نکات حقوقی

 طلاق زن سرطانی ⚖️【فسخ نکاح به دلیل بیماری و شرایط آن】⚡️

در صورتی که زوج قصد طلاق زن سرطانی خود را داشته باشد، لازم است تا به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادخواست طلاق را به طور کامل تنظیم نماید. این مسئله را در نظر بگیرید که مرد برای طلاق دادن همسر خود نیازی به دلایل موجه ندارد؛ بنابراین چه زن سالم باشد و چه به بیماری‌های صعب العلاج مبتلا گردد، مرد می‌تواند پس از پرداخت حقوق مالی او مانند نفقه و مهریه برای طلاق اقدام نماید. در چنین شرایطی است که اگر مرد قادر به پرداخت یک جای مهریه زن نباشد، می‌تواند دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را ارائه کند؛ بنابراین پس از ارسال دادخواست اعسار مهریه برای او قسط بندی خواهد شد. برای کسب اطلاعات تکمیلی در این خصوص با ما همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

آیا طلاق زن سرطانی امکان‌پذیر است؟

مرد برای طلاق زن سرطانی کافی است به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کرده و در آنجا دادخواست مربوط به طلاق را تنظیم نماید. ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی به صراحت اشاره می‌کند که حق طلاق با مرد است و او می‌تواند در صورتی که حق و حقوق مالی زن را تعیین و تکلیف کرده باشد، حتی بدون رضایت زن نیز از او جدا شود. 

بنابراین زوج کار دشواری برای طلاق دادن همسر مبتلا به بیماری سرطان خود نخواهد داشت. پس از ابتلای یکی از زوجین به بیماری‌های صعب العلاج مانند سرطان شرایط زندگی زناشویی به کلی تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در این شرایط ممکن است مرد راهکارهای مختلف برای پایان دادن به رابطه زوجیت را مورد بررسی‌های دقیق خود قرار دهد. 

در طلاق از طرف مرد لازم است تمامی حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه تعیین و تکلیف شوند؛ چرا که در غیر این صورت از جانب دادگاه مجوزهای لازم برای طلاق گرفتن مرد صادر نخواهد شد. در گذشته روال کار به این صورت بود که مرد می‌توانست با حضور در دفترخانه طلاق خود را به ثبت برساند و در این مورد حق و حقوق زن پایمال می‌شد. 

اکنون مرد باید در دادگاه حاضر شده و اگر دلیلی برای طلاق دارد، آنها را ارائه نماید. بهتر است که مرد جهت طلاق دادن همسر خود مهمترین دلایلی که از این امر دارد را در دادخواست طلاق به طور دقیق ذکر نماید. علاوه بر این لازم است تمامی مدارک و مستنداتی که در دست مرد است نیز به متن دادخواست پیوست داده شوند.

طلاق زن سرطانی

طلاق از مرد مبتلا به سرطان چگونه است؟

حال ممکن است زوج مبتلا به سرطان باشد و زن بخواهد از طریق فرآیندهای حقوقی طلاق بگیرد. همانطور که اشاره کردیم در قانون مدنی حق طلاق با مرد است و زن در صورتی می‌تواند از همسر خود جدا شود که دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه نماید. یکی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن، ابتلای مرد به بیماری‌های صعب العلاج مانند سرطان می‌باشد. 

زن موظف است که ابتلای مرد به بیماری سرطان را در دادگاه به اثبات برساند و سپس بیان دارد که در اثر بیماری مرد زندگی او در عسر و حرج قرار گرفته است. عسر و حرج وضعیتی در زندگی زن است که مشکلات برای او غیر قابل تحمل می‌شود؛ در این صورت حتی بدون رضایت مرد از طرف دادگاه به زن اجازه طلاق داده خواهد شد.

فسخ نکاح به دلیل بیماری

در خصوص طلاق زن سرطانی می‌بایست به این نکته اشاره داشته باشیم که دو ماده از قانون مدنی به مجموعه‌ای از عیوب اشاره دارند که در صورت تحقق هر یک از آنها در زوجین فسخ نکاح صورت می‌پذیرد. حسب ماده ۱۱۲۲ قانون مدنی می‌توانیم بگوییم که اگر عیوب زیر در مرد وجود داشته باشد، زن می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و فسخ نکاح را انجام دهد: 

  • خصاء
  • عنن البته به شرط اینکه رابطه زناشویی بین زوجین صورت نگرفته باشد. 
  • مقطوع بودن آلت تناسلی مرد به گونه‌ای که نتواند عمل جنسی را به درستی انجام دهد. 

همچنین در ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی به صراحت اشاره شده است که اگر عیوب زیر در زن وجود داشته باشد، مرد می‌تواند از طریق محاکم قضایی فسخ نکاح انجام دهد: 

  • جذام 
  • برص که نوعی بیماری پوستی است.
  • بیماری زن از ناحیه چشم به گونه‌ای که دو چشم او قادر به دیدن نباشد. 
  • در صورتی که بیماری زن به گونه‌ای باشد که او را زمین‌گیر کند. 
  • اگر فسخ نکاح پیش از برقراری رابطه جنسی صورت پذیرد، به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت. 
  • در شرایطی که زن علی رغم وجود این بیماری‌ها با مرد رابطه جنسی داشته باشد، می‌بایست تمام حق و حقوق مالی او به وی پرداخت شود.
طلاق زن سرطانی

فسخ نکاح به دلیل پنهان کردن بیماری و شرایط آن

یکی از حالاتی که ممکن است در طلاق زن سرطانی با آن مواجه شویم، این است که زن پیش از عقد نکاح به این بیماری مبتلا بوده، ولی آن را از مرد مخفی کرده باشد. این مسئله مصداق بارز فریب در ازدواج محسوب می‌شود و آثار حقوقی خاص خود را دارد که در ادامه برخی از مهم‌ترین این مسائل را به طور دقیق مورد بررسی قرار خواهیم داد. 

البته ممکن است مرد نیز پیش از ازدواج بیماری خود را از زن مخفی نماید. بر اساس قانون مدنی می‌توانیم به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر هر یک از زوجین بیماری خود را پیش از جاری شدن عقد نکاح از دیگری مخفی کرده و جزئیات آن را در اختیار همسرش قرار ندهد، پس از ازدواج بعد از مطلع شدن، حق فسخ نکاح برای زوج در نظر گرفته خواهد شد. 

البته لازم است شخص از حق فسخ و فوری بودن خیار آن اطلاع کامل را داشته باشد. عرف جامعه مدت زمان اقدام برای فسخ نکاح را مشخص خواهد کرد. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که اگر فردی از عیوب مندرج در مواد ۱۱۲۲ و ۱۱۲۳ قانون مدنی اطلاع کامل داشته باشد، ولی از حق خود استفاده نکند، این حق از میان برداشته خواهد شد. 

در چنین شرایطی ممکن است که فرد نتواند از فسخ نکاح استفاده کند، ولی همچنان می‌تواند برای طلاق درخواست داده و به صورت قانونی از همسر خود جدا شود. اگر به دنبال راهی برای فسخ نکاح یا طلاق هستید به شما توصیه می‌کنیم که حتما با وکلای معتبر و حرفه‌ای مشورت کنید و از آنها برای حل مشکلات پیش آمده کمک دریافت نمایید. 

فرآیند طلاق در صورتی که زن مبتلا به سرطان باشد

باید اشاره داشته باشیم که امروزه تعداد زیادی از بیماری‌های صعب العلاج نوظهور توسط پزشکان کشف شده است که ممکن است هر یک از افراد جامعه به آنها مبتلا شوند. از جمله مهم‌ترین این بیماری‌های صعب العلاج می‌توانیم به ایدز، سرطان، هپاتیت و مانند آن اشاره داشته باشیم که هر کدام شرایط زندگی مشترک را تحت تاثیر خود قرار خواهند داد. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم که اگر فردی به یکی از این بیماری‌ها مبتلا شود، همسر او نیز به نوعی درگیر خواهد شد و حتی ممکن است این مسئله سلامتی او را نیز به خطر بیندازد؛ اما نکته قابل ذکر این است که قانون به طور مستقیم درباره بیماری‌های صعب العلاج اظهار نظر نکرده است؛ هرچند قوانین و مواد قانونی مختلفی وجود دارد که می‌تواند بر این امر دلالت داشته باشد. 

زمانی که مجلس شورای اسلامی در حال تدوین قانون حمایت خانواده بود، این بیماری‌ها گستردگی بالایی نداشتند و همین مسئله باعث شد تا در این قانون نیز توضیحات کاملی در خصوص شرایط طلاق به دلیل بیماری‌های صعب العلاج ارائه نگردد. به هر حال کمبود قانون در این خصوص به طور واضح احساس می‌شود. 

به طور کلی باید بگوییم که ابتلا به این بیماری‌ها می‌تواند سلامت خانواده را به طور کامل به خطر بیندازد و درخواست طلاق در صورت مشاهده این بیماری‌ها نیز افزایش پیدا خواهد کرد؛ اما به طور کلی می‌توانیم بگوییم که شرایط طلاق در صورت ابتلای زن و شوهر به بیماری‌های صعب العلاج مانند سرطان مشخص می‌باشد و در قسمت‌های بالا در خصوص آنها توضیحاتی را ارائه نمودیم.

نحوه طلاق زن سرطانی چگونه است؟

اگر قصد طلاق زن سرطانی را دارید، لازم است مراحل قانونی مشخصی را پشت سر بگذارید. به هر حال می‌دانیم که سرطان یکی از بیماری‌های صعب العلاج است که به مرد اجازه می‌دهد برای طلاق اقدامات لازم را انجام دهد. اولین قدمی که باید در این مسیر بردارید، تنظیم دادخواست طلاق می‌باشد که بهتر است برای تدوین آن حتما از وکلای معتبر کمک دریافت کنید. 

مرد ملزم است تمامی دلایل محکمه پسند که برای اقدام در جهت طلاق به آنها متوسل شده است را در متن دادخواست ذکر نماید. اگرچه مرد می‌تواند بدون دلایل موجه نیز همسر خود را طلاق دهد، ولی این مسئله می‌تواند برای او معایب مالی بسیاری را به دنبال داشته باشد؛ بنابراین لازم است که مرد نیز دلایل موجه خود را ارائه نماید. 

پس از تنظیم دادخواست طلاق لازم است مرد یا وکیل قانونی وی در یکی از دفاتر خدمات قضایی حاضر شوند و دادخواست را به ثبت برسانند. از سوی دیگر لازم است تمامی هزینه‌های دادرسی در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به طور کامل پرداخت شوند. مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف مرد شامل اوراق هویتی و سند ازدواج می‌شود.

در صورتی که سند ازدواج در دسترس نباشد، مرد می‌تواند به دفترخانه‌ای که عقد نکاح در آن صورت گرفته، مراجعه کرده و عقدنامه خود را دریافت نماید. در این مرحله، پرونده برای بررسی‌های بیشتر به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد و قاضی پس از بررسی ابعاد مختلف دعاوی مطرح شده حکم نهایی را صادر خواهد نمود. 

در صورتی که دادگاه خانواده حکم طلاق را صادر کند، لازم است زوجین در دفترخانه ثبت ازدواج و طلاق حاضر شده و مراحل شرعی طلاق را نیز پشت سر بگذارند. در صورتی که زن یائسه یا باکره نباشد، باید مدت زمانی نیز از ازدواج مجدد خودداری به عمل آورد؛ چرا که این ایام از نظر شرعی ایام عده نامیده می‌شود. 

طلاق زن سرطانی

تفاوت طلاق زن سرطانی و مرد سرطانی

در خصوص طلاق زن سرطانی لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر زن مبتلا به این بیماری باشد، مرد حق دارد که او را طلاق دهد. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، مرد حتی بدون دلایل موجه و شرعی نیز می‌تواند همسر خود را طلاق دهد، اما لازم است پیش از طلاق درباره حقوق مالی و غیرمالی زن در دادگاه تعیین تکلیف صورت پذیرد. 

در صورتی که مرد پس از عقد نکاح به بیماری سرطان مبتلا شود، زن می‌بایست این مسئله را به عنوان یکی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زوجه به دادگاه ارائه نماید؛ در این صورت است که عسر و حرج زن به اثبات می‌رسد و او می‌تواند حتی در صورتی که مرد راضی به طلاق نباشد به رابطه زوجیت پایان بخشد. 

در چنین شرایطی زن باید با مدارک و مستندات کافی وجود بیماری سرطان در مرد را به اثبات برساند. اگر برای دادگاه مشخص شود که مرد مبتلا به سرطان است به زن اجازه طلاق خواهد داد؛ اما در شرایطی که زوجه دارای بیماری سرطان باشد، مرد می‌تواند تنها با حضور در دادگاه و پرداخت حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه از او جدا شود. 

بسیاری از افراد این عقیده غلط را دارند که اگر طلاق از طرف زن انجام شود، دیگر او نمی‌تواند به حقوق مالی خود دست پیدا کند؛ حال آنکه زن می‌تواند علاوه بر طلاق گرفتن به مهریه و نفقه خود نیز دسترسی پیدا کند؛ اما توصیه مهم وکلا بر این موضوع است که زن پس از اطلاع از بیماری شوهر او را ترک نکند و مراحل حقوقی را در صورتی پشت سر بگذارد که در منزل مشترک با شوهر سکونت دارد. 

کلام آخر

همراهی شما با وب سایت حقوقی برترین وکیل باعث می‌شود تا کادر ما دلگرمی بیشتری برای تولید محتوای با کیفیت در زمینه‌های حقوقی به دست آورد. امیدواریم که از این طریق پاسخ تمامی سوالات خود را به دست آورید. تلاش کردیم تا در خصوص طلاق زن سرطانی توضیحات کاملی را به شما ارائه دهیم. اگر ابهامی برای شما در این زمینه به وجود آمده است، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا