نکات حقوقی

نفقه دختر مجرد شاغل ⚖️【نفقه فرزند دختر تا چند سالگی است؟】⚡️

پدر ملزم به پرداخت نفقه به فرزندان خود است، ولی نفقه دختر مجرد شاغل به او تعلق نخواهد گرفت. پدر تا زمانی ملزم به پرداخت نفقه فرزند است که آنها شغل مناسبی برای خود پیدا کنند و بتوانند از طریق درآمدی که به دست می‌آورند امرار معاش نمایند. در صورتی که دختر شغل مناسبی در اختیار نداشته باشد و یا اینکه از طریق شغل خود نتواند نیازهای اولیه زندگی‌اش را برطرف کند، همچنان می‌تواند از پدر خود نفقه دریافت نماید. همچنین دریافت نفقه از سوی دختر به سن و سال او بستگی نخواهد داشت و تا زمانی که دختر ازدواج می‌کند، در صورتی که شاغل نباشد پدر موظف به پرداخت نفقه است. به شما  توصیه می‌کنیم تا پایان مطلب در سایت برترین وکیل با ما همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

تکلیف نفقه دختر مجرد شاغل چیست؟

حسب ماده ۱۱۹ قانون مدنی پرداخت نفقه به فرزندان بر عهده پدر آنها است. پدر موظف است که نفقه فرزند را تا زمانی که او شغل مناسبی را برای امرار معاش پیدا می‌کند، پرداخت نماید؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم که نفقه دختر مجرد شاغل بر عهده خود او است و در صورتی که درآمد به دست آمده از شغل کفاف زندگی را ندهد، می‌تواند از پدر نیز نفقه دریافت کند. 

اما به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که نفقه فرزند دختر و پسر بر عهده پدر آنها می‌باشد. همچنین دریافت نفقه از سوی دختر به سن و سال او بستگی ندارد و تا زمانی که ازدواج نکرده است، می‌تواند از پدر خود درخواست نفقه داشته باشد. دقت داشته باشید که حتی اگر سن دختر بالای ۱۸ سال نیز باشد، می‌تواند نفقه مطالبه نماید. 

اما باید به این مسئله توجه داشته باشیم که دختر زمانی می‌تواند به مطالبات خود در زمینه نفقه دست پیدا کند که پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را داشته باشد. در صورتی که پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را نداشته باشد و بتواند ادعای خود را در دادگاه اثبات کند، وی از پرداخت نفقه معاف خواهد شد. 

نفقه شامل تمامی نیازهای اولیه دختر می‌شود که می‌توان از جمله مهمترین آنها به خوراک، پوشاک و مسکن اشاره داشت. همچنین پدر ملزم است هزینه‌های تحصیلی فرزندان خود اعم از فرزند دختر و پسر را پرداخت کند و اگر آنها بیمار شدند نیز تامین هزینه‌های مربوط به درمان آنها بر عهده پدر است.

نفقه دختر بالای ۱۸ سال بر عهده کیست؟

نفقه دختر بالای ۱۸ سال همچنان بر عهده پدر او می‌باشد. در نظر داشته باشید که نفقه به معنای این است که پدر تمامی هزینه‌های زندگی فرزندان خود را پرداخت کند که البته این نیازها تنها شامل نیازهای اولیه زندگی آنها می‌باشد. به این مسئله توجه داشته باشید که نفقه ارتباط چندانی به سن و سال فرزندان نخواهد داشت؛ بلکه شرایط دیگری بر آن حاکم است. 

در صورتی که دختر به سن بالای ۱۸ سال برسد و همچنین تحصیلات خود را ادامه دهد، همچنان پدر موظف است که نفقه او را بپردازد. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که اگر دختر شغل مناسبی برای تامین هزینه‌های زندگی خود نداشته باشد، همچنان موظف است که نفقه خود را از پدر مطالبه کند. پرداخت نفقه دختر تا ازدواج بر عهده پدر است. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم که نفقه به دو دسته نفقه زوجه و نفقه فرزند تقسیم بندی می‌شود. تامین نفقه فرزند دختر بر عهده پدر او می‌باشد و تا زمانی که او ازدواج نماید، همچنان باید هزینه های اولیه و متعارف زندگی توسط پدر تامین شود؛ اما در صورتی که دختر ازدواج کند تامین هزینه‌های زندگی او بر عهده شوهرش است. 

این مسئله را در نظر بگیرید که اگر دختر در دوره مجردی خود شاغل باشد، پدر از پرداخت نفقه معاف خواهد شد؛ چرا که در این صورت خود فرزند می‌تواند هزینه‌های زندگی خود را برای امرار معاش تامین نماید؛ اما در صورتی که دختر متاهل بوده و شاغل نیز باشد، همچنان شوهر ملزم به پرداخت نفقه به او است؛ چرا که درآمد ناشی از شغل در صورت متاهل بودن به خود زن تعلق دارد.

اگر پدر توانایی پرداخت نفقه دختر مجرد شاغل را نداشته باشد 

در صورتی که پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه دختر مجرد شاغل خود را نداشته باشد، می‌بایست این مسئله را به دادگاه اعلام نماید. کارشناسان دادگستری در چنین شرایطی تمامی جزئیات زندگی مالی مرد را مورد بررسی قرار خواهند داد. در صورتی که مشخص شود که مرد تحت هیچ عنوان نمی‌تواند نفقه به دختر خود پرداخت کند از این امر معاف خواهد شد. 

حسب ماده ۱۱۹ قانون مدنی در درجه اول پدر مکلف به پرداخت نفقه فرزندش است، اما اگر پدر فوت کند و یا اینکه استطاعت مالی لازم برای پرداخت نفقه به دختر را نداشته باشد، مسئولیت پرداخت نفقه از نظر قانونی بر عهده جد پدری است. جد پدری نیز در صورتی که فوت کرده باشد و یا اینکه توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد، مادر موظف به پرداخت نفقه است. 

نکته قابل ذکر دیگری که باید در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که دختر نمی‌تواند نفقه گذشته خود را از پدر مطالبه کند. مطالبه نفقه دختر در محاکم قضایی تنها شامل حال نفقه جاریه خواهد شد. این در حالی است که در نفقه معوقه همواره زن می‌تواند نفقه معوقه خود را نیز از شوهر مطالبه نموده و آن را دریافت کند.

نفقه فرزند دختر بعد از طلاق

نفقه دختر از پدر چقدر است؟

سوال مهمی که ممکن است در اینجا به وجود آید این است که نفقه دختر از پدر چقدر است؟ اشاره نمودیم که نفقه دختر مجرد شاغل در قانون مشخص نشده است. باید مبلغ نفقه با در نظر گرفتن موضوعات مختلفی از سوی کارشناسان دادگستری محاسبه شود. کارشناسان دادگستری به درآمد پدر و همچنین نیازهای فرزند برای محاسبه نفقه توجه می‌کنند. 

در نظر داشته باشید که میزان نفقه باید با نیازهای دختر همخوانی کامل داشته باشد. در این بین ممکن است توافقی بین طرفین در خصوص میزان نفقه صورت نگیرد که در این شرایط می‌بایست دختر دادخواست مطالبه نفقه به دادگاه ارائه کند. در این صورت است که کارشناسان دادگستری با در نظر گرفتن عوامل مختلف مقدار دقیق نفقه دختر را محاسبه می‌کنند. 

پدر ملزم است در این شرایط مبلغ تعیین شده از سوی دادگاه را به عنوان نفقه در اختیار دختر خود قرار دهد. در صورتی که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را داشته باشد، ولی از این امر خودداری کند، در واقع فرزند می‌تواند شکایت ترک انفاق را مطرح نماید. با طرح این شکایت به طور معمول پدر به مجازات‌های سنگینی مانند حبس محکوم خواهد شد. 

در صورتی که مرد احساس می‌کند که مبلغ تعیین شده به عنوان نفقه بیشتر از توانایی مالی او است و نمی‌تواند آن را پرداخت کند، می‌بایست دادخواست تعدیل نفقه را به دادگاه ارائه کند. همچنین اگر فرزند دختر احساس می‌کند که نفقه پرداخت شده به او کفاف زندگی را نمی‌دهد، می‌تواند دادخواست تعدیل ارائه نماید و درخواست افزایش نفقه دهد. 

نفقه دختر اگر پدر شاغل نباشد با کیست؟

در خصوص نفقه دختر مجرد شاغل به این نکته اشاره داشتیم که اگر دختر شغلی برای امرار معاش نداشته باشد، همچنان وظیفه تامین هزینه‌های زندگی او بر عهده پدر است؛ اما در صورتی که دختر به شغلی مناسب اشتغال داشته باشد، خود او ملزم می‌شود تا هزینه‌های زندگی خود را به طور کامل تامین نماید. 

نفقه دختر اگر پدر شاغل نباشد در دادگاه می‌بایست مورد بررسی کارشناسان دادگستری قرار گیرد؛ در چنین شرایطی توانایی مالی پدر به دقت مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مشخص شود که آیا او می‌تواند به فرزند خود نفقه‌ای را پرداخت کند یا خیر. اگر پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه فرزند خود را داشته باشد از او نفقه مطالبه خواهد شد. 

اما گاهی ممکن است که پدر شغلی در اختیار نداشته باشد و نتواند از نظر مالی نفقه فرزند خود را بپردازد؛ در چنین شرایطی است که بر اساس ماده ۱۱۹ قانون مدنی وظیفه تامین هزینه‌های زندگی فرزند بر عهده جد پدری قرار خواهد گرفت. اگر جد پدری در قید حیات نباشد و یا اینکه توانایی مالی او اجازه پرداخت نفقه را ندهد مادر مسئول اصلی پرداخت نفقه است. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم که یکی از عوامل موثر در نفقه دختر در سال 1404 میزان درآمد پدر است. به طور کلی اگر پدر درآمد کمی داشته باشد، میزان نفقه‌ای که برای دختر نیز تعیین خواهد شد کم است؛ اما در صورتی که پدر درآمد بالایی در اختیار داشته باشد، می‌بایست مبلغ بیشتری را به عنوان نفقه در اختیار فرزند خود قرار دهد. 

نفقه دختر بالای ۱۸ سال

در چه صورتی نفقه دختر افزایش پیدا می‌کند؟

یکی از مهمترین عواملی که باعث می‌شود نفقه دختر به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند، رشد درآمد چشمگیر پدر است. در صورتی که دختر بتواند در محاکم قضایی این مسئله را به اثبات برساند که درآمد پدر او به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است، می‌تواند با ارسال درخواست تعدیل نفقه مبلغ بیشتری را به عنوان خرجی دریافت کند. 

راهکار دیگر برای افزایش نفقه دختر این است که وی به دادگاه اعلام نماید که به دلیل شرایط اقتصادی جامعه با نفقه دریافتی قادر به تامین نیازهای اولیه زندگی خود نیست. در این صورت است که دادگاه با درخواست تعدیل او موافقت خواهد کرد و پدر ملزم می‌شود در چنین شرایطی مبلغ بالاتری را به عنوان نفقه در اختیار فرزندش قرار دهد. 

دقت داشته باشید که اگر پدر درخواست اعسار از پرداخت نفقه ارائه نماید و یا اینکه اشاره کند به دلیل کاهش درآمد او از شغلی که دارد، نمی‌تواند نیازهای اولیه زندگی دختر را برطرف کند، ممکن است نفقه دختر به میزان قابل توجهی کاهش داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به شما توصیه می‌کنیم که با وکلای معتبر مشاوره حقوقی داشته باشید.

کلام آخر 

امیدواریم که با مطالعه این مطلب از وب سایت حقوقی برترین وکیل توانسته باشید پاسخ بسیاری از سوالات خود را پیدا کنید؛ چرا که ما تلاش می‌کنیم همواره با کیفیت‌ترین مطالب را در اختیار شما مخاطبان عزیز قرار دهیم. در این مطلب تلاش کردیم تا ‌ نفقه دختر مجرد شاغل را بررسی کنیم. اشاره نمودیم که اگر فرزند دختر یا پسر بتوانند از طریق شغلی که اختیار می‌کنند هزینه‌های زندگی را تامین کنند، دیگر پدر تکلیفی برای پرداخت نفقه ندارد. اگر نقطه نظری در خصوص مطالب ذکر شده دارید، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا