نکات حقوقی

مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟ ⚖️【شرایط اجرای حکم شلاق】⚡️

سوال مهمی که برای بسیاری از مجرمین به وجود می‌آید، این است که مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟ ابتدا باید پرونده در محاکم قضایی مورد بررسی قرار گیرد و قاضی رسیدگی کننده حکم مقتضی را صادر نماید. پرونده برای اجرای حکم شلاق به اجرای احکام دادگاه ارسال خواهد شد. پیش از اجرای حکم شلاق لازم است معاینات پزشکی مورد نظر بر روی فرد مجرم انجام شود. نحوه اجرای حکم شلاق تا حد زیادی به تعزیری بودن یا حدی بودن آن بستگی خواهد داشت. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید به شما توصیه می‌کنیم که در ادامه با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!

مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟

برای بسیاری از افراد که مرتکب برخی جرایم خاص شده‌اند این سوال به وجود می‌آید که مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟ باید بگوییم که شلاق یکی از مجازات‌های دردناک و بدنی است که در بسیاری از سیستم‌های قضایی مرسوم می‌باشد. نوع جرم صورت گرفته و همچنین قوانین مربوط به آن در تعیین اجرای احکام مربوط به شلاق موثر است. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم مراحل اجرای مجازات شلاق شامل موارد زیر خواهد شد: 

    • صدور حکم از سوی محاکم قضایی: پس از بررسی پرونده از سوی قاضی ممکن است حکم به شلاق داده شود. بر اساس قانون مجازات اسلامی، برخی از جرایم شلاق حدی یا شلاق تعزیری خواهد بود. 

    • تعیین تعداد ضربات شلاق حدی یا تعزیری: قوانین و مقررات مصوب در کشور و همچنین نوع جرم صورت گرفته از سوی مجرم عواملی هستند که تعداد ضربات شلاق را تعیین خواهند نمود. 

    • معاینات پزشکی از فرد مجرم: لازم است فرد مجرم پیش از تحمل مجازات شلاق توسط پزشکی قانونی یا پزشک متخصص مورد بررسی و معاینه قرار گیرد. تقریبا برای تمامی انواع مجازات‌های شلاق و مجازات‌های بدنی دیگر طی این مرحله ضروری به نظر می‌رسد. 

    • اجرای حکم شلاق: در اجرای احکام دادگاه، در محلی مشخص به فرد شلاق زده می‌شود. آداب و رسوم شلاق حدی کاملا متفاوت از شلاق تعزیری می‌باشد. 

    • نظارت پزشکی بر روی اجرای حکم: زمانی که حکم شلاق اجرا می‌شود، لازم است پزشکی در محل حضور داشته باشد تا در صورت هرگونه اختلال بدنی به متهم رسیدگی نماید. 

مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟

شرایط اجرای حکم شلاق چیست؟

دریافتیم که مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود، اما باید در نظر داشته باشیم که نحوه اجرای حکم شلاق شرایط خاص به خود را دارد که در ادامه برخی از آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد: 

    • اجرای شلاق حدی و تعزیری باید به گونه‌ای باشد که ضربات به جلوی بدن و همچنین سر و صورت فرد وارد نشود.

    • پیچیده شدن شلاق به دور بدن فرد نباید به گونه‌ای باشد که قسمت‌های جلویی بدن او را زیر ضربه قرار دهد. از سوی دیگر شلاق نباید به عورت فرد ضربه‌ای وارد نماید.

    • محلی که مجازات شلاق در آن اجرا می‌شود باید دارای دمای معتدل باشد. اگر مجازات شلاق را در فضای باز انجام می‌دهند باید در زمانی باشد که هوا نه چندان گرم و نه چندان سرد است. 

    • استعمال داروهای بی‌حسی و ضد درد پیش از مجازات شلاق کاملا ممنوع است. 

    • فردی که مجازات شلاق را اجرا می‌کند نباید نسبت خانوادگی با فرد مجرم داشته باشد. از سوی دیگر او نباید سابقه دعوای کیفری یا حقوقی با فرد مجرم داشته باشد.

    • در صورتی که فرد در اجرای مجازات شلاق بیهوش شود، حکم متوقف خواهد شد و پس از اینکه بهبودی حاصل شود به تاخیر می‌افتد. 

    • شلاق حدی زنان از کتف تا پایین کمر آنها می‌باشد و فرد ضارب به هیچ عنوان نباید بر روی یک نقطه تمرکز کند. 

    • مجرم اگر زن باشد باید پوشش مناسبی داشته باشد و مامور اجرای احکام او نیز باید مرد باشد. 

تبدیل شلاق حدی به جزای نقدی امکان‌پذیر است؟

بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور و همچنین احکام به دست آمده از شرع مقدس اسلام تبدیل شلاق حدی به جزای نقدی امکان‌پذیری نیست؛ یعنی اگر فردی به شلاق حدی محکوم شده باشد، نمی‌توان آن را به جزای نقدی تبدیل کرد؛ اما در بسیاری از موارد تبدیل شلاق تعزیری به جزای نقدی امکان‌پذیر خواهد بود. 

حال که بررسی کردیم مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟ لازم است تاکید داشته باشیم که قانون مجازات اسلامی مقدار شلاق حدی برای جرایم مختلف را تعیین نموده است؛ بر اساس این قانون نمی‌توان جهت مجازات‌های حدی را به جزای نقدی یا جریمه تبدیل کرد.

مجازات‌های حدی برای این تعیین می‌شوند که نظم اجتماعی و حدود الهی به طور کامل رعایت شوند. در صورتی که شلاق حدی به جزای نقدی تبدیل شود در این اهداف خلل به وجود می‌آید. در صورتی که شلاق حدی یا مجازات‌های حدی دیگر به جزای نقدی تبدیل شوند، اثر بازدارندگی آنها در سطح جامعه از میان برداشته خواهد شد. 

شلاق حدی چیست؟

ممکن است این سوال نیز در ذهن شما به وجود آمده باشد که شلاق حدی چیست؟ به طور کلی مجازات شلاق بر اساس قوانین و مقررات کشور به دو دسته شلاق تعزیری و حدی تقسیم می‌شود. باید بگوییم شلاق حدی در واقع مجازاتی می‌باشد که حد و حدود آن از سوی احکام شرع مقدس اسلام تعیین گردیده است.

این مسئله را در نظر داشته باشید که برای جرایم و گناهان کبیره‌ای مانند زنا، لواط، شرب خمر و غیره مجازات‌هایی از سوی احکام الهی تعیین شده است که باید عینا مورد اجرا قرار گیرند. در واقع نمی‌توان این مجازات‌ها را تغییر داد و شیوه مشخصی برای اجرای آنها وجود دارد. 

مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟

شلاق تعزیری چیست؟

حال که بررسی کردیم مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود، لازم است در خصوص شلاق تعزیری نیز توضیحاتی ارائه دهیم. در قسمت قبلی بیان نمودیم که مجازات‌های حدی آن دسته از مجازات‌هایی هستند که مقدار و شیوه اجرای آنها از سوی احکام الهی تعیین شده است. 

اما مجازات‌های تعزیری در واقع نوعی از مجازات هستند که مقدار آنها را احکام اسلامی تعیین نکرده است. در این صورت است که قاضی پرونده می‌بایست با در نظر گرفتن نوع جرم و شدت آن مقدار شلاق تعزیری را تعیین نماید.

می‌توانیم بگوییم که مجازات‌های تعزیری در واقع نوعی از مجازات‌ها هستند که از سوی حکومت یا فرد قانونگذار تعیین شده‌اند. در واقع احکام اسلامی اشاره مستقیمی به جرایم و مجازات‌های مربوط به آن در چنین شرایطی نداشته است و فرد قانونگذار با در نظر گرفتن عوامل مختلف مقدار مجازات آن را تعیین نموده است. 

در برخی از موارد خاص امکان تبدیل شلاق تعزیری به جزای نقدی وجود خواهد داشت. در قسمت‌های قبلی اشاره کردیم که نمی‌توان شلاق حدی را به جزای نقدی یا جریمه تبدیل کرد، اما در خصوص جرایم تعزیری چنین نیست. 

تفاوت شلاق حدی و تعزیری چیست؟

شلاق حدی در واقع مجازاتی است که از سوی اسلام برای جرایمی خاص مانند زنا و شرب خمر تعیین شده است. تعداد شلاق حدی کاملا مشخص است. تعداد شلاقی که باید فرد مجرم در چنین شرایطی تحمل کند از سوی احکام الهی تعیین گردیده و قاضی پرونده به هیچ عنوان نمی‌تواند تغییری در آن ایجاد نماید. 

در واقع هدف از مجازات‌های حدی رعایت حدود الهی و ایجاد بازدارندگی در سطح جامعه می‌باشد. به هیچ عنوان نمی‌توان شلاق حدی را به جریمه نقدی تبدیل کرد و این مهم‌ترین تفاوت بین شلاق حدی و تعزیری می‌باشد. مجازات‌هایی که برای جرایمی به غیر از جرایم حدی در نظر گرفته می‌شود را مجازات تعزیری می‌نامند. 

به هیچ وجه شلاق تعزیری مقدار مشخصی ندارد. قاضی پرونده شرایط وقوع جرم را در نظر گرفته و بر اساس آن تعداد ضربات شلاق را تعیین می‌نماید؛ بنابراین قاضی پرونده می‌تواند تغییراتی در تعداد ضربات شلاق ایجاد نماید. همه چیز به شرایط خاص پرونده بستگی دارد و حتی قاضی پرونده می‌تواند در نحوه اجرای شلاق نیز تغییراتی ایجاد نماید. 

اصلاح مجرم و بازگرداندن او به جامعه جزو مهمترین اهداف اجرای شلاق تعزیری هستند. در برخی از موارد خاص می‌توان شلاق تعزیری را به جزای نقدی تبدیل کرد. اگر می‌خواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، می‌توانید از وکلای کارآزموده و معتبر مشاوره حقوقی دریافت نمایید. 

اعتراض به حکم شلاق حدی 

امکان اعتراض به حکم شلاق حدی در بسیاری از موارد وجود ندارد. مجازات‌های حدی جزو آن دسته از کیفرهایی به شمار می‌روند که حد و حدود آنها را احکام اسلامی تعیین نموده است؛ بنابراین امکان تغییر آنها وجود ندارد. در صورتی که پرونده در دادگاه مورد بررسی قرار گرفته و حکم به شلاق حدی داده شود، نمی‌توان تغییری در آن ایجاد نمود. 

حال که به این سوال پاسخ دادیم که مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟ باید بگوییم که به هیچ عنوان نمی‌توان مجازات‌های حدی را به جریمه نقدی تبدیل کرد. حدود این مجازات‌ها از سوی احکام اسلامی تعیین شده است و فرد قاضی نمی‌تواند تحت هیچ عنوان تعداد ضربات شلاق را کاهش داده یا اینکه آن را به جزای نقدی تبدیل نماید. 

در قوانین و مقررات مصوب در ایران نیز به هیچ عنوان امکانی برای اعتراض به مجازات‌های حدی در نظر گرفته نشده است. زمانی که پرونده در دادگاه یا دادسرا مورد بررسی قرار می‌گیرد، فرد ملزم است تمامی ادله و مستندات خود را برای تبرئه از اتهامات ارائه کند؛ اما پس از اینکه حکم بر علیه او صادر شد دیگر امکان اعتراض به شلاق نیست. 

اما در برخی از موارد راهکارهای قانونی وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توانید به حکم صادر شده از سوی دادگاه صالح اعتراض نمایید. در ادامه دو مورد از راه‌هایی که برای اعتراض وجود دارد را معرفی خواهیم نمود: 

    • تجدید نظرخواهی: در برخی از موارد می‌توان به حکم صادر شده از سوی دادگاه اعتراض نمود و دادخواست تجدید نظر ارسال کرد؛ اما در صورتی درخواست شما پذیرفته می‌شود که ادله و مستندات کافی در دست داشته باشید.

    • اعتراض به تخلفات قانونی صورت گرفته: در صورتی که در رسیدگی به پرونده تخلفاتی صورت گرفته باشد که مخالف قانون باشد، می‌توان به حکم اعتراض نمود.

مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟

شرایط خریدن شلاق حدی و تعزیری 

بسیاری از افراد فکر می‌کنند که می‌شود از روش‌های قانونی حکم شلاق حدی و تعزیری را خریداری کرد و به جای آن جریمه نقدی پرداخت نمود. حال که بررسی کردیم که مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود، لازم است توضیحاتی را نیز در این خصوص ارائه نماییم. 

تنها در صورتی که شلاق از نوع شلاق تعزیری باشد، می‌توان برای خریدن آن اقدامات لازم را انجام داد. ‌میزان شلاق تعزیری از سوی قاضی پرونده تعیین می‌شود و عملا می‌توان جریمه نقدی آن را در شرایطی خاص پرداخت نمود. فرد در صورتی می‌تواند شلاق تعزیری را خریداری کند که در دادگاه اثبات نماید که اجرای حکم به سلامت بدنی او ضربه خواهد زد. 

در غیر این صورت شلاق تعزیری را هم نمی‌توان خریداری نمود. در چنین شرایطی قاضی پرونده باید با تبدیل شلاق تعزیری به جزای نقدی موافقت نماید. هزینه خرید شلاق تعزیری به ازای هر سه ضربه معادل با ۴۰۰ هزار ریال می‌باشد. 

اما تحت هیچ عنوان نمی‌توان شلاق حدی را خریداری نمود. در صورتی که به جرایم حدی یا تعزیری محکوم شده‌اید در نخستین اقدام خود باید با وکلا مشاوره حقوقی داشته باشید. وکلا به شما کمک می‌کنند تا از حقوق قانونی خود دفاع کرده و پرونده را به سرانجام برسانید. 

کلام آخر 

از شما سپاسگزاریم که تا انتهای مقاله با سایت برترین وکیل همراه بودید. بررسی کردیم که مجازات شلاق چگونه اجرا می‌شود؟ مجازات شلاق به دو دسته مجازات‌های حدی و مجازات‌های تعزیری تقسیم می‌شود که هر کدام از آنها شیوه اجرای خاص به خود را دارند. اشاره کردیم که مجازات‌های حدی به هیچ عنوان قابل تبدیل نیستند و باید عینا اجرا شوند، اما می‌توان شلاق تعزیری را خریداری کرد. در صورتی که می‌خواهید حق و حقوق شما در دادگاه پایمال نشود، توصیه می‌کنیم حتماًبه سراغ وکلای کار بلد بروید. در قسمت دیدگاه با سایر کاربران وب سایت ما تبادل نظر داشته باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا