مجازات شکایت دروغ ⚖️【شکایت ادعای کذب و دفاع در برابر آن】⚡️

در رابطه با مجازات شکایت دروغ باید گفت که هر گاه شخصی به علت خصومت شخصی و بدون دلیل و مدرک کافی اقدام به ثبت شکایت از دیگران کند دادگاه پس از بررسی ادله ارائه شده رای به واهی بودن شکایت می دهد. یکی از راه های قانون برای مقابله با مطرح شدن چنین دعاوی هزینه های مربوط به دادرسی و طرح شکایت است. علاوه بر هزینه های اولیه در صورت اثبات کذب بودن شکایت مجازات در انتظار شاکی خواهد بود و فرد متهم می تواند در عوض از دست دادن آبرو و اعتبار خود در جامعه و نزد دوستان اقدام به اعاده حیثیت نماید تا با این روش احترام پیشین خود را باز ستاند. برای دانستن نکات تکمیلی در رابطه با شکایت واهی و راه اثبات آن با ما همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!
شکایت ادعای کذب
در صورتی که فردی بدون دلیل قانع کننده و صرفا جهت آزار و آسیب رساندن به شخصی اقدام به طرح دعوا کند، شکایت او دروغ و کذب شناخته می شود. با وجود رد ادعای کذب توسط دادگاه، فرد خوانده شده قطعا دچار خسران در زمینه مالی و روحی خواهد شد. پس دادگاه این حق را برای وی قائل شده است که بتواند از فردی که به او تهمت و افترا زده است، شکایت کند.
شکایت دروغ و بی پایه و اساس جرم محصوب نمی شود، اما اگر به دروغ شکایت کیفری علیه کسی برپا شود و قانون کذب بودن ادعای شاکی را محرز کند، متهم می تواند از شاکی شکایت و اعاده حیثیت کند. قوه قضائیه جهت مقابله با چنین شکواییه های بی اساسی اقدام به دریافت وجه جهت دادرسی، ثبت و تنظیم شکایت و… می کند تا افراد مانعی تحت عنوان هزینه طرح شکایت داشته باشند.
در ماده 109 قانون دادرسی و همچنین ماده 697 قانون مجازات اسلامی، بیان شده است که در صورت عدم اثبات تهمت و شکایت صورت گرفته، شخص جهت مجازات شکایت دروغ می بایست 3 برابر هزینه ی دادرسی به دادگاه یا دولت جریمه دهد. معمولا شکایت و ادعای کذب در سیستم قضایی دارای مجازات سنگین است.
معمولا افراد با نیت آسیب زدن به اشخاص دیگر یا موسسات به منظور به دست آوردن مال یا ضرر زدن به آنها اقدام به طرح دعوی واهی می کنند. در صورت اثبات شکایت دروغ و بی اساس طبق قانون مجازات اسلامی، جریمه ای بین 6 تا 24 میلیون از فرد دروغگو ستانده می شود. تمامی این مجازات ها به علت جلوگیری از اقامه ی چنین دعاوی صورت می گیرد.

دفاع در برابر شکایت واهی
در شکایت واهی همان طور که از نام آن مشخص است شاکی بی اساس و بدون مدرک صرفا برای آزار یا اخاذی اقدام به طرح شکایت می کند. از آن جایی که مدرک و مستندات او بی اساس یا دروغ هستند با ارائه مدارک محکم به راحتی می توان ادعای وی را رد کرد. باید توجه داشت که شهادت دروغ ممکن است اثبات بی گناهی را مقداری سخت کند.
تنظیم لایحه دفاعیه و تسلیم آن به مراجع قضایی از راه هایی است که برای دفاع در برابر شکایت واهی پیشنهاد می شود. در هنگام نوشتن لایحه دفاعیه باید مشخصاتی مانند شماره پرونده، مشخصات فرد شاکی و فرد خوانده شده، موضوع دعوی و سایر مشخصات مورد نیاز قید شود. برای تنظیم دفاعیه می توانید از وکیل مجرب نیز کمک بگیرید.
پس از ارائه دفاعیه به دادگاه و اثبات بی گناه بودن شخص می تواند اقدام به جبران ضرر کرد ها خود نماید. اثبات شکایت دروغ توسط دادگاه و پس از بررسی ادله طرفین دعوا خواهد بود. در صورت عدم اثبات ادعای شاکی، واهی بودن شکایت محرز می گردد. بنا به بند 1 ماده 14 مدنی آیین دادرسی، فرد می تواند ضررکردهای مالی و معنوی ناشی از شکایت دروغ را حق خواهی کند.
اگر علیه شخصی شکایت واهی شود، او می تواند پس از اعلام کذب بودن شکایت از جانب دادگاه، اعاده حیثیت کند؛ به این معنی که اعتبار و حرمتی که غیر منصفانه و بدون داشتن دلیل لکه دار شده است را باز پس گیرد. این امر باعث می شود تا حدودی یا به طور کامل قضاوت های ناشایست و تهمت ها را اصلاح کند.
اعاده حیثیت در شکایت واهی
قانون برای جلوگیری از طرح شکایت دروغ، تعابیری در نظر گرفته است. از جمله این تعابیر هزینه اولیه شکایت، جریمه نقدی پس از اثبات ادعای دروغ و شکایت کذب و مورد دیگر که برای جبران ضرر و زیان فرد خوانده است اعاده حیثیت متهم از شاکی می باشد. در صورت وارد شدن هر گونه لطمه ای به آبرو و حرمت و یا ضرر مالی در اثر شکایت دروغ، فرد می تواند از شاکی شکایت کند.
هر شخصی که با عمل نسنجیده خود باعث متضرر شدن دیگری چه از نظر معنوی و چه مادی گردد، موظف است که با توجه به نقش مسبب خود در ایجاد ضرر و زیان، اقدام به جبران نماید. در واقع چنین امری یک اصل در اجتماع است که به مرور زمان در قوانین کشور نیز راه یافته و در قانون کیفری نیز بندهایی برای جبران زیان های مادی و معنوی اشخاص در نظر گرفته شده است.
اعاده حیثیت در شکایت واهی یکی از بندهای قانون مبنی بر جبران خسارت از شاکی در شکایت دروغ است. اصطلاح اعاده حیثیت به معنی بازگرداندن شرایط پیشین از نظر روحی، مالی، آبرویی و جایگاه اجتمایی و… قبل از شکایت واهی می باشد. در حقیقت می توان گفت با این کار حیثیت از دست رفته در میان مردم چه در محیط کار یا در خانواده را با اثبات بی گناهی فرد مجدد باز گرداند.
به طور کلی می توان گفت که اعاده حیثیت بیش از هر چیز تاکید بر بازگشت اعتبار و آبروی از دست رفته شخص دارد. از روش هایی که به منظور بازگشت اعتبار شخص در جوامع به کار می رود، منتشر کردن حکم بی گناهی به صورتی که عموم مردم باخبر شوند و دیگری مجازات و تعقیب فردی که تهمت و افترا زده است، می باشد.

مجازات شهادت دروغ
معنی لغوی شهادت، مشاهده و دیدن است. یکی از مدارکی که در محاکم قضایی برای اثبات یا رد ادعایی استفاده می کنند استناد به شهادت شهود است. در صورت کذب بودن شهادت باید این مطلب در دادگاه ذی صلاح بررسی و به موجب حکم قضایی دروغ بودن شهادت تایید شود. قانون برای جلوگیری از رواج ادعای دروغ در دادگاه و گمراهی دادگاه صالح، قوانینی جهت مجازات شهادت دروغ نصب کرده است.
بنا به ماده 650 قانون مجازات اسلامی که در سال 1375 تصویب شد، اگر کسی در دادگاه ذی صلاح و در حضور مقام های رسمی دادگاه، شهادت دروغ و کذب دهد، با توجه به بار انحرافی شهادت وی محکوم به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس می شود و یا به پرداخت 25 تا 100 میلیون ریال وجه نقد محکوم می شود.
زمانی که شهادت اشتباهی داده می شود، نیت و آگاهی فرد شهادت دهنده مهم است و ممکن است شهادت اشتباه ناشی از کج فهمی او باشد؛ در این صورت مجازاتی شامل حال او نیست. در صورت محرز شدن شهادت کذب و قصد سوء، تفاوتی میان شهادت کتبی و شفاهی نیست و مجازات شامل هر دو نوع می شود.
از جمله مجازات شکایت دروغ برخورد با شهادت دروغ در دادگاه است. اگر شهادت کذب باعث شود ضرر و زیانی به فرد برسد، قانون این حق را به او میدهد که خواستار جبران خسارت وارده شود و علاوه بر آن می تواند از شاهد واهی شکایت کیفری نیز نماید. در صورتی که مشخص شود کسی به ناحق شهادت دروغ داده است، علاوه بر مجازات های قانونی اعتبار خود را نیز در جامعه از دست می دهد.
یکی ار نکات مهم در رابطه با اقامه شکایت واهی این است که در صورت محرز شدن شکایت دروغ علاوه بر پیامد های بیان شده در بالا، برای فرد تهمت زننده بی اعتباری حرف و عمل او در میان افراد جامعه به دنبال خواهد داشت. پس اگر شخص آبرومند و معتمدی باشد از عواقب کار ترسیده و راضی به طرح چنین دعاوی نخواهد شد، اما در صورت انجام چنین کاری باید با عواقب آن نیز روبه رو شود.
مجازات شکایت دروغ ضرب و جرح
صدماتی که همراه با خونریزی و پاره شدن بافت بدن نباشند مانند کوفتگی، تورم، کبودی، سرخی، تجمع خون زیر پوست و پیچ خوردن مفصل ها بدون شکستگی استخوان را ضرب می نامند. در صورت پاره شدن بافت بدن که خون ریزی به همراه دارد مانند بریدگی بافت های بدن، به صدمه وارد شده جرح می گویند. برای انجام صدمات فوق، ضارب می تواند از اعضای بدن خود و یا از سلاح هایی مانند چاقو، چوب و … استفاده کند.
ضرب و جرح در صورت وجود 4 دلیل به اثبات می رسد. این چهار دلیل عبارت اند از 2 بار اعتراف ضارب به ضرب و جرحی که انجام داده است، شهادت دو مرد عادل، اگر یک مرد و دو زن همراه با قسم شهادت دهند نیز به جای شهادت دو مرد پذیرفته می شود. باید توجه داشت که قسم آنها در صورتی که قاضی علم به درستی سوگند آن ها داشته باشد، پذیرفته می شود.
علم و آگاهی قاضی و اظهارات شاهدان و همچنین نامه پزشک قانونی همگی دلایلی بر اثبات رخ دادن ضرب و جرح هستند. اگر متهم بتواند با ارائه مدرک در جلسات ابتدایی دادگاه شهادت دروغ شاهدان را برملا کند، در حقیقت جلوی پیشروی بیشتر پرونده را می گیرد و اثبات بی گناهی اش راحت تر اتفاق می افتد. یکی از راه های افشای شهادت دروغ پرسیدن سوالات جزئی از شاهدان است.
بنا به ماده 650 قانون تعزیرات مجازات اسلامی یکی از راه های مجازات شکایت دروغ ضرب و جرح، شکایت کیفری از شهود به علت شهادت کذب است. هر چند ارائه ادله مبنی بر کذب شهادت شهود را می توان در دادگاه اولیه ارائه داد و مانع از به ثمر رسیدن شکایت از فرد بی گناه و تبرئه او شد؛ با این حال امکان شکایت کیفری از شهود کاذب نیز وجود دارد.

کلام آخر
از صبر و شکیبایی شما همراهان عزیز بسیار سپاسگزاریم. در این مقاله شما را با تعریف شکایت دروغ و نیت سوء شاکی که به منظور ایجاد مزاحمت و آسیب برای فرد خوانده است، آشنا کردیم. راه های بازدارنده از طرح شکایت واهی توسط دادگاه و همچنین مجازات شکایت دروغ که در قانون وجود دارد را بیان و سپس به بررسی حق اعاده حیثیت متهم بعد از بی گناه شناخته شدن او توسط دادگاه پرداخته شد. در ادامه به مجازات شهادت دروغ در سایر دعاوی و همچنین دعواهای ضرب و جرح پرداخته شد. در انتها از شما بزرگواران خواهشمندیم که با ثبت نظرات، تجارب و دانسته های خود و اشتراک آن ها با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل همچنان با ما همراه باشید.