نکات حقوقی

طلاق غیابی از شوهر زندانی ⚖️【بررسی شرایط و نحوه طلاق】⚡️

طلاق غیابی از شوهر زندانی زمانی امکان پذیر است که زن بتواند در دادگاه عسر و حرج خود را به اثبات برساند؛ یعنی زمانی به زن اجازه طلاق داده خواهد شد که او ثابت کند که مرد به حبس بالاتر از ۵ سال محکوم شده است؛ در چنین شرایطی اگر مرد در جلسات دادگاه حاضر نشود یا اینکه لایحه‌ای را نیز ارسال ننماید، طلاق به صورت غیابی انجام خواهد شد. زن می‌تواند به تمامی حقوق مالی و غیرمالی خود در این نوع از طلاق نیز دست پیدا کند. برای مثال زن می‌تواند به مهریه یا حق حضانت فرزند خود برسد. اگر تمایل دارید در خصوص این موضوع اطلاعات بیشتری به دست آورید با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

طلاق غیابی از شوهر زندانی چگونه است؟

طلاق غیابی از شوهر زندانی زمانی اتفاق می‌افتد که زوجه دادخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه نموده ولی همسرش در جلسات دادگاه حضور پیدا نکرده و از حقوق قانونی خود نیز دفاع ننماید؛ در چنین شرایطی قاضی بدون شنیدن دفاعیات کتبی و شفاهی مرد در نهایت رای خود را مبنی بر طلاق صادر خواهد کرد که غیابی است. 

بسیاری از افراد بر این عقیده هستند که اگر زن درخواست طلاق کند و رای صادر شده از سوی دادگاه نیز غیابی باشد به زوجه هیچ گونه مهریه‌ای تعلق نمی‌گیرد. حال آنکه مهریه هیچگونه ارتباطی با درخواست کننده طلاق ندارد و به جز در شرایطی که نکاح باطل یا فسخ می‌شود، در باقی حالات به زن مهریه تعلق خواهد گرفت. 

این نکته را در نظر بگیرید که در طلاق از طرف زن لازم است دلایل محکمه پسندی به دادگاه ارائه شود. در واقع زن با ارائه دلایل محکمه پسند سعی می‌کند تا عسر و حرج خود را در زندگی مشترک به اثبات برساند. در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی به طور کامل در خصوص طلاق از طرف زن توضیحاتی ارائه شده است. باید دلایل زن برای طلاق در دادخواست ذکر شود. 

در صورتی که مرد به حبس بالاتر از ۵ سال محکوم شده باشد به زوج این اختیار داده می‌شود که دادخواست طلاق خود را ارائه نماید. قاضی، دادخواست زن را برای طلاق مورد بررسی قرار خواهد داد و اگر شرایط آن موجود باشد با طلاق یک طرفه موافقت خواهد شد. طلاق غیابی نیز در صورتی جاری خواهد شد که مرد در دادگاه حاضر نشود. 

طلاق غیابی از شوهر زندانی

طلاق غیابی از شوهر زندانی چقدر طول می‌کشد؟ 

شاید برای بسیاری از خانم‌ها این سوال پیش بیاید که طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول می‌کشد؟ در صورت طلاق از طرف هر یک از زوجین باید بگوییم که طلاق سه دادگاه مختلف را طی می‌کند و این مسئله می‌تواند به صورت جدی بر روی مدت زمان طلاق اثر بگذارد. در واقع دعوای طلاق می‌تواند دادگاه بدوی و دادگاه تجدید نظر و همچنین دیوان عالی کشور را طی نماید. 

در صورتی که هر یک از زوجین به رای صادر شده از سوی دادگاه اعتراض نماید، می‌توانیم بگوییم که طلاق به مدت یک سال به طول خواهد انجامید. در این مدت است که پرونده در دادگاه بدوی و دادگاه تجدید نظر و همچنین دیوان عالی کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در طلاق غیابی نیز مرد می‌تواند به حکم صادر شده از سوی دادگاه در مدت زمان ۲۰ روز اعتراض نماید. 

باید اشاره داشته باشیم که هرگز نمی‌توان به طور دقیق مدت زمان طلاق را مورد اشاره قرار داد. طلاق غیابی از شوهر زندانی زمان بر خواهد بود؛ چرا که در این حالت زن موظف است عسر و حرج خود را در زندگی مشترک به اثبات برساند. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که اگر زن نتواند وکالت در طلاق را دریافت کند، فرآیند جدا شدن از همسرش برای او قدری پیچیده می‌شود. 

همچنین در پرونده‌های مختلف ممکن است مدت زمان طلاق متفاوت باشد. به طور کلی اگر افراد وکیل استخدام کنند در مدت زمان کمتری می‌توانند به نتیجه برسند؛ چرا که وکیل رویه‌های قضایی موجود در دعاوی طلاق را می‌داند. همچنین وکیل راهکارهای مناسبی ارائه خواهد کرد که با استفاده از آنها می‌توانید برای جدایی اقدام نمایید. 

طلاق غیابی از شوهر زندانی اگر زوجه باکره باشد 

عقد نکاح برای دختر باکره نیازمند این است که از پدر یا جد پدری خود مجوز بگیرد؛ اما دختر باکره برای طلاق گرفتن به هیچ عنوان به اجازه پدر یا جد پدری خود نیازی ندارد؛ یعنی می‌توانیم بگوییم که طلاق غیابی از شوهر زندانی در صورتی که زوجه همچنان باکره باشد، امکان‌پذیر است و او می‌تواند دادخواست طلاق یک طرفه را به دادگاه ارائه نماید. 

البته در عرف و شرایط خانوادگی با وضعیت دیگری مواجه هستیم و ممکن است بسیاری از دختران باکره برای جدا شدن از همسرشان از پدر تعیین و تکلیف نمایند. دختر باکره نیز برای جدا شدن از شوهر زندانی خود لازم است دلایل محکمه پسندی را به اثبات برساند.

یکی از دلایل محکمه پسند که در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی نیز به آن اشاره شده، محکومیت مرد به حبس بالاتر از ۵ سال است؛ یعنی اگر مرد به ۵ سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شده باشد، زوجه می‌تواند حتی بدون رضایت زوج نیز از او جدا شود.

نکته دیگری که باید در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که تنها نیمی از مهریه در طلاق به دختر باکره تعلق خواهد گرفت؛ یعنی اگر طلاق از شوهر زندانی در دوران عقد اتفاق بیفتد، زن تنها می‌تواند نیمی از مهریه خود را مطالبه کند. 

گاهی ممکن است محکومیت مرد کمتر از ۵ سال باشد که در این صورت زن می‌تواند دادخواست مطالبه نفقه را ارائه کند؛ در صورتی که این شرایط نیز مهیا نباشد زن می‌تواند از طریق طلاق توافقی مهریه خود را بخشیده و از همسرش جدا شود.

طلاق غیابی از شوهر زندانی

حضانت فرزندان در طلاق غیابی از شوهر زندانی 

قانون حمایت از خانواده و همچنین قانون مدنی شرایط حضانت فرزندان در طلاق غیابی از شوهر زندانی را مشخص می‌کند. حقوق فرزندان باید در طلاق حفظ شود؛ بنابراین قوانین و مقررات دقیقی در این خصوص به تصویب رسیده است. به هر حال اگر زن و مرد جدا از یکدیگر زندگی کنند، لازم است مسئله حضانت فرزندان تعیین شود. 

در ماده ۲۹ حمایت از خانواده اشاره شده است که اگر پیشتر زوجین خودشان وضعیت حضانت فرزندان را تعیین نکرده باشند، لازم است این موضوع در دادگاه مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور می‌توانیم بگوییم که حضانت فرزندان تا رسیدن به سن ۷ سالگی با مادر آنها است؛ البته این در شرایطی است که مصلحت فرزند نیز در زندگی کردن با مادر باشد. 

از سن ۷ سالگی تا زمانی که فرزندان به سن بلوغ برسند، پدر عهده‌دار حضانت آنها است. می‌دانیم که سن بلوغ برای دختران ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال کامل قمری می‌باشد. پس از اینکه فرزندان به سن بلوغ رسیدند خودشان تشخیص می‌دهند که حضانت آنها پس از آن با پدر آنها باشد یا اینکه مادر عهده‌دار حضانت شود. 

در قانون حمایت از خانواده اشاره شده که همواره باید مصلحت فرزندان در اعطای حضانت آنها مورد بررسی قرار گیرد؛ برای مثال ممکن است پدر یا مادر صلاحیت اخلاقی یا رفتاری لازم برای عهده‌دار شدن حضانت فرزندان را در اختیار نداشته باشند که در این صورت از آنها سلب حضانت خواهد شد. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم که اگر پدر در زندان باشد، نمی‌تواند حضانت فرزندان خود را قبول کند؛ چرا که مکانی برای نگهداری فرزند خود ندارد. همچنین اگر پدر به دلیل جرمی سنگین در زندان باشد، صلاحیت اخلاقی از او سلب خواهد شد و او نمی‌تواند عهده‌دار حضانت فرزندان خود باشد؛ اما همچنان پدر می‌تواند با فرزندان خود ملاقات داشته باشد. 

کلام آخر 

طلاق غیابی فرآیند پیچیده‌ای است و به سادگی نمی‌توان در خصوص آن تصمیم گیری نمود. طلاق غیابی از شوهر زندانی زمانی امکان‌پذیر است که سختی و مشقت زن در زندگی مشترک به اثبات برسد. بهتر است پیش از هرگونه اقدام حقوقی در این حوزه حتما با وکلای خبره و مجرب مشاوره داشته باشید. وکیل راهکار درست برای پیگیری حقوق مالی و غیر مالی شما را آموزش خواهد داد. نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت دیدگاه برای سایر مخاطبان برترین وکیل بنویسید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا