مراحل شکایت در کلانتری ⚖️【هزینه و مدت زمان شکایت】⚡️

برای کامل کردن مراحل شکایت در کلانتری لازم است ابتدا پس از وقوع جرم به کلانتری محل مراجعه کرده و شکایتنامه مربوطه را تنظیم نمایید. همچنین رسید تکمیل شکایت در اختیار شما قرار خواهد گرفت تا بتوانید برای پیگیری پرونده خود در مراحل بعدی از آن استفاده کنید. همچنین ممکن است پرونده برای بررسیهای بیشتر به دادسرا ارسال شود. اگر در دادسرا مشخص شود که دلایل و مستندات کافی برای وقوع جرم وجود دارد، پرونده به دادگاه ارسال خواهد گردید. به هر حال ممکن است سوالاتی در این خصوص ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد. در ادامه در سایت برترین وکیل میتوانید پاسخ تمامی سوالات خود را پیدا کنید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری در تهران کلیک کنید!
مراحل شکایت در کلانتری
- جمع آوری مدارک و ادله مربوط به پرونده: نخستین مرحله از مراحل شکایت در کلانتری این است که مدارک و ادله مربوط به دعوای مورد نظر را جمع آوری کنید.
- حضور در کلانتری محل وقوع جرم: در چنین شرایطی اگر قصد شکایت را داشته باشید باید به کلانتری محل وقوع جرم مراجعه کرده و از مقامات انتظامی بخواهید که به حقوق قانونی شما رسیدگی نمایند.
- تنظیم شکایت نامه: تنظیم صحیح شکایتنامه با در نظر گرفتن قوانین و مقررات مربوط به دعوای مطرح شده ضروری به نظر میرسد. مشخصات شاکی و متهم و همچنین شرح واقعه باید به طور کامل در شکواییه درج شود.
- امضای شکواییه تنظیم شده در کلانتری: زمانی که شکایتنامه از سوی فرد شاکی امضا میشود به یک سند عادی تبدیل میگردد.
- دریافت رسید شکایتنامه از کلانتری: پس از اینکه شکایتنامه در سامانه مربوط ثبت گردید از سوی کلانتری رسیدی در اختیار شما قرار میگیرد که به معنای تایید نهایی شکایت میباشد.

شرایط شکایت در کلانتری
مراحل تنظیم شکواییه در کلانتری شامل این موضوع میشود که فرد شاکی ابتدا پس از اطلاع از وقوع جرم لازم است در کلانتری محل وقوع جرم حاضر شده و برگه شکایت را تنظیم نمایند؛ بنابراین باید اشاره داشته باشیم که شکایت کردن در کلانتری بر خلاف محاکم قضایی شرایط خاصی ندارد.
ماموران کلانتری گزارشهای مربوطه را تنظیم نموده و به دادسرا ارسال میکنند؛ در چنین شرایطی است که فرد متهم نیز باید در دادسرای مربوطه حاضر شده و ادله و مستندات کافی را ارائه نماید. همچنین اگر فرد قصد پیگیری شکایت خود را داشته باشد باید در سامانه ثنا ثبت نام انجام دهد.
همچنین باید اشاره داشته باشیم که در کلانتریها درخواست سند از متهمین جرم محسوب میشود. بر اساس قانون اساسی تمامی افراد میتوانند به دادگاههای صالح مراجعه کرده و حقوق قانونی خود را به طور کامل مطالبه نمایند. در چنین شرایطی است که فرد میتواند دعوای حقوقی و کیفری خود را از طریق دادگاه و دادسرا پیگیری نماید.
دادگاههای کیفری صلاحیت لازم برای رسیدگی به دعاوی که در آنها جرم و جنایتی صورت گرفته است را دارند؛ اما باید بدانیم که طرح شکایت و تنظیم شکواییه همواره با قوانین خاصی همراه است.
آیا ماموران کلانتری میتوانند از متهم سند درخواست کنند؟
در قسمتهای قبلی مراحل تنظیم شکایتنامه در کلانتری را مورد بررسی قرار دادیم. با این سوال مهم روبرو میشویم که آیا ماموران کلانتری میتوانند از شخص متهم سند یا تامین دریافت کنند؟
در ماده ۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری به طور کامل پاسخ این سوال داده شده است. در این ماده قانونی بیان شده است که ضابطان قضایی و ماموران کلانتری به هیچ عنوان حق دریافت سند یا اخذ تامین از متهم را ندارند؛ یعنی انجام دادن چنین اقدامی کاملا خلاف قانون است و ماموران کلانتری نمیتوانند اقدامی در این خصوص انجام دهند.
در واقع اگر فردی متهم به وقوع جرم کیفری شود، تنها مقامات قضایی میتوانند از وی اخذ تامین یا سند نمایند. در واقع این اختیار در عهده مقامات قضایی قرار گرفته است و ماموران کلانتری به هیچ عنوان نمیتوانند از فرد متهم سند دریافت کنند؛ اما اگر وقوع جرم کاملا مشهود باشد، ماموران کلانتری میتوانند فرد متهم را بازداشت کنند.
مدت زمان شکایت در کلانتری چقدر است؟
برای مدت زمان شکایت در کلانتری هرگز نمیتوانیم زمان مشخصی را تعیین نموده و از پیش اعلام کنیم. هر یک از پروندهها شرایط خاص خود را دارند و بسته به جزئیات هر کدام از آنها ممکن است که این مدت زمان افزایش یا کاهش پیدا کند. از سوی دیگر روند رسیدگی به پروندههای کیفری در کلانتری و دادسرا با یکدیگر کاملا متفاوت است.
در برخی از موارد ممکن است کلانتری محل وقوع جرم به سرعت وارد عمل شده و به شکایت شما رسیدگی کند. در برخی دیگر از موارد نیز پرونده برای رسیدگیهای بیشتر به دادسرا ارسال خواهد شد. ارسال پرونده به دادسرا روند رسیدگی به پرونده را طولانیتر خواهد کرد.
لازم است بار دیگر تاکید داشته باشیم که حضور یک وکیل کیفری با سابقه و متخصص میتواند مدت زمان رسیدگی به پرونده و طرح شکایت در کلانتری را کوتاهتر نماید. چرا که وکیل با رویههای قضایی به طور کامل آشناست و میداند که پرونده را باید از چه مسیری دنبال کند تا هرچه سریعتر به نتیجه دلخواه برسد
مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت کیفری
به طور کلی جرایم کیفری صورت گرفته در سطح جامعه را میتوانیم به چهار دسته کلی تقسیم بندی نماییم که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- جرایم آنی
- جرایم مستمر
- جرایم مرکب
- جرایم با عادت
عنصر مادی جرایم آنی در لحظه رخ میدهد. در واقع جرایم آنی میتواند از نظر عنصر نتیجه مقید یا مطلق باشد. در جرایم آنی مطلق تشخیص مرجع صالح برای تکمیل مراحل شکایت در کلانتری نیست؛ از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که دادسرا و دادگاه محل وقوع جرم صلاحیت لازم برای جرایم آنی را در اختیار دارند.
به طور کلی فرد میتواند شکایت خود را در کلانتری مطرح نموده و سپس پرونده برای بررسیهای بیشتر به دادسرا ارسال خواهد شد. در صورتی که دادسرا دلایل کافی برای وقوع جرم پیدا کند پرونده را برای بررسیهای بیشتر به دادگاه کیفری ۲ ارسال خواهد کرد. در تمامی این مراحل میتوانید روی کمک وکلای دادگستری حساب ویژهای را باز کنید.

هزینه شکایت در کلانتری چقدر است؟
هزینه شکایت در کلانتری شامل هزینههایی میشود که باید برای ثبت شکایتنامه در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه یا کلانتری بپردازید. در واقع برای تکمیل مراحل دادرسی لازم است هزینههای مربوطه را به قوه قضاییه پرداخت کنید. البته در صورت عدم توانایی برای پرداخت چنین هزینههایی فرد میتواند درخواست اعسار از پرداخت ارائه کند.
تعرفه طرح شکایت در کلانتری یا دادسرا هر ساله از سوی قوه قضاییه تعیین خواهد شد. در سال 1404 هزینهای که باید بابت طرح شکایت و پیگیری مراحل شکایت نامه در کلانتری بپردازید کمتر از ۳ میلیون ریال میباشد. البته این در شرایطی است که شما قصد همکاری با وکلا برای پیگیری پروندههای کیفری را تحت هیچ عنوان نداشته باشید.
در صورت استخدام وکلای دادگستری ملزم هستید حق الوکاله یا هزینه وکالت آنها را نیز به طور کامل پرداخت کنید. دستمزد وکلا معمولا به صورت کاملا توافقی تعیین میشود و مقدار مشخصی را نمیتوان برای آن در نظر گرفت. در پروندههای کیفری به دلیل پیچیدگی بالا توصیه میکنیم که حتما از وکلا کمک بگیرید.
مدارک لازم برای شکایت در کلانتری
فرد برای تکمیل مراحل شکایت در کلانتری محل وقوع جرم لازم است حتما ادله و مستندات کافی را جمع آوری نماید. در واقع فرد شاکی زمانی میتواند ادعای خود را به اثبات برساند که مدارک لازم را در دست داشته باشد. همچنین فرد متهم برای اینکه بتواند خود را از جرم تبرئه نماید، ملزم است مدارکی را جمع آوری کرده و در اختیار قضات قرار دهد.
از جمله مهمترین مدارک لازم برای طرح شکایت در کلانتری میتوان به این موارد اشاره کرد:
- اقرار متهم مبنی بر اینکه جرم از او سر زده است.
- شهادت شهود به گونهای که چند نفر عاقل و بالغ بر وقوع جرم از سوی متهم در دادگاه شهادت دهند.
- فرد میتواند مدارک و مستنداتی را به دادگاه ارائه دهد که منجر به تکمیل علم قاضی و صدور حکم شود؛ برای مثال فرد میتواند فیلم وقوع جرم را در اختیار قاضی قرار دهد.
- میتوان در برخی از موارد استشهادیه محلی برای وقوع جرم تهیه و ارائه نمود. ممکن است در هنگام وقوع جرم افرادی در صحنه حاضر باشند که میتوانید استشهادیه مربوطه را تنظیم نموده و از آنها بخواهید که پای آن را به امضا برسانند.
- یکی از مهمترین مدارکی که میتوان در دعاوی کیفری و کلانتری یا دادسرا ارائه نمود، گزارش پزشکی قانونی است.
کلام آخر
امیدواریم که مطالب بالا برای شما مفید واقع شده و پاسخ بسیاری از سوالات شما را داده باشد. در خصوص مراحل شکایت در کلانتری توضیحات کاملی را ارائه نمودیم. اشاره کردیم که فرد در اولین مرحله باید در کلانتری محل وقوع جرم حاضر شده و شکایتنامه را تنظیم نماید. همچنین پرونده برای بررسیهای بیشتر به دادسرا و دادگاه مربوطه ارسال خواهد شد. اگر باز هم سوالاتی برای شما در این خصوص به وجود آمده، میتوانید تمامی آنها را در قسمت دیدگاه با ما و سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.