع اگر مرد مفقود الاثر شود یا اینکه اعتیاد شدیدی داشته باشد و حتی در زمانی که عقیم باشد و نتواند همسر خود را بارور کند به زن این حق داده میشود تا از همسر خود جدا شود. البته این موارد تنها بخشی از مصادیق عسر و حرج هستند و زن میتواند به هر دلیل دیگری از همسر خود جدا شود. البته زن باید در دادگاه اثبات کند که زندگی مشترک برای او دیگر غیر قابل تحمل شده و تحت هیچ عنوان قصد ادامه زندگی مشترک را ندارد.
به هرحال برای تنظیم شکایت و طرح دعوی در محاکم قضایی جهت دریافت حق طلاق نیز لازم است با وکلای حرفهای و متخصص در ارتباط باشید. وکلای دادگستری تجربه بالایی در این زمینه دارند و میتوانند در تمامی دعاوی مطرح شده از حقوق قانونی شما دفاع کنند. بنابراین لازم است پیش از هرگونه تصمیم به سابقه و تخصص وکیل مورد نظر توجه ویژهای را داشته باشید تا با چالشهای حقوقی مختلف روبرو نشوید.

شکایت از شوهر برای نپرداختن نفقه
در نظر داشته باشید که نفقه یکی از مهمترین حقوق مالی زن در زمان نکاح به شمار میرود که مرد تکلیف قانونی در خصوص پرداخت آن دارد. در قانون مدنی ایران اشاره شده است که مرد موظف است تمامی نیازهای اولیه و البته متعارف زن را به طور کامل برطرف نماید و حتی اگر زن شاغل باشد باز هم میتواند از همسر خود برای خوراک، پوشاک و مسکن و مواردی از این جنس نفقه دریافت نماید.
یکی از دعاوی پرتکرار در محاکم قضایی شکایت از شوهر بابت نپرداختن نفقه است؛ در واقع اگر مرد از پرداخت حقوق مالی زن استنکاف کند، وی میتواند با حضور در محاکم قضایی درخواستی مبنی بر مطالبه نفقه تنظیم نماید. مقدار مشخصی برای نفقه در قانون اشاره نشده است؛ بلکه باید بسته به توانایی مالی مرد و منزلت اجتماعی خانم مبلغی به عنوان نفقه برای او تعیین شود.
اگر زن درخواست مطالبه نفقه داشته باشد در دادگاه قاضی پرونده این مسئله را مورد بررسی قرار خواهد داد و مرد را مکلف به پرداخت نفقه و حقوق مالی زن خواهد کرد، اما اگر همچنان مرد از پرداخت نفقه به همسر خود استنکاف کند، زن میتواند با استناد به همین موضوع درخواست طلاق دهد؛ چرا که نپرداختن مهریه یکی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن میباشد.
زندگی زن در اثر نپرداختن نفقه ممکن است با مشقت و سختی بیش از حد و غیرقابل تحملی روبرو شود و همین مسئله عسر و حرج زن در زندگی مشترک را به اثبات خواهد رساند. به این مسئله توجه داشته باشید که اگر مرد به مدت ۶ ماه از پرداختن نفقه زن خودداری کند، زن میتواند با کمک یک وکیل مجرب و خبره به دادگاه درخواست طلاق دهد و حتی بدون رضایت مرد از او جدا شود.
شکایت از شوهر برای کتک زدن زن
یکی دیگر از انواع شکایت از شوهر میتواند مربوط به کتک زدن و ضرب و شتم زن توسط مرد باشد. در واقع اگر مرد بیدلیل یا با دلیل به صورت عمدی همسر خود را مورد ضرب و شتم قرار داده و یا اینکه با به کار بردن الفاظ رکیک به وی فحاشی کند دچار جرم شده و زن این حق را دارد که از او در محاکم قضایی شکایت کند. قانون پیشبینیهای لازم در این خصوص را انجام داده است.
در قانون مجازات اسلامی ضرب و شتم جزو مهمترین جرایم در نظر گرفته شده و مجازاتهای سنگینی نیز برای آن تعیین گردیده است. متاسفانه بسیاری از خانمها در زندگی مشترک خود مورد آزار و اذیت همسر خود قرار میگیرند، ولی از آنجایی که با حقوق قانونی خود آشنایی ندارند، نمیدانند که میتوانند از طریق قانونی در این خصوص اقدام کرده و شکایت تنظیم نمایند.
باید میزان جراحت و خسارتی که به جسم زن وارد شده است در پزشکی قانونی مورد بررسی و معاینه قرار گیرد. میزان مجازات و همچنین حکمی که از سوی قاضی پرونده صادر خواهد شد به گزارش پزشکی قانونی بستگی خواهد داشت. در برخی از موارد نیز شاهد کتک زدن زن باردار توسط شوهرش هستیم که این امر نیز میتواند در پزشکی قانونی و دادگاه مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
در چنین شرایطی ممکن است برای زن دیه تعیین شود و یا اینکه مرد به حبس محکوم گردد. برای اثبات ضرب و شتم لازم است زن از شهادت شهود و همچنین گزارش پزشکی قانونی کمک گیرد. به هر حال اگر با خشونت خانوادگی روبرو هستید، میتوانید برای پیگیری حقوق قانونی خود در دادگاه و سایر محاکم قضایی حتما روی کمک یک وکیل متخصص و خبره حساب باز کنید.

شکایت از شوهر بابت اعتیاد شدید
این مسئله را در نظر داشته باشید که بر اساس آن چیزی که در قانون مدنی درج شده است حق طلاق با مرد است؛ یعنی مرد میتواند هر زمان که اراده نمود البته به شرط پرداخت کردن تمام حقوق مالی و غیر مالی زن از او طلاق گیرد. در واقع نیازی نیست مرد دلیل موجهی برای طلاق دادن همسرش داشته باشد و همین که مهریه، نفقه و سایر حقوق او را پرداخت کند برای پایان دادن به رابطه زوجیت کفایت میکند.
اگر زن قصد طلاق داشته باشد بر اساس قانون جدید طلاق از طرف زن لازم است دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه کند و با استناد به آنها عسر و حرج خود در زندگی مشترک را به اثبات برساند؛ در واقع اگر زندگی زن در سختی و مشقت بیش از حدی قرار گیرد، میتواند با استناد به همین موضوع به قاضی دادگاه درخواست طلاق دهد و حتی بدون رضایت مرد از او جدا شود.
در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی اشاره شده است که اعتیاد مرد به مواد مخدر و مشروبات الکلی یکی از مصادیق عسر و حج میباشد و زن میتواند با استناد به آن شکایت از شوهر را در دادگاه تنظیم نموده و درخواست طلاق دهد. در تبصره دوم این ماده قانونی اشاره شده است که اگر مرد به هر نوع مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد زن حق طلاق پیدا خواهد کرد.
قاضی پرونده سعی دارد تا میزان اعتیاد مرد به مواد مخدر را مورد بررسی قرار دهد؛ اگر میزان اعتیاد مرد به اندازهای باشد که باعث زوال عقل او گردد و زندگی مشترک را برای زن غیر قابل تحمل کند به زن اجازه طلاق خواهد داد. البته باید اشاره داشته باشیم که از میان انواع روشهایی که برای طلاق وجود دارد طلاق از طرف زن جزو دشوارترینها است. بنابراین بهتر است پیش از هرگونه اقدام با یک وکیل مجرب و آشنا به مسائل حقوقی مشورت کنید.
شکایت از شوهر برای مطالبه مهریه
مهریه جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار میرود که مرد در زمان نکاح مقدار آن را به صورت توافقی با همسر خود تعیین مینماید. به محض جاری شدن عقد نکاح مرد موظف است هر زمانی که همسرش مهریه خواست این مبلغ را در اختیار او قرار دهد؛ در غیر این صورت زن میتواند با شکایت از شوهر درخواست مطالبه مهریه داشته باشد.
مهریه را میتوانیم به دو دسته مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم بندی کنیم که هر کدام از آنها شرایط خاص خود را در پرداخت دارند. در مهریه عندالاستطاعه مرد زمانی مکلف به پرداخت حقوق مالی زن میشود که توانمندی و استطاعت مالی لازم برای پرداخت آن را داشته باشد و زن ملزم است اموالی از مرد را به دادگاه معرفی کند که استطاعت مالی او به اثبات برسد.
در مهریه عندالمطالبه حتی اگر مرد استطاعت مالی لازم را در اختیار نداشته باشد باز هم به محض مطالبه زن ملزم به پرداخت آن است. در صورتی که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه به صورت یکجا را نداشته باشد، میتواند به دادگاه درخواست اعسار از پرداخت مهریه دهد. در این صورت است که توانمندی مالی مرد مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در صورت موافقت قاضی مهریه قسطبندی خواهد شد.
تقریبا در همه حال به زن مهریه تعلق خواهد گرفت؛ مگر در زمانی که عقد نکاح باطل باشد. یعنی حتی اگر زن به همسر خود نیز خیانت کند و یا اینکه در منزل او سکونت نداشته باشد و تمکین نکند باز هم میتواند از همسر خود مهریه مطالبه کند. به هر حال برای مطالبه مهریه و شکایت بابت آن در اداره ثبت اسناد و دادگاه خانواده لازم است تا از یک وکیل مجرب و خبره کمک دریافت نمایید.

برای شکایت از همسر به کجا مراجعه کنیم؟
یکی از سوالات مهمی که ممکن است برای بسیاری از خانمها به وجود آید، این است که برای شکایت از همسر به کجا مراجعه کنیم؟ به طور کلی در این قسمت از مقاله سعی داریم تا مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی خانوادگی را معرفی نماییم تا با درک کامل از رویههای قضایی و نظام حقوقی کشور بتوانید حقوق قانونی خود را با حضور در مراجع قانونی به دست آورید.
قانون حمایت خانواده که در سال ۱۳۹۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی خانواده را دادگاه خانواده میداند. در واقع برای رسیدگی به انواع مشکلات خانوادگی لازم است تا زوجین در دادگاه خانواده حضور پیدا کرده و پس از بررسیهای صورت گرفته در این زمینه حکم عادلانهای صادر گردد.
بنابراین اگر قصد شکایت از شوهر خود را دارید مرجع صالح برای رسیدگی به شکایتنامه شما دادگاه خانواده است. اما نباید تصور کنیم که برای تمام مشکلات خانوادگی که بین زن و شوهر به وجود میآید، میبایست به دادگاه خانواده مراجعه کنیم. از جمله مشکلات خانوادگی که میتوانید آنها را در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار دهید، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- نامزدی و تبعات برهم زدن آن
- نکاح دائم و موقت و اذن در نکاح
- شروط ضمن عقدنامه
- ازدواج مجدد همسر با شخص جدید
- اختلاف بر سر تامین نمودن جهیزیه
- مهریه و مطالبه آن
- نفقه
- اجرت المثل ایام زوجیت
- تمکین عام و خاص
- طلاق و انواع مختلف آن
- انفساخ و فسخ و باطل نمودن نکاح
- رجوع در ایام عده
- حضانت و ملاقات با فرزند
کلام آخر
همراهی شما عزیزان با سایت برترین وکیل باعث دلگرمی ما میشود. ما در این مطلب درخصوص شکایت از شوهر توضیحات جامعی را ارائه دادیم و سعی کردیم دانش حقوقی شما در این زمینه را افزایش دهیم. اگر سوالی برای شما در این خصوص به وجود آمده است، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه درج نمایید.