نکات حقوقی

ابلاغیه دادگاه چیست؟ انواع و احکام مربوطه ⚖️

ممکن است برای شما نیز از سامانه عدل ایران پیامکی حامل ابلاغیه دادگاه ارسال شده باشد؛ اما سوال این است که ابلاغیه دادگاه چیست؟ ابلاغیه دادگاه سندی است که توسط دادگاه یا دادسرا برای اطلاع‌رسانی به افراد درباره تصمیمات، احکام یا اقدامات قضایی ارسال می‌شود. این سند می‌تواند شامل احضاریه برای حضور در دادگاه، حکم نهایی، اخطار یا هرگونه اطلاعیه دیگر باشد. ابلاغیه به فرد می‌گوید که چه اقداماتی باید انجام دهد یا در چه تاریخی در دادگاه حاضر شود. دریافت ابلاغیه به معنای اطلاع رسمی از موضوع قضایی است و فرد موظف است بر اساس آن عمل کند. در این مطلب سعی کرده‌ایم تا اطلاعات دقیقی درباره ابلاغیه الکترونیکی و نحوه دریافت آن در اختیار شما قرار دهیم پس با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره با بهترین وکیل تهران کلیک کنید!

ابلاغیه دادگاه چیست؟

در پاسخ به این سوال که ابلاغیه دادگاه چیست؟ باید بگوییم که ابلاغیه در واقع سندی است که از سوی مراجع قضایی صادر می‌شود. در واقع مراجع قضایی با ارسال ابلاغیه به دنبال این هستند تا افراد درگیر در پرونده‌ها را از تصمیمات و احکام دادگاه مطلع نمایند. 

اگر برای شما نیز سوال شده است که ابلاغیه چیست باید بگوییم که ابلاغیه می‌تواند شامل اخطاریه، احضاریه، حکم دادگاه یا هرگونه اطلاعات قضایی دیگر باشد. ابلاغیه معمولاً توسط ماموران اجرای احکام به صورت دستی یا از طریق پیامک ارسال خواهد شد. پس از مشاهده ابلاغیه الکترونیکی یا کاغذی می‌بایست اقدامات قضایی لازم را انجام دهید. 

ممکن است طرفین دعوی از طریق ابلاغیه به جلسات دادگاه صالح احضار شوند. از سوی دیگر ممکن است ابلاغیه شامل اطلاعاتی در خصوص احکام صادره از سوی دادگاه‌ها مانند حکم طلاق باشند. از سوی دیگر ممکن است دادگاه از طریق ابلاغیه برای طرفین دعوی اخطار ارسال کند. اخطار معمولاً برای اجرای کامل تعهدات است. 

معمولا نام طرفین دعوی و همچنین شماره پرونده در ابلاغیه ذکر خواهد شد. به طور کلی می‌توانید دستورات دادگاه را در ابلاغیه مطالعه کنید. اگر تاریخ ابلاغیه بگذرد و آن را نادیده بگیرید، ممکن است حکم غیابی در دادگاه صادر شود یا اینکه احکام مربوطه بدون اطلاع قبلی فرد صادر شود. 

ممکن است با این سوال نیز روبرو شوید که بعد از ابلاغیه الکترونیکی چه باید کرد؟ شما می‌توانید پس از دریافت ابلاغیه به محتوای آن اعتراض کنید. در صورتی که جهات اعتراض وجود داشته باشد می‌توانید درخواست تجدید نظرخواهی یا واخواهی بدهید. به هر حال ملزم هستید دستورات دادگاه در ابلاغیه را اجرایی نمایید.

انواع ابلاغیه دادگاه

انواع ابلاغیه دادگاه

برخی از مهمترین انواع ابلاغیه دادگاه شامل احضاریه، حکم صادر شده از سوی دادگاه، اخطار، نیابت قضایی، اطلاع رسانی برای نوبت دهی دادگاه و غیره می‌شود. در ابلاغیه‌ها معمولاً دستورات خاصی به طرفین دعوی داده می‌شود. از طرف دیگر می‌توانیم ابلاغیه را به دو دسته ابلاغیه قانونی و ابلاغیه واقعی تقسیم بندی نماییم.

ابلاغیه واقعی معمولا مستقیم به دست طرفین دعوی می‌رسد. اما ابلاغیه قانونی در محل زندگی فرد نصب می‌شود تا از آن اطلاع حاصل کند. اگر شما نیز جزو افرادی هستید که برای آنها ابلاغیه ارسال شده است حتماً با این سوال مواجه می‌شوید که بعد از دریافت ابلاغیه دادگاه چه باید کرد؟ پس از دریافت ابلاغیه مفاد آن را بخوانید و حتماً با آن عمل کنید.

عدم دریافت ابلاغیه یا بی توجهی به آن می‌تواند عواقب قانونی سنگینی را به دنبال داشته باشد. برای مثال اگر ابلاغیه از نوع احضاریه باشد، زمان و تاریخ حضور در دادگاه در آن مشخص می‌شود. عدم توجه به ابلاغیه دادگاه در چنین شرایطی باعث می‌شود تا حکم غیابی از سوی مرجع صالح صادر شود. از طرفی دیگر شما نمی‌توانید از منافع قانونی خود در دادگاه دفاع کنید.

احکام ابلاغیه دادگاه

نحوه دریافت و مشاهده ابلاغیه

نحوه دریافت ابلاغ واقعی به این صورت است که مامورین انتظامی یا ضابطین قضایی به محل زندگی فرد مراجعه کرده و ابلاغیه دادگاه را به او تحویل می‌دهند. در صورتی که دسترسی به فرد وجود نداشته باشد، ابلاغیه دادگاه به صورت قانونی ارسال می‌گردد.

امکان مشاهده ابلاغیه الکترونیکی با کد ملی نیز فراهم شده است. برای این کار شما باید به سامانه ثنا مراجعه کرده و کد ملی خود را در آن درج نمایید. لیست کاملی از ابلاغیه‌های دادگاه در سایت مربوطه قابل مشاهده است. در برخی از موارد نیز ممکن است لینک مربوط به ابلاغیه از طریق پیامک ارسال شود. بعد از دریافت پیامک ابلاغیه چه باید کرد؟ شما می‌توانید پس از دریافت پیامک ابلاغیه به سامانه ثنا مراجعه کنید و متن آن را مطالعه نمایید ‌

اپلیکیشن مربوط به سامانه ثنا و سایت آن نیز در دسترس عموم است. شما می‌توانید ابلاغیه‌های قضایی را از این طریق نیز دریافت کنید. افراد باید به طور مرتب ابلاغیه‌های قضایی خود را در سامانه‌های الکترونیکی بررسی نمایند. در صورتی که آدرس محل زندگی شما تغییر کرده است می‌بایست آن را به مراجع قضایی اطلاع دهید. تا ابلاغیه به درستی برای شما ارسال شود.

اعتراض به ابلاغیه دادگاه

مشاهده و دریافت ابلاغیه در سامانه ثنا

بعد از ابلاغیه چه باید کرد؟ برای مشاهده ابلاغیه الکترونیکی در سامانه ثنا ابتدا به سایت عدل ایران مراجعه می‌کنید و کد ملی و سایر اطلاعات خود را در آن درج می‌نمایید. تمامی ابلاغیه‌های قضایی در سایت عدل ایران و سامانه ثنا قابل مشاهده است.

اگر در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشید معمولاً پیامک حاوی لینک برای شما ارسال خواهد شد. با باز کردن لینک مربوطه می‌توانید ابلاغیه مورد نظر را مشاهده کنید. شما می‌توانید احضاریه دادگاه و احکام صادره از سوی دادگاه‌های صالح را در سایت عدل ایران مشاهده کنید.

در صورتی که دو طرف در سامانه ثنا نام نویسی نکرده باشند برای آنها ابلاغیه کاغذی ارسال خواهد شد.

دریافت ابلاغیه دادگاه

ابلاغیه چگونه و توسط چه کسی ارسال می شود؟

ابلاغیه دادگاه توسط ماموران رسمی دادگستری ارسال می‌شود. ماموران ابلاغ یا ماموران اجرای احکام این وظیفه را بر عهده دارند. در صورتی که شما در سامانه ثنا ثبت نام نکرده باشید ماموران دادگستری موظف هستند تا ابلاغیه را به صورت حضوری یا نصب در محل زندگی به دست شما برساند.

در باقی موارد ابلاغیه دادگاه از طریق پیامک برای فرد ارسال خواهد شد. حتی اگر دریافت کننده ابلاغیه آن را مشاهده هم نکرده باشد به معنای دریافت رسمی آن به شمار می‌رود. بعد از دریافت پیامک ابلاغیه چه باید کرد؟ شما می‌توانید به سامانه ثنا مراجعه کرده و محتویات ابلاغیه را مشاهده کنید.

دریافت ابلاغیه دادگاه با کد ملی

چطور متوجه شویم که ابلاغیه جدیدی برای ما ثبت شده است؟

برای مشاهده ابلاغیه الکترونیکی می‌توانید به سامانه ثنا مراجعه کنید. مهلت ابلاغیه الکترونیکی محدود است و باید به موقع اقدامات قانونی را انجام دهید. برای ورود به سایت عدل ایران حتماً باید کد ملی و شماره تلفن همراه خود را وارد کنید. زمان ابلاغیه دادگاه معمولاً در متن آن مشخص می‌شود و عدم دریافت ابلاغیه دادگاه باعث خواهد شد تا رای غیابی صادر گردد.

اگر می‌خواهید مدت زمان ابلاغیه الکترونیکی دادگاه نگذرد و به سرعت آن را دریافت نمایید حتماً اپلیکیشن ثنا را بر روی گوشی خود داشته باشید. اگر شماره تلفن همراه شما در سامانه ثنا ثبت شده باشد به محض اینکه برای شما ابلاغیه ارسال گردد از آن مطلع خواهید شد.

فرق بین ابلاغیه رسمی و غیر رسمی چیست؟

ابلاغیه رسمی معمولاً ابلاغیه‌ای است که از سوی ماموران دادگستری یا ماموران اجرای احکام صادر خواهد شد. ابلاغیه‌ها دارای مفاد مشخصی هستند و افراد باید به دستورالعمل‌های موجود در آن عمل کنند ‌ معمولاً دادگاه یا دادسرا دستورالعمل‌های قضایی را از طریق ابلاغیه رسمی برای طرفین دعوی ارسال می‌کند.

ابلاغیه‌های غیر رسمی معمولاً از سوی افراد عادی یا مراجع غیر قضایی صادر می‌شوند. ابلاغیه غیر رسمی اعتبار قانونی ندارد. برای مثال ممکن است از سوی نهادی غیر قضایی با شما تماس برقرار شود. در این تماس ابلاغیه‌ای در اختیار شما قرار می‌گیرد که حاوی اطلاعات مهم است. ابلاغیه مذکور از نوع ابلاغیه غیر رسمی است که اعتبار قانونی لازم را ندارد.

ابلاغیه‌های رسمی یا قانونی را می‌توانید از طریق سامانه ثنا دریافت کنید. ابلاغیه‌های رسمی برای افراد الزامات قانونی به وجود می‌آورند. یعنی نادیده گرفتن آنها می‌تواند تبعات حقوقی خاص به خود را داشته باشد. این در حالی است که ابلاغیه‌های غیر رسمی فاقد هرگونه الزامات قانونی برای شما خواهند بود.

چگونه اعتراض خود را به ابلاغیه ثبت کنیم؟

برای اعتراض به ابلاغیه دادگاه حتماً باید نوع و مفاد آن را مطالعه نمایید. اگر ابلاغیه دادگاه از نوع حکم باشد می‌توانید در مدت ۲۰ روز به آن اعتراض نمایید. درخواست تجدید نظرخواهی باید با ارائه دلایل و شواهد به دادگاه صالح ارسال شود. اگر ابلاغیه دادگاه از نوع اخطار یا احضاریه باشد، با حضور در دادگاه می‌توانید به آن اعتراض نموده و درخواست بررسی مجدد داشته باشید.

باید مدارک و شواهد لازم جهت اعتراض به ابلاغیه دادگاه را جمع آوری کنید. برای مثال شما می‌توانید مدارک مالی و شهادت شهود را به عنوان ادله خود ارائه نمایید. پس از اینکه درخواست و مدارک شما آماده شد آن را حتماً باید به دادگاه صادر کننده ابلاغیه تحویل دهید.

اگر ابلاغیه دادگاه به صورت الکترونیکی صادر شده باشد می‌توانید اعتراض خود را از طریق سامانه ثنا ثبت نمایید. پس از اینکه به ابلاغیه اعتراض کردید، مراجع قضایی زمان رسیدگی به پرونده را تعیین می‌کنند. شما حتماً باید در زمان مشخص شده به دادگاه مراجعه کرده و ادعاهای خود را مطرح نمایید.

دریافت ابلاغیه دادگاه با پیامک

مهلت پاسخگویی به ابلاغیه دادگاه چقدر است؟

اگر شما هم جزو افرادی باشید که از طریق پیامک یا به صورت کاغذی برای شما ابلاغیه ارسال شده است، معمولاً این سوال برای شما مطرح می‌شود که ابلاغیه چند روز مهلت دارد؟ مهلت پاسخگویی به ابلاغیه دادگاه به نوع و مفاد آن بستگی دارد. در احضاریه زمان و تاریخ دقیق حضور در دادگاه مشخص شده است. اما اگر ابلاغیه حاوی حکم دادگاه باشد شما ۲۰ روز فرصت پاسخگویی و اعتراض به آن را دارید.

در این صورت است که می‌توانید درخواست تجدید نظرخواهی یا واخواهی خود را در مراجع قضایی به ثبت برسانید. مهلت تعیین شده برای پاسخگویی به احکام دادگاه‌های کیفری و حقوقی یکسان است. شما می‌توانید پاسخ یا اعتراض خود را به ابلاغیه دادگاه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه به ثبت برسانید.

پس از ابلاغیه الکترونیکی چه باید کرد؟ اگر ابلاغیه از نوع اخطار باشد شما باید در فرصت تعیین شده به تعهدات مالی و غیر مالی خود عمل کنید. در برخی از موارد ممکن است در مفاد ابلاغیه دادگاه زمان مشخصی تعیین نشده باشد. در این صورت است که شما باید در اسرع وقت به مراجع قضایی مراجعه کنید تا از صدور حکم غیابی یا توقیف اموال جلوگیری به عمل آورید.

کلام آخر

حالا که به این سوال پاسخ دادیم که ابلاغیه دادگاه چیست؟ لازم است تا چند توصیه مهم نیز در پایان کار به شما داشته باشیم. معمولاً بی‌توجهی به ابلاغیه می‌تواند عواقب حقوقی سنگینی را برای شما به دنبال داشته باشد؛ بنابراین لازم است به دستورالعمل‌های موجود در ابلاغیه توجه کنید. مدت زمانی که برای حضور در دادگاه یا اعتراض به حکم در ابلاغیه تعیین شده است را جدی بگیرید. همچنین اگر متن ابلاغیه برای شما نامفهوم است، به سراغ وکلای دادگستری بروید. نظرات خود را در پایین این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

3/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا