نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر ⚖️【نکاتی که باید بدانید】

نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر همچنان بر عهده خود مرد است و او نمیتواند از این تکلیف امتناع کند؛ اما در شرایطی که مرد در زندان باشد و نتواند هزینههای مربوط به نفقه را پرداخت کند این مسئولیت بر عهده جد پدری قرار خواهد گرفت. لازم است این نکته در محاکم قضایی مورد بررسی قرار گیرد که آیا پدر زندانی شده دارای اموال و داراییهایی برای پرداخت نفقه به فرزندان خود میباشد یا خیر. در صورتی هم که جد پدری نتواند هزینههای مربوط به نفقه فرزندان پسر و دختر را پرداخت نماید، مسئولیت پرداخت نفقه بر عهده مادر قرار خواهد گرفت. اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری را در این خصوص به دست آورید، توصیه میکنیم در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!
نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر
به طور کلی باید بگوییم که وظیفه پرداخت نفقه فرزندان بر عهده پدر آنها میباشد. حال در خصوص نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که میزان خرجی فرزندان تا حد زیادی به نوع محکومیت پدر و همچنین میزان حبس او بستگی خواهد داشت. برای مثال اگر پدر به دلیل مشکلات مالی در زندان باشد امکان افزایش مقدار نفقه وجود ندارد.
چرا که زمانی نفقه افزایش پیدا میکند که مرد از نظر قانونی توانایی مالی پرداخت آن را داشته باشد. حال ممکن است که پدر به دلیل زندانی شدن توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه فرزندان خود را نداشته باشد؛ در این صورت است که دادگاه اموال مرد را مورد بررسی قرار خواهد داد تا اگر امکانش فراهم شود اموال مرد برای پرداخت نفقه توقیف گردد.
اما باز هم ممکن است مرد مالی هم در اختیار نداشته باشد که در این شرایط بر اساس ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی از پرداخت نفقه معاف خواهد شد. در قانون مدنی اشاره شده است که اگر مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه به فرزند خود را نداشته باشد جد پدری مکلف به پرداخت نفقه است؛ البته این وضعیت در شرایطی هم اتفاق میافتد که پدر فوت نماید.
در صورتی که پدر و جد پدری توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را در اختیار نداشته باشند قانون مادر را مکلف به پرداخت نفقه میکند. در چنین شرایطی مادر میتواند نفقه فرزندان خود را پرداخت نماید و پس از اینکه شوهر از زندان آزاد شد، نفقه پرداخت شده به فرزندان را از مرد مطالبه نماید. لازم است در این خصوص با وکلای معتبر و متخصص مشاوره حقوقی داشته باشید.

تکلیف نفقه زنی که شوهرش در زندان است
بر اساس قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده میتوانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که تکلیف پرداخت نفقه زنی که شوهرش در زندان است و همچنین نفقه فرزندان بر عهده پدر خانواده میباشد. مرد موظف است در چنین شرایطی هزینههای اولیه و متعارف زندگی همسر و فرزندان خود را تحت عنوان نفقه پرداخت نماید.
در شرایطی ممکن است که شوهر در زندان باشد و نتواند نفقه همسر خود را بپردازد، در چنین شرایطی زن میبایست به دادگاه درخواست مطالبه نفقه ارائه کند. قاضی پرونده در این صورت است که وضعیت مالی مرد را مورد بررسی قرار میدهد تا اگر منبع درآمد یا همچنین مال و اموالی در اختیار دارد آن را برای پرداخت نفقه زن توقیف کند.
اما ممکن است که مرد مال منقول یا غیرمنقول و همچنین منبع درآمدی برای پرداخت نفقه زن در اختیار نداشته باشد. قاضی در چنین شرایطی با درخواست طلاق زن موافقت خواهد کرد؛ چرا که زوجه برای طلاق گرفتن از همسرش به دلایل موجه و محکمه پسند نیاز خواهد داشت. عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه یکی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن به شمار میرود.
نفقه زن شامل نیازهای اولیه و متناسب با شأن و وضعیت اجتماعی زوجه میباشد؛ بنابراین ما هرگز نمیتوانیم مبلغ مشخصی را به عنوان نفقه زن یا نفقه فرزندان در نظر بگیریم؛ چرا که شرایط آنها باید در دادگاه مورد بررسی قرار گرفته و کارشناسان دادگستری مبلغ دقیق نفقه را اعلام کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است با وکلای متخصص مشاوره حقوقی داشته باشید.
مدارک لازم برای مطالبه نفقه فرزند از پدر زندانی
در واقع شما هرگونه مدارکی که در اختیار دارید که این مسئله را ثابت کند که پدر به فرزندان خود نفقه پرداخت نکرده است را به عنوان ادله و مستندات باید ارائه کنید. این مسئله را در نظر داشته باشید که در صورتی که فرزندان به سن قانونی رسیده باشند خود آنها میتوانند دادخواست مطالبه نفقه را تنظیم نموده و در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه به ثبت برسانند.
اما گاهی شرایطی به وجود میآید که فرزندان در زیر سن قانونی قرار دارند و خودشان نمیتوانند پیگیر امورات حقوقی باشند؛ در چنین شرایطی مادر آنها میتواند به نیابت از آنها دادخواست مطالبه نفقه را تنظیم نموده و ارائه کند. تمامی اوراق هویتی فرزندان میتواند جزو مدارک لازم در این خصوص به شمار آید.

نفقه فرزند در سال 1404 چقدر است؟
حال که در خصوص نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر توضیحات کاملی را ارائه نمودیم، لازم است تا مقدار دقیق نفقه در سال 1404 را نیز مورد ارزیابی قرار دهیم. باید بگوییم که در قانون مقدار مشخصی برای نفقه در نظر گرفته نشده است؛ بنابراین نمیتوانیم مبلغ دقیقی را در این خصوص به عنوان نفقه فرزندان و نیازهای اولیه زندگی آنها اعلام کنیم.
وظیفه تعیین مقدار دقیق نفقه بر عهده کارشناسان دادگستری است. پس از درخواست مطالبه نفقه فرزند لازم است تا کارشناسان دادگستری وضعیت مالی پدر و همچنین نیازهای اولیه زندگی فرزندان را مورد ارزیابی قرار داده و بر این اساس مقدار نفقه را تعیین کنند؛ برای مثال ممکن است که فرزند علاوه بر خوراک، پوشاک و مسکن به هزینههای تحصیلی نیز نیاز داشته باشد.
در صورتی که درآمد پدر بالا باشد، قطعا مقدار نفقه فرزند نیز افزایش پیدا خواهد کرد. برعکس این حالت نیز حکمفرما است، یعنی اگر پدری از نظر مالی ضعیف باشد مقدار نفقهای که دادگاه تعیین خواهد کرد کم خواهد بود؛ بنابراین میتوانیم اشاره داشته باشیم که نفقه فرزندان کاملا با یکدیگر متفاوت است و نمیتوانیم مبلغ یکسانی را برای تمامی آنها ارائه نماییم.
تکلیف نفقه فرزند خوانده چگونه است؟
حال که در خصوص نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر توضیحات کاملی را ارائه دادیم، لازم است موردی را شرح دهیم که در آن فردی طفلی را به فرزند خواندگی قبول کرده است؛ در چنین شرایطی مرد اگر از روشهای قانونی و با حکم قضایی فرزند را به فرزند خواندگی خود قبول کرده باشد، میبایست نفقه او را مطابق قانون پرداخت کند.
حال ممکن است پدر در زندان باشد و نتواند به فرزند خوانده خود نفقه پرداخت کند؛ در چنین شرایطی است که مادر مکلف به پرداخت نفقه میباشد. حتی در صورتی که حضانت فرزند پس از طلاق با مادر نیز باشد، پدر از نظر قانونی مکلف است تا هزینههای اولیه زندگی فرزند خود را به طور کامل پرداخت نماید.
در صورت ناتوانی در پرداخت نفقه فرزند چه باید کرد؟
در صورت ناتوانی در پرداخت نفقه فرزند لازم است تا مرد زندانی درخواست اعسار از پرداخت نفقه را به دادگاه ارائه کند. در این صورت است که دادگاه تمامی اموال مرد و همچنین وضعیت مالی او را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار خواهد داد. همچنین مرد برای اثبات ادعای خود در دادگاه لازم است مدارک و مستنداتی را نیز ارائه کند.
در خصوص نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر توضیحات کاملی را ارائه نمودیم و اشاره کردیم که اگر پدر نتواند در چنین شرایطی نفقه فرزندان خود را بپردازد از محل درآمد یا اموال او نفقه فرزندان پرداخت خواهد شد؛ اما در صورتی که پدر مالی را در اختیار نداشته باشد، تکلیف پرداخت نفقه از او سلب خواهد گردید.
اگر پدر نتواند هزینههای زندگی فرزند خود را تامین کند جد پدری موظف به پرداخت نفقه و خرجی زندگی فرزندان پسر و دختر است. در شرایطی که پدربزرگ در قید حیات نباشد و یا اینکه ناتوانی مالی داشته باشد، مادر موظف به پرداخت نفقه خواهد بود؛ اما دقت داشته باشید که حتی اگر مادر وظیفه پرداخت نفقه به فرزندان را بر عهده داشته باشد، ولی فرزندان پدر آنها است.
در صورتی ممکن است که پدر پس از آزاد شدن از زندان بتواند نفقه فرزندان را پرداخت کند؛ در چنین شرایطی است که مادر میتواند تمامی هزینههای پرداخت شده بابت نفقه فرزندان را از مرد مطالبه نماید. در صورتی که میخواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید توصیه مهمی که میتوانیم به شما داشته باشیم این است که از وکلای خبره و متخصص مشاوره حقوقی دریافت کنید.

نفقه فرزند بالای ۱۸ سال بر عهده کیست؟
نکتهای که در خصوص نفقه فرزند بالای ۱۸ سال لازم است به آن اشاره داشته باشیم این است که نفقه ارتباط چندانی با سن و سال ندارد؛ یعنی چنین نیست که اگر فرزندی به ۱۸ سالگی رسید تکلیف پدر برای پرداخت نفقه به او برداشته شود؛ چرا که در مواد قانونی مصوب شده هیچگونه اشارهای به سن و سال در خصوص نفقه نشده است.
اما به طور کلی میتوانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر فرزند پسر بالاتر از ۱۸ سال باشد تا پایان یافتن تحصیلات عالیه او پدر میتواند نفقه پرداخت کند؛ چرا که در چنین شرایطی فرزند فاقد شغل مناسبی است تا از این طریق بتواند امرار معاش کند. بر اساس روال قانونی بسیاری از دادگاهها در چنین شرایطی پدر مکلف به پرداخت نفقه به فرزند خود خواهد شد.
اما در شرایطی ممکن است که فرزند دارای معلولیتهای جسمانی یا عقلی باشد و از نظر حقوقی محجور شناخته شود. در چنین شرایطی است که پدر مکلف است که مادام العمر نفقه فرزند خود را پرداخت کند؛ یعنی حتی اگر فرزند در چنین شرایطی با بالاتر از سن ۱۸ سالگی نیز رسیده باشد، همچنان پدر مکلف به پرداخت نفقه است.
همچنین روال قانونی به این صورت است که فرزند دختر تا زمانی که ازدواج نکرده باشد، میتواند از پدر خود نفقه دریافت کند و از این طریق امرار معاش نماید. در صورتی که دختر ازدواج نماید وظیفه پرداخت نفقه او بر عهده شوهرش است. همچنین اگر مجددا مطلقه شده و به خانه پدر خود بازگردد و هیچگونه مستمری نداشته باشد، پدر مکلف به پرداخت نفقه است.
حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر با کیست؟
در خصوص حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که بر اساس ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی حضانت فرزندان کمتر از ۷ سال با مادر آنها میباشد؛ یعنی اگر فرزندان دختر یا پسر پس از طلاق یا جدایی زوجین سنی کمتر از ۷ سال داشته باشند، مادر حضانت آنها را بر عهده خواهد گرفت؛ البته در صورتی که صلاحیت اخلاقی لازم را داشته باشد.
پس از ۷ سالگی تا رسیدن به سن بلوغ حضانت آنها با پدرشان میباشد؛ یعنی پدر میتواند حضانت فرزند پسر از ۷ تا ۱۵ سالگی را در اختیار داشته باشد. همچنین اگر فرزند او دختر باشد حضانت وی از هفت سالگی تا ۹ سالگی با پدر میباشد. پس از رسیدن به سن بلوغ نیز خود فرزندان تصمیم میگیرند که پس از این با پدر یا مادرشان زندگی نمایند.
در صورتی که پدر به زندان محکوم شده باشد، میبایست مدت زمان حبس و همچنین علت زندانی شدن پدر توسط قاضی پرونده مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که حبس پدر برای طولانی مدت باشد سلب حضانت از او صورت خواهد گرفت؛ چرا که او نمیتواند از زندان عهدهدار حضانت فرزندان خود باشد.
همچنین ممکن است نوع جرم صورت گرفته از سوی پدر به گونهای باشد که مصلحت فرزند را به خطر اندازد. برای مثال ممکن است زندانی شدن پدر به دلیل قاچاق مواد مخدر باشد؛ در چنین شرایطی نیز از او سلب حضانت انجام میشود. در چنین شرایطی لازم است تا جزئیات پرونده توسط قاضی مورد بررسی قرار گرفته و قاضی حکم نهایی را در این خصوص صادر نماید.

کلام آخر
در این مطلب از سایت برترین وکیل تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا درباره نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم. جای تشکر دارد که تا اینجای مقاله در کنار ما بودید و سعی کردید بسیاری از سوالات خود را با مراجعه به وب سایت ما برطرف نمایید. در صورتی که پدر در زندان باشد همچنان وظیفه دارد به فرزندان خود نفقه پرداخت کند؛ مگر اینکه توانایی مالی او اجازه انجام این کار را ندهد. در این صورت است که جد پدری و پس از او مادر مکلف به پرداخت نفقه فرزندان خواهند بود. اگر سوال دیگری دارید که میخواهید آن را با سایر کاربران به اشتراک بگذارید لطفا به قسمت دیدگاه مراجعه کنید.