نکات حقوقی

نفقه زنی که شوهرش زندان است ⚖️【طلاق به دلیل حبس زوج】⚡️

نفقه زنی که شوهرش زندان است همچنان می‌بایست از سوی زوج پرداخت شود. در واقع حتی اگر شوهر در زندان باشد باز هم باید نیازهای اولیه و متعارف زندگی زن مانند غذا و پوشاک و مسکن را برطرف نماید تا زن دغدغه‌ای از این بابت برای امرار معاش نداشته باشد. در صورتی که فرد زندانی شده فاقد درآمد کافی برای پرداخت نفقه باشد می‌بایست حقوق مالی زن از اموال به جای مانده از مرد پرداخت شود. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که زندانی شدن مرد عاملی برای عدم برخورداری وی از نفقه نیست و او همچنان می‌تواند به صورت رسمی از طریق مجامع قانونی برای مطالبه به نفقه خود اقدام کند. اگر به دنبال اطلاعات تکمیلی در این خصوص هستید لطفاً در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

تکلیف نفقه زنی که شوهرش زندانی است

نفقه زنی که شوهرش زندانی است همچنان باید از سوی مرد پرداخت شود. از نظر قانونی مرد مکلف به تامین هزینه‌های زندگی زن در خصوص خوراک، پوشاک، مسکن و هزینه‌های دیگر زندگی او است. زندانی بودن مرد عاملی برای سلب این مسئولیت به شمار نمی‌رود و حتی در صورتی که مرد در زندان باشد باز هم باید هزینه‌های جاری زندگی را پرداخت نماید. 

در صورتی که مرد زندانی بوده و هزینه‌های زندگی زن تحت عنوان نفقه را پرداخت نکند، زوجه می‌تواند از طریق قانونی پیگیر حقوق مالی خود باشد. در این صورت است که در دادگاه میزان نفقه به طور دقیق مشخص خواهد شد و مرد مکلف به پرداخت خواهد گردید. در این صورت است که اگر مرد درآمد کافی برای پرداخت نفقه نداشته باشد، می‌بایست از اموال او نفقه زن پرداخت شود. 

تعیین نمودن مقدار دقیق نفقه از سوی کارشناسان دادگستری امکان‌پذیر است؛ چرا که برای این موضوع وضعیت زن و همچنین میزان درآمد مرد را در نظر می‌گیرند. لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که نمی‌توان رقم دقیقی را برای میزان نفقه در نظر گرفت؛ بنابراین ممکن است مقدار نفقه هر زن با دیگری متفاوت باشد. 

در صورتی که زن تحت هیچ عنوان نتواند نفقه خود را از مرد دریافت نموده و به اصطلاح زوج از پرداخت نفقه استنکاف نماید، امکان طلاق فراهم می‌شود. بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور اگر مرد برای مدت ۶ ماه متوالی به همسرش نفقه پرداخت نکند، زوجه می‌تواند درخواست طلاق ارائه نموده و با اثبات کردن عسر و حرج از همسرش به صورت یک طرفه جدا شود.

گرفتن مهریه از شوهر زندانی

گرفتن مهریه از شوهر زندانی چگونه انجام می‌شود؟

اشاره کردیم در صورتی که شوهر به حبس بالاتر از ۵ سال محکوم شده باشد، زن می‌تواند با استناد به این دلیل محکمه پسند از وی درخواست طلاق دهد. در چنین شرایطی است که زن می‌تواند حتی بدون اینکه مرد رضایت داشته باشد از او جدا شده و طلاق بگیرد؛ اما در طلاق لازم است تکلیف تمامی حقوق مالی زن مانند نفقه و مهریه به طور کامل مشخص شود. 

در صورتی که مرد به حبس محکوم شده باشد امکان گرفتن مهریه از شوهر زندانی وجود دارد؛ چرا که زن پس از عقد نکاح دائم و موقت مالک مهریه به شمار می‌رود و او می‌تواند به صورت رسمی و قانونی برای گرفتن مهریه خود اقدامات لازم را انجام دهد. در واقع می‌توانیم به این نکته اشاره داشته باشیم که زندانی شدن مرد به هیچ عنوان عاملی برای عدم برخورداری زن از مهریه‌اش محسوب نمی‌شود. 

اما در شرایطی ممکن است زن تصمیم به طلاق توافقی از شوهر زندانی خود بگیرد. می‌توانیم بگوییم که برای جلب رضایت مرد به طلاق زن معمولا مقداری از مهریه خود را یا تمام آن را به مرد می‌بخشد. در چنین شرایطی اگر زن برای طلاق توافقی اقدام کرده و تمام مهریه خود را به مرد بذل کرده باشد، دیگر امکان مطالبه آن وجود نخواهد داشت. 

اما در طلاق از طرف زن با ارائه دلایل محکمه پسند برای اثبات عسر و حرج است که زن می‌تواند تمامی مهریه خود را از مرد مطالبه نماید. در صورتی که در هنگام طلاق، زن باکره باشد تنها نیمی از مهریه بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور به او تعلق خواهد گرفت. در غیر این صورت زن می‌تواند برای تمامی مهریه خود به صورت رسمی و قانونی دادخواست تنظیم کند.

کسب اطلاعات بیشتر از: طلاق به دلیل حبس زوج

طلاق گرفتن از شوهری که محکوم به حبس شده است

برای طلاق از شوهر زندانی لازم است تا زن درخواست طلاق را به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه تحویل دهد. اگرچه روال قانونی به این صورت است که مرد حتی بدون دلایل محکمه پسند نیز می‌تواند از او جدا شود، ولی باید اشاره داشته باشیم که زوجه در صورت تمایل به طلاق حتما باید دلایل محکمه پسند و موجه به دادگاه ارائه نموده و عسر و حرج خود را به اثبات برساند. 

عسر و حرج به شرایطی از زندگی زن گفته می‌شود که تداوم زندگی مشترک را برای او غیر ممکن کند. در قانون مدنی اشاره شده است که اگر مرد به حبس بالاتر از ۵ سال محکوم شده باشد، زن می‌تواند درخواست طلاق یک طرفه ارائه کند. در صورتی که زن بتواند عسر و حرج خود را در زندگی اثبات کند حتی بدون رضایت مرد نیز می‌تواند از او جدا شود. 

در شرایطی ممکن است مرد نیز به طلاق راضی باشد؛ در چنین شرایطی زوجین می‌توانند برای طلاق توافقی اقدام کنند. طلاق از طرف زن زمانی اتفاق می‌افتد که زوج تمایلی به طلاق نداشته باشد و زن بخواهد به صورت یک طرفه طلاق بگیرد. در طلاق توافقی روال کار به این صورت است که زن از مهریه خود چشم پوشی می‌کند و در مقابل مرد نیز راضی به طلاق می‌شود. 

علاوه بر مهریه نفقه زنی که شوهرش در زندان است نیز می‌بایست توسط زوج پرداخت شود. در این صورت است که زن می‌بایست مراحلی را پشت سر بگذارد و از همسر خود به طور کامل جدا شود. از آنجایی که طلاق از طرف زن پیچیدگی‌های خاص خود را دارد، به شما توصیه می‌کنیم که حتما با وکلای خبره مشاوره حقوقی داشته و وکالت در پرونده‌های خود را به او بسپارید.

کسب اطلاعات بیشتر از: طلاق غیابی از شوهر زندانی

میزان نفقه زن در سال 1404 چقدر است؟

نفقه زنی که شوهرش زندان است به طور دقیق در قانون مشخص نشده است؛ بنابراین ما هرگز نمی‌توانیم رقم دقیقی را به عنوان مبلغ نفقه زن در سال 1404 تعیین نماییم. پیش از این لازم است اشاره داشته باشیم که نفقه به معنای تامین کردن نیازهای اولیه زندگی زنان متناسب با وضعیت اجتماعی آنها می‌باشد؛ یعنی نفقه شامل هزینه‌های لازم برای خوراک، پوشاک، مسکن و مانند آن است. 

بنابراین اگر زن از شوهر زندانی خود نفقه‌ای دریافت نکرده باشد، می‌تواند دادخواست مطالبه نفقه را تنظیم نموده و به دادگاه ارائه کند؛ در چنین شرایطی است که قاضی پرونده از کارشناسان دادگستری می‌خواهد تا با در نظر گرفتن عوامل تاثیرگذار در این خصوص مقدار دقیق نفقه زن را در سال 1404 محاسبه کرده و اعلام نمایند. 

کارشناسان دادگستری تلاش می‌کنند تا میزان درآمد مرد را در درجه اول در نظر بگیرند و همچنین می‌بایست تمامی اموال منقول و غیرمنقولی که در اختیار مرد است نیز مورد بررسی دادگاه قرار گیرد؛ چرا که می‌توانیم بگوییم یکی از عوامل تاثیرگذار در میزان نفقه‌ای که زن از شوهر زندانی خود دریافت می‌کند، درآمد مرد است. 

هرچه درآمد مرد بالاتر باشد میزان نفقه‌ای که به زن تعلق خواهد گرفت نیز افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین باید اشاره داشته باشیم که نیازهای اولیه زن نیز در تعیین مقدار نفقه اثرگذار خواهد بود؛ یعنی می‌توانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر زن برای تامین خوراک، پوشاک، مسکن و همچنین نیازهای دیگر خود به هزینه‌های بالاتری نیازمند باشد، لازم است از مرد نفقه بیشتری دریافت شود. 

همچنین وضعیت اقتصادی جامعه نیز در تعیین مقدار نفقه زن نقش موثری خواهد داشت. به طور کلی می‌توانیم بگوییم مسئولیت پرداخت نفقه زن بر عهده مرد است و اگر او توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه به همسر خود را نداشته باشد، می‌تواند درخواست اعسار از پرداخت نفقه ارائه کند. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص توصیه ما این است که با وکلای مطرح و متخصص مشاوره حقوقی داشته باشید.

نفقه زن پیش از ازدواج و در دوران عقد

نفقه زن پیش از ازدواج و در دوران عقد

حال که در خصوص نفقه زنی که شوهرش زندان است توضیحات کاملی را ارائه دادیم، ممکن است درباره نفقه ایام عقد نیز سوالاتی برای شما به وجود آمده باشد. در این قسمت از مقاله به بررسی این موارد می‌پردازیم.

بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور باید اشاره داشته باشیم که در ایام عقد و تا پیش از اینکه زن و مرد در یک منزل مشترک سکونت داشته باشند نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت؛ یعنی زن در این شرایط نمی‌تواند نفقه‌ای را برای تامین نیازهای اولیه زندگی خود از شوهر دریافت نموده و یا اینکه به صورت قانونی برای آن پیش قدم شود. 

البته ممکن است که زن برای شروع زندگی مشترک اعلام آمادگی کرده ولی مرد تعلل نموده و خانه‌ای را برای او تدارک نبیند. در این صورت است که زن استحقاق دریافت نفقه را خواهد داشت و می‌تواند به صورت قانونی نیز حقوق مالی خود را از طریق دادگاه خانواده مطالبه کند. مرد نیز مکلف به پرداخت نفقه زن در این مدت خواهد بود. 

همچنین باید اشاره داشته باشیم که زن پس از جاری شدن عقد نکاح می‌تواند مهریه خود را مطالبه کند؛ چرا که شرایط دریافت مهریه کاملا متفاوت از نفقه است. در چنین شرایطی زن می‌تواند تنها نیمی از مهریه خود را دریافت نماید؛ چرا که در قانون مدنی اشاره شده است که اگر در هنگام عقد و در زمانی که زن همچنان باکره از طلاق صورت بپذیرد نصف مهریه به زن تعلق خواهد گرفت.

در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی نیز به این مسئله اشاره شده است که زن می‌تواند تا زمانی که مهریه خود را از مرد دریافت نکرده از وی تمکین نداشته باشد؛ در چنین شرایطی زن می‌تواند تا زمانی که مهریه‌اش را دریافت نکرده به منزل مشترک با شوهر نرود و همچنان نفقه خود را نیز می‌تواند به روش‌های قانونی مطالبه و دریافت کند.

شرایط تعلق گرفتن نفقه به زنی که شوهرش زندان است

در چه شرایطی به زن نفقه تعلق می‌گیرد؟

شرایط تعلق گرفتن نفقه به زنی که شوهرش زندان است به این صورت می‌باشد که حتما باید زن از شوهر خود تمکین داشته باشد که به او نفقه پرداخت شود. در واقع اگر زنی از شوهر خود تمکین نکند دیگر نمی‌تواند نفقه‌ای دریافت کند؛ چرا که در قانون مصوب در کشور اشاره شده است که شرط لازم برای دریافت نفقه تمکین کردن زن از شوهر می‌باشد. 

تمکین به طور کلی به معنای پذیرفتن ریاست مرد بر زندگی مشترک می‌باشد. در تقسیم بندی کلی می‌توانیم تمکین را به دو دسته تمکین عام و خاص دسته‌بندی نماییم. تمکین عام به معنای سکونت داشتن در منزلی است که شوهر برای زن تدارک دیده است. همچنین تمکین خاص نیز به معنای تبعیت کردن از نیازهای متعارف جنسی مرد می‌باشد. 

در صورتی که زن از شوهر خود بدون دلیل موجه تمکین نداشته باشد ناشزه شناخته می‌شود. در قانون مدنی اشاره شده است که به زن ناشزه نفقه‌ای تعلق نخواهد گرفت؛ اما گاهی ممکن است زن برای عدم تمکین خود در لایحه محکمه پسند ارائه کند که در این صورت او دیگر ناشزه شناخته نمی‌شود و همچنان می‌تواند از شوهر خود نفقه دریافت کند. 

برای مثال ممکن است که بر اثر عواملی زندگی زن در منزل شوهر برای او زیان‌های جانی و مالی یا آبرویی به همراه داشته باشد. همچنین ممکن است که زن بداند که همسرش به یکی از بیماری‌های مقاربتی مبتلا می‌باشد و در صورت تمکین خاص از او ضرر جانی در میان است؛ در این صورت است که زن می‌تواند از شوهر خود تمکین نداشته و از او نفقه دریافت کند. 

در صورتی که زن تمایل به دریافت نفقه خود داشته باشد می‌تواند به طور رسمی دادخواست مطالبه نفقه را تنظیم نموده و در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه ثبت کند. اگر مرد به دلیل زندانی بودن نتواند نفقه همسر خود را بپردازد یا اینکه به هر دلیلی از پرداخت آن استنکاف کند به زن اجازه طلاق گرفتن حتی بدون رضایت شوهرش نیز داده می‌شود.

مشاوره حقوقی از بهترین وکیل خانواده در تهران دریافت نمایید!

کلام آخر

بسیار متشکریم از اینکه تا پایان مقاله در سایت برترین وکیل همراه ما بودید و توانستید پاسخ بسیاری از سوالاتی که برای شما به وجود آمده است را از این طریق پیدا کنید. تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا نفقه زنی که شوهرش زندان است را از نظر حقوقی مورد بررسی قرار داده و توضیحات کاملی ارائه نماییم. اگر انتقاد یا پیشنهادی برای شما مطرح است می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه با سایر کاربران نیز به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا