مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی ⚖️【نکاتی که باید بدانید】

خدشه دار کردن غرور و شخصیت افراد با صحبت های ناشایست و رفتار نامحترمانه را توهین و واداشتن شخص به انجام کاری نامتعارف با ایجاد رعب و ترس در او به واسطه از بین بردن حیثیت، جان و مال را تهدید می نامند. تهدید و توهین جرم مطلق به شمار می آیند و تنها با محرز شدن انجام تهدید و توهین و بدون نیاز به اتفاق افتادن عواقب آن، جرم صورت گرفته است. از آنجایی که وقوع این جرم ها باعث بر هم زدن آرامش روانی جامعه می شود، قانون برای ارتکاب به این جرایم، مجازات هایی در نظر گرفته است. برای آشنایی بیشتر با مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!
تهدید و توهین به چه معناست؟
توهین به علت خدشه دار کردن غرور و شخصیت افراد اتفاق می افتد. فردی که مورد توهین واقع می شود از احساس خجالت و یا از دست دادن غرورش رنج خواهد برد. از جمله رفتار هایی مانند استفاده از الفاظ نامناسب و رکیک، نسبت های دروغ و کوچک و بی ارزش شناختن مقدسات افراد را می توان جز رفتارهای توهین آمیز به شمار آورد.
تهدید زمانی اتفاق می افتد که با فرد به گونه ای رفتار شود که بترسد و به خاطر ترس از دست دادن جان، مال و آبروی خود حاضر شود خواسته های نامتعارف تهدید کننده را بپذیرد و تن به انجام کارهایی دهد که قلباَ راضی به انجام آن ها نیست و یا مجبور به ترک انجام کاری شود.
در این شرایط اشخاص به علت وجود علتی ناخوشایند مجبور به انجام یا ترک عملی شده اند و از این بابت رضایت قلبی ندارند. در صورت بروز جنین جرایمی آرامش روانی افراد به خطر می افتد و احساس ناامنی باعث مختل شدن روند طبیعی زندگی خواهد شد. تنها راه مقابله و بازدارندگی از ارتکاب به جرم تهدید و توهین، مقابله جدی قانون با این اقدامات در سطح جامعه است.
تهدید و توهین جزو جرایم مطلق به شمار می آیند؛ به این معنی که خود رفتار و اقدام به تهدید و توهین جرم است و نیازی به اثبات عواقب آن در دادگاه برای جرم شناختن آن ها نیست. دلیل این امر به خاطر بر هم زدن آرامش روحی و روانی جامعه با تهدید و توهین می باشد. با توجه به مطالب بیان شده صرف انجام و اثبات جرم مجازات به همراه دارد.
با دانستن مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی جامعه به راحتی می توان پاسخگوی توهین ها و تهدیدات ناروا بود و مانع از سوءاستفاده واقع شدن اشخاص می شود. علاوه بر آن وجود مجازات در قانون برای انجام جرمی باعث بازدارندگی افراد جامعه از ارتکاب به آن جرم خواهد شد. این مطلب باعث افزایش آرامش روانی جامعه و در نتیجه هوشیاری مردم از حقوق شهروندی خود می شود.

مجازات تهدید و توهین به افراد عادی جامعه
در ایران مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی جزای نقدی بین 2 تا 8 میلیون تومان به همراه دارد. مبلغ دقیق جریمه را قاضی پس از بررسی میزان و اندازه ای که حرمت شکنی اتفاق افتاده است، مشخص می کند. باید توجه داشت که این مجازات برای افراد عادی جامعه در نظر گرفته می شود و برای افرادی که منصب های مختلف دولتی را دارند یا بین مردم سرشناس هستند قطعا متفاوت خواهد بود.
جرم تهدید و توهین به عنوان یک جرم کیفری در اکثر قوانین جرم شناسی یافت می شود. دلیل اکثر توهین های انجام شده به علت نژاد، قومیت، وضعیت خانوادگی و اجتماعی و یا هر دلیل دیگری خواهد بود. معمولا به همراه توهین به افراد، تهدید، تجاوزگری و پرخاشگری نیز اتفاق می افتد.
در کشور ما جرم تهدید به عنوان جرمی علیه امنیت داخلی شناخته می شود که پیرو جرایم رایانه ای و یا اینترنتی به تقاص جرم پرداخته می شود. طبق قانون جرایم رایانه ای هر گونه آزار جسمی یا روحی، تخریب مالی، توهین و انواع تهدید که باعث شود فرد در نتیجه سوء این رفتار ها دچار ناآرامی و وحشت شود، مرتکب جرم شده و برابر قانون به پرداخت جریمه یا حبس محکوم می شود.
به علت افزایش استفاده افراد جامعه از فضای مجازی و سهولت انجام تهدید و توهین در این فضا، اگر تهدید و توهینی علیه اشخاص در این فضای و با استفاده از پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی صورت گیرد، حساب کاربری فرد توهین کننده مسدود می شود و حتی ممکن است که در استفاده فرد از اینترنت هم محدودیت هایی اعمال شود.
جهت آشنایی بیشتر با جرم توهین در فضای مجازی و مجازات آن کلیک کنید!
ارکان جرم تهدید و توهین به افراد عادی جامعه
تهدید لفظی دارای 4 رکن است. رکن اول سوء نیت عام، به این معنی که فرد با اختیار و علم به جرم بودن تهدید اقدام به این عمل کرده است. رکن دوم سوء نیت خاص به معنی قصد به ایجاد ترس و وحشت در شخص، تهدید اتفاق افتاده است. رکن سوم تهدید، خود عمل تهدید است؛ چون همراه با رسیدن به منافع خود با فعل زیان بار در مورد جان، مال، حیثیت و اسرار زندگی افراد به همراه دارد.
رکن آخر تهدید لفظی یا قابل تحقق بودن تهدید است. این رکن اشاره به این مطلب دارد که اگر تهدید از جانب فرد تهدید شده اصلا جدی گرفته نشود و و هیچ گونه ترس و وحشتی به همراه نداشته باشد به عنوان جرم تلقی نمی شود. البته اگر در پی تهدید و نادیده گرفتن آن اتفاق ناخوشایندی پیش آید، خود آن اتفاق ممکن است جرم بوده و مجازات به همراه داشته باشد.
توهین دارای 3 رکن به ترتیب: مادی، معنوی و قانونی است. استفاده از حرف های نامناسب و کارهای به دور از مقام و مرتبه شخص و یا هر رفتار توهین آمیز دیگری که نسبت به اشخاص صورت می گیرد را رکن مادی توهین می نامند. جرم توهین را جزو دسته جرائم مطلق می دانند؛ زیرا خود رفتار جرم است و نیازی به دیدن نتیجه و تاثر آن در آینده نیست.
رکن معنوی جرم به علت نیت بدی است که در پی آن رفتار توهین آمیز اتفاق می افتد. رکن آخر یا همان رکن قانونی در ماده 608 قانون مجازات اسلامی نوشته شده است. در بخش های بعدی به مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی و شرح این رکن می پردازیم. با ما همراه باشید.

مجازات تهدید و توهین در قانون
در قانون بنا به ماده 669 مجازات اسلامی اگر کسی دیگری با هر روش و شیوه ای تهدید به قتل یا خسران های نفسی، شرفی، مال و یا آشکار کردن اسرار خود یا نزدیکانش کند و در عوض این تهدید چه از او طلب وجه یا تقاضای انجام یا ترک کار را داشته یا نداشته باشد، به 74 ضربه شلاق یا حبس به مدت 2 ماه تا 2 سال محکوم می شود.
ماده 608 قانون مجازات اسلامی که در سال 1392 به تصویب رسیده است، بیان می کند که استفاده از الفاظ یا رفتاری که باعث خدشه دار شدن حیثیت و اعتبار دیگری شود، توهین بوده و جرم آن پرداخت وجه نقدی درجه 6 است؛ این جزای نقدی بین 2 تا 8 میلیون ریال با توجه به مقدار و شدت توهین توسط قاضی پرونده مشخص می شود.
امروزه با توجه به گستردگی استفاده از اینترنت و پیام رسان ها باید رد پای مجازات تهدید و توهین به افراد عادی را در فضای مجازی دنبال کرد؛ به خصوص در شرایط حاضر که با استفاده از این فضا به راحتی می توان باعث بی آبرویی و تهمت زدن به اشخاص شد. در ماده 744 قانون مجازات اسلامی و یا ماده 16 قانون جرائم رایانه ای آمده است.
هر کس با استفاده از رایانه یا مخابرات اقدام به تغییر تصویر، فیلم یا صوت دیگری کند و آن را خودش انتشار دهد یا با وجود دانستن تحریف به انتشار آن ادامه دهد، به طوری که باعث تهدید به اسید پاشی یا از بین رفتن حیثیت او شود، به 91 روز تا 2 سال حبس یا پرداخت 500 هزار تا 4 میلیون تومان جریمه نقدی و یا هر دو مجازات محکوم می شود.
مجازات فحاشی و توهین به همسر
در صورتی که در خانواده ای ضرب و جرح صورت گیرد، اصطلاحا خشونت خانگی اتفاق می افتد. فحاشی نیز با توجه به تاثیر بدی که بر روح و روان فرد می گذارد، می تواند جلوه ای از خشونت خانگی باشد که عواقب روحی بدی برجای می گذارد. پس با این حساب مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی شامل حال همسر نیز می شود.
در قانون کشور ایران در صورت همراه بودن فحاشی با الفظ رکیک ناموسی به همسر دارای مجازات بیش تری نسبت به سایر توهین ها است. در صورت استفاده از الفاظ ناشایست و رکیک ناموسی خطاب به همسر خود، جرمی که او انجام داده است در حقیقت جرم قذف است که در حقیقت همان تهمت انجام زنا یا لواط به او است. ارتکاب به جرم قذف مجازات های مشخصی دارد.
در صورت اثبات اتهام عمل زنا به محارم خود به نحوی که این عمل را الکترونیکی نوشته و بفرستد، مجازات او در صورت علم به کلمه ی زنا، 80 ضربه تازیانه خواهد بود. اما در صورتی که جرم صورت گرفته تنها توهین باشد و به مرحله استفاده از تهمت های ناموسی و جرم قذف نرسد فرد به 74 ضربه تازیانه یا پرداخت جزای نقدی یک میلیون تومانی متهم می شود.

لزوم مراجعه به وکیل در مواجهه با تهدید و توهین
معمولا تهدید افراد همراه با ایجاد ترس و از جمله ترس از مراجعه به پلیس و کمک گرفتن از آن ها است. تصمیم گیری در چنین شرایطی کاری دشوار خواهد بود. در شرایط پیچیده که فرد از نظر روحی در وضعیت مناسبی نیست احتمال تصمیم گیری اشتباه و غیر منطقی بسیار بالا می رود. اولین اقدام برای عبور از این وضعیت پیچیده دانستن راه های مقابله با چنین مواردی است.
داشتن آگاهی از شرایط موجود و روش مقابله با افراد تهدید کنند و همچنین علم به بی تاثیر بودن تهدیدات آن ها زمانی میسر می شود که شما با یک وکیل مجرب و باسابقه مشورت کنید و از مجازات تهدید و توهین افراد عادی مطلع شوید. روش های مقابله با چنین تهدیداتی توسط وکیل برای شما شرح داده می شود و شما از دستپاچگی که دچار آن هستید، رها خواهید شد.
وجود حقوق دان باعث ایجاد آرامش روانی بیشتر و رهنمایی درست شما می شود. علاوه بر موارد بیان شده اثبات سریع مورد تهدید واقع شدن کمک بسیاری به بی اثر کردن تهدیدات می کند. با کمک وکیل خبره با سرعت عمل بیشتر می توانید شکایت خود را به مراجع قضایی ذی صلاح تقدیم کنید و تهدیدات صورت گرفته را با سند و و مدرک به اثبات برسانید. این عمل رسیدگی به پرونده ی شما را تسریع می بخشد.
ممکن است شرایط خاصی وجود داشته باشد که مجرمان شما را تهدید به عدم مراجعه به پلیس کرده و شما را تحت نظر داشته باشند. در چنین مواقعی سپردن وظایف به وکیل باعث می شود که فرد در عین عدم نیاز به مراجعه مکرر به دادگاه و پیگیری شکایت در ظاهر تظاهر به همکاری با آن ها کند و در فرصت مناسب پلیس اقدام به دستگیری مجرمان و خنثی کردن تهدیدات آن ها کند.
کلام آخر
از صبر و شکیبایی بی همتای شما عزیزان نهایت سپاس را داریم. در این مقاله با بررسی تعاریف تهدید و توهین و آثار سوء آن ها در اجتماع به بررسی مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی که در قانون در نظر گرفته شده است، پرداختیم. در ادامه علاوه بر بیان مجازات قانونی که برای این جرم ها وجود دارد و لزوم مراجعه به وکیل در مواجهه با تهدید و توهین پرداخته شد. در پایان از شما عزیزان دعوت می کنیم تا با ذکر نظرات و تجربیات خود همراه همیشگی سایت برترین وکیل باشید.