نکات حقوقی

تکلیف حق الوکاله در صورت شکست در پرونده چیست؟ ⚖️【سال1403】

یکی از موضوعاتی که همواره در هنگام استخدام وکیل جزو دغدغه های اصلی افراد به شمار می آید، حق الوکاله و نحوه تعیین آن است. در واقع حق الوکاله میزان دستمزدی است که می بایست در ازای انجام امورات حقوقی به وکیل پرداخت شود. با کسب اطلاع در خصوص نحوه تعیین میزان و پرداخت حق الوکاله می توانید تعامل مطلوب تری با وکیل مورد نظرتان داشته باشید. اما سوالی که پیش می آید این است که تکلیف حق الوکاله در صورت شکست در پرونده چه می شود؟ در این مقاله سعی داریم به سوالاتی از این جنس پاسخ دهیم تا با آگاهی بیشتری با وکیل مورد نظرتان تبادل نظر کرده و در نهایت قرارداد امضا کنید.

حق الوکاله چیست؟

گاهی ممکن است بدون اینکه خواست شما در این موضوع دخیل باشد، پرونده علیه شما در دادگاه اقامه شده باشد. همچنین این امکان وجود دارد که سوء رفتار دیگری حقوقی را از شما ضایع کرده و قصد داشته باشید با حضور در محاکم قضایی به منافع خود مجددا دسترسی پیدا کنید. علاوه بر این، افراد در سایر امورات حقوقی نظیر تنظیم لایحه دفاعیه، تنظیم انواع عریضه های قضایی، اظهارنامه، جمع آوری ادله و مستندات و… نیازمند استفاده از توانایی و مهارت های وکلا هستند.

در واقع وکیل به واسطه تحصیلات و تجربه ای که در این زمینه کسب کرده می تواند موکل را یاری کرده و مطلوب ترین راهکار را به او ارائه دهد. اکنون که سعی داریم در خصوص حق الوکاله در صورت شکست در پرونده صحبت کنیم، لازم است در ابتدا به تعریف دقیقی از حق الوکاله بپردازیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کند. به میزان دستمزد و هزینه ای که لازم است در ازای انجام امورات حقوقی پرداخت شود، در اصطلاحات قضایی و حقوقی، حق الوکاله می گویند.

برای مشاوره با بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران کلیک کنید.

آیین نامه تعرفه حق الوکاله 1402

فرمول محاسبه حق الوکاله در سال 1403

در این مقاله عهد کرده ایم تا نکات مهمی در خصوص حق الوکاله در صورت شکست در پرونده ارائه دهیم. اما پیش از آن لازم است اطلاعات جامعی در خصوص نحوه محاسبه حق الوکاله و دستمزد وکلا به دست آوریم. عموم مردم در خصوص نحوه محاسبه دستمزد وکلا اطلاعات جامعی ندارند و در این خصوص اکثرا با اشتباهاتی رو به رو هستند. باید اشاره داشته باشیم که افزایش آگاهی در این زمینه می تواند افراد را با حقوق قانونی شان به عنوان موکل آشنا کند.

در ابتدا لازم است این موضوع را ذکر نماییم که وکالت از جمله مشاغل آزاد در کشور ما به شمار می آید. معنای این موضوع این است که وکیل می تواند دستمزد خود را با توافق با موکل تعیین نماید. به طور معمول ترجیح تمامی وکلای حقوقی و کیفری این است که در خصوص دستمزد خود با موکل به توافقات لازم برسند و در صورت رضایت دو طرف، قرارداد امضا کنند. قانون نیز این کار را به رسمیت می شناسد و هیچ گونه مانعی در این خصوص وجود ندارد.

پس لازم است این نکته را مد نظر قرار دهید که دستمزد وکلا در گام نخصت بر اساس توافق با آن ها تعیین می گردد و در گام دوم است که وکلا به سراغ آیین نامه و تعرفه وکالت می روند. برای این کار لازم است در ابتدا معیارهایی را مد نظر داشته باشید. لازم است با استفاده از این معیارها توانایی و مهارت های وکلای مورد نظر خود را مورد ارزیابی قرار دهید تا در نهایت به یک گزینه مطلوب برسید. سپس لازم است با وکیل مورد نظر در خصوص دستمزد مورد نظرش به توافق برسید.

در واقع باید اشاره داشته باشیم که فرمول خاصی برای محاسبه هزینه وکیل وجود ندارد. زمانی که اعلام می داریم حق الوکاله به صورت توافقی تعیین می شود، منظورمان این است که موکل نیز در آن نقش آفرین است. برای این کار ممکن است وکیل مبلغ مورد نظر خود را پیشنهاد دهد. در این مرحله موکل نیز می تواند خواسته های خود را در خصوص دستمزد وکیل اعلام دارد. در واقع موکل بسته به شرایط مالی که در اختیار دارد می تواند در میزان و نحوه پرداخت دستمزد وکیل دخل و تصرف داشته باشد.

تکلیف حق الوکاله در صورت شکست در پرونده

در بالا اشاره داشتیم که هزینه وکیل به صورت توافقی تعیین می گردد. موکل و وکیل می توانند در خصوص تمامی جزئیات آن به توافق برسند. اگر بخواهیم در خصوص دستمزد وکیل در صورت شکست در پرونده سخن به میان آوریم باید اشاره داشته باشیم که تکلیف این موضوع نیز به نحوه امضای قرارداد و توافق بین طرفین تعیین می شود. همه چیز به این موضوع بستگی دارد که حق الوکاله وکیل انتخاب شده توسط خود را به نتیجه پرونده منوط کرده باشید یا خیر.

می دانیم علاوه بر میزان حق الوکاله، نحوه پرداخت آن را نیز بسته به شرایطی که موکل دارد می توان به صورت توافقی تعیین کرد. اگر در متن قرارداد تکلیف حق الوکاله در صورت شکست در پرونده را مشخص کرده باشید، لازم است به مفاد آن عمل کنید. برای مثال ممکن است فردی در قرارداد با وکیل موظف شده باشد که نیمی از حق الوکاله را در ابتدای امضای قرارداد و نیم دیگر را در پایان همکاری به وکیل پرداخت نماید. اما پرداخت قسط دوم به نتیجه پرونده ارتباطی نداشته باشد.

در این صورت موکل ملزم است در صورت شکست یا پیروزی در پرونده، حق الوکاله وکیل را به طور کامل پرداخت نماید. اما اگر در قرارداد منعقد شده به صراحت ذکر شود که قسط دوم منوط به کسب پیروزی در دادگاه است، تنها در صورتی موکل ملزم به پرداخت حق الوکاله می شود که رای دادگاه به نفع او صادر شده باشد. در غیر این صورت لازم نیست موکل مبلغ دیگری را در اختیار وکیل قرار دهد. بنابراین به طور خلاصه می توان گفت که همه چیز به نوع توافق شما با وکیل باز می گردد.

همواره لازم است این نکته را نیز مد نظر قرار دهید که وکیل ملزم به انجام وظایفی است که از نظر قانونی و در متن قرارداد وکالت به او محول شده است. هیچ وکیلی نمی تواند کسب نتایج مطلوب و موفقیت در دادگاه را تضمین کند. وکیل موظف است تمامی مهارت های خود را به کار بگیرد تا پیروزی را برای موکل خود به ارمغان بیاورد. اما گاهی ممکن است علی رغم تلاش های بی سابقه وکیل، نتیجه پرونده به ضرر موکل باشد. در این صورت نمی توان از ادای توافقات نسبت به وکیل شانه خالی کرد.

حق الوکاله در صورت شکست در پرونده

اهمیت امضای قرارداد وکالت با وکیل

اکنون که با نحوه تعیین حق الوکاله در صورت شکست در پرونده آشنا شدیم، لازم است اطلاعاتی در خصوص اهمیت امضای قرارداد با وکیل را نیز در اختیار شما قرار دهیم. باید در ابتدا با استفاده از تحقیقات مختلف وکیل مورد نظر خود را انتخاب نمایید. دقت داشته باشید که مهارت های یک وکیل نقش موثری در کسب موفقیت در دادگاه دارد. از این رو باید تمامی توجه خود را به کار گرفته تا یک وکیل توانا و خبره را استخدام کنید. برای این کار می توانید خود را به معیارهای گوناگون مسلح کنید.

پس از اینکه از انتخاب وکیل مورد نظر اطمینان حاصل کردید لازم است با استفاده از مشخصاتی که از حقوقدان مد نظر به دست می آورید، با دفتر وی تماس گرفته و از او زمانی را برای ملاقات حضوری مطالبه کنید. وکیل و موکل می بایست در زمان تعیین شده در محل قرار که معمولا دفتر وکیل است، حضور به هم برسانند و در خصوص مسائل موجود در پرونده تبادل نظر کنند. وکیل پس از مطالعه پرونده نظر خود را در خصوص همکاری یا عدم همکاری با فرد اعلام می دارد.

وکیل با استفاده از عوامل مختلفی که در بخش بعدی به آن ها اشاره خواهیم داشت، نظر خود را در خصوص حق الوکاله اعلام می کند. در این مرحله همان طوری که اشاره داشتیم موکل نیز می تواند نظر خود را پیشنهاد دهد. در صورتی که توافقات لازم به انجام رسید، لازم است دو طرف قراردادی را برای ادامه همکاری به امضا برسانند. دقت داشته باشید که هرگز نباید از امضای قرارداد وکالت غافل شوید، چرا که این موضوع از بروز اختلافات در آینده جلوگیری می کند.

محاسبه حق الوکاله بر اساس آیین نامه و تعرفه وکالت

در بالا اشاره داشتیم که حق الوکاله در صورت شکست در پرونده به میزان زیادی به نوع توافقی بستگی دارد که وکیل به انجام می رسانید. همچنین اشاره داشتیم که وکالت از جمله مشاغل آزاد است و اکثر وکلا ترجیح می دهند در گام نخست دستمزد آن ها به صورت توافقی تعیین گردد. اما تعیین دستمزد از طریق تعرفه وکالت اعلام شده در آیین نامه وکلا نیز امکان پذیر است. هر ساله آیین نامه ای از سوی محاکم قضایی در اختیار وکلا قرار می گیرد که در خصوص تمامی جزئیات پرونده در آن سخن به میان آمده است.

در این آیین نامه به طور کامل در خصوص دستمزد وکلا در پرونده های حقوقی و کیفری اشاره شده است. همچنین نکات دقیقی در خصوص نحوه پرداخت حق الوکاله در آیین نامه موجود است. در صورتی که قصد استخدام یک وکیل مجرب و توانا را دارید می توانید با مراجعه به آیین نامه و مطالعه کامل آن در این خصوص اطلاعات جامعی کسب کنید و تا حدودی دستمزد وکیل در خصوص پرونده های مالی، کیفری، خانواده، طلاق و… را تخمین بزنید. اما همچنان تاکید می کنیم که در گام نخست، توافق طرفین هزینه وکیل را تعیین می کند.

اما سوال اینجا است که در چه صورتی دستمزد وکیل بر اساس تعرفه وکالت تعیین و پرداخت می شود؟ در پاسخ به این سوال می بایست چنین گفت که اگر قراردادی بین وکیل و موکل در هیچ یک از مراحل همکاری به امضا نرسیده باشد و یا اینکه از ابتدا موکل و وکیل در خصوص نحوه محاسبه حق الوکاله با استفاده از تعرفه وکالت به توافق رسیده باشند و یا اینکه اگر در متن قراداد وکالت سخنی از مبلغ به میان نیامده باشد، دستمزد وکیل بر اساس تعرفه وکالت محاسبه و پرداخت خواهد شد.

همچنین شما می توانید جهت اختباس دستمزد وکیل حقوقی چقدر است؟ کلیک کنید.

حق الوکاله در صورت شکست در پرونده

عوامل موثر بر حق الوکاله درخواستی از سوی وکیل

سابقه وکیل: در بالا تکلیف حق الوکاله در صورت شکست در پرونده را مشخص کردیم و اکنون قصد داریم به عوامل موثر در حق الوکاله اشاره کنیم. سابقه یک وکیل به میزان زیادی در مبلغ درخواستی از سوی وکیل تاثیر می گذارد. در واقع سابقه وکیل به منزله تجربیاتی است که او در طی سال های متمامی حضور در محاکم قضایی به دست آورده است. هر چه سابقه یک وکیل بیشتر باشد، شانس پیروزی در دادگاه نیز افزایش پیدا خواهد کرد و بدیهی است که وکیل باسابقه حق الوکاله بالاتری را مطالبه کند.

شهر محل رسیدگی به پرونده: باید اشاره داشته باشیم که شهری که در آن قصد دارید به محاکم قضایی مراجعه کنید و به پرونده خود رسیدگی نمایید نیز در حق الوکاله از سوی وکلا موثر است. به طور معمول وکلا در شهرهای کوچک دستمزد کمتری را مطالبه می کنند. این در حالی است که اغلب، دستمزد وکلای شاغل در کلان شهرها به مراتب بیشتر است. بنابراین در ابتدا باید بدانید که دستمزد وکلا با یکدیگر متفاوت بوده و شهر محل زندگی شما نیز در هزینه وکیل موثر است.

پیچیدگی پرونده: در ابتدا وکیل پرونده را از جنبه های ناپیدای آن مورد بررسی قرار می دهد. همچنین از موکل نیز می خواهد تا اطلاعات جامعی را در خصوص دغدغه ها و اهداف خود در اختیار وکیل قرار دهد. او با مطالعه پرونده است که به پیچیدگی آن پی خواهد برد و همین پیچیدگی باعث می شود تا وکیل مبلغ بیشتری را از موکل خود درخواست نماید. به نتیجه رساندن پرونده های پیچیده سخت تر از پرونده های ساده است و بدیهی است که وکیل مبلغ بیشتری را به عنوان حق الوکاله درخواست نماید.

زمان بر بودن پرونده: هیچ وکیلی حاضر نیست در ازای دریافت دستمزدی پایین، وقت زیادی از خود را صرف رسیدگی به یک پرونده پیچیده کند. بنابراین وکیل در ابتدا زمان رسیدگی به پرونده در محاکم قضایی را تخمین می زند تا مشخص کند که چه مدت زمانی را لازم است با پرونده مذکور دست و پنجه نرم نماید. در این صورت، اگر پرونده زمان بر باشد، وکیل این موضوع را به موکل انتقال می دهد و از او دستمزد بیشتری را به عنوان حق الوکاله مطالبه می نماید.

موضوع پرونده: یکی دیگر از موضوعات مهم که در دستمزد وکیل تاثیرگذار است، موضوع پرونده می باشد. در این موارد بسته به اینکه پرونده شما از نوع کیفری یا حقوقی باشد، از اهمیت بالاتری برخوردار است. به طور معمول وکلا برای در اختیار گرفتن پرونده های کیفری، دستمزد بیشتری را از موکل مطالبه می کنند. چرا که به طور معمول در پرونده های مربوط به دعاوی کیفری با نوعی پیچیدگی رو به رو هستیم و همین موضوع رسیدگی به این نوع از پرونده ها را دشوارتر می کند.

وکیل چه نقشی در کسب پیروزی در پرونده دارد؟

در ابتدا باید اشاره داشته باشیم که عموم مردم جامعه تخصص و تحصیلات لازم برای ورود به دعاوی حقوقی و کیفری را در اختیار ندارند. هر گونه عدم آگاهی در خصوص امور حقوقی ممکن است خسارت هایی را برای فرد به همراه داشته باشد. اکنون که قصد داریم درباره حق الوکاله در صورت شکست در پرونده صخن به میان بیاوریم، نیاز است اندکی نیز درباره اهمیت استخدام وکیل صحبت کنیم تا مشخص شود که انتخاب وکیل مجرب و خبره تا چه اندازه می تواند شما را به موفقیت نزدیک تر کند.

باید به این نکته اشاره داشته باشیم که تمامی موضوعات حقوقی از گستردگی قابل قبولی برخوردار هستند و کسب اطلاع در خصوص جزئیات آن ها برای عموم جامعه قدری سخت و دشوار به نظر می رسد. از سوی دیگر، حساسیت های موجود در دعاوی حقوقی و کیفری باعث شده تا مراجعه به یک وکیل کاربلد و با تجربه الزامی به نظر برسد. در واقع وکیل به سبب در اختیار داشتن دانش حقوقی و تجربیاتی که در طی سال های متمادی کسب کرده است می تواند موکل را چندین قدم به پیروزی نزدیک تر کند.

حق الوکاله در صورت شکست در پرونده

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در این مقاله سعی کردیم ابتدا تعریف دقیقی از حق الوکاله به شما ارائه دهیم. همچنین اشاره داشتیم که نحوه پرداخت حق الوکاله در صورت شکست در پرونده به نوع توافقات شما با وکیل مورد نظر بستگی دارد. همچنین تلاش کردیم اهمیت امضای قرارداد با وکیل را مورد بررسی قرار دهیم و عوامل مهم در افزایش حق الوکاله درخواستی از سوی وکیل را ارزیابی کنیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که اگر تجربه یا نظری در خصوص مطالب ذکر شده دارید، آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × سه =

دکمه بازگشت به بالا