چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟ ⚖️【مدارک مورد نیاز برای شکایت】

اگر شهرداری محل زندگی شما فعالیت خود را به درستی انجام ندهد، این سوال به وجود میآید که چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟ مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت از شهرداری در واقع دیوان عدالت اداری، کمیسیونهای شهرداری، دادگاه عمومی، سازمان بازرسی و همچنین وزارت کشور هستند. برای شکایت از شهرداری باید مدارک و مستندات کافی جمع آوری کرده و سپس دادخواست را به شیوهای صحیح و با رعایت اصول قانونی تنظیم نمایید. دلایل مختلفی باعث میشود تا از شهرداری محل زندگی خود شکایت کرده و اعتراض خود را به ثبت برسانید. جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میدهیم که در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!
چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟
در بسیاری از موارد ممکن است شهرداری پروانه ساخت و ساز غیر مجاز صادر کرده باشد و یا اینکه به املاک به صورت کاملا غیرقانونی آسیب وارد نماید. این سوال برای افراد به وجود میآید که چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟ برای شکایت از شهرداری لازم است مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید که در ادامه برخی از مهمترین آنها را مورد بررسی دقیق قرار خواهیم داد:
-
- جمع آوری ادله و مدارک لازم: کلیه مدارک مورد نیاز برای شکایت لازم است جمع آوری شود تا ادعای شما ثابت گردد. بسته به نوع پرونده ممکن است این مدارک کاملا متفاوت باشند.
-
- مشاوره با وکیل مجرب: قبل از اینکه برای طرح شکایت از شهرداری به جمعبندی برسید، لازم است نظر وکلا را در این خصوص جویا شوید. وکلا در طرح شکایت و همچنین تنظیم دادخواست مربوطه میتوانند کمکهای بسیاری به شما داشته باشند.
-
- تعیین مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت: موضوع شکایت شما مرجع صالح برای رسیدگی به آن را تعیین خواهد کرد. ممکن است شکایت از شهرداری در وزارت کشور یا سازمان بازرسی مورد بررسی قرار گیرد. دادگاه عمومی، دیوان عدالت اداری، کمیسیونهای شهرداری و غیره میتوانند مراجع صالح برای طرح شکایت باشند.
-
- تنظیم شکایت: شکایت را باید به صورت کتبی تنظیم نموده و به مرجع صالح تحویل دهید. در متن شکایت باید تمامی جزئیات ذکر شوند. همچنین مدارک و مستندات کافی باید به متن شکایت پیوست گردد.
-
- ارائه شکایت نامه: لازم است در تنظیم شکایت از وکلای دادگستری کمک دریافت کنید. دقت داشته باشید که پس از تنظیم شکایت باید آن را در اختیار مرجع صالح قرار دهید.

مهلت شکایت از شهرداری چقدر است؟
حال که بررسی کردیم چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟ لازم است به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که مهلت شکایت از شهرداری محدود است. پس از اینکه تخلفی از سوی شهرداری رخ داد، باید در سریعترین زمان ممکن آن را گزارش کنید. ممکن است که پس از گذشت مدت زمان معینی از تخلف شهرداری دیگر قادر به پیگیری شکایت نباشید.
پس از اینکه شکایتنامه را به درستی تنظیم نموده و ارائه کردید، لازم است آن را پیگیری نمایید. این مسئله را در نظر داشته باشید که حضور مداوم شما در جلسات دادرسی اهمیت بسیار زیادی دارد. برای اینکه بتوانید از شهرداری در مراجع مختلف شکایت کنید، لازم است هزینههای دادرسی را محاسبه و پرداخت نمایید.
مهمترین دلایل برای شکایت از شهرداری
دلایل مختلفی برای شکایت از شهرداری وجود دارد؛ یعنی ممکن است تخلفات مختلفی از سوی شهرداری رخ دهد که افراد مجاب به طرح شکایت شوند. در ادامه برخی از مهمترین این دلایل را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
-
- تخلفات ساختمانی: اگر تجاوز به معابر اتفاق بیفتد، میتوانیم از شهرداری شکایت کنیم. همچنین اگر ساخت و ساز غیر مجاز باشد، طرح شکایت امکانپذیر است. از سوی دیگر میتوان بابت تخریب بناهای تاریخی از شهرداریها شکایت به عمل آورد.
-
- صدور پروانه ساختمانی به صورت غیر مجاز: در برخی از موارد ساخت و ساز منازل مسکونی غیرمجاز است. یکی از مهمترین مواردی که میتوانید از شهرداری شکایت به عمل آورید، مربوط به ارائه پروانه ساخت غیرقانونی است.
-
- عدم ارائه خدمات شهری به صورت مناسب: شهرداری موظف است که خدمات شهری را به موقع در اختیار متقاضیان قرار دهد؛ بنابراین شما میتوانید بابت تخریب معابر عمومی یا عدم ارائه روشنایی یا آب و برق و گاز از شهرداریها شکایت کنید.
-
- عوارض غیرقانونی: گاهی عوارضی که از سوی شهرداری تعیین میشود، بیش از مقدار مجاز است؛ در چنین شرایطی فرد میتواند به جای پرداخت عوارض غیرقانونی، شهرداری را مورد شکایت قرار دهد.
-
- تخریب املاک به صورت غیرقانونی: اگر در طرحهای عمرانی شهرداری مجبور شود بنایی را تخریب کند، میبایست در ازای آن مبلغی را به صاحب اصلیاش پرداخت نماید. اگر شهرداریها بنایی را تخریب نمایند و مبلغ آن را به صاحب ملک پرداخت نکنند، امکان شکایت فراهم است.
هزینه شکایت از شهرداری چقدر است؟
به طور دقیق نمیتوانیم هزینه شکایت از شهرداری را محاسبه کنیم. به هر حال شرایط پروندههای مختلف با یکدیگر متفاوت است. همچنین ممکن است در مراجع مختلف برای طرح شکایت از سازمانهایی مانند شهرداری تعرفههای متفاوتی دریافت شود. باید در خصوص میزان هزینهها از وکلای دادگستری کمک بگیرید.
عوامل مختلفی میتواند میزان هزینهها را دستخوش تغییرات کند در ادامه برخی از مهمترین این دلایل را بررسی خواهیم کرد:
-
- نوع تخلف صورت گرفته از سوی شهرداری: هزینه شکایت براساس نوع تخلف صورت گرفته، متفاوت است. تصور کنید که شهرداری ملک مورد نظر شما را تخریب کرده است، در این صورت باید علاوه بر تعرفههای دادرسی هزینهای را بابت کارشناسی نیز پرداخت نمایید.
-
- مرجع رسیدگی کننده به پرونده: هزینه شکایت براساس مرجعی که به پرونده رسیدگی میکند، متفاوت است؛ این هزینه در دیوان عدالت اداری کاملا متفاوت با کمیسیونهای شهرداری میباشد.
-
- مراحل بررسی پرونده و دادرسی: ممکن است در جلسات دادرسی درخواست کارشناسی شود. از سوی دیگر این احتمال وجود دارد که تعداد جلسات متعدد شود؛ تمامی این موارد میتواند بر روی هزینهها اثر بگذارد.
-
- حق الوکاله وکلای دادگستری: وکلای دادگستری در ازای خدماتی که ارائه میدهند از شما مبلغی را به عنوان دستمزد دریافت میکنند که باید آنها را در هزینههای مربوط به پرونده محاسبه نمایید.
-
- ارزش خواسته: در واقع هرچه ارزش خواسته افزایش پیدا کند، در ازای طرح شکایت میبایست هزینه دادرسی بیشتری را بپردازید.
-
- نوع دادخواست ارائه شده به مرجع: نوع دادخواستی که تنظیم میکنید، برای مثال ابطال تصمیم اداری، میتواند هزینه شما را دستخوش تغییرات جدی کند.
-
- مراحل تجدید نظرخواهی: اگر حکم اولیه به ضرر شما صادر شود و قصد اعتراض به آن را داشته باشید، میبایست هزینههای اضافه بپردازید.

برای شکایت از شهرداری چه مدارکی مورد نیاز است؟
تا این قسمت از مقاله به این سوال که چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟ پاسخ دادیم، اما باید اشاره داشته باشیم که شکایت از شهرداری به مدارک و مستندات کافی نیازمند است. در نظر داشته باشید که وجود مدارک زیر میتواند در طرح شکایت موثر باشد:
-
- سند مالکیت ملک مورد نظر
-
- پروانههای ساختمانی
-
- نقشه ساختمان
-
- قراردادهایی که در خصوص ملک به امضا رسیده است.
-
- قبضهایی که از پرداخت مالیات و عوارض در دسترس شما است.
-
- مجوز و پروانه کسب
-
- نامههایی که به مقصد شهرداری ارسال شده است.
-
- نامههای مکتوبی که شهرداری به شما ارسال کرده است.
-
- گزارشهای کارشناسی در خصوص ملک مورد نظر یا تخلف شهرداری
-
- تصاویر و فیلمهایی که بر تخلف شهرداری دلالت دارند.
-
- شهادت شهود در صورت نیاز
-
- اگر کمیسیونهای شهرداری رای مورد نظر را در خصوص تخلفات صادر کرده باشند، میبایست این آرا را به صورت یکی از مدارک مهم ارائه دهید.
-
- سایر مدارکی که در اثبات دعاوی شما موثر هستند.
چگونه شکایت خود را در شهرداری پیگیری کنیم؟
حال که به بررسی این سوال پرداختیم که چگونه از شهرداری شکایت کنیم، لازم است مراحل پیگیری آن را نیز مورد ارزیابی قرار دهیم. راههای مختلفی برای پیگیری شکایت از شهرداری وجود دارد که در ادامه برخی از مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد:
-
- حضور در شهرداریها: یکی از مهمترین راهها برای پیگیری شکایت از شهرداری این است که در محل آن حاضر شوید و پیگیر شکایت خود باشید. برای این کار میتوانید با سامانه تلفنی ۱۳۷ تماس بگیرید.
-
- مراجعه به بازرسی شهرداری: در صورتی که شکایت شما به نتیجهای نرسد، میتوانید به بازرسی شهرداریها شکایت کرده و شکایت خود را از این طریق پیگیری نمایید.
-
- پیگیری شکایت در دیوان عدالت اداری: گاهی تصمیمات غیرقانونی از سوی شهرداریها اتخاذ میشود که منافع شما را به خطر میاندازد. میتوانید شکایت از شهرداری را در دیوان عدالت اداری پیگیری نمایید.
-
- دادگاه عمومی: اگر تخریب ملک صورت گیرد و یا اینکه خسارتهای مالی به بنای شما وارد شود، برای شکایت از شهرداری بهتر است از طریق دادگاه عمومی اقدام نمایید.

شکایت از شهرداری به وزارت کشور چگونه انجام میشود؟
شکایت از شهرداری به وزارت کشور زمانی امکانپذیر است که تصمیمات شهرداری به جامعه آسیب جدی وارد کند. وزارت کشور بالاترین مرجع نظارتی برای رصد فعالیت شهرداریها به شمار میرود. وزارت کشور موقعیتی را در اختیار متقاضیان قرار داده است تا از این طریق اعتراض خود را از فعالیت شهرداریها به ثبت برسانند.
نظارت عالی از سوی وزارت کشور اتفاق میافتد؛ بنابراین شما میتوانید وزارت کشور را به عنوان مرجع صالح برای شکایت از شهرداری در نظر بگیرید. بسیاری از مشکلات که در سطح شهرداریها قابل حل نیست، در وزارت کشور پیگیری میشوند؛ بنابراین میتوانیم بگوییم که وزارت کشور پوشش گستردهای در نظارت به فعالیت شهرداریها دارد.
اگر از طریق وزارت کشور اقدام به شکایت از شهرداری کنید، قطعا شفافیت پرونده شما افزایش پیدا خواهد کرد. برای شکایت از شهرداری در وزارت کشور لازم است مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
-
- ثبت شکایت در سامانههای الکترونیکی مربوط به وزارت کشور: وزارت کشور سامانههای آنلاین را در اختیار افراد قرار داده است تا از طریق این وب سایتها شکایت خود را به ثبت برسانند.
-
- مراجعه حضوری به وزارت کشور: میتوانید به دفتر رسیدگی به شکایت شهروندان در استانداری یا وزارت کشور مراجعه کرده و شکایت خود را از این طریق به ثبت برسانید تا مورد پیگیری قرار گیرد.
-
- ارسال نامه به وزارت کشور: اگر شکایتی دارید، میتوانید آن را به صورت کتبی درج نموده و به مقصد وزارت کشور ارسال کنید. موضوع شکایت و ادله و مستندات خود را باید به طور دقیق در نامه شکایت درج نمایید.
شکایت از شهرداری به سازمان بازرسی
سازمان بازرسی کل کشور از نظر قانونی وظیفه دارد که به فعالیت شهرداریها رسیدگی کند؛ بنابراین امکان شکایت از شهرداری به سازمان بازرسی امکانپذیر خواهد بود. سازمان بازرسی کل کشور میتواند به صورت مستقل به شکایتهای واصله رسیدگی کند؛ این مسئله یکی از مهمترین مزایای طرح شکایت در این سازمان به شمار میرود.
دقت داشته باشید که سازمان بازرسی کل کشور بر عملکرد کل نهادهای اجرایی نظارت دارد؛ بنابراین اگر شهرداریها تخلفی انجام دهند، میتوانید از طریق این نهاد قانونی پیگیر آن باشید. در واقع اگر تخلفات اداری، مالی و سوء استفاده از قدرت اتفاق بیفتد، سازمان بازرسی کل کشور موظف است به آن رسیدگی نماید.
اگر از طریق سازمان بازرسی کل کشور اقدام به شکایت از شهرداری کنید، میتوانید سریعتر خواستههای خود را به نتیجه برسانید. همچنین از این طریق امکان تخلف مجدد از سوی شهرداریها به حداقل میرسد. به هر حال برای طرح شکایت بهتر است که با وکلای دادگستری مشاوره حقوقی داشته باشید.
شکایت از شهرداری بابت آسفالت چگونه انجام میشود؟
گاهی شاهد این موضوع هستیم که وضعیت آسفالت خیابانهای درون شهری یا برون شهری چندان مناسب نیست. در صورتی که گودالهای بزرگ در سطح جاده یا ترکهای عمیق دیده شود، امکان شکایت از شهرداری بابت آسفالت وجود دارد. دلایل مختلفی برای شکایت از شهرداری در چنین شرایطی وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را بررسی خواهیم کرد:
وارد شدن خسارتهای جدی به خودرو: در واقع اگر گودال عمیقی در سطح جاده وجود داشته باشد، خسارتهای جبران ناپذیری به خودروی شخصی وارد میشود؛ در چنین شرایطی افراد برای جبران خسارتهای مالی سعی در شکایت از شهرداری دارند.
افزایش احتمال تصادف: خوب میدانیم که اگر جاده هموار نباشد، احتمال تصادفات جادهای افزایش پیدا خواهد کرد. اگر تصادفی بر اثر خرابی جاده اتفاق بیفتد، با شکایت از شهرداری میتوانید خسارتهای مالی مربوط به آن را تا حد زیادی جبران کنید.
ایجاد آلودگی صوتی: در بسیاری از موارد ناهموار بودن جادهها میتواند آلودگی صوتی ایجاد کند. فرض کنید در قسمتی از جاده پل فلزی کنده شده باشد و خودروها با سرعت زیاد بر روی آن تردد کنند، در چنین شرایطی ممکن است ساکنان منازل همجوار با آن طرح شکایت نمایند. به هر حال آلودگی صوتی یکی از دلایل مهم شکایت از شهرداریها است.

کلام آخر
همراهی شما مخاطبین عزیز باعث دلگرمی کادر مجرب سایت برترین وکیل خواهد شد. ما در این مقاله تلاش خود را به کار گرفتیم تا این موضوع حقوقی مهم را بررسی نماییم که چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟ اشاره کردیم که برای شکایت از شهرداری تعیین مرجع صالح اهمیت بسیار مهمی دارد. توصیه مهمی که میتوانیم به شما داشته باشیم این است که حتما شکایت از شهرداری و سایر سازمانهای کشور را از طریق وکلای دادگستری دنبال نمایید. اگر سوالی برای شما مطرح شده است، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه درج نمایید.