آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه کند؟ ⚖️
دعاوی مهریه را می توان یکی از چالش برانگیزترین دعاوی مطرح شده در محاکم قضایی به شمار آورد. باید دقت داشته باشیم که قانون مهریه را یکی از مهم ترین حقوق مالی زن در ازدواج می داند و اعلام می دارد که در هیچ شرایطی زن حق برخورداری از مهریه خود را از دست نخواهد داد. در این بین ممکن است خود زن تصمیم بگیرد مهریه خود را به همسر خود ببخشد. در چنین شرایطی است که این سوال پیش می آید که زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه کند یا اینکه حقوق مالی زن برای همیشه از اختیار او خارج شده است. پاسخ به این سوال به شرایط مختلفی بستگی دارد. در این مقاله سعی داریم از جنبه های گوناگون پاسخ مناسبی به این پرسش بدهیم. پس پیشنهاد می کنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه کند؟
یکی از موضوعاتی که همواره خانم ها با آن دست و پنجه نرم می کنند مسائل مربوط به مهریه است. در این بین ممکن است برخی از خانم ها مهریه خود را در مقطعی از زندگی مشترک یا در آستانه طلاق ببخشند و پس از آن به دنبال راهی برای دسترسی مجدد به آن باشند. بخشش مهریه از سوی زن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. فشاری که ممکن است مرد در زندگی بر روی زن می گذارد باعث بخشیدن مهریه از روی اجبار توسط زن شود. البته ممکن است دلایل دیگری نیز در کار باشد.
همیشه هم پای زور و اجبار از سوی شوهر در کار نیست. گاهی ممکن است زن در مقطعی از زندگی خود احساس رضایت مندی شدیدی از همسر خود داشته باشد و برای اینکه علاقه خود را به او اثبات نماید در صدد بخشش مهریه و سایر حقوق مالی خود بر می آید. همچنین ممکن است بخشش مهریه به منظور دستیابی به حضانت فرزندان به خصوص در طلاق توافقی باشد. پس دریافتیم که زن ممکن است در شرایط مختلفی مهریه خود را ببخشد. حال سوال پیش می آید آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه کند؟
نمی توان پاسخ کوتاهی به این سوال داد و آن را در یک جمله تشریح نمود. پاسخ به این سوال که آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه نماید بستگی به شرایط مختلفی دارد و یکی از این شرایط، نحوه بخشش مهریه می باشد. در واقع لازم است در ابتدا اطلاعات جامعی در خصوص نحوه بخشش مهریه از سوی زن کسب نمایید تا پس از آن بتوانید در این خصوص اظهارنظر کنید. پس برای یافتن این سوال لازم است همچنین در این مقاله با ما همراه باشید.
انواع روش های بخشش مهریه و امکان مطالبه آن
در بالا به این نکته اشاره کردیم که در برخی از موارد زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه کند. اما در برخی دیگر از شرایط امکان دسترسی مجدد به آن برای همیشه از زن سلب شده است. اشاره داشتیم که نحوه بخشیدن مهریه از سوی زن در این زمینه نقش موثری داشته و لازم است در ابتدا اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهیم. در ادامه مقاله سعی داریم به مهم ترین روش های بخشش مهریه به عنوان یکی از مهم ترین حقوق مالی زن در نکاح بپردازیم.
ابراء ذمه زوج
این روش را می توان یکی از مهم ترین و مرسوم ترین روش ها برای بخشیدن مهریه از سوی زن به شمار آورد. در این شیوه زن به صراحت به مرد اعلام می دارد که تو دیگر تکلیفی از بابت پرداخت مهریه به من را نداری. در این شرایط است که دیگر زن نمی تواند پس از ادای این جمله مجددا به حق خود از مهریه دسترسی داشته باشد و مطالبه آن پس از این برای همیشه از اختیار زن خارج می شود. البته لازم نیست دقیقا همین جمله ادا شود. هر جمله دیگری که این مفهوم را برساند می تواند در همین نقش ظاهر شود.
هبه مهریه
در این روش معمولا زن مهریه خود را در شکل عقد هبه به همسر خود می بخشد. برای بخشیدن مهریه در این روش نیاز نیست حتما از یک لفظ خاص استفاده شود. در این روش نیز مانند روش قبل می توان با الفاظ مختلفی این کار را به انجام رساند. در صورتی که مهریه زن عین معین است، چنانچه مهریه همچنان وجود داشته باشد زن می تواند مجددا آن را مطالبه نماید. برای مثال تصور کنید که مهریه زن شش دانگ از یک خانه است. در صورت وجود خانه زن می تواند مجددا آن را مطالبه کند.
در تمامی مسائل مربوط به هبه مهریه نمی توان حکم بالا را قطعی در نظر گرفت. ممکن است در هبه مهریه چیزی در عوض آن به زن پرداخت شده باشد. باید دقت داشته باشیم که اگر زن در عوض هبه مهریه خود چیزی را از سمت شوهر دریافت کرده باشد، پس از آن به هیچ عنوان نمی تواند مجددا به حقوق مالی خود در خصوص مهریه دست پیدا کند. البته لازم است در این خصوص با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کنید تا راهنمایی لازم را انجام دهد.
بذل مهریه
یکی دیگر از انواع روش های مرسوم در بخشیدن مهریه، موردی است که از آن به عنوان بذل مهریه در ازای حق طلاق نام برده می شود. این روش از بخشش مهریه در بیشتر اوقات در زمان طلاق توافقی اتفاق می افتد. باید دقت داشته باشیم که طلاق توافقی گونه ای طلاق است که دو طرف تصمیم می گیرند تا از برخی حقوق خود کوتاه بیایند تا طلاق با سهولت بیشتری به انجام برسد. برای مثال زن در ازای دریافت رضایت از شوهر برای طلاق، مهریه خود را به او می بخشد.
البته نباید از این نکته غافل باشیم که گاهی اوقات از لفظ بذل مهریه برای مسائل مربوط به هبه مهریه نیز استفاده می شود و برخی از کارشناسان این عبارت را در این خصوص به کار می برند. در این روش زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه کند. البته باید دقت داشته باشیم که این امکان تا پایان به سر آمدن مدت زمان عده فراهم شده است و در پایان آن دسترسی زن به حقوق متالی خود امکان پذیر نیست. البته قانون این حق را هم به مرد داده است که مجددا به زن رجوع نماید.
صلح مهریه
در این روش از انواع روش های بخشیدن مهریه نیز زن نمی تواند مجددا به حق خود در برخورداری از مهریه رجوع کرده و آن را مطالبه نماید. باید دقت داشته باشیم که در صلح مهریه، قراردادی بین مرد و زن به امضا می رسد. امضای چنین قراردادی باعث می شود تا زن نتواند مجددا مهریه را مطالبه کند و هیچ راهی برای برگشتن از تصمیم وجود ندارد. البته ممکن است در قراردادی شرطی برای به هم زدن آن ذکر شود. یا اینکه در آینده توافقی برای به هم زدن مهریه بین زن و مرد صورت بگیرد.
در صورتی که پس از انعقاد قرارداد، زن و مرد تصمیم بگیرند که قرارداد را از اعتیار ساقط سازند، فرض بر این می شود که از ابتدا قراردادی بین دو طرف به امضا نرسیده است. همچنین ممکن است متن قرارداد به صراحت اعلام دارد که قرارداد در زمان مقرر پایان می پذیرد و یا اینکه در آن قید شود که برخی از رفتارها یا شرایط قرارداد را باطل می کند. در این شرایط زن حق برخورداری از مهریه خود را باز می یابد. صلح مهریه ممکن است به شکل رایگان یا پس از دریافت مال توسط زن صورت بگیرد.
بخشیدن مهریه به چه روش هایی صورت می پذیرد؟
در بالا تلاش کردیم تا حد امکان شما را با انواع بخشیدن مهریه از سوی زن آشنا کنیم. همچنین تلاش کردیم در هر یک از انواع بخشش مهریه از سوی زن امکان مطالبه مجدد آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم. اما اکنون وقت آن رسیده است تا روش های بخشیدن مهریه از سوی زن را نیز تشریح نماییم و مشخص کنیم که در این روش ها امکان مطالبه مجدد آن توسط زن وجود دارد یا خیر. کسب اطلاع در این زمینه می تواند از بروز اختلافات در صورت بخشیدن مهریه در بین دو طرف جلوگیری به عمل آورد.
بخشیدن شفاهی مهریه
یکی از روش های مرسوم در بخشیدن مهریه از سوی زن این است که زوجه به صورت شفاهی بخشش خود را اعلام دارد. ممکن است بخشش شفاهی مهریه در نزد شوهر به انجام برسد. همچنین ممکن است بخشیدن مهریه از سوی زن در نزد چند نفر از افراد مطمئن و معتمد به عنوان شاهد انجام شود. دقت داشته باشید که بخشیدن شفاهی مهریه از نظر قانونی هیچ اعتباری ندارد. زیرا در این خصوص هیچ سندی به امضا نرسیده است. در این روش زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را درخواست کند.
بخشیدن مکتوب مهریه
همان طور که از نام این روش پیدا است، زن در آن در متنی اعلام می دارد که مهریه خود را به مرد بخشیده است. همچنین در این روش لازم است تا زن زیر آن را به امضا رسانده باشد تا اعتیار آن ثابت شود. علاوه بر این ممکن است زن با اثر انگشت پای برگه دست نوشته اعتبار قول و قرار خود را نیز افزایش دهد. باید دقت داشته باشیم که در این روش نیز زن می تواند مجددا برای درخواست مهریه خود اقدام کند. قانون حق دسترسی مجدد به آن را برای زن در نظر گرفته است.
بخشیدن مهریه در دفتر اسناد رسمی
در این روش زوج و زوجه در دفتر اسناد رسمی حضور پیدا می کنند. در این دفتر سندی تنظیم می شود و بر طبق آن زن بخشی یا تمام مهریه خود را به مرد می بخشد و حق دسترسی به آن را از خود سلب می نماید. باید دقت داشته باشید که در این شیوه از بخشش مهریه توسط زن، زوجه به هیچ عنوان نمی تواند در آینده از تصمیم خود پشیمان شود و مجددا مهریه خود را مطالبه نماید. این روش کاملا متفاوت از دو روش قبلی در بخشیدن مهریه می باشد.
ضرورت مراجعه به وکیل برای مطالبه مهریه
باید دقت داشته باشیم که یکی از مسائل مهم که همواره پس از طلاق مطرح می شود، مهریه و احکام مربوط به آن است. در واقع قانون مهریه را جزو حقوق اساسی زن می داند و مرد را ملزم به پرداخت آن کرده است. اما این امکان وجود دارد که مرد به هر دلیلی تصمیم بگیرد از پرداخت مهریه خودداری کند. در واقع با مراجعه به یک وکیل متخصص و مجرب می توان امکانی را فراهم کرد که زن با سهولت بیشتری به خواسته های قانونی خود دست پیدا کرده و از منافع خود دفاع کند.
در صورتی که زن مهریه خود را بخشیده باشد و اکنون از این اقدام خود پشیمان باشد، تنها در شرایط خاصی می تواند مجددا آن را مطالبه کند. برای این کار لازم است زن از بهترین وکیل مهریه در تهران مشاوره حقوقی دریافت کند تا با حقوق قانونی خود در این خصوص آگاه شود و شرایط را ارزیابی کند که آیا می تواند دوباره به حقوق مالی خود دست پیدا کند یا اینکه دیگر امکان آن از بین رفته است. در صورتی که امکان مطالبه مهریه فراهم بود، تنها با مراجعه به یک وکیل است که می توان از رسیدن به اهداف تعیین شده اطمینان حاصل کرد.
کلام آخر
در این مقاله اشاره کردیم که مهریه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن به شمار می آید که تنها خود زن می تواند امکان بهره مندی از آن را از خودش سلب کند. این کار با بخشیدن مهریه به شوهر امکان پذیر است. در این مقاله سعی داشتیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا زن بعد از بخشیدن مهریه میتواند آن را مطالبه کند یا خیر؟ اشاره داشتیم که پاسخ به این سوال به شرایط مختلفی بستگی دارد. در ابتدا روش های مختلف برای بخشیدن مهریه از سوی زن را بیان کردیم و امکان مطالبه مجدد مهریه در بخشیدن شفاهی، کتبی و در دفاتر اسناد رسمی را ارزیابی نمودیم. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما دعوت می کنیم که تجربیات خود را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.